تقویم تاریخ؛ از ضربت خوردن حضرت علی(ع) تا شهادت صیاد شیرازی
امروزدوشنبه، بیست و یکم فروردین سال 1402 هجری شمسی، برابر با نوزدهم رمضان سال 1444 هجری قمری و مطابق با دهم آوریل سال 2023 میلادی است.
ضربت خوردن حضرت علی بن ابیطالب(ع)، امام اول شیعیان
1404 سال پیش در چنین روزی، نوزدهم رمضان سال 40 هجری قمری:
«علی بن ابیطالب» (ع)، داماد، پسرعمو و نزدیکترین شخص به پیامبر اسلام (ص)، سحرگاهان به هنگام نماز در محراب مسجد کوفه با شمشیر زهرآلود شخصی بنام عبدالرحمن ابن مُلجم مرادی، مجروح شد و چند روز بعد در 21 رمضان به شهادت رسید. علی (ع) بعد از پیامبر بزرگ اسلام حضرت محمد (ص)، دومین شخصیتی است که تاریخ اسلام از او به عنوان مظهر شجاعت، ایمان، زهد، اخلاق، علم و عدالت یاد می کند. علی (ع) در خانه پیامبر اسلام (ص) با عالیترین معارف الهی آشنا شد و تحت تربیت ایشان قرار گرفت. وی اولین مردی بود که دعوت پیامبر به اسلام را پذیرفت. حضرت علی (ع) در تمامی مراحل مختلف رسالت پیامبر اکرم (ص)، یاری صدیق برای وی بود و هیچگاه آن حضرت را تنها نگذاشت، تا جایی که به منظور حفظ جان رسول خدا(ص) و دین اسلام، جان خود را بارها به خطر انداخت و همواره از دلاورمردان صحنه های نبرد حق علیه باطل بود. حضرت علی (ع) در عین حال، قلبی بسیار رئوف و مهربان داشت، بطوریکه در برابر اشک کودکی یتیم به شدت متاثر و منقلب می شد. آن حضرت شیفته عدالت بود و با ظلم در هر سطحی به شدت مقابله می کرد. در بخشی از سخنان حکیمانه حضرت علی (ع) آمده است: «به خدا قسم اگر با بدن برهنه بر روی خارهای بیابان مرا بخوابانند و یا در غل و زنجیر مرا حبس کنند و بر روی زمین بکشانند، برای من محبوبتر است از اینکه خدا و رسولش را در روز قیامت ملاقات کنم در حالیکه به بندگان خدا ظلم کرده باشم. »
درگذشت غیاث الدین جمشید کاشانی، منجم مشهور ایرانی
612 سال پیش در چنین روزی، نوزدهم رمضان سال 832 هجری قمری:
«غیاث الدین جمشید کاشانی» ریاضیدان و منجم مشهور ایرانی، درگذشت. او ریاضیدان و منجمی زبردست و مخترع بسیاری از وسائل وابزار لازم برای رصد ستارگان بود. مهارت او در علم ریاضی به حدی بود که برخی از کمیت های ریاضی، همچون «عدد پی» را با دقت محاسبه کرد. مهمتر آنکه غیاث الدین کاشانی، اولین ریاضیدانی است که کسرهای اعشاری را وضع کرد. وی در بنای رصدخانه سمرقند نقش بسزایی داشت. از این دانشمند بزرگ مسلمان، تالیفات ارزنده ای در علم ریاضیات و نجوم بر جای مانده که از جمله آنها می توان به «مفتاح الحساب» و «رساله آلات رصد» اشاره کرد.
درگذشت لاگرانژ، ریاضیدان مشهور فرانسوی
210 سال پیش در چنین روزی، دهم آوریل سال 1813 میلادی:
«ژوزف لوئی لاگرانژ» ( Joseph-Louis Lagrange) ریاضیدان فرانسوی درگذشت. او در سال 1736 میلادی در شهر تورین ایتالیا متولد شد. از آثار علمی مهم این ریاضیدان، کتاب «مکانیک تحلیلی» است که برای تألیف آن 25 سال تلاش کرد.
درگذشت جلوه، فیلسوف و عارف ایرانی
126 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و یکم فروردین سال 1276 هجری شمسی:
«میزرا ابوالحسن طباطبایی» متخلص به «جلوه»، فیلسوف و عارف ایرانی درگذشت. وی در سال 1202 ه.ش در خانواده ای دانش پرور متولد شد. پدرش از پزشکان و ادیبان معروف دوره خود بود و به تعلیم و تربیت فرزندانش اهتمام خاص داشت. ابوالحسن جلوه تحصیلات مقدماتی را در اصفهان به پایان رساند و به فراگیری فلسفه، حکمت و ریاضیات روی آورد. وی 35 سال داشت که به تهران پایتخت ایران رفت و تا آخر عمر، به تدریس و تألیف پرداخت. از جمله آثار استاد جلوه می توان به «حاشیه بر مبدأ و معاد ملاصدرا»، «حواشی بر شفای ابن سینا» و «دیوان جلوه» اشاره کرد که شامل اشعار اوست.
قتل زاپاتا، مبارز مشهور مکزیکی
104 سال پیش در چنین روزی، دهم آوریل سال 1919 میلادی:
«امیلیانو زاپاتا» ( Emiliano Zapata )، انقلابی نامدار کشور مکزیک در جریان یک توطئه به قتل رسید. سرخپوستان مکزیک، زاپاتا را مصلح جامعه و منجی خود می دانستند. او از اواخر سال 1910 میلادی با شعار زمین و آزادی، سلاح به دست گرفت و با لشگری از سرخپوستان آزادیخواه به باز پس گیری اراضی غصب شده مردم پرداخت. زاپاتا تا هنگامی که فرانسیسکو مادرو، رئیس جمهـوری مکزیک را سیاستمداری اصلاحگر می خواند، از حمایت او برخوردار بود، اما زمانی که زاپاتا برنامه اصلاحات ارضی خود را اعلام کرد، با مخالفت ها و کارشکنی های مادرو روبرو شد. به همین جهت، زاپاتا در دفاع از اصلاحات ارضی بر ضد مادرو قیام کرد و اراضی وسیعی را به نفع مردم از دست غاصبان خارج ساخت ولی دشمنان زاپاتا با حیله و نیرنگ او را به قتل رساندند.
درگذشت جبران خلیل جبران، نویسنده و شاعر لبنانی
92 سال پیش، در روز دهم آوریل سال 1931 میلادی:
«جبران خلیل جبران»(Gibran Khalil Gibran)، نویسنده، شاعر و نقاش عرب از دنیا رفت. وی در سال 1883 م. در شمال لبنان متولد شد و از کودکی طعم فقر را چشید. به همین دلیل در دوازده سالگی با خانواده به آمریکا رفت، اما به زودی برای تحصیل به لبنان بازگشت. خلیل جبران در سال 1902 درپی بیماری مادر، خواهر و برادرش، بار دیگر به آمریکا رفت، اما هر سه آنها را در طول یک سال از دست و ضربه روحی شدیدی بر او وارد شد. این نویسنده عرب چندی بعد به فرانسه رفت تا قریحه نقاشی خود را نزد استادان این هنر پرورش دهد. او که دیگر به نویسنده و هنرمند معروفی تبدیل شده بود، نگارش کتاب را آغاز کرد و آثار مهمی از خود برجای گذاشت. از جمله آثار جبران می توان از «دیوانه»، «مسیح پسر انسان» و «ارواح سرکش» نام برد . اما بی شک مهمترین کتاب او «پیامبر» است که در آن از روحانیت شرق و عرفان اسلامی و حکمت امام علی (ع) تأثیر پذیرفته است.
پایان اشغال لبنان توسط فرانسه
77 سال پیش، در روز دهم آوریل سال 1946 میلادی:
آخرین سربازان ارتش فرانسه، لبنان را ترک کردند. فرانسه در پی جنگ جهانی اول و تجزیه امپراتوری عثمانی در سال 1918، لبنان را به همراه سوریه اشغال کرد. اما پس از آنکه آلمان در جریان جنگ جهانی دوم، فرانسه را تصرف کرد، لبنان تحت نظارت ماموران حکومت فرانسه که در آن زمان دست نشانده آلمان بود، قرار گرفت. ولی در سال 1941 نیروهای انگلیسی و ارتش فرانسه آزاد، لبنان را تصرف کردند. مردم لبنان خواهان استقلال و آزادی بودند و تحت فشار آنان، دولت در تبعید "فرانسه آزاد"، در سال 1943 با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در لبنان موافقت کرد. قانون اساسی جدیدی که دولت لبنان به مرحله اجرا درآورد، مغایر سلطه فرانسه بر این کشور بود. به همین دلیل، فرانسویان رئیس جمهوری و اعضای دولت لبنان را بازداشت کردند. اما در اثر شورشی که متعاقب این اقدام در لبنان برپا شد، فرانسوی ها اعضای دولت لبنان را آزاد / و همه اختیارات اداره کشور را به آنان واگذار کردند. لبنان در سال 1945 به استقلال رسید. در همان سال، موافقتنامه خروج سربازان انگلیسی و فرانسوی از لبنان امضا شد و در آوریل 1946 به اجرا درآمد.
ترور سه مسئول فلسطینی در بیروت
50 سال پیش، در روز دهم آوریل سال 1973 میلادی:
ماموران موساد، سازمان جاسوسی و امنیتی رژیم صهیونیستی، سه تن از مسئولان فلسطینی را در بیروت - پایتخت لبنان - ترور کردند. این سه تن که کمال ناصر، کمال عدوان و محمد یوسف نجار نام داشتند، توسط یک گروه کماندویی صهیونیستی که از طریق دریای مدیترانه به بیروت نفوذ کرده بودند، شهید شدند. همچنین در ادامه ترور مردم و مقامات فلسطینی توسط سازمان موساد، ده سال بعد در همین روز یعنی دهم آوریل سال 1983، عصام سرطاوی (Issam Sartawi) مشاور سیاسی یاسر عرفات، رهبر وقت سازمان آزادی بخش فلسطین، توسط ماموران موساد در پرتغال به قتل رسید. این گونه ترورهای رژیم صهیونیستی حاکی از آن است که استفاده از ابزار ترور و حذف رهبران موثر فلسطینی، برای این رژیم بسیار اهمیت دارد، بطوریکه برای انجام این ترورها، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی دیگر کشورها را نادیده می گیرد.
بمباران شیمیایی مریوان توسط صدام حسین
35 سال پیش، در روز بیست و یکم فروردین سال 1367 هجری شمسی:
هواپیماهای عراقی شهر مریوان ـ در غرب ایران ـ و یک روستا در نزدیکی آن را هدف بمب های شیمیایی قرار دادند. در اثر این جنایت رژیم صدام، تعداد زیادی از مردم غیرنظامی، شهید و مجروح شدند. همچنین در همین روز، ارتش عراق، منطقه عملیاتی فاو ـ در جنوب شرقی این کشور ـ را با بمب های شیمیایی مورد حمله قرار داد. این حمله نیز تعداد زیادی شهید و مجروح برجای گذاشت. رژیم صدام در آخرین سال تجاوز خود به خاک ایران (سال 1367 هجری شمسی)، استفاده از سلاح های شیمیایی را به شدت افزایش داد و صدها تن از نظامیان و غیرنظامیان ایرانی را شهید و هزاران تن را مجروح کرد. با این حال، نه تنها مجامع بین المللی و کشورهای غربی در قبال اینگونه اقدامات غیرانسانی رژیم صدام سکوت کردند، بلکه برخی از دولت های غربی برای تهیه سلاح های شیمیایی به این رژیم کمک های قابل توجهی کردند.
شهادت امیر سپهبد صیاد شیرازی، یکی از مقامات ارشد نظامی
24 سال پیش، در روز بیست و یکم فروردین سال 1378 هجری شمسی:
امیر سپهبد «علی صیاد شیرازی» جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و از فرماندهان پرافتخار ارتش جمهوری اسلامی ایران، به دست عوامل گروهک تروریستی منافقین، در تهران به شهادت رسید. وی در سال 1323 هجری شمسی در روستایی در شمال استان خراسان- در شمال شرقی ایران - متولد شد و پس از پایان تحصیلات دبیرستان، وارد دانشکده افسری شد. سپهبد صیاد شیرازی از مخالفان رژیم شاه بود تا جایی که توسط عوامل آن رژیم، دستگیر و زندانی شد. وی همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه سال 1357 هجری شمسی از زندان آزاد شد. وی از آن زمان، خود را در اختیار انقلاب اسلامی قرار داد و در صحنه های حساس پیکار با دشمنان انقلاب، فعالانه شرکت جست، تا آنکه در سال 1360 هجری شمسی توسط امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به فرماندهی نیروی زمینی ارتش منصوب شد. شهید صیاد شیرازی در جریان جنگ تحمیلی صدام علیه ایران، افتخارات و پیروزی های بزرگی را نصیب کشورش ایران کرد و پس از پایان جنگ در سال 1367 هجری شمسی، همچنان به انجام وظیفه در سمت های حساس لشگری ادامه داد. آیت ا... خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به مناسب شهادت امیر سپهبد صیاد شیرازی فرمود: «خطر مرگ، کوچکتر از آن است که بندگان صالح خدا را از راه او باز گرداند. کوردلان منافق بدانند که با این جنایت ها روز به روز نفرت ملت ایران از آنان بیشتر خواهد شد.»
دیدگاه تان را بنویسید