تقویم تاریخ؛ از میلاد نبی اکرم(ص) تا ولادت حضرت امام جعفر صادق(ع)
کد خبر: 17828

تقویم تاریخ؛ از میلاد نبی اکرم(ص) تا ولادت حضرت امام جعفر صادق(ع)

امروز جمعه ، بیست و دوم مهر سال 1401 هجری شمسی، برابر با هفدهم ربیع الاول سال 1444 هجری قمری و مطابق با چهاردهم اکتبر سال 2022 میلادی است.

 

 آغاز سلسله پادشاهی هخامنشیان در ایران 

 

IMG_20221014_101145

 

2561 سال پیش، بنا بر روایات تاریخی، در چنین روزی در چهاردهم اکتبر 539 قبل از میلاد:

"کورش هخامنشی" تاجگذاری کرد و آغاز سلسله پادشاهی هخامنشیان در ایران را بنبان نهاد. پس از قدرت گرفتن کورش هخامنشی و یورش به سرزمین بابل و تصرف آن، وی در چهاردهم اکتبر سال 539 قبل از میلاد در پرستش‌گاه بابِل تاج‌گذاری کرد. از این زمان بود که پادشاهی سلسله هخامنشیان آغاز شد و حکومت شاهنشاهی در ایران بنیان‌گذاری گردید. کورش در ابتدا، شوش را به پایتختی خود برگزید و سپس سالیانی به جنگ با اقوام گوناگون پرداخت تا اینکه در یکی از این جنگ‌ ها زخمی شد و در سال 529 قبل از میلاد، پس از ده سال سلطنت درگذشت. دوران حکومت سلسله هخامنشیان تا سال 330 قبل از میلاد به مدت 200 سال به طول انجامید و سرانجام به دست اسکندر مقدونی منقرض شد.

 میلاد حضرت نبی اکرم(ص)

 

IMG_20221014_101152

 

1497 سال پیش در چنین روزی، هفدهم ربیع الاول سال 53 قبل از هجرت:

بنا به قول بسیاری از علمای مسلمان، پیامبر بزرگ اسلام، حضرت محمد (ص) در شهر مکه قدم به عرصه حیات نهاد. پدر آن بزرگوار عبدالله از خاندان بنی هاشم و مادر گرامیش آمنه بود. حضرت محمد (ص) قبل از ولادت، پدر خویش را از دست داده بود و شش ساله بود که مادرش نیز درگذشت. در این هنگام عبدالمطلب جد آن حضرت، سرپرستی ایشان را به عهده گرفت. اما آن بزرگوار نیز پس از دو سال درگذشت و بدین ترتیب حضرت محمد (ص) در هشت سالگی تحت توجه و سرپرستی، ابوطالب، عموی خویش قرار گرفت. حضرت محمد (ص) از دوازده سالگی به اتفاق عموی خود به سفرهای تجاری می رفت و به سبب راستگویی و قابلیت اعتماد بسیار، مردم به وی لقب امین داده بودند. آن حضرت در آغاز جوانی برای رهایی از پلیدی های عصر جاهلی و نیز اندیشه در جهان آفرینش، به غار حرا در نزدیکی مکه پناه می برد و در آنجا ساعتها عبادت می کرد . هنگامی که چهل سال از عمر پربرکت پیامبر اکرم (ص) گذشته بود، جبرئیل بر آن حضرت نازل شد و پیام خداوند یکتا را مبنی بر پیامبری ایشان، ابلاغ کرد. بدین ترتیب حضرت محمد (ص) آخرین رسول و فرستاده خدا وظیفه هدایت مردم به سوی توحید و یکتاپرستی را به عهده گرفت. رسول گرامی اسلام (ص) در مدت رسالت خویش با تحمل سختی های فراوان، بت پرستی را در حجاز ریشه کن کرد و حکومتی مبتنی بر تعالیم کامل و متعالی اسلام برپا نمود. ضمن عرض تبریک به مناسبت میلاد فرخنده این خورشید پرفروغ هدایت، سخنی گرانبها از آن بزرگوار را نقل می کنیم که فرمود: «سه چیز است که در هرکس باشد خصلت ایمان را کامل ساخته است: چون خشنود شد، خشنودیش او را به راه باطل نبرد و چون خشمگین شد، خشمش او را از حق دور نکند و چون قدرت یافت، به آنچه حقش نیست دست نیندازد.»

 ولادت حضرت امام جعفر صادق(ع)، امام ششم شیعیان 

 

IMG_20221014_101157

 

1361 سال پیش در چنین روزی، هفدهم ربیع الاول سال 83 هجری قمری:

حضرت امام جعفر صادق (ع) از نوادگان پاک رسول گرامی اسلام (ص) و پیشوای ششم شیعیان در مدینه متولد شد. آن حضرت دوازده سال از عمر خود را در کنار جدش امام سجاد (ع) و نوزده سال را در کنار پدرش امام محمد باقر (ع) گذراند و در سال 148 هجری قمری به شهادت رسید. دوران زندگی این امام بزرگوار، عصر شکوفایی علم و دانش، تفسیر قرآن و نشر علوم گوناگون بود. این دوران که مصادف با سقوط بنی امیه و روی کارآمدن بنی عباس بود، فرصت مناسبی برای امام صادق (ع) فراهم آورد تا مردم را از حقایق و تعلیمات دین مبین اسلام آگاه و نخستین دانشگاه بزرگ اسلامی را پایه گذاری کند. امام صادق (ع) علاوه بر آگاهی عمیق از علوم و معارف اسلامی، بر علوم مختلفی ازجمله طب، شیمی، ریاصی و بسیاری فنون دیگر احاطه کامل داشت. دوستداران علم و دانش در هر زمینه به محضر آن حضرت شرفیاب می شدند و درباره هر موضوع علمی و دینی که می خواستند از آن حضرت سوال می کردند. امام صادق (ع) نیز به فراخور استعداد و فهم هر شخص به او پاسخ می داد. حدود چهار هزار شاگرد برجسته در محفل درس امام صادق (ع) تربیت شدند و دانشمندانی همچون جابربن حیّان، شیمیدان معروف و کاشف گوگرد، از دانش ایشان بهره بردند. ضمن عرض تبریک به مناسبت میلاد مبارک این امام هُمام، سخنی زیبا از آن حضرت را نقل می کنیم که فرمود: «دانش بجویید و همراه با کسب دانش، خود را با بردباری و وقار زینت بخشید و نسبت به کسی که به او دانش می آموزید فروتن باشید.»

 تولد ویلیام پن، فیلسوف مشهور انگلیسی

 

IMG_20221014_101208

 

378 سال پیش در چنین روزی چهاردهم اکتبر سال 1644 میلادی:

"ویلیام پن" (William Penn) سیاست‌مدار و فیلسوف برجسته انگلیسی در لندن متولد شد. وی در جوانی با اعضای فرقه کویْکر آشنا شد. این عده که انجمن دوستان نامیده می‌‌شدند، طرفدار مقاومت جدی در برابر هرگونه بدی بودند. پن در سال 1681م، نقشه ایجاد یک مدینه فاضله مبتنی بر وحدت و برادری را طرح ‌ریزی نمود تا نمونه و سرمشقی برای همه بشریت باشد. از این رو، از طرف پادشاه وقت انگلستان، قطعه زمینی در امریکا برای اجرای این طرح که آن را آزمایش مقدس نامیده بود در اختیار ویلیام پن قرار گرفت. در این مستعمره که به نام پن، پنسیلوانیا به معنی جنگل پِن نامیده می ‌شد، دولتی طرح ‌ریزی و اجرا گردید که هرچند پِنْ رهبر آن بود، ولی قدرت در اختیار مردم قرار داشت. آزادی بیان و تسامح دینی، ساخت دارالتأدیب به جای زندان، قرار دادن مجازات اعدام فقط برای جنایت و خیانت، عدم وجود طبقات اجتماعی و ارتش، حاکمیت حکومت مشترک المنافع بر پایه‌‌های دوستی، عدالت و صلح، از جمله ویژگی‌‌های این جامعه جدید بود. ویلیام پن سرانجام در 30 ژوئیه 1718م در هفتاد و چهار سالگی درگذشت.

تشکیل کنگره تاریخی وین درباره اروپای پس از ناپلئون

 

IMG_20221014_101213

 

208 سال پیش در چنین روزی چهاردهم اکتبر سال 1814 میلادی:

"کنگره تاریخی وین" در مورد اروپای پس از ناپلئون تشکیل شد. پس از استعفا و تبعید ناپلئون بناپارت در آوریل ۱۸۱۴م، کنگره تاریخی وین از روز چهاردهم اکتبر سال ۱۸۱۴ میلادی در ویِن پایتخت اتریش آغاز به ‌کار کرد تا درباره متصرفات فرانسه طی جنگ‌ های ناپلئون بُناپارت تصمیم ‌گیری کند. در میانه کار کنگره وین، ناپلئون با فرار از تبعیدگاه خود در اواخر فوریه ۱۸۱۵م، بار دیگر در دوره کوتاهی معروف به حکومت صد روزه، قدرت را در دست گرفت و خود را آماده حمله به دشمنانش نمود. هرچند که این مسئله، روند فعالیت‌ های کنگره وین را مدتی مختل نمود، اما با شکست دوباره ناپلئون از اتحاد اروپایى، کنگره وین کار خود را دنبال کرد. آن‌چه بیش‌تر مورد توجه کنگره بود، برقرار کردن تعادل قوا برای حفظ صلح در این قاره بود. بیش‌تر نمایندگان شرکت‌ کننده در کنگره مایل بودند که تعادل قوا در اروپا به دوران قبل از انقلاب کبیر فرانسه برگردد و سلاطین و فرمان‌روایانی را در کشورهای مختلف روی کار آورند که قبل از انقلاب فرانسه بوده ‌اند. بدین ‌ترتیب، کنگره وین نوعی پیروزی دولت‌ های بزرگ و پیشرفت رژیم ‌های سلطنتی علیه جمهوریت در اروپا بود. کنگره وین سرانجام در نهم ژوئن ۱۸۱۵م به کار خود پایان داد.

قتل امیرکبیر به دستور ناصرالدین شاه

 

IMG_20221014_101218

 

176 سال پیش در چنین روزی هفدهم ربیع الاول 1268 هجری قمری:

امیرکبیر صدراعظم ایران به دستور ناصرالدین شاه پادشاه ‌قاجاریه به قتل رسید. میرزا تقی خان فراهانی از خانواده‌ای فقیر بود. وی در دستگاه قائم مقام پرورش یافت و دبیری کارآمد و منشی لایقی شد. وی سمت‌های متعددی در زمان فتحعلی شاه و محمدشاه قاجار داشت و در خدمت ناصرالدین میرزای ولیعهد، فعالیت می‌کرد. میرزاتقی خان پس از مرگ محمدشاه قاجار تلاش فراوانی در به سلطنت رساندن ناصرالدین شاه نمود و لقب اتابک اعظم گرفت. نزدیکی وی به شاه به حدی بود که ناصرالدین شاه قاجار تنها خواهر خود را به عقد میرزاتقی درآورد، هرچند مهد علیا مادر شاه، از این امر راضی نبود. پس از صدر اعظمی و فرونشاندن ناآرامی‌ها و به جریان انداختن امور کشور، به امیرکبیر ملقب گردید و بیشتر از قبل مورد حسادت درباریان واقع شد. سرانجام با بدگویی‌های فراوانی که نزد شاه از او گفتند به دستور شاه قاجار از صدارت عزل گردید و بدخواهان از ترس تغییر نظر شاه، حکم قتل وی را نیز از سلطان گرفتند. وی را در حمام فین کاشان با گشادن شریان بازویش به قتل رسانده و سپس جسدش را به عراق برده و در کربلا به خاک سپردند.

 

 خروج آلمان از جامعه ملل به دستور هیتلر

 

IMG_20221014_101222

 

89 سال پیش در چنین روزی چهاردهم اکتبر سال 1933 میلادی:

با دستور ادولف هیتلر صدراعظم وقت، آلمان از جامعه ملل خارج شد. با روی کار آمدن هیتلر به عنوان صدر اعظم در آلمان و نگرانیِ به وجود آمده در سراسر اروپا از برنامه‌‌های نظامی او، کشورهای بزرگ اروپایى طی اجلاس خلع سلاح، با نظامی شدن آلمان مخالفت کردند. پیش از این، در پایان جنگ جهانی اول و طی قرارداد صلح وِرسای، نیروها و تجهیزات نظامی آلمان بسیار محدود شده بود و این امر هیتلر و دیگر مقام‌ های نازی را به شدت خشمگین ساخت. در این میان، پس از به رسمیت شناختن حقوق مساوی آلمان با سایر دول اروپایى، عملکرد هیتلر و شتابزدگی وی در مسلح کردن آلمان باعث مخالفت دولت‌ های متفقین شد. این امر باعث عکس ‌العمل هیتلر گردید و پس از خروج آلمان از کنفرانس خلع سلاح، وی در چهاردهم اکتبر 1933م خروج این کشور از جامعه ملل را نیز اعلام کرد.

 کشتار فلسطینی ها در روستای قبیه 

 

IMG_20221014_101232

 

69 سال پیش، در روز چهاردهم اکتبر سال 1953 میلادی:

صهیونیست های مسلح در روستای «قبیه» (Qibya)،‌ واقع در کرانه باختری رود اردن، مرتکب جنایت جدیدی شدند. آنها در پی حمله و اشغال این روستا، به مدت دو روز به کشتار فلسطینی های بی گناه و انهدام منازل آنها پرداختند. نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی که آریل شارون نخست وزیر اسبق این رژیم، فرماندهی آنان را به عهده داشت، علاوه بر قتل عام 77 زن، مرد و کودک فلسطینی و مجروح کردن تعداد زیادی از آنها، ده ها خانه و یک مدرسه را نیز بمب گذاری و منهدم کردند. این قتل عام، یکی دیگر از نمونه های تروریسم دولتی رژیم صهیونیستی، بویژه آریل شارون نخست وزیر اسبق این رژیم به شمار می رود.

 

 برکناری نیکیتا خروشچف، دبیر کل وقت حزب کمونیست

 

IMG_20221014_101228

 

58 سال پیش در چنین روزی، چهاردهم اکتبر سال 1964 میلادی:

«نیکیتا خروشچف» (Nikita Khrushchev) دبیرکل وقت حزب کمونیست شوروی برکنار شد. خروشچف در سال 1939 عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست شوروی شد و پس از مرگ استالین در سال 1953، به قدرتمندترین مرد شوروی تبدیل شد و سمت های دبیرکلی حزب کمونیست و چندی بعد نخست وزیری این کشور را به عهده گرفت. خروشچف در مدت زمامداری خود، تلاش کرد در زمینه های سیاسی و اقتصادی در نظام شوروی تغییراتی به وجود آورد. اما اقدامات خروشچف با مخالفت بسیاری از مقامات محافظه کار حزب کمونیست شوروی مواجه شد و سرانجام در چنین روزی در سال 1964، درحالیکه وی مشغول گذراندن تعطیلات خود بود از مناصب حزبی و دولتی عزل و لئونید برژنف جایگزین وی شد. خروشچف در سال 1971 درگذشت.

 روز جهانی استاندارد

 

IMG_20221014_101235

 

روز چهاردهم اکتبر مصادف با روز جهانی استاندارد است. 

استاندارد و استاندارد کردن، از پایه‌ های استوار علم و فن‌آوری است که در پیشرفت صنعت و اقتصاد نقش به‌ سزایى دارد. استاندارد عبارت از نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم، فنون و تجارب بشری است که به‌ صورت قواعد، مقررات و نظام ‌هایى به ‌منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه، افزایش میزان تفاهم، تسهیل ارتباطات، توسعه صنعت، صرفه ‌جویى در اقتصاد ملی، حفظ سلامت و ایمنی عمومی، گسترش مبادلات بازرگانی داخلی و خارجی و... به ‌کار می‌‌رود. اندیشه تشکیل سازمان بین ‌المللی استاندارد، در تاریخ چهاردهم اکتبر سال ۱۹۴۶ میلادی در نشست رؤسای مؤسسه ‌های استاندارد ۲۵ کشور جهان در لندن شکل گرفت. پس از آن، مجمع عمومی سازمان بین ‌المللی استاندارد، در سال ۱۹۶۹م، مقرر داشت که از سال ۱۹۷۰م، چهاردهم اکتبر (برابر با 23 مهر) به‌ نام روز جهانی استاندارد، تعیین و نام‌گذاری شود. در‌‌نهایت، با تصویب سازمان ملل، این روز با عنوان روز جهانی استاندارد اعلام گردید.

 

دیدگاه تان را بنویسید