تقویم تاریخ؛ از اعتصاب کارکنان شرکت نفت تا روز صادرات
کد خبر: 17994

تقویم تاریخ؛ از اعتصاب کارکنان شرکت نفت تا روز صادرات

امروز جمعه بیست و نهم مهر سال 1401 هجری شمسی، برابر با 24 ربیع الاول سال 1444 هجری قمری و مطابق با بیست و یکم اکتبر سال 2022 میلادی است.

تولد تیلور کالریج، نویسنده مشهور انگلیسی 

IMG_20221021_100815

250 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و یکم اکتبر 1772 میلادی:

ساموئل تیلُور کالریج (Samuel Taylor Coleridge)، نویسنده و شاعر معروف انگلیسی در یکی از ایالت‌های "دون شایر" در انگلیس متولد شد. او یکی از پرچمداران سبک رمانتیسم در انگلیس بود که با آثارش توانست شهرت بسیاری در سراسر جهان به دست آورد. او با خلق اشعاری نغز و بلند چون "قوبیلای خان" به عنوان یکی از مطرح‌ترین شاعران کلاسیک انگلیس مطرح شد. از "ساموئل کالریج" نقدهای مختلفی درباره نویسندگان و شاعران زمان وی منتشر شده است که مهمترین‌ آنها نقدهای او بر آثار "ویلیام شکسپیر" است. کالریج در سال 1834 به دلیل بیماری و مصرف بیش از حد مواد مخدر در آستانه 61سالگی درگذشت.

 

 

 

تولد آلفونس دو لامارتین، شاعر مشهور فرانسوی

IMG_20221021_100812

232 سال پیش، در روز بیست و یکم اکتبر سال 1790 میلادی:

«آلفونس دو لامارتین» (Alphonse de Lamartine) شاعر فرانسوی متولد شد. وی هنرمندی حساس و باریک اندیش بود و از لحاظ ظرافت شاعرانه، بزرگترین شاعر کشور فرانسه محسوب می شود. مشهورترین اثر لامارتین «تخیلات شاعرانه» نام دارد. وی سفری به شرق کرد و مدتی در بیروت ـ پایتخت لبنان ـ زندگی کرد. حاصل این سفر، اثر دیگری به نام «سفر شرق» بود. برخی از آثار منثور و منظوم لامارتین عبارتند از: «سقوط یک فرشته»، «تفکرات نو و رازها» / این شاعر فرانسوی در سال 1869 درگذشت.

 

 

 

تولد آلفرد نوبل، شیمیدان سوئدی و مخترع دینامیت

IMG_20221021_100809

189 سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم اکتبر سال 1833 میلادی:

«آلفرد نوبل» (Alfred Nobel) شیمیدان سوئدی و مخترع دینامیت متولد شد. او علاقه زیادی به علم شیمی داشت، لذا تحقیقات گسترده ای دراین زمینه انجام داد و موفق به اختراع دینامیت شد. برخلاف انتظار نوبل، دولت ها و نظامیان، دینامیت را در جنگ ها به کار بردند و سبب کشتار وسیع مردم شدند. نوبل که دارای ثروت زیادی بود و انتظار چنین سوء استفاده ای از دینامیت را نداشت، کلیه ثروت و دارایی خود را به جایزه ای اختصاص داد. هدف وی این بود که این جایزه هر سال به اشخاصی که در زمینه های ادبی، علمی و صلح جهانی، خدمات ارزنده ای انجام می دهند، اهدا شود. اما برخلاف خواسته نوبل، امروزه جایزه صلح او جنبه سیاسی پیدا کرده و وسیله ای برای تبلیغ سیاست های غرب شده است.

 

 

 

اختراع لامپ برق توسط ادیسون 

IMG_20221021_100805

143 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و یکم اکتبر 1879 میلادی:

لامپ برق توسط "توماس آلوا ادیسون" اختراع شد. در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی علاوه بر اختراعات متعدد در جنبه ‌های گوناگون علمی، در استفاده از نیروی برق برای ایجاد روشنایى و حرارت و به کار انداختن موتورهای کارخانه‌ ها و وسایل حمل و نقل نیز پیشرفت‌ های بزرگی به دست آمد. البته کشف نیروی برق مربوط به قرن شانزدهم و هفدهم است و نخستین وسایل برقی نیز در قرن هجدهم و نیمه اول قرن نوزدهم مورد استفاده قرار می‌ گرفت. ولی بهره ‌برداری گسترده از نیروی برق و اختراع لامپ الکتریکی به صورت امروزی، مربوط به مخترع معروف امریکایى توماس آلوا ادیسون است که بسیاری از اختراعات دیگر در زمینه تلگراف، تلفن و دستگاه گرامافون و عکاسی و فیلم‌برداری و... نیز مدیون اوست. ادیسون اختراعات زیادی داشت اما ساختن لامپ برقْ در 21 اکتبر 1879م، بزرگ‌ترین اختراع او به شمار می ‌رفت و همین ابداع بود که ادیسون را به اوج شهرت رساند.

 

 

 

درگذشت سید اسماعیل نوری طبرسی، فقیه اصولی 

IMG_20221021_100802

119 سال پیش دربیست و نهم مهر 1282 هجری شمسی:

فقیه اصولی و متکلم و محدث بزرگوار "سید اسماعیل نوری طبرسی" رحلت نمود. آیت ‌اللَّه سیداسماعیل بن احمد نوری طبرسی مازندرانی، در اوایل قرن سیزدهم هجری شمسی در یکی از توابع شهرستان نور در استان مازندران به دنیا آمد. وی پس از فراغت از دروس مقدمات و سطوح حوزوی، برای ادامه تحصیلات راهی نجف اشرف شد. ایشان در نجف در محضر عالمان نامداری همچون شیخ مرتضی انصاری، میرزا حبیب‌اللَّه رشتی و میرزا محمدحسن شیرازی، معروف به میرزای بزرگ به فراگیری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و در حدیث و کلام نیز به استادی دست یافت. این عالم بزرگ، علاوه بر تدریس، به تالیف کتب گران‌بها دست زد که کفایةُالموّحدین در سه مجلد به فارسی که یک جلد آن تحت نام عِصمةُالولایه در مبحث امامت است، و نیز وسیلَةُ المَعاد فی شرح نجاة العباد و اصول الفقه، از آن جمله ‌اند. آیت‌ اللَّه سید اسماعیل نوری طبرسی سرانجام در کاظمین به لقاءاللَّه پیوست و در صحن شریف علوی به خاک سپرده شد.

 

 

 

تصویب قرارداد میان ایران و کنسرسیوم نفت انگلیس

IMG_20221021_100758

68 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست  و نهم  مهر 1333 شمسی:

قرارداد منعقده بین ایران و کنسرسیوم نفت در مجلس شورای ملی این کشور تصویب شد. چند ماه پس از کودتاى 28 مرداد 1332، سپهبد زاهدى، نخست وزیر وقت براى جلب کمک هاى غرب، از آنان براى سرمایه گذارى در صنعت نفت ایران دعوت نمود. پس از چند دور مذاکره در نهایت قراداد ایران و کنسرسیوم در 28 شهریور 1333 ش بین نمایندگان دو طرف امضا شد و در 29 مهر همان سال در مجلس شوراى ملى به تصویب رسید. مدت این قرارداد 25 سال و قابل تمدید به سه دوره پنج ساله یعنى چهل سال بود. این قرارداد که تقریبا چهار سال پس از تصویب قانون ملى شدن صنعت نفت ایران و خلع ید اجانب امضا شد، به هیچ وجه جوابگوى خواسته هاى ملت ایران نبود. پرداخت غرامت سنگین به شرکت سابق انگلیسى، با توجه به واگذارى چهل درصدى سهام کنسرسیوم به آن به منزله حد اعلاى امتیازى بود که دولت انگلستان به دست آورد. همچنین دولت آمریکا نیز خود را وارد معرکه نمود و در غارت نفت ایرن شریک و سهیم شد. پس از تصویب این قرارداد، مخالفت ها از طرف مردم و روحانیون از جمله آیت اللّه کاشانى که خود سهم مهمى در ملى شدن صنعت نفت داشت، ابراز گردید و دکتر مصدق نیز از زندان، با آن به مخالفت برخاست. در نهایت، غارتگران بین المللى، ظاهراً در چهارچوب قانون ملى شدن صنعت نفت و در اصل براى استثمار ایران و حفظ منافع خود، بار دیگر سلطه خود را بر نفت ایران برقرار کردند و بیست و پنج سال به چپاول گرى هاى خود ادامه دادند.

 

 

 

استقلال سومالی 

IMG_20221021_100754

62 سال پیش در بیست و یکم اکتبر 1960 میلادی:

کشور افریقایی "سومالی" مستقل شد و این روز به عنوان روز ملی این کشور نامگذاری شد. کشور سومالی در شمال شرقی افریقا در بخشی معروف به شاخ افریقا واقع است و 637/657 کیلومتر مربع مساحت دارد. پایتخت سومالی، شهر موگادیشو و زبان رسمی آن سومالیایى و عربی است. 99% جمعیت سومالی را مسلمانان تشکیل می ‌دهند. این کشور سال ‌ها تحت استعمار ایتالیا و انگلستان قرار داشت، تا این که در سال 1960م از هر دو کشور مستقل شد.سومالی دارای دو روز ملی است. یکی اول ژوئیه که تشکیل کشور سومالی اعلام گردید و حکومت جمهوری پارلمانی برای آن انتخاب شد و دیگری 21 اکتبر است.

 

 

اعتصاب سراسری کارکنان نفت

IMG_20221021_100751

44 سال پیش، در روز بیست و نهم مهر سال 1357 هجری شمسی:

کارگران و کارکنان صنعت نفت ایران در جریان مبارزات مردم علیه رژیم استبدادی شاه، اعتصاب سراسری خود را آغاز کردند. در اثر این اعتصاب، صدور نفت ایران به خارج قطع شد که به معنی محروم شدن رژیم شاه از مهمترین منبع درآمدش بود و فشار فراوانی بر این رژیم وارد کرد. علاوه بر این، قطع صادرات نفت ایران به جهان، موجب افزایش شدید قیمت نفت شد. رژیم شاه با تهدید و ارعاب، تلاش کرد کارگران صنعت نفت را به سر کار بازگرداند، اما اعتصاب در صنعت نفت ایران تا سرنگونی رژیم وابسته شاه ادامه یافت و مردم انقلابی ایران نیز، باوجود مشکلات ناشی از کمبود نفت، از این اعتصاب حمایت کردند.

 

 

 

ترور منذر ابوغزاله، یکی از فرماندهان فلسطینی به دست موساد

IMG_20221021_100748

36 سال پیش در روز بیست و یکم اکتبر سال 1986 میلادی:

سرتیپ «منذر ابوغزاله» فرمانده واحدهای دریایی فلسطین، توسط عوامل سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) ترور شد. صهیونیست ها وی را از طریق کار گذاشتن بمب در اتومبیلش در آتن - پایتخت یونان - به شهادت رساندند. سرتیپ ابوغزاله یکی دیگر از قربانیان تروریسم دولتی رژیم نژادپرست صهیونیستی به شمار می رود که از حمایت کامل آمریکا برخوردار است.

 

 

 

درگذشت جواد قوام پور، ادیب و شاعر مشهور ایرانی 

IMG_20221021_100745

32 سال پیش در بیست و نهم مهر 1369 هجری شمسی:

"جواد قوام پور" ادیب و شاعر معاصر ایرانی درگذشت. جواد قوام پور مشهور به هاتفی اصفهانی ازشاعران خوش قریحه ایران در77سالگی درگذشت. قوام پور درسمنان بدنیا آمد و بعد ازاتمام تحصیلات عالی، به مطالعه علوم و معارف اسلامی مشغول شد. دوره شاعری شادروان هاتفی اصفهانی را به دو بخش قبل و بعد از انقلاب اسلامی می توان تقسیم کرد. ازهاتفی اصفهانی مجموعه شعری به نام «ندا دل» بجای مانده که در دو جلد چاپ و منتشر شده است.

 

 

 

درگذشت آیت الله مهدوی کنی، رئیس مجلس خبرگان رهبری

IMG_20221021_100741

8 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و نهم مهر 1393 هجری شمسی:

آیت‌الله محمدرضا مهدوی کنی، رییس مجلس خبرگان رهبری ایران درگذشت. آیت الله محمدرضا مهدوی کنی در 14 مرداد 1310 در روستای کن – که در حال حاضر بخشی از شهر تهران است- به دنیا آمد. وی پس از طی دوره دبستان در کن، سال 1327 درسن 17 سالگی برای ادامه تحصیل به قم مهاجرت نمود و تا سال 1340 در محضر استادان مبرز آن زمان همچون حضرات آیات مشکینی، حاج شیخ عبدالجواد سده ای (جبل عاملی)، شهید صدوقی، سلطانی، مجاهدی، رفیعی قزوینی، شعرانی، علامه طباطبایی، آیه الله العظمی بروجردی، امام خمینی، آیه الله العظمی گلپایگانی و ... تلمذ کرد. آیت الله پس از بازگشت به تهران در سال 1340، در مدرسه مروی به تدریس علوم حوزوی مشغول شد و از سال 1342 امامت جماعت مسجد جدید التاسیس جلیلی در میدان فردوسی را پذیرفت. این مسجد پایگاه مناسبی برای فعالیت های اجتماعی و سیاسی ایشان شد.مبارزات آیت‌الله علیه حکومت طاغوت، باعث دستگیری های متعدد، تبعید، شکنجه و زندانی شدن ایشان گردید. ایشان آخرین عالمی است که در روزهای نزدیک پیروزی انقلاب اسلامی برای چندمین بار دستگیر و در آستانه پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی آزاد شد.وی بعد از انقلاب اسلامی 1357، به عنوان سرپرست کمیته انقلاب اسلامی، وزیر کشور، سرپرست نخست وزیری نیز فعالیت کرد. ایشان همچنین علاوه بر ریاست مجلس خبرگان رهبری، ریاست دانشگاه امام صادق و دبیر جامعه روحانیت مبارز تهران را نیز برعهده داشت.آیت الله مهدوی کنی 14 خرداد 1393 به دلیل بیماری قلبی به کما رفت و در بیمارستانی در تهران بستری شد. سرانجام وی در صبح سه شنبه، 29 مهر، به دلیل ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.

 

 

 

روز ملی صادرات

IMG_20221021_100738

از سال 1376  بیست و نهم مهر ماه با تصویب شورای فرهنگ عمومی کشور، به عنوان روز ملی صادرات تعیین گردید. تعیین یک روز از روزهای سال برای صادرات ضمن ترویج فرهنگ صادرات در میان توده مردم، تقدیر از فعالان اقتصادی، فرصتی برای تبادل افکار، شناخت گیرها و تنگناها و بررسی راهکارهایی برای رسیدن به هدف والا ی جهش صادرات می باشد.

صادرات به عنوان موتور محرکه اقتصاد و رمز بقای کشورها در بازارهای جهانی نقش مهمی را در عرصه اقتصاد ایفا می کند، زیرا تقویت ظرفیتهای تولید و ایجاد ظرفیتهای جدید، هموار کردن راه توسعه صادرات نقش دولت را به عنوان تضمین کننده سرمایه گذاریهای موجود و کاهش انحصار پررنگ تر می کند.

 

دیدگاه تان را بنویسید