کودتای نظامی در گابن/ پایان حکومت ۵۳ ساله خانواده «علی بونگو»+ ویدئو
کد خبر: 27509

کودتای نظامی در گابن/ پایان حکومت ۵۳ ساله خانواده «علی بونگو»+ ویدئو

برخی رسانه‌ها اعلام کردند دقایقی پیش گروهی از نظامیان ارتش گابن با حضور در تلویزیون این کشور اعلام کردند نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری را نمی‌پذیرند و تمام نهادهای دولتی لغو می‌شود.

به گزارش خودکارنیوز، در ادامه تحولات قاره آفریقا و تداوم کودتاهای نظامی در برخی کشورهای این قاره، خبرگزاری فرانسه دقایقی پیش اعلام کرد گروهی از نظامیان کشور گابن با حضور در تلویزیون ملی این کشور اعلام کردند که نتیجه اعلامی انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور باطل و تمام نهادهای دولتی منحل می‌شوند.

انتخابات جنجالی ریاست‌جمهوری گابن روز شنبه تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد و ستاد انتخابات این کشور ساعاتی پیش اعلام کرد «علی بونگو» ۶۴ ساله رئیس‌جمهور گابن با کسب ۶۴ درصد آرا پیروز انتخابات شده و برای سوم برای یک دوره دیگر رئیس‌جمهور گابن خواهد بود.

مخالفان، بونگو را به تقلب در انتخابات متهم کردند. میشل استفان بوندا، ستاد انتخابات گابن اعلام کرد که آلبرت اوندو اوسا، رقیب اصلی بونگو، با ۳۰.۷۷ درصد در جایگاه دوم قرار گرفته است. ستاد انتخاباتی بونگو اتهامات اوندو اوسا درباره «بی‌نظمی‌های انتخاباتی» را رد کرده است.

این کودتا، هشتمین کودتا در مناطق غربی و مرکزی قاره آفریقا و کشورهای تحت مستعمره فرانسه در 3 سال گذشته است. آخرین کودتای نظامی در آفریقا مربوط به کشور نیجر است که در ۲۶ جولای گذشته صورت گرفت.

گابُن کشوری در غرب آفریقای مرکزی است که در کنار خلیج گینه و در سواحل شرقی اقیانوس اطلس قرار گرفته‌ و با کشورهای جمهوری کنگو، کامرون و گینه استوائی همسایه است. 

گابن از سال ۱۸۸۶ از مستعمرات استوایی فرانسه در آفریقا بود که ۱۷ اوت ۱۹۶۰ استقلال خود را از فرانسه به دست آورد.

 

پایان حکومت ۵۳ ساله خانواده بونگو

سرنگونی دولت علی بونگو و انحلال نهادهای دولتی از طرف ارتش به حکومت ۵۳ ساله خانواده بونگو در گابن پایان می‌دهد؛ علی بونگو در سال ۲۰۰۹ و پس از درگذشت «عمر»، پدرش قدرت را به دست گرفت؛ عمر ۴۱ سال قدرت در گابن را در اختیار داشت.

علی بونگو سال ۲۰۱۸ به علت سکته مغزی به مدت یک سال از عرصه قدرت به دور بود و در این دوره کشور گابن با ناآرامی‌های گسترده روبرو شد و حتی بخشی از نظامیان علیه دولت بونگو دست به کودتا زدند که شکست خوردند و تمام عوامل بازداشت شدند.

گابن به لطف درآمدهای نفتی و جمعیت اندک ۲.۳ میلیون نفری، یکی از ثروتمندترین کشورهای آفریقا از نظر تولید ناخالص داخلی سرانه است. نفت ۶۰ درصد از درآمدهای کشور را تشکیل می دهد.

کودتا برای «دفاع از صلح»

یکی از نظامیان با قرائت بیانیه‌ای ضمن اعلام سرنگونی علی بونگو گفت: ما تصمیم گرفته‌ایم با پایان‌دادن به رژیم فعلی از صلح دفاع کنیم. ما به حکمرانی غیرمسئولانه و غیرقابل‌پیش‌بینی پایان می‌دهیم که منجر به بدترشدن انسجام اجتماعی شده و خطر سوق‌دادن کشور به سمت هرج‌ومرج را تشدید کرده است.»

 

 صدای تیراندازی در خیابان‌های پایتخت گابن

خبرنگار خبرگزاری فرانسه اعلام کرد هم‌زمان با اعلام کودتای نظامی ارتش گابن، صدای تیراندازی در برخی مناطق شهر لیبرویل، پایتخت گابن شنینده می‌شود.

افسران ارشد ارتش گابن که ساعاتی پیش با حضور در تلویزیون سرنگونی دولت «علی مونگو» را اعلام کردند، می‌گویند به نمایندگی «از تمام نیروهای امنیتی و دفاعی گابن» قدرت را به دست می‌گیرند.

 

بنا بر اعلام کودتاگران تمام مرزهای گابن تا اطلاع ثانوی بسته است.

واکنش اروپا به کودتای نظامی در گابن

 

جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به کودتا نظامی در گابن و سرنگونی دولت «علی بونگو»:

آنچه در غرب آفریقا در حال وقوع است، مسئله‌ای بزرگ برای اروپاست.

 

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه:

ما به دقت شرایط و اوضاع در گابن را رصد و پیگیری می‌کنیم.

دیدگاه تان را بنویسید