تقویم تاریخ؛ از روز جهانی همبستگی با ملت فلسطین تا شهادت شهریاری دانشمند هسته ای
کد خبر: 18953

تقویم تاریخ؛ از روز جهانی همبستگی با ملت فلسطین تا شهادت شهریاری دانشمند هسته ای

امروزسه شنبه، هشتم آذر سال 1401 هجری شمسی، برابر با چهارم جمادی الاول سال 1444 هجری قمری و مطابق با بیست و نهم نوامبر سال 2022 میلادی است.

درگذشت ابن اثیر جزری، مورخ و ادیب عراقی

IMG_20221129_094353

889 سال پیش در چنین روزی، چهارم جمادی الاول سال 555 هجری قمری:

 «ابن اثیر جزری» (Ebn-e Asir-e Jazari)، مورخ و ادیب برجسته مسلمان در عراق متولد شد. ابن اثیر در موصل، شام و بغداد، نزد علمایی مانند خطیب طوسی کسب علم کرد. وی علاقه فراوانی به مطالعه و تحقیق درباره تاریخ داشت به همین دلیل آثاری که از ابن اثیر بر جای مانده ، غالبا درباره تاریخ است که مهمترین آنها «الکامل فی التاریخ» نام دارد. این کتاب درباره رویدادهای مختلف تاریخی از ابتدا تا زمان نگارش کتاب ، در اوایل قرن هفتم ه.ق است و ابن اثیر به گونه ای دقیق و جامع از رویدادهای تاریخی یاد کرده است. از آن جهت که ابن اثیر در زمان استیلای مغول می زیست ، کتابش از منابع مهم تاریخی در زمینه دوره مغول محسوب می شود. وی در سال 630 هجری قمری در شهر موصل - در عراق - درگذشت.

 

 

 

تشکیل جبهه ضد فاشیستی در یوگسلاوی به رهبری مارشال تیتو

IMG_20221129_094356

79 سال در چنین روزی ، بیست و نهم نوامبر سال 1943 میلادی:

جبهه آزادیبخش و ضد فاشیستی یوگسلاوی به ریاست مارشال تیتو تشکیل شد. چریکهای عضو این سازمان ، در زمان اشغال یوگسلاوی توسط ارتش آلمان ، ضربات موثری به نیروهای آلمانی وارد آوردند و در سال 1944 با کمک ارتش سرخ شوروی ، نیروهای اشغالگر آلمانی را از کشورشان بیرون کردند. پس از اخراج آلمان، تیتو در یوگسلاوی به قدرت رسید و اولین دولت پس از جنگ را تشکیل داد.

 

 

 

روز جهانی همبستگی با ملت فلسطین

IMG_20221129_094401

75 سال پیش در چنین روزی ، بیست و نهم نوامبر سال 1947 میلادی:

مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با اکثریتی ضعیف به تقسیم سرزمین فلسطین میان دو دولت فلسطینی و یهودی رأی داد. این تصمیم ناعادلانه و غیرمنطقی تحت نفوذ دولتهای غربی، بخصوص آمریکا و همچنین صهیونیستها، گرفته شد. براساس این مصوبه سازمان ملل، بیت المقدس، منطقه ای بین المللی اعلام شد. قطعنامه تقسیم فلسطین که به وجود یک دولت صهیونیستی در این سرزمین رسمیت بخشید، خشم اعراب و رضایت صهیونیستها را درپی داشت. انگلیس به بهانه مخالفت با طرح سازمان ملل، اما در اصل به منظور آماده کردن شرایط برای تاسیس رژیم صهیونیستی، نیروهای خود را در 15 مه سال 1948 از فلسطین خارج کرد. بلافاصله پس از این اقدام انگلیس، صهیونیستها در مراکز نظامی که انگلیسیها تخلیه کرده بودند، مستقر شدند و تاسیس رژیم صهیونیستی را در خاک فلسطین، اعلام کردند. درپی این اقدامات، جنگ اول اعراب و رژیم صهیونیستی به وقوع پیوست. روز 29 نوامبر به خاطر ظلم و بی عدالتی تاریخی که دولتهای غربی مدعی دموکراسی خواهی علیه مردم فلسطین اعمال کردند به روز جهانی همبستگی با مردم مظلوم فلسطین نامگذاری شده است.

 

 

 

 درگذشت سردار کابلی اندیشمند مسلمان

IMG_20221129_094405

73 سال پیش در چنین روزی، چهارم جمادی الاول سال 1371 هجری قمری:

«حیدرقلی خان افغانی» معروف به «سردار کابلی»، عالم مسلمان درگذشت. وی با علومی همچون ریاضی، نجوم، تاریخ، جغرافیا، فلسفه، منطق و ادبیات عرب آشنا بود. سردار کابلی به خاندان پیامبر اسلام (ص) علاقه بسیار داشت و کتابی درباره فضایل حضرت علی (ع) از اهل بیت رسول گرامی اسلام (ص) به رشته تحریر درآورد. از سردار کابلی تالیفات ارزشمند دیگری به جای مانده است که از آن میان می توان به کتب «شرح دعای ندبه» و «مناظرات» اشاره کرد.

 

 

 

لغو مصوبه انجمن های ایالتی و ولایتی 

IMG_20221129_094431

60 سال پیش در چنین روی هشتم اذر سال 1341 هجری شمسی :

مصوبه انجمن‌های ایالتی و ولایتی در هیئت وزیران ایران لغو شد. به موجب این مصوبه که در غیاب مجلس، حکم قانون را داشت، شرط مسلمان بودن و سوگند به قرآن مجید از شرایط انتخاب شوندگان در انتخابات حذف شد. شاه در پوشش تصویب این لوایح اهداف متفاوتی را دنبال می‌کرد. او می‌خواست علاوه بر سنجش میزان حساسیت علما و توان مذهبی مردم، روحانیت و جریان مذهبی را در یک زورآزمایی کنار بزند تا مجبور به محافظه کاری در برابر آن‌ها نباشد. به همین منظور مطبوعات رسمی کشور با تیترهای درشت به انعکاس تصویب این لوایح و اخبار مربوط به آن پرداختند. اما بر خلاف انتظار شاه علما به خصوص امام خمینی (ره) واکنش شدیدی به این مصوبه دولت وارد کردند. دولت تحت امر شاه نیز چاره ای جز عقب نشینی از اصلاح قانون انجمنهای ایالتی و لایتی نداشت. هرچند دولت این لایحه را لغو کرد. ولی حضرت امام خمینی (ره) خواهان اعلان رسمی در روزنامه‌ها شدند و این امر در دهم آذر آن سال عملی گردید. این حرکت هماهنگ علما که به نهضت دوماههٔ روحانیون شهرت یافت، اولین پیروزی سیاسی روحانیون ایران به رهبری امام خمینی بعد از کودتای آمریکایی و انگلیسی ۲۸ مرداد 1332 مصادف 1953 بود.

 

 

 

ارتحال آیت الله اراکی از مراجع تقلید مسلمانان

IMG_20221129_094436

28 سال پیش در چنین روزی ، هشتم آذر سال 1373 هجری شمسی :

حضرت آیت ا... العظمی حاج شیخ « محمد علی اراکی » از مراجع تقلید بزرگ مسلمانان ، در 103 سالگی رحلت نمود . وی در شهر اراک ـ از شهرهای مرکزی ایران ـ متولد شد و از یازده سالگی بطور جدی و به شوق فراگیری علوم اسلامی ، نزد اساتید برجسته عصر خود حاضر شد . این عالم برجسته از محضر درس علمای بزرگی همچون آیت ا... العظمی حائری و آیت ا... حاج سید محمد تقی خوانساری کسب فیض کرد . وی طی سالیان متمادی تدریس در حوزه علمیه قم ، شاگردان بسیاری تربیت کرد . آن عالم بزرگوار ، پیچیده ترین مباحث علمی را با بیانی شیوا مطرح و آنها را به آسانی تفهیم می کرد . آیت ا... اراکی همچنین در مراحل مختلف انقلاب اسلامی ، از آن حمایت و پشتیبانی می کرد و علاقه ویژه ای به امام خمینی (ره ) داشت و همواره از ایشان با احترام خاصی یاد می کرد . از این عالم و فقیه برجسته آثار بسیاری به یادگار مانده است که از میان آنها می توان به « رسالة فی الاجتهاد و التقلید » ( رساله ای در مورد اجتهاد و تقلید ) و همچنین « حاشیه بر عروة الوثقی » اشاره کرد .

 

 

 

پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در برابر استرالیا

IMG_20221129_094544

25 سال پیش در چنین روزی هشتم آذر سال 1376 هجری شمسی:

تیم ملی فوتبال ایران با پیروزی در برابر استرالیا در یک بازی پر هیجان بعد از بیست سال به جام جهانی فوتبال راه یافت. تیم ملی فوتبال ایران برای صعود به جام جهانی و دومین تجربه خود دیدارهای دشواری را پشت سر گذاشت و در روزی که کسی انتظار پیروزی و صعود ایران به جام جهانی را نمی‌کشید با خلق حماسه در ورزشگاه« آدلاید» شهر ملبورن استرالیا مجوز حضور در جام جهانی فوتبال در فرانسه را دریافت کرد. راهیابی تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی 1998 فرانسه خاطرات زیادی را در اذهان ایرانی‌ها خلق کرد، به‌طوری که بعد از گذشت یک دهه همچنان فوتبال دوستان با مرور خاطرات آن روزها خوشحال می‌شوند. غلبه بر استرالیا و صعود حماسه‌ای به جام‌جهانی و همگروه شدن با تیم‌های ملی آلمان، آمریکا و یوگسلاوی بیش از پیش برخاطره‌انگیز بودن مسابقات جام جهانی در فرانسه قوت بخشید.

 

 

 

شهادت مجید شهریاری از دانشمندان هسته ای ایران

IMG_20221129_094547

12 سال پیش در چنین روزی ، هشتم آذر سال 1389 هجری شمسی :

دکتر "مجید شهریاری" و دکتر "فریدون عباسی" ، استادان فیزیک هسته‌ای ایران ، هدف دو حمله تروریستی جداگانه قرار گرفتند . در این عملیات تروریستی ، دکتر عباسی مجروح شد و دکتر شهریاری استاد دانشگاه، فیزیک‌دان و دانشمند هسته‌ای ایران به شهادت رسید. شهید شهریاری، در سال 1345 ه.ش در زنجان متولد شد و پس از گذراندن تحصیلات ، دوره دکترای خود را در رشته مهندسی هسته ای ، در دانشگاه امیر کبیر تهران به پایان برد . وی در سال 1385 درپی راه‌ اندازی دانشکده مهندسی هسته‌ای در دانشگاه شهید بهشت، به عضویت هیأت علمی این دانشکده درآمد . یکی از طرح‌های مهم دکتر شهریاری ، طراحی‌ های تئوریک مربوط به ساخت نسل جدید رآکتورهای هسته‌ای بود که بازتاب زیادی نیز در مراکز علمی جهان داشت. تروریستهای عامل این دو سوء قصد مدتی بعد دستگیر شدند و اعتراف کردند که از عوامل سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی ( موساد ) هستند و هدف از این ترورها ، اخلال در برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران بوده است .

 

دیدگاه تان را بنویسید