تقویم تاریخ؛ از نامه امام حسین(ع) به شیعیان مدینه تا وفات سید رضی
امروز دوشنبه دوم مرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با ششم محرم سال 1445 هجری قمری و مطابق با 24 ژوئیه سال 2023 میلادی است.
دعوت حبیب بن مظاهر از طایفه بنی اسد برای یاری امام حسین(ع)
1384 سال پیش در چنین روزی ششم محرم سال 61 هجری قمری:
«حبیب بن مظاهر» از صحابه پیامبر اسلام و یاران وفادار امام حسین علیه السلام، از طایفه بنی اسد برای یاری امام حسین(ع) دعوت کرد. در این روز حبیب بن مظاهر به آن حضرت عرض کرد یابن رسولالله در این نزدیکی طائفهای از بنیاسد سکونت دارند که اگر اجازه دهی من نزد آنها روم و ایشان را به سوی تو دعوت کنم. شاید خداوند شر این گروه را از تو با حضور بنیاسد در کربلا دفع کند. امام اجازه داد و حبیببن مظاهر شبانگاه بیرون آمد و نزد آنها رفت و آنها را به یاری امام حسین (ع) فرا خواند و گفت: چون شما قوم و عشیره من هستید شما را به این راه خیر راهنمایی میکنم، امروز از من فرمان برید و به یاری او بشتابید تا شرف دنیا و آخرت از آن شما باشد. آنگاه مردان قبیله که تعدادشان به نود نفر میرسید بپا خواستند و برای یاری امام حرکت کردند. در آن هنگام مردی نزد عمربن سعد رفته و او را از جریان کار آگاه کرد و او مردی را به نام ارزق با چهارصد سوار به سوی آن گروه روانه ساخت و در دل شب سواران ابن سعد در کنار فرات راه را بر آنها گرفتند در حالیکه با امام فاصله چندانی نداشتند. طایفه بنیاسد با سواران ابن سعد در آویختند، حبیب بن مظاهر بر ارزق بانگ زد که: وای بر تو بگذار دیگری غیر از تو این مظلمه را بر گردن بگیرد. هنگامی که طایفه بنیاسد دانستند که تاب مقاومت با آن گروه را ندارند در سیاهی شب پراکنده شدند و به قبیله خود بازگشتند و شبانه از محل خود کوچ کردند که مبادا عمر بن سعد شبانه بر آنها بتازد، حبیب بن مظاهر به خدمت امام آمد و جریان را گفت: امام حسین (ع) فرمود: لاحول و لاقوه الا بالله.
نامه امام حسین به شیعیان مدینه
1384 سال پیش در چنین روزی ششم محرم سال 61 هجری قمری:
امام حسین علیه السلام در چنین روزی نامه کوتاه و در عین حال مهمی را به بردارش محمد بن حنفیه و جمعی از شیعیان در مدینه نوشتند. مضمون نامه بدین شرح است. ((بسم اللّه الرحمن الرحیم : فان من لحق بی استشهد ومن لم یلحق لم یدرک الفتح )) . ((هر کس به من ملحق شود، به شهادت می رسد وهر کس تخلف کند، به فتح و پیروزی نمی رسد)). این نامه چند پیام دارد. پیام اول این نامه علم امام حسین علیه السلام به شهادت خود و اصحابش در مبارزه با حکومت ظالم یزید را نشان می دهد. دوم پـایـان کـار را برای همه روشن کرده است که همه کشته می شوند و هر کس برای هدف دیگری آمده، از همینجا بر گردد. امام در مـراحل مختلف، بیعت را ازاصحاب برداشت که هر کس می خواهد برود و سومین پیام نامه امام به بردارش محمد بن حنفیه این نکته نهفته است بعد از شهادت حسین (ع) امید فتح وپیروزی برای کسی نیست، چنانچه می بینیم بعد از واقعه کـربـلا حـرکـت های زیادی انجام شد، ولی موفقیت های کامل به دست نیامد.
وفات سید رضی، عالم و شاعر بزرگ مسلمان
1039 سال پیش در چنین روزی، ششم محرم سال 406 هجری قمری:
«سید محمد حسین موسوی بغدادی» معروف به «سید رضی»، عالم، اندیشمند و شاعر بزرگ مسلمان در 47 سالگی، وفات یافت. او از کودکی همراه با برادر بزرگترش سید مرتضی، علوم متداول را فرا گرفت و در محضر علمای برجسته ای چون شیخ مفید، فقه، احکام و دستور زبان عربی را آموخت. سید رضی از نوجوانی سرودن شعر را آغاز کرد و در این زمینه چنان پیشرفت کرد که سرآمد شعرای عرب خوانده شد. وی درسنین جوانی علوم عصر خود را درحد کمال فراگرفت و تدریس، تالیف و تصنیف آموخته هایش را آغاز کرد. سید رضی دانشمندی متعهد بود و بهترین ایام جوانی خود را صرف خدمت به مردم کرد و در انجام فعالیت های اجتماعی، سمبل ایثار و فداکاری بود. از دیگر خصوصیات برجسته سید رضی، آزادمنشی و قناعت او در زندگی بود. به علاوه سید رضی این افتخار را داشت که اولین دانشگاه به سبک امروزی را تاسیس کرد. از این دانشمند بزرگ مسلمان، بیش از 20 عنوان کتاب در تفسیر قرآن، فقه، تاریخ، ادبیات عرب و تاریخ پیشوایان اسلام به جای مانده است که «حقایق التنزیل» و «مجازات القرآن» از آن جمله اند. اما بی شک مهمترین اثر سید رضی، تالیف و گردآوری کتاب ارزشمند «نهج البلاغه» است. این کتاب شامل منتخبی از خطبه ها، دعاها، وصایا، نامه ها و جمله های کوتاه حضرت علی (ع) است. نهج البلاغه هنوز به عنوان منبعی گرانبها و غنی از معارف اسلامی، پس از قرآن جایگاه ویژه ای نزد مسلمانان دارد.
تولد سیمون بولیوار، سیاستمدار و انقلابی آمریکای لاتین
240 سال پیش، در روز بیست و چهارم ژوئیه سال 1783 میلادی:
«سیمون بولیوار» (Simon Bolívar)، سیاستمدار و انقلابی معروف آمریکای جنوبی، در کاراکاس پایتخت امروزی ونزوئلا متولد شد. او بسیاری از سرزمین های آمریکای جنوبی را از استعمار اسپانیا آزاد کرد. بولیوار در انقلاب کاراکاس شرکت فعال داشت و با کمک ارتشی از هوادارانش، بوگوتا مرکز کلمبیا را به تصرف درآورد. بولیوار از طرف کنگره ای که به منظور تشکیل کلمبیای بزرک برپا شده بود، به ریاست جمهوری برگزیده شد و با آزاد سازی کلمبیا، ونزوئلا و پاناما، این هدف را تحقق بخشید. در سال 1822 میلادی، مبارزات آزادیبخش بولیوار به اکوادور نیز گسترش یافت و این کشور پس از استقلال به کلمبیای بزرگ پیوست. یک سال قبل از آن نیز بولیوار با فرماندهی نیروهای آزادیبخش پرو این کشور را از استعمار اسپانیا آزاد کرده بود. همچنین در سال 1826 میلادی، انقلابیون بولیوی به رهبری بولیوار پس از 17 سال مبارزه توانستند سرزمین خود را آزاد کنند و به پاس خدمات سیمون بولیوار، این کشور را بولیوی نامیدند . بولیوار، رؤیای وحدت آمریکای جنوبی را در یک فدراسیون، در سر داشت، اما به علت خود محوریها و فرقه گرایی ها، نتوانست به این خواست خود جامه عمل بپوشاند و در سال 1830 درگذشت.
تولد الکساندر دوما، نویسنده مشهور فرانسوی
221 سال پیش، در روز بیست و چهارم ژوئیه سال 1802 میلادی:
«الکساندر دوما» (Alexandre Dumas)، نویسنده فرانسوی متولد شد. دوما با استفاده از خاطرات پدرش که یک ژنرال ارتش بود و یادداشت های خصوصی مردم از انقلاب فرانسه، رمان های متعددی درباره انقلاب و تاریخ فرانسه نوشت. از معروفترین کتاب های دوما می توان به «سه تفنگدار»، «کنت مونت کریستو» و «تبعید شدگان» اشاره کرد. وی در نمایشنامه نویسی نیز مهارت داشت و نمایشنامه هایی چون «آنتونی و برج شل» را نوشته است. الکساندور دوما در سال 1870 میلادی درگذشت.
واگذاری بخش هایی از غرب آسیا به فرانسه توسط جامعه ملل
102 سال پیش، در روز بیست و چهارم ژوئیه سال 1921 میلادی:
جامعه ملل رسماً قیمومیت فلسطین، عراق و شرق اردن را به دولت انگلیس و سرپرستی سوریه و لبنان را به دولت فرانسه واگذار کرد. البته پاریس و لندن درجریان جنگ جهانی اول و پس از آن، در مورد تقسیم امپراتوری عثمانی میان خود، به توافق رسیده بودند و این تصمیم جامعه ملل، درواقع به این تقسیم، جنبه قانونی داد. اگرچه سپردن حاکمیت سرزمینهای اسلامی به فرانسه و انگلیس، خشم مردم مسلمان منطقه را برانگیخت، اما این دو کشور، سلطه خود را بر سوریه، لبنان، عراق و اردن تحکیم بخشیدند و به ویژه انگلیس، زمینه لازم را برای تشکیل دولت نامشروع صهیونیستی در فلسطین، فراهم کرد.
درگذشت ریونو آکوتاگاوا، ادیب و نویسنده ژاپنی
96 سال پیش در چنین روزی، 24 جولای 1927 میلادی:
"ریونو آکوتاگاوا"(Ryūnosuke Akutagawa) ادیب برجسته و نویسنده معروف ژاپنی درگذشت. ریونو سوکه آکوتا گاوا نویسنده و ادیب ژاپنی در اول مارس 1892م در توکیو پایتخت ژاپن به دنیا آمد. وی پس از پایان تحصیلات خود، داستان معروف «راشومون» را نوشت. وی در نوشته هایش خودبینیِ عجین شده با طبیعت انسان را سخت محکوم میکند، نکتهای که مضمون اصلی تمامی آثار آکوتاگاوا است. یکی دیگر از آثار وی «زندگی یک ابله» نام دارد. مهمترین شاهکار او، «دماغ» نام دارد و آثار دیگرش همچون دختر عنکبوت، اژدها و در بیشه نیز مشهورند. سلامت آکوتاگاوا در سی سالگی رو به ضعف نهاد تا اینکه در 24 ژوئیه 1927م به سبب افراط در خوردن قرص خواب آور در 35 سالگی درگذشت. در واقع بیماری و اختلالات عصبی، دُرست در لحظه ای که الهامات خلاقانه او جهش تازهای می یافت، بی آنکه انتظار آن برود که به آخر خطر رسیده باشد، آکوتاگاوا را به گرداب خودکشی افکند. آکوتاگاوا را یکی از پایه گذاران ادبیات جدید ژاپن می دانند.
بمباران هامبورگ توسط انگلیس
79 سال پیش، در روز بیست و چهارم ژوئیه سال 1944 میلادی:
نیروی هوایی انگلیس بندر مهم هامبورگ در شمال آلمان را درجریان جنگ جهانی دوم ، با شدت بی سابقه ای، بمباران کرد. حملات هوایی آلمان و انگلیس علیه یکدیگر، از اوایل جنگ آغاز شد و به تدریج گسترده تر شد، بطوری که تعداد کثیری از غیرنظامیان دو کشور در این بمباران ها کشته شدند. در بمباران بندر هامبورگ نیز علاوه بر انهدام تعدادی از تاسیسات نظامی و اقتصادی، دهها هزار تن از مردم غیرنظامی به قتل رسیدند. این بمباران زمانی انجام شد که نیروهای متفقین حمله گسترده خود را به نیروهای آلمانی از سمت غرب این کشور آغاز کرده بودند.
درخواست علما و مراجع قم برای آزادی امام خمینی
60 سال پیش در چنین روزی دوم مرداد سال 1342 هجری شمسی:در پی دستگیری امام خمینی(ره) توسط دستگاه امنیتی شاه، تعدادی از علما و مراجع، از قم، مشهد و دیگر شهرها راهی تهران شده و ضمن تهیه نامه ای مبنی بر تأیید مرجعیت ایشان خواستار آزادی حضرت امام خمینی (ره) گردیدند. این حرکت و نیز ادامه اعتراضات مردمی در پی دستگیری حضرت امام، رژیم شاه را بر آن داشت برای ارام کردن علما و مردم، امام خمینی را از زندان به یک خانه انتقال بدهند. ولی امام در این خانه نیز در حصر خانگی بودند و ارتباطی با بیرون نداشتند. این سیاست برای آرام کردن اعتراضات موثر نبود و رژیم برای فاصله انداختن میان امام خمینی (ره) و پیروانش ایشان را به ترکیه و یک سال بعد به عراق تبعید کردند.
درگذشت احمد شاملو، شاعر مشهور ایرانی
23 سال پیش در چنین روزی برابر با دوم مرداد 1379 شمسی:
احمد شاملو، متخلص به الف. بامداد یا الف. صبح، شاعرو نویسنده ایرانی و از بنیانگذاران و دبیران کانون نویسندگان ایران در پیش و پس از انقلاب درگذشت. احمد شاملو، در ۲۱ آذر ماه سال ۱۳۰۴ هجری شمسی در تهران- پایتخت ایران- متولد شد. نام پدرش حیدر شاملو، نام مادرش کوکب عراقی شاملو بود. دوره کودکی را به خاطر شغل پدرش که افسر ارتش بود و هر چند وقت را در جایی ماموریت می رفت، در شهرهایی چون رشت، سمیرم، اصفهان، آباده و شیراز گذراند. شهرت اصلی شاملو به خاطر نوآوری در شعر معاصر فارسی و سرودن گونهای شعر است که با نام شعر سپید یا شعر شاملویی یا شعر منثور شناخته میشود. برخی از مهم ترین دفترهای شعر شاملو عبارتند از: «هوای تازه /۱۳۳۶»، «باغ آینه/ ۱۳۳۹»، «ققنوس در باران/ ۱۳۴۵»، «مرثیه های خاک/ ۱۳۴۸»، «شکفتن در مه/ ۱۳۴۹»، «دشنه در دیس/ ۱۳۵۶»، «ترانه های کوچک غربت/ ۱۳۵۹»، «مدایح بی حوصله/ ۱۳۷۱» و «در آستانه/ ۱۳۷۶». احمد شاملو سرانجام در دوم مردادماه سال ۱۳۷۹ چشم از جهان فروبست و طی مراسم باشکوهی در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد.
دیدگاه تان را بنویسید