تقویم تاریخ؛ از حمله تروریستی به سفارت ایران در لبنان تا روز جهانی مردان
کد خبر: 18696

تقویم تاریخ؛ از حمله تروریستی به سفارت ایران در لبنان تا روز جهانی مردان

امروز شنبه، بیست و هشتم آبان سال 1401 هجری شمسی، برابر با ۲۴ ربیع الثانی سال 1444 هجری قمری و مطابق با نوزدهم نوامبر سال 2022 میلادی است.

عزل امیرکبیر 

IMG_20221119_084746

171 سال پیش سال پیش در چنین روزی بیست و هشتم آبان سال ۱۲۳۰ هجری شمسی «امیرکبیر» صدراعظم مشهور «ناصرالدین شاه» قاجار در پی بدگویی دشمنان داخلی و خارجی از مقام صدرات عزل شد. با مرگ محمدشاه قاجار، میرزا محمدتقى خان فراهانى معروف به امیرکبیر، تلاش زیادى براى به سلطنت رساندن ناصرالدین شاه به عمل آورد و در نهایت با تدبیر او، کار سلطنت، سامان یافت. از آن پس و همزمان با آغاز پادشاهى ناصرالدین شاه، امیرکبیر نیز به صدارت عظمى دست یافت. امیرکبیر مردى کاردان، باهوش، وطن دوست و باکفایت بود. در زمان صدارت خود خدمات شایسته و درخور تحسینى به ایران و ایرانیان نمود. وى منافع ملت را بر همه چیز مقدم مى داشت و هیچ گاه در مقابل اجانب سر فرود نمى آورد. از مهم‌ترین اقدامات فرهنگى وى مى توان به تأسیس دارالفنون تهران اشاره کرد. استقلال نظر و خدمات عمومى و به طور کلى، سیاست داخلى و خارجى مستقل امیرکبیر، در محیط دربار و اجتماع رجال و شاهزادگان و وابستگان و حقوق بگیران بیگانه، قابل قبول و مورد پسند نبود. ِاین افراد بانفوذ و قدرتمند که از اقدامات امیرکبیر رنجیده بودند، براى متوقف کردن امیرکبیر دست به هر کارى زدند ولى، چون او را مستقیم و مستقل یافتند، اتهامات زیادى را به صورت شایعه به او وارد ساختند. شاه جوان و کم تجربه در ابتدا به این بدگویى‌ها توجهى نمى کرد. اما توطئه، گسترده بود و اصرار در ترساندن شاه، ادامه یافت. کم کم ناصرالدین شاه که هنوز بیست سال هم نداشت به امیر سوءظن پیدا نمود و او را در ۲۸ آبان ۱۲۳۰، ۲۰ محرم ۱۲۶۸ ق، مطابق با ۱۹ نوامبر ۱۸۵۱ م از صدارت عزل نمود، اما در این میان بدگویى دیگران تا آنجا ادامه یافت که شاه وحشت زده، با عزل امیر از تمامى مقام ها، او را به کاشان تبعید نمود. پس از مدتى فرمان قتل امیرکبیر نیز صادر شد و سرانجام امیر را در بیستم دى ماه ۱۲۳۰ ش (۱۸ ربیع الاول ۱۲۶۸ ق، ۱۰ ژانویه ۱۸۵۲ م) در حمام فین کاشان به قتل رساندند و جسد ایشان را به کربلا برده و در آنجا دفن کردند.

 

 

حمله تروریستی به سفارت ایران در لبنان

IMG_20221119_084750

9 سال پیش در چنین روزی بیست و هشتم آبان سال ۱۳۹۲ هجری شمسی گروه تروریستی تکفیری گردان‌های عبدالله عزام به سرکردگی تروریست سعودی ماجد الماجد یکی از شاخه‌های القاعده با استخدام دو تروریست انتحاری به مقر سفارت ایران در بیروت حمله کرد. در این حمله تروریستی که منجر به دو انفجار پی در پی شد ۲۳ تن از جمله حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم انصاری رایزن فرهنگی ایران در لبنان و همسر یکی از دیپلمات‌های ایرانی به شهادت رسیدند و بیش از ۱۶۰ تن هم زخمی شدند. در این جنایت تروریستی، چهارتن از نیرو‌های محافظ سفارت ایران در بیروت هم در میان شهدا بودند. در پی این عملیات تروریستی ماجد الماجد دستگیر و قبل از آنکه اطلاعاتی از او بتوان کسب کرد در بیمارستان نظامی بیروت به طرز مشکوکی کشته و جسدش تحویل مقامات سعودی شد.

 

 

وفات ابوعلی محمد بن مظفر ادیب مسلمان

IMG_20221119_084754

1056 سال پیش، بنا به روایت‌های متعدد تاریخی، در ۲۴ ربیع الثانی سال ۳۸۸ هجری قمری «ابوعلی محمد بن مظفر» مشهور به حاتمی یا بغدادی، لغت شناس، ادیب و عالم مسلمان وفات یافت. وی علوم ادبی و لغت شناسی را نزد اساتید آن روزگار فرا گرفت و پس از اندوختن دانش بسیار در زمینه ادبیات، تدریس دروس ادبی را در بغداد آغاز کرد. حوزه درس حاتمی بسیار پرمحتوا بود، به طوری که قاضی تنوخی و دیگر علمای بزرگ آن دوران در حوزه درس وی شرکت می‌جستند. از تألیفات حاتمی می‌توان به کتاب «حاتمیه» در عیوب و نواقص سروده‌ها و اشعار شاعران معاصرش اشاره کرد.

 

 

درگذشت فرانتس شوبرت، آهنگساز اتریشی

IMG_20221119_084757

194 سال پیش، در روز نوزدهم نوامبر سال ۱۸۲۸ میلادی «فرانتس شوبرت» (Franz Schubert) آهنگساز معروف اتریشی درگذشت.

وی در سال ۱۷۹۷ در خانواده‌ای فقیر در نزدیکی وین، متولد شد. شوبرت از کودکی علاقه و استعداد خود را در زمینه موسیقی نشان داد و در همین رشته هنری به تحصیل پرداخت. این هنرمند اتریشی از جوانی آهنگسازی را آغاز کرد و در طول حیاتش بیش از ۶۰۰ ترانه ساخت. اما نبوغ شوبرت، بویژه در موسیفی کلاسیک و کثرت آثارش نتوانست وی را از فقر نجات دهد، چراکه آهنگ‌های شوبرت در زمان حیاتش با استقبال روبرو نشد، ولی پس از مرگ او مورد توجه فراوان قرار گرفت.

 

 

تولد ایندیرا گاندی، دختر جواهر لعل نهرو

IMG_20221119_084800

۱۰۴ سال پیش در چنین روزی نوزدهم نوامبر سال ۱۹۱۷ میلادی ایندیرا گاندی، تنها دختر جواهر لعل نهرو در شهر الله آباد هندوستان متولد شد. در سال ۱۹۴۷ میلادی و پس از استقلال هند از بریتانیا، ایندیرا که پدرش جواهر لعل نهرو نخست وزیر هند شده بود، نقشی رسمی را در کنار پدر ایفا می‌نماید. در سال ۱۹۶۴ میلادی پس از درگذشت پدر، ایندیرا در دولت لعل بهادر شستری به عنوان وزیر اطلاع رسانی و رادیو و تلویزیون منصوب می‌گردد. پس از فوت ناگهانی شستری در سال ۱۹۶۶ میلادی، ایندیرا جانشین او در مقام نخست وزیری هند می‌شود. حزب کنگره به رهبری این زن پولادین در انتخابات سال ۱۹۷۱ میلادی به پیروزی چشمگیری دست می‌یابد. در سال ۱۹۷۷ میلادی به امید کسب حمایت عمومی از سیاستش، ایندیرا انتخابات عمومی را برگزار می‌کند، اما در جریان انتخابات کرسی نمایندگی اش در پارلمان را از دست می‌دهد و حزب کنگره شکست می‌خورد. در انتخابات ژانویه سال ۱۹۸۰ میلادی، ایندیرا گاندی به طور چشمگیری پیروز شده و قدرتمندانه به صحنه بازمی گردد. در ماه‌های مه و ژوئن سال ۱۹۸۴ میلادی، جنبش استقلال طلبی سیک‌ها در ایالت پنجاب بالا می‌گیرد و بیش از ۱۰۰۰ نفر از آن‌ها به معبد زرین آمریتسار، معبد مقدس فرقه سیک پناه می‌برند. ارتش دستور حمله به معبد را دریافت می‌کند. نیرو‌های ارتش به معبد زرین حمله کرده و در جریان تصرف آن ۹۰ سرباز و ۷۱۲ استقلال طلب سیک کشته می‌شوند. از آن پس جامعه سیک‌ها در جستجوی موقعیتی برای انتقام جویی از ایندیرا گاندی بودند. به این ترتیب، در روز ۳۱ اکتبر سال ۱۹۸۴ میلادی ایندیرا گاندی، نخست وزیر هند به ضرب گلوله‌های ۲ گارد محافظش که از فرقه سیک‌ها بودند به قتل می‌رسد. آخرین جمله‌ای که توسط ایندیرا گاندی قبل از مرگ در یک جمع عمومی بیان شده بود این جمله بود: «اگر امروز بمیرم، هر قطره خون من کشور و ملت را مستحکم تر خواهد کرد».

 

 

۱۹ نوامبر روز جهانی مرد

 َََََََََََََََََََََ

IMG_20221119_084803

روز ۱۹ نوامبر هر سال بعنوان روز جهانی مردان شناخته می‌شود. این روز به روایتی از سال ۱۹۹۲ به ابتکار پرفسور توماس آستر نامگذاری شده است و از سال ۱۹۹۹ به شکل فراگیرتر در آمد و هر سال به تعداد کشور‌هایی که این مناسبت جهانی را برگزار می‌کنند افزود شد، آنچنان که هم اکنون در بیش از ۶۰ کشور جهان روز جهانی مردان برگزار می‌شود. هدف از برگزاری روز جهانی مرد، تمرکز بر سلامت مرد‌ها و پسرها، بهبود روابط، ترویج برابری جنسیتی و برجسته ساختن نقش مثبت مرد در جامعه است. این مناسبت، فرصتی برای مردهاست تا دستاورد‌ها و کمک‌های آن‌ها خصوصا کمک به جامعه، خانواده، ازدواج و مراقبت از فرزندانشان را جشن بگیرند.

 

 

دیدگاه تان را بنویسید