
تقویم تاریخ، از تاسیس سازمان فائو تا روز جهانی غذا
امروز یکشنبه، بیست و چهارم مهر سال 1401 هجری شمسی، برابر با نوزدهم ربیع الاول سال 1444 هجری قمری و مطابق با شانزدهم اکتبر سال 2022 میلادی است.
قطع سر ملکه فرانسه با گیوتین
229 سال پیش، در روز 16 اکتبر سال 1793 میلادی:
سر ملکه فرانسه، ماری آنتوانت به دستور مجلس کنوانسیون و شخص روبسپیر با تیغه گیوتین قطع شد. لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه، شوهر او 10 ماه قبل از این تاریخ دچار همین سرنوشت شده بود. ماری آنتوانت، دختر ماری ترز دو هابسبورگ، امپراتریس اتریش و فرانسوا دولورن بود. او در سال 1770 میلادی در سن 14 سالگی با لویی ولیعهد فرانسه ازدواج کرد. لویی پانزدهم پادشاه فرانسه می خواست با این ازدواج اتریش و فرانسه، دو قدرت رقیب قاره اروپا را به هم نزدیک کند. با این حال، افکار عمومی فرانسه با این ازدواج موافق نبوده و از همان ابتدا تا زمانی که ماری آنتوانت ملکه فرانسه بود از او با لقب «اتریشی» یاد می کردند.
آغاز دومین دوره تبعید ناپلئون
207 سال پیش درچنین روزی، شانزدهم اکتبر سال 1815 میلادی:
دوران دومین تبعید ناپلئون بناپارت، امپراتور شکست خورده فرانسه با ورود وی به جزیره سنت هلن آغاز شد. ناپلئون که سودای تسخیر جهان را در سر می پروراند، پس از تصرف بخش های وسیعی از اروپا، سرانجام در نبرد سرنوشت ساز واترلو از ولینگتون فرمانده انگلیسی شکست خورد و توسط انگلیسی ها به جزیره سنت هلن تبعید شد. ناپلئون در ماه می سال 1821 در تبعیدگاهش درگذشت.
تولد اسکار وایلد، نویسنده معروف ایرلندی
168سال پیش در چنین روی شانزدهم اکتبر سال 1854 میلادی:
"اسکار وایلد" (Oscar Wilde) نویسنده معروف ایرلندی در شهر دوبلین ایرلند متولد شد. اسکار وایلد تحصیلات ابتدایی را در دهکده اینسکیلن واقع در شمال ایرلند دنبال کرد و در دانشگاههای ترینیتی، مگدالن و آکسفورد به تحصیل پرداخت. وایلد با نوشتن مجموعه داستان شاهزاده خوشبخت مشهور شد. مضمون اکثر داستانهای شاهزاده خوشبخت این است که انسان از طریق عشق ورزیدن به دیگران میتواند انسان بودنش را ثابت کند و به زیبایی درونی برسد. اسکار وایلد داستان "بلبل و گل سرخ" را به تأثیر از اساطیر ایرانی و مخصوصا اشعار حافظ نوشت.
تولد یوجین اونیل، نویسنده معروف آمریکایی
134 سال پیش در چنین روزی شانزدهم اکتبر سال 1888 میلادی:
"یوجین اونیل" (Eugene O'Neill) نویسنده معروف امریکایی در نیویورک متولد شد. پدرش عضو یک گروه از بازیگران سیار بود و در بسیاری از سفرها، فرزند خود را همراه خود می برد. اونیل با وجود ورود به دانشگاه، پس از مدتی ترک تحصیل کرد. با این حال، برای نخستین بار در سال 1916 م دو نمایشنامه کوتاه نوشت که روی صحنه رفت. در ادامه، نخستین نمایشنامه بلند خود را نگاشت که آن نیز با استقبال عمومی مواجه شد. پیشرفت او به حدی بود که در سال 1922، جایزه ادبی پولیتزر را نصیب وی ساخت. اونیل در ادامه کارهای ادبی خود، به اخذ جایزه ادبی نوبل در سال 1936 م نایل آمد. وی سه بار موفق به دریافت جایزه پولیتزر شد و شهرتی جهانی یافت. سفر دور و دراز به وطن، روزهای بی پایان، تشنگی، اخطار و مِه و طناب و... از جمله آثار اوست. یوجین اونیل در 27 نوامبر 1953 م درگذشت.
تاسیس سازمان فائو
77 سال پیش در چنین روزی شانزدهم اکتبر سال 1945 میلادی:
سازمان بین المللی خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد تاسیس شد. کنفرانس خواروبار و کشاورزی ملل متحد درماه مه 1943 م در امریکا تشکیل شد و کمیسیون موقتی برای تنظیم پیشنویس اساسنامه سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی به وجود آورد. در نهایت، این سازمان موسوم به فائو در اکتبر 1945 در شهر رُم پایتخت ایتالیا تأسیس شد و اساسنامه آن در 16 اکتبر 1945 م در کِبِک کانادا به تصویب 20 کشور حاضر رسید. هدف از تشکیل این سازمان، کمک به اعضاء خود برای ایجاد یک سرویس اطلاعاتی شامل حقایق و آمار مربوط به تغذیه، کشاورزی، جنگل داری، شیلات و همچنین ارزشیابی و پیشبینی تولید، توزیع و مصرف و تلاش در زمینه بهبود تولید، بازاریابی، تبدیل و توزیع محصولات کشاورزی و حفظ منابع طبیعی، تعیین سیاستهای مربوط به تامین اعتبار و مبادله کالا و تضمین کمکهای مذکور برای متقاضیان میباشد.فائو بزرگترین مؤسسه تخصصی سازمان ملل محسوب گردیده و دارای یک کنفرانس عمومی مرکب از نمایندگان 34 کشور عضو است که هر دو سال یک بار تشکیل جلسه میدهند. مرکز فائو در شهر رم قرار دارد.
ترور لیاقت علی خان، اولین نخست وزیر پاکستان
71 سال پیش در چنین روزی شانزداهم اکتبر سال 1951 میلادی:
"لیاقت علی خان" اولین نخست وزیر پاکستان ترور شد. لیاقتعلیخان اولین نخستوزیر وقت پاکستان در ایجاد این کشور سهم بسزایی داشت. او پس از درگذشت محمدعلی جناح رهبری حزب مسلم لیگ را به دست گرفته بود. لیاقت علی خان در اجتماع حزب مسلم لیگ در راولپندی بهدست یک افغانتبار (پشتون) به نام «سعد اکبر زدرانی» هدف دو گلوله قرار گرفت و کشته شد. لیاقتعلیخان هنگام مرگ ۵۵ ساله بود. وی فردی ضد کمونیست بود. پشتونها با وی که بر خط دوراند صحه گذارده و مناطق پشتوننشین را ضمیمه پاکستان کرده بود، دشمنی داشتند. وی به همانگونه ترور شده بود که ۵۶ سال بعد بینظیر بوتو ترور شد (در باغ ملی راولپندی و در اجتماع مردم). مسئله ایالتهای پشتون (پاتاننشین) پاکستان تا امروز ادامه داشته و روز به روز وخامت بیشتری مییابد. طالبان در همین مناطق آموزش نظامی دیده بودند.
وقوع فاجعه نسجد جامع شهر کرمان در جنوب ایران
44 سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم مهر سال 1357 هجری شمسی:
فاجعه مسجد جامع شهر کرمان در جنوب ایران، به وقوع پیوست. مردم کرمان در این روز به منظور بزرگداشت چهلم شهدای هفدهم شهریور 1357 ه ش در تهران، در مسجد جامع گرد آمده بودند. در پی این گردهمایی، نیروهای امنیتی رژیم شاه به مردم بی دفاع حمله ور شدند و تعداد زیادی از آنها را شهید و مجروح کردند. این واقعه، موج جدید و گسترده ای در اعتراض به جنایات رژیم شاه به وجود آورد و فاجعه کشتار مسجد جامع کرمان، به عنوان سندی دیگر از سیاست های سرکوبگرانه رژیم شاه، در تاریخ به ثبت رسید.
مرگ موشه دایان، جنایتکار معروف رژیم صهیونیستی
41 سال پیش در چنین روزی شانزدهم اکتبر 1981 میلادی:
"موشه دایان" (Moshe Dayan) جنایتکار معروف رژیم صهیونیستی مرد. او نقش جدی در قتل عام فلسطینیان و تشکیل رژیم صهیونیستی داشت. موشه دایان در سال ۱۹۴۱م فرماندهی واحدی از سازمان تروریستی هاگانا را به عهده گرفت. وی در جریان جنگ جهان دوم در لبنان مورد اصابت گلوله قرار گرفت و چشم چپش را از دست داد و از آن زمان بهبعد «چشمبند» وی بهعنوان علامت ویژهاش محسوب میشد. در طول جنگ ۱۹۴۸م گردان اسرائیلی اشغالکننده «لد» و «رمله» را فرماندهی کرد. او در خلال سالهای ۱۹۵۳م-۱۹۵۸م فرمانده عملیات ارتش و رئیس ستاد شد. عملیات حمله اسرائیل به صحرای سینا در سال ۱۹۵۶م از جمله شاخصترین پیروزیهای نظامی وی بهشمار میرود. وی در عرصه سیاسی رژیم صهیونیستی و جنایت های این رزیم در تجاوز و کشتار مردم مسلمان فلسطین و لبنان نقش زیادی داشته است.
درگذشت استاد مرتضی حنانه، آهنگ ساز معروف ایرانی
33 سال پیش در چنین روزی بیست و چهارم مهر سال 1368 هجری شمسی:
استاد "مرتضی حنانه" آهنگ ساز معاصر ایرانی درگذشت. مرتضی حنانه پس از طی دوران ابتدایی و ورود به هنرستان موسیقی، از طرف هنرستان به چکسلواکی رفت تا آموزشهای لازم را طی کند. با شروع جنگ جهانی دوم، این هنرستان تعطیل شد؛ ولی مرتضی حنانه با تلاش خود و دوستانش، پایه ارکستر سمفونیک تهران را بنا گذاشت. او بعدها برای تکمیل تحصیلات خود در موسیقی به ایتالیا رفت و پس از بازگشت به ایران به تدریس موسیقی پرداخت. حنانه پس از مدتی ارکستر سمفونیک رادیو ایران را با نام فارابی تأسیس کرد و پس از افتتاح تلویزیون ایران، در سمت مشاور سرپرستی، کلاسهای آموزش فنی خوانندگان را تشکیل داد. استاد حنانه که در سال 1350 ش موفق به اخذ نشانِ بهترین آهنگساز برای یک فیلم شده بود، اولین کسی است که در ایران به ساخت موسیقی فیلم اقدام کرده است. گامهای گمشده، دروازههای متروک و مَقاصِدُ الاَلحان و... از جمله آثار استاد مرتضی حنانه میباشد.
روز جهانی غذا
شانزدهم اکتبر روز جهانی غذا نامگذاری شده است: روز جهانی غذا توسط کشورهای عضو فائو در بیستمین کنفرانس این سازمان در نوامبر سال 1979 که در واقع روز تاسیس فائو است نامگذاری شد و همه ساله مراسمی در بیش از 150 کشور جهان برای بزرگداشت آن برگزار میشود. در این روز، سازمانهای بینالمللی، به انگیزه برقراری روابط در زمینه کشاورزی و زمینهسازی برای جلوگیری از فقر و گرسنگی و نابودی محیط زیست، تلاش میکنند. روز جهانی غذا، تلنگری برای بیداری وجدان های به خواب رفته و روز همدردی با گرسنگانی است که از ابتداییترین حق زندگی، یعنی غذا محرومند و در این محرومیت، دستان بیتوانشان از دامان زندگی کوتاه میشود.
دیدگاه تان را بنویسید