
تقویم تاریخ؛ از افتتاح موزه لوور تا انفجار تروریستی حرمین عسکریین
امروز، پنجشنبه نوزدهم مرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با 23 محرم سال 1445 هجری قمری و مطابق با دهم اوت سال 2023 میلادی است.
وفات علامه نراقی، عالم و دانشمند بزرگ اسلام
236 سال پیش درچنین روزی، بیست و سوم محرم سال 1209 هجری قمری:
علامه «ملا محمد مهدی نراقی»، عالم و دانشمند بزرگ مسلمان وفات یافت. این عالم والامقام پس از گذراندن دوران مقدماتی تحصیل در ایران، جهت افزایش معلومات دینی خود، به حوزه علمیه نجف ـ در عراق ـ رفت و از محضر اساتید برجسته آن حوزه، کسب فیض کرد. ملامهدی نراقی با پشتکار فراوان به تحصیل ادامه داد و در رشته های مختلف علوم دینی مهارت کافی یافت. او پس از آن به تحقیق، تدریس و تالیف کتب گوناگون روی آورد. «جامع السعادات» یکی از کتاب های معروف علامه نراقی است. او در این کتاب ارزشمند، موضوعات اخلاقی را به زیبایی مورد بحث قرار داده است. یکی دیگر از کتب او «انیس الموحدین» نام دارد. در این کتاب اصول دین اسلام به زبانی ساده شرح داده شده است و خواننده کتاب با جهان بینی اسلامی آشنا می شود.
عزل لویی شانزدهم در پی انقلاب فرانسه
231 سال پیش، در روز دهم اوت سال 1792 میلادی:
در پی انقلاب فرانسه، «لویی شانزدهم» پادشاه فرانسه از مقامش عزل شد. پس از انقلاب، پادشاه عملاً بسیاری از اختیارات خود را از دست داد. در جریان جنگ فرانسه با اتریش و شکست های اولیه فرانسه، انقلابیون چنین تبلیغ می کردند که پادشاه با دشمن ارتباطاتی داشته است. فرار نافرجام خانواده سلطنتی نیز آنها را نزد افکار عمومی بیشتر منفور کرد. به همین دلیل مردم فرانسه به تظاهرات علیه لویی شانزدهم پرداختند و کمون ها یا شوراهای محلی که تحت نفوذ مخالفان سلطنت بودند، خواستار عزل وی شدند. سرانجام مجلس قانونگذاری فرانسه در چنین روزی پادشاه را از مقامش عزل و تصمیم نهایی را به مجلس دیگری به نام کنوانسیون واگذار کرد. آن مجلس نیز علاوه بر تایید عزل لویی شانزدهم، به اعدام وی رأی داد.
افتتاح موزه لوور پاریس
230 سال پیش، در روز دهم اوت سال 1793 میلادی:
موزه «لوور» (Louvre ) فرانسه افتتاح شد. این موزه تا قبل از انقلاب فرانسه در سال 1789، یکی کاخ های سلطنتی بود که آثار هنری در آن نگهداری می شد. اما پس از انقلاب، به موزه ای عمومی تبدیل شد. موزه لوور در پاریس، که حدود 35 هزار اثر هنری را در هشت قسمت مختلف به نمایش گذاشته است، پربازدیدترین موزه جهان محسوب می شود. بسیاری از این آثار هنری از کشورهای مختلف جهان، به ویژه کشورهای مشرق زمین با روش های غیرقانونی به موزه لوور منتقل شده است. چنانکه بخش هنرهای اسلامی این موزه دارای بیش از پنج هزار اثر قدیمی و باارزش است که تنها 2500 اثر متعلق به ایران می باشد. این بخش از پربازدیدترین قسمت های موزه لوور است.
جدایی اتریش از سرزمین های آلمانی
217 سال پیش، در روز دهم اوت سال 1806 میلادی:
درپی فروپاشی امپراتوری مقدس روم، اتریش از سرزمین های آلمانی نشین جدا شد. این امپراتوری که عمدتاً متشکل از سرزمین های آلمانی نشین بود در قرن دهم میلادی به وجود آمد. در زمان قیام مارتین لوتر، پایه گذار مذهب پروتستان، دولت های محلی تشکیل دهنده امپراتوری مقدس روم (دوک نشینها)، آئین وی را پذیرفتند و رابطه خود را با کلیسا قطع کردند. پس از جنگ های مذهبی موسوم به جنگ سی ساله، این امپراتوری به شدت تضعیف شد و سرانجام با اعمال فشارهای ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه، فروپاشید. حاصل این فروپاشی، جدایی اتریش به عنوان قدرتمندترین عضو امپراتوری مقدس روم و پراکندگی دیگر دوک نشینها بود. البته آلمان در سال 1871 متحد شد و هیتلر در سال 1938 اتریش را به آلمان ملحق کرد. اما پس از شکست آلمان در جنگ جهانی دوم، اتریش بار دیگر از آلمان جدا شد.
استقلال کلمبیا از اسپانیا
204 سال پیش، در روز دهم اوت سال 1819 میلادی:
با پیروزی «سیمون بولیوار» آزادیخواه آمریکای جنوبی بر ارتش اسپانیا، کشور کلمبیا استقلال کامل خود را به دست آورد. این کشور حدود 300 سال تحت اشغال و استعمار اسپانیا بود، اما قیام مردم از اواخر قرن نوزدهم، بویژه قیام سال 1810 به رهبری بولیوار، استقلال را برای ملت کلمبیا به ارمغان آورد. با این حال استعمارگران اسپانیایی به مقاومت خود ادامه دادند تا آنکه در سال 1819 کاملاً شکست خوردند و جمهوری کلمبیای بزرگ شامل کلمبیا، اکوادور، ونزوئلا و پاناما - که در آن زمان بخشی از کلمبیا بود - به وجود آمد. کلمبیا از نظر مساحت سومین کشور آمریکای جنوبی است و دارای تمدنی کهن می باشد. کشورهای اکوادور، برزیل، ونزوئلا و پاناما همسایه این کشور هستند و در شمال آن دریای کارائیب و اقیانوس آرام قرار دارند.
انعقاد معاهده سور میان امپراتوری عثمانی و متفقین
103 سال پیش، در روز دهم اوت سال 1920 میلادی: معاهده «سور» (Sevres) میان امپراتوری عثمانی که در جنگ جهانی اول شکست خورده بود، با متفقین امضا شد. براساس این معاهده، این امپراتوری 80 درصد از مساحت خود را ازدست داد و قلمرو آن از سه میلیون کیلومتر مربع به حدود 600 هزار کیلومتر مربع کاهش یافت. معاهده سور، توافق قبلی فرانسه و انگلیس در مورد تقسیم سرزمین های امپراتوری عثمانی را رسمیت بخشید و انگلیس بر عراق، اردن و فلسطین / و فرانسه نیز بر سوریه و لبنان مسلط شد. همچنین بر اساس این معاهده، بخش هایی از ترکیه امروزی به یونان و ایتالیا و شرق آن به جمهوری ارمنستان واگذار شد. شرایط سخت و ذلت بار معاهده سور باعث قیام مردم و ارتش ترکیه و نبرد آنان با دولت های اشغالگراین کشور شد. در سال 1923 متفقین پیمان دیگری با ترکیه امضا کردند که حدود این کشور را در مرزهای کنونی آن تثبیت کرد.
جنگ چین و ژاپن بر سر تیانگ تسه و کانتون
86 سال پیش در چنین روزی، دهم اوت سال 1937 میلادی: جنگ دو ساله چین و ژاپن بر سر تصرف تیانگ تسه و کانتون، دو قسمت مهم از خاک چین آغاز شد. کانتون بندری مهم واستراتژیک در جنوب چین است و چینی ها برای حفظ آن و سایر نقاطی که مورد تجاوز ژاپن قرارگرفت، دو سال جنگیدند اما پس از تحمل تلفات فراوان، روز 25 آوریل سال 1939 میلادی شکست خوردند و کانتون سقوط کرد. با شروع جنگ جهانی دوم، ژاپن بخش های پهناوری از شرق چین را نیز اشغال کرد. اما با مقاومت مردم روبرو شد و در پایان جنگ، مجبور به عقب نشینی از این سرزمین ها شد.
اشغال نواحی شمالی کره توسط ارتش سرخ شوروی
78 سال پیش در چنین روزی، دهم اوت سال 1945 میلادی: در پی شکست نهایی ژاپن در جنگ جهانی دوم و به موجب مصوبات کنفرانس پوتسدام نواحی شمالی سرزمین کره تا مدار 38 درجه به تصرف نیروهای ارتش سرخ شوروی درآمد. این بخش از کره تا قبل از شکست ژاپن، در تصرف این کشور بود . همچنین چند روز بعد، بخش جنوبی شبه جزیره کره نیز به تصرف نیروهای آمریکایی درآمد. اشغال شمال و جنوب جزیره کره، مقدمه ای برای تجزیه این سرزمین به دو کشور کره شمالی و جنوبی بود. در سال 1991 میلادی با امضای پیمانی که به قرارداد آشتی، عدم تجاوز، مبادله و همکاری موسوم است، تا اندازه ای زمینه همکاری دو کره فراهم شد.
انفجار تروریستی حرمیین عسکریین در سامرا
18 سال پیش در چنین روزی، 23 محرم الحرام سال 1427 هجری قمری: حرمین عسکریین علیهما السلام در سامرا که مدفن حضرت امام هادی(ع) و امام حسن عسکری(ع) است، توسط تکفیری های وابسته به القاعده تخریب شد. تروریستهای تکفیری وابسته به القاعده شاخه عراق به رهبری ابومصعب زرقاوی در روز چهارشنبه بیست و سومین روز از ماه محرم1427 ق حدود ساعت ۷ صبح ، با پوشیدن لباس نیروهای تکاورعراق، وارد حرم عسکریین شدند و اسلحه نگهبانان را مصادره و آنها را به همراه خادمان حرم، در یکی از غرفههای صحن زندانی کردند و با کارگذاری مواد منفجره TNT به وزن حدود ۲۰۰ کیلوگرم در داخل بنا، حرم مطهر را منفجر کردند. در نتیجه این بمبگذاری، گنبد بنا با پوشش آجری و طلاکاریش و همچنین تزئینات کاشیکاری در دیوارهای آن، فرو ریخت. شدت این انفجار به حدی بود که برخی از مصالح و تزئینات به کار رفته تا شعاع نیم کیلومتر به بیرون پرتاب شد. اما به علت استحکام بنا، پایههای گنبد، بدنه اصلی و دیوارها، سالم باقی ماند. شایان ذکر است در ۲۷ جمادیالاول ۱۴۲۸ق نیز تروریستهای تکفیری اقدام به بمبگذاری در حرمین عسکریین نمودند. آنان در ساعت ۹ صبح دست به دو انفجار زدند. در انفجار نخست، گلدسته سمت چپ حرم و در انفجار دوم، گلدسته سمت راست آن به طور کامل تخریب شد.
دیدگاه تان را بنویسید