ضد و نقیضهای بازگشت به تحصیل مشکوکان تقلب در کنکور
رئیس دیوان عدالت اداری چندی قبل خبر از بازگشت داوطلبان مشکوک به تقلب در کنکور به دانشگاه را داد و استفساریه مجلس را به عنوان دلیل صحت این حکم مطرح کرد، این در حالی است که به گفته خود نمایندگان مجلس، استفساریه مجلس شامل افراد قبل از صدور استفساریه نمیشود.
به گزارش خودکارنیوز ، «داوطلبان شبهه دار کنکور بر اساس حکم یکی از شعبات دیوان عدالت اداری میتوانند از بهمن ماه در کلاسهای درس دانشگاهها شرکت کنند.»، این خبر شوک بزرگی بود که در روزهای اخیر بر پیکر آموزش عالی کشور وارد شد چرا که با ورود افراد شبههدار به دانشگاهها و فارغ التحصیلی آنان که بیشتر آنها هم در رشته پزشکی و مهندسی هستند، در چند سال آینده سونامی دکتر و مهندسهای فاقد صلاحیت علمی در جامعه ایجاد میشود.
موضوع از زمانی آغاز شد که رئیس دیوان عدالت اداری در یک نشست خبری اعلام کرد که افراد شبههدار کنکور با توجه به قانون استفساریه مجلس می توانند به تحصیل بازگردند؛ در حالیکه این افراد در هیأتهای بدوی و تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات آزمونهای سراسری نمره مردودی گرفته بودند.
میخواهید بدانید رسیدگی به تخلفات آزمونهای سراسری به چه صورت انجام میشود؟ مسأله به این صورت است که تخلف یک سری افراد در زمان کنکور محرز نمیشود بلکه پس از کنترل برگهها و پاسخنامهها، آنها به عنوان فرد شبههدار معرفی میشوند و باید در آزمون مجدد شرکت کرده و ۲۵ درصد نمره کنکور خود را دریافت کنند، به طور مثال فردی در آزمون سراسری از درس ریاضی نمره ۷۰ درصد را کسب کرده اما نفر اول کنکور درس ریاضی را ۵۰ درصد زده است، این فرد به عنوان فرد شبههدار به آزمون مجدد دعوت میشود و تنها با کسب ۲۵ درصد امتیاز قبلی میتواند شبهه را از آزمونش بردارد اما این فرد در آزمون مجدد نمره منفی میگیرد بنابراین فرد به عنوان متخلف در نظر گرفته میشود.
روال ۱۵ ساله سازمان سنجش این بود که از سال ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۰ در شهریورماه به داوطلبان کنکور اعلام میشد که کنکور آنها شبهه دارد و باید مجدد آزمون دهند اما جلوی پذیرش آنها در دانشگاه گرفته نمیشد و میتوانستند تا زمان برگزاری آزمون مجدد و رفع شبهه دانشجو باشند و در صورت عدم قبولی در آزمون مجدد قبولی آنها ابطال میشد، آمار این افراد هم بیش از ۹ هزار نفر بوده است که برخی انصراف داده و برخی دیگر در رشتههای بدون آزمون دانشگاهها شرکت کردند اما در حال حاضر حدود ۵ هزار نفر از این افراد به دیوان عدالت اداری شکایت کردند و اگر رأی به بازگشت آنها داده شود که البته داده شده است، این افراد بدون صلاحیت علمی وارد دانشگاه می شوند که بیشتر آنها هم در رشته پزشکی هستند.
* ضد و نقیضهای یک حکم که سونامی افراد فاقد صلاحیت علمی را به جان جامعه میاندازد
دیوان عدالت اداری برای اعلام صحت صدور حکم بازگشت به تحصیل افراد شبههدار به استفساریه مجلس استناد کرده و رئیس دیوان گفته است این احکام با توجه به استفساریه مجلس صادر شده است، حال آنکه به گفته علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، این استفساریه در تاریخ دوم مهرماه ۱۴۰۱ توسط رئیس جمهور ابلاغ شد، در تاریخ پنجم مهرماه در روزنامه رسمی اعلام شد و ۱۵ روز بعد لازم الاجرا شد، لذا استفساریه شامل حال افراد قبلی که پرونده آنها در دستگاه اجرایی بسته شده و رأی آنها صادر شده است، نمیشود بنابراین دیوان یا مراجع دیگر نمیتوانند برای صدور حکم پروندههای سالهای قبل به این استفساریه دلالت کنند.
* موضوع استفساریه چیست؟
چندی پیش علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس ماجرای استفساریه را اینگونه توضیح داد که در استفساریه تفسیر قانون مطرح میشود و پس از تائید شورای نگهبان این تفسیر مرجع همان بند قانونی میشود یعنی قانون گذاری جدیدی نیست، اختلافی در گذشته در اواخر دولت قبل بین مجلس و سازمان سنجش بود، ما دیدیم که اگر فردی متخلف است نباید به دانشگاه راه یابد و باید در همان مرحله داوطلبی تکلیفش مشخص شود که استفساریه را مطرح کردیم، استفساریه در مراکز متعددی مانند مرکز پژوهشهای مجلس و شورای نگهبان آن تائید شد و توسط رئیس جمهور نیز ابلاغ شد.
به گفته خضریان، این استفساریه میگوید اولاً واژه «داوطلب» صرفاً به افراد تا زمان پذیرش نهایی در دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی اطلاق میشود و افراد پس از پذیرش در دانشگاه به وصف «دانشجویی» متصف خواهند شد. ثانیاً در صورت اثبات تخلف و محکومیت قطعی وی در زمان دانشجویی، مطابق ماده (۱۰) قانون رسیدگی به تخلفات و جرائم در آزمونهای سراسری مدرک به وی تعلق نمیگیرد یا ابطال میشود، لذا مصوبه کمیسیون که مقرر کرده واژه «داوطلب» به افراد پذیرفته شده نهایی در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی اطلاق نمیشود، رافع ابهام موجود در ماده (۱۱) قانون رسیدگی به تخلفات و جرائم در آزمونهای سراسری بوده و تصویب آن مورد پیشنهاد است.
حال با توجه به حکم دیوان عدالت اداری مبنی بر بازگشت به تحصیل افراد شبهه دار کنکور به دانشگاه و استناد به استفساریه مجلس برای صدور حکم، این سؤال پیش میآید که آیا فردی که با شبهه وارد دانشگاه شده و بعدها پزشک میشود آیا توان علمی تشخیص بیماری و درمان مردم را دارند؟ یا اینکه آیا چنین فردی میتواند پایبند به حقوق بیماران باشد؟
سوال بعدی اینکه اگر فردی با تکیه به مافیای کنکور و خرید اقلام تقلب، مرز کنکور را رد کرد و وارد دانشگاه شد آیا قانون می تواند بعدها از ادامه تحصیل این فرد جلوگیری کند یا اگر از مرز کنکور حتی با تقلب عبور کرد و کسی متوجه نشد میتواند ادامه تحصیل دهد؟ و اگر چنین است آیا این مسأله ظلم به افرادی که با صلاحیت علمی و به صورت قانونی وارد دانشگاه میشوند، نیست؟
دیدگاه تان را بنویسید