تقویم تاریخ؛ از سخنرانی عبیدالله بن زیاد در مسجد کوفه تا کشته شدن پسران صدام
امروز شنبه؛ سی و یکم تیر سال 1402 هجری شمسی، برابر با چهارم محرم سال 1445 هجری قمری و مطابق با بیست و دوم ژوئیه سال 2023 میلادی است.
سخنرانی عبیدالله بن زیاد در مسجد کوفه
عبیدالله بن زیاد حاکم ستمکار و ظالم کوفه سخنرانی در مسجد کوفه کرد. عبیدالله در این سخنرانی مردم را در صورت یاری امام حسین علیه السلام نواده پیامبر در سرزمین کربلا تهدید به قتل و اعدام کرد. ابن زیاد فتوای شریح قاضی را مبنی بر مباح بودن خون امام حسین علیه السلام خواند و دستور داد تا همه راه های ورودی و خروجی کوفه را ببندند. سپس از منبر به زیر آمد و براى مردم کوفه نیز عطایائى مقرر کرد و دستور داد تا در تمام شهر ندا کنند که مردم براى حرکت به سمت کربلا برای جنگ با نواده پیامبر اسلام آماده باشند.
درگذشت ابن ناقیا، شاعر مشهور بغدادی
960 سال پیش در چنین روزی، چهارم محرم سال 485 هجری قمری:
«ابوالقاسم محمد بغدادی» مشهور به «ابن ناقیا»، شاعر، کاتب و ادیب مشهور اهل بغداد، درگذشت. او به خاطر طبع روانی که داشت، شاعری چیره دست شد و صاحب نظران شعر او را به زیبایی و شیوایی ستوده اند و دیوان شعری بزرگ به نام «مقامات» را به او نسبت داده اند. ابن ناقیا در این دیوان، مفاسد اجتماعی را در قالب حکایت و طنز بیان کرده است. اثر دیگر این دانشمند مسلمان، «الجمان فی تشبیهات القرآن» نام دارد که این کتاب، تفسیر ارزنده ای از قرآن کریم است. در این کتاب 226 آیه از قرآن کریم تشریح شده است. نویسنده در همه فصل های کتاب درپی اثبات برتری تشبیهات قرآنی بر دیگر تشبیهات همانند است و اعجاز قرآن را دراین باب بیان می کند.
درگذشت ابن ادریس، کاتب و شاعر مسلمان تونسی
181 سال پیش در چنین روزی، چهارم محرم سال 1264 هجری قمری:
«ابوعبدا... محمد عمراوی فاسی» مشهور به «ابن ادریس»، وزیر، کاتب و شاعر مسلمان مراکشی، درگذشت. او تحصیلاتش را با حفظ قرآن کریم آغاز کرد و سپس به آموختن نحو و ادب پرداخت. ابن ادریس شغل مکتب داری، پیشه کرد و به نسخه نویسی از کتاب ها همت گماشت و مدتی نیز در خدمت مورخان مشهور زمان خود، به کار تحریر کتاب های آنان مشغول بود. او در حین این فعالیت ها بر اطلاعات تاریخی خود افزود و به تدریج کاتب مشهوری شد. ابن ادریس به مناسبت تجاوز فرانسوی ها به خاک الجزایر، قصیده ای در 111 بیت سرود و طی آن مسلمانان را به جهاد دعوت کرد. پس از مدتی در اثر توطئه های مخالفانش، سلطان مراکش او را محرک اصلی آشوب ها دانست و به زندان انداخت و تحت شکنجه قرار داد. ابن ادریس پس از آزادی از زندان، انزوا اختیار کرد و به سرودن شعر پرداخت. او در بدیهه سرایی شهرت داشت و بیشتر اشعارش را در مدح رسول گرامی اسلام (ص) و وصف طبیعت سروده است.
آغاز سلطنت خاندان رومانوف بر روسیه
410 سال پیش درچنین روزی، بیست و دوم ژوئیه سال 1613 میلادی:
با به تخت نشستن «میخائیل رومانوف» (Mikhail Romanov) ، دوران حکومت 304 ساله خاندان «رومانوف» بر روسیه آغاز شد . سه سال پس از حمله نیروهای لهستان به روسیه ، یکی از سرداران روسی آنها را شکست داد و مسکو را از اشغال ارتش لهستان خارج کرد و میخائیل رومانوف به عنوان تزار جدید ، برتخت نشست. روسیه در زمان حکومت رومانوف ها ، گسترش یافت اما از نظر اقتصادی ، پیشرفت چندانی نکرد و استبداد تزارها ، مانع از شرکت مردم روسیه در سرنوشت خود بود. در اثر مشکلات دیرپای سیاسی و اقتصادی ، مردم در سال 1917 علیه تزار نیکلای دوم ، آخرین پادشاه خاندان رومانف ، قیام و وی را سرنگون کردند و رژیم سوسیالیستی بر روسیه حاکم شد.
جدا شدن گرجستان از ایران
240 سال پیش در چنین روزی، سی و یکم تیر سال 1162 هجری شمسی:
«کاترین دوم» امپراتور روسیه برای اجرای تدریجی وصیت نامه پتر کبیر مبنی بر رسیدن به آب های گرم خلیج فارس، اولین گام را برای جدا کردن گرجستان از ایران برداشت . وی یک معاهده سری به نام گیورگیوسک با حاکم گرجستان ، آراکلی خان ، منعقد کرد. به موجب این معاهده ، گرجستان تحت الحمایه روسیه قرار گرفت و از داشتن روابط مستقیم با ایران و امپراتوری عثمانی منع شد. متقابلاً دولت روسیه حمایت از والی گرجستان را به عهده گرفت و بلافاصله یک لشگر روسی وارد خاک گرجستان شد . انعقاد این عهدنامه در بین مردم ایران بازتاب ناخوشایندی داشت . با این حال در آن زمان جانشینان نادرشاه افشار که بر ایران حاکم و مشغول جنگ قدرت و درگیری های داخلی بودند ، هیچ واکنشی در قبال این عهدنامه نشان ندادند.
نبرد ایسونزو میان ایتالیا و اتریش
108 سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم ژوئیه سال 1915 میلادی:
در جریان جنگ جهانی اول، نبرد معروف «ایسونزو» (Isonzo) در ناحیه ای کوهستانی به همین نام در ایتالیا، میان ارتش های ایتالیا و اتریش درگرفت. دراین جنگ ، ایتالیائی ها که در صف متفقین می جنگیدند، با ارتش اتریش که با آلمان متحد بود ، به نبرد پرداختند. این نبرد تا پانزدهم اوت همان سال طول کشید و حدود 70 هزار نفر تلفات داشت که اکثر آنها ایتالیایی بودند. با وجود این، در پایان جنگ ایسونزو، اتریش از ایتالیا شکست خورد.
حکم دادگاه لاهه به نفع ملی شدن صنعت نفت ایران
71 سال پیش، در روز سی و یکم تیر سال 1331 هجری شمسی:
دادگاه بین المللی لاهه ، شکایت دولت انگلیس در مورد ملی شدن صنعت نفت ایران را وارد ندانست و به نفع ایران رأی داد . مجلس شورای ملی ایران در 29 اسفند سال 1329 ه.ش صنعت نفت را ملی اعلام و دست دولت انگلیس را از منابع نفتی ایران کوتاه کرد . انگلیس که از چپاول منابع نفتی ایران سود فراوانی می بُرد، از ایران به دادگاه لاهه شکایت کرد . استدلال های متقن دکتر محمد مصدق، نخست وزیر وقت و وکلای ایرانی ، قضات دادگاه را قانع کرد که رسیدگی به اختلاف میان یک شرکت نفتی انگلیس و شرکت ملی نفت ایران در صلاحیت آن نیست ، زیرا دادگاه بین المللی لاهه به دعاوی بین دولت ها رسیدگی می کند. رأی این دادگاه به نفع ایران باعث شد که انگلیس به اتفاق آمریکا حدود یک سال بعد ، دولت مصدق را با کودتا برکنار کنند و اختیار نفت ایران را مجدداً در اختیار بگیرند.
حمله نیروهای فرانسوی به بندر بیزرت در تونس
62 سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم ژوئیه سال 1961 میلادی:
نیروهای فرانسه به بندر «بیزرت» (Bizerte) در شمال شرقی کشور تونس حمله کردند و جنگ شدیدی میان نیروهای دو کشور بر سر این شهر تاریخی آغاز شد. پس از استقلال تونس از فرانسه در سال 1956 میلادی ، فرانسه بندر بیزرت تونس را به عنوان یک پایگاه هوایی در اشغال خود نگه داشت . ولی تونسی ها این بندر را با دادن 750 کشته ، از اشغال سربازان فرانسوی آزاد کردند و جنگ تونس و فرانسه به نفع تونس به پایان رسید. دو سال بعد ، فرانسه رسماً بندر بیزرت را تخلیه کرد.
نقض قطعنامه 598 توسط ارتش صدام
35 سال پیش، در روز سی و یکم تیر سال 1367 هجری شمسی:
چهار روز پس از پذیرش قطعنامه 598 شورای امنیت توسط ایران، ارتش صدام، دیکتاتور عراق حمله وسیعی را به مناطق جنوبی ایران آغاز کرد. این قطعنامه که حدود یک سال قبل تصویب شده بود، بر آتش بس، اعلام دولت متجاوز، پرداخت غرامت به خسارت دیدگان این تهاجم ، تبادل اسرا و بازگشت نیروهای دو طرف به مرزهای بین المللی، تأکید داشت. رژیم متجاوز عراق قبلا این قطعنامه را پذیرفته بود و علیه ایران به دلیل عدم پذیرش آن تبلیغات می کرد، اما زمانی که ایران نیز قطعنامه را پذیرفت، ارتش صدام بار دیگر به ایران حمله کرد. با فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر بسیج نیروها و دفاع در برابر حمله دشمن، تهاجم ارتش بعثی عراق با تلفات فراوان ناکام ماند و باعث آشکارتر شدن چهره جنگ طلب صدام شد . جنگ هشت ساله صدام و حامیان غربی آن علیه ایران در 29 مرداد 1367 ه.ش پایان یافت.
شهادت صلاح شحاده در حمله ارتش رژیم صهیونیستی به غزه
21 سال پیش، در روز بیست و دوم ژوئیه سال 2002 میلادی:
شب هنگام ، در حالی که کودکان و زنان فلسطینی در خواب بودند، ارتش رژیم صهیونیستی با چند فروند هواپیمای اف - 16 آمریکایی به منطقه ای در نوار غزه حمله کرد. در این حمله شیخ «صلاح شحاده» (Shehadeh) ، فرمانده گردان های عزالدین قسام ، بازوی نظامی حماس و 16 غیرنظامی فلسطینی ، شهید و 150 تن مجروح شدند که در میان شهدا 9 کودک بی گناه نیز قربانی آتش خشم و کینه صهیونیست ها شدند. صلاح شحاده، مجاهد فلسطینی که در این حمله تروریستی همراه با همسر و دختر خردسالش شهید شد ، مجموعاً دوازده سال را در زندان های مخوف رژیم صهیونیستی به سر برده و بارها شکنجه شده بود . به این ترتیب ، در این حمله تروریستی که آریل شارون نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی ، آن را خشنود کننده خواند، جمعی دیگر از مردم مظلوم فلسطین به دلیل تلاش برای احقاق حقوق خود ، به شهادت رسیدند.
کشته شدن عدی و قصی، پسران صدام
20 سال پیش، در روز بیست و دوم ژوئیه سال 2003 میلادی:
«عدی»( Uday) و «قصی»(Qusay) فرزندان صدام حسین ، دیکتاتور سابق عراق، در اطراف موصل در شمال عراق کشته شدند. عدی و قصی پس از تهاجم آمریکا و انگلیس به عراق و اشغال این کشور در آوریل سال 2003، به همراه سایر مقامات رژیم سابق عراق از بغداد گریختند. اما پس از آنکه خانه محل اختفای آنها توسط نزدیکانشان فاش شد، هدف حمله همه جانبه نظامیان آمریکایی قرار گرفتند و به قتل رسیدند. عدی فرزند بزرگتر و قصی، فرزند کوچکتر صدام در جنایات و قساوت پدرشان علیه مردم عراق سهیم بودند و مناصب مهمی را در حکومت استبدادی صدام ، برعهده داشتند.
دیدگاه تان را بنویسید