تقویم تاریخ؛ از تولد جمال عبدالناصر تا آغاز به کار ویکی پدیا
کد خبر: 20260

تقویم تاریخ؛ از تولد جمال عبدالناصر تا آغاز به کار ویکی پدیا

امروز یکشنبه، بیست و پنجم دی ماه سال 1401 هجری شمسی، برابر با 22 جمادی الثانی سال 1444 هجری قمری و مطابق با پانزدهم ژانویه سال 2023 میلادی است.

درگذشت ابن حجاج، شاعر مسلمان 

IMG_20230115_095010

1053 سال پیش، در روز بیست و دوم جمادی الثانی سال 391 هجری قمری

 بنا بر اقوال تاریخی، «ابن حجاج» (Ebn-e Hajjaj)، شاعر مسلمان درگذشت. او در بغداد متولد شد و از جوانی به شعر و شاعری روی آورد و با مهلبی، شاعر معروف، دوستی و معاشرت داشت. از جمله آثار ابن حجاج می توان به دیوان ده جلدی او اشاره کرد که نسخه ای از آن در کتابخانه بغداد موجود است. همچنین بخش هایی از این اثر به طور پراکنده در نقاط مختلف جهان مانند موزه بریتانیا و دانشگاه استانبول نگهداری می شود.

 

 

تولد الکساندر گریبایدوف، نویسنده و سیاستمدار روسی 

IMG_20230115_095013

 228 سال پیش، در روز پانزدهم ژانویه سال 1795 میلادی:

 

«الکساندر گریبایدوف» (Aleksandr Griboyedov) نویسنده و سیاستمدار نالایق روسی متولد شد. وی در درام نویسی مهارت داشت و نویسندۀ نمایشنامه کمدیِ انتقادی «بدبختی هوش زیاد داشتن» است . گریبایدوف در عرصه سیاست چندان موفق نبود. وی در جنگ دوم ایران و روس از جمله افسران روسی بود . پس از شکست ایران در این جنگ ، گریبایدوف به دستور تزار روسیه در سال 1828 به تهران رفت تا تعدادی از اسیران روس را از ایران بازپس بگیرد. غرور، بی تجربگی و خشونت گریبایدوف در جریان این ماموریت ، باعث تحریک احساسات مردم ایران و شورش علیه گریبایدوف شد که به قتل وی در سال 1829 انجامید.

 

 

اعلام استقلال السالوادور 

IMG_20230115_095022

 184 سال پیش در چنین روزی، پانزدهم ژانویه سال 1839 میلادی:

کشور «السالوادور» پس از انحلال اتحادیه آمریکای مرکزی ، استقلال خود را رسما اعلام کرد ، اما تا یک قرن بعد از استقلال نیز به ثبات و آرامش دست نیافت . السالوادور که سال ها تحت سلطه اسپانیا بود ، در سال 1821 میلادی استقلال خود را از این کشور به دست آورد و در سال 1824 به عضویت اتحادیه آمریکای مرکزی درآمد و بالاخره پس از انحلال این اتحادیه ، به طور کامل مستقل شد . السالوادور در سال 1931 میلادی ، به دلیل سقوط قیمت قهوه در بازارهای جهانی ، با بحران عظیم اقتصادی رو به رو شد. اوضاع نابسامان اقتصادی نیز ، نارضایتی شدید مردم السالوادور را برانگیحت و شورش های دانشجویی و مردمی علیه دیکتاتوری هرناندز مارتینز آغاز شد . به دنبال این شورش ها ، جنگ داخلی اوج گرفت و در اثر این جنگ ، شمار زیادی از مردم السالوادور به کشورهای همسایه پناهنده شدند . السالوادور با مساحت حدود 21 هزار کیلومتر مربع در آمریکای مرکزی واقع شده و با کشورهای هندوراس و گواتمالا همسایه است.

 

 

تولد جمال عبدالناصر، رهبر مصر

IMG_20230115_095028

104 سال پیش در چنین روزی، 15 ژانویه 1918 میلادی:

جمال عبدالناصر بن حسین بن خلیل بن سلطان المرر، رهبر مصر، در محله باکوس در اسکندریه مصر متولد شد. جمال نخستین فرزند فهیمه و ناصر حسین بود که بعدها به عنوان یکی از افسران جوان مصر علیه نظام استبدادی سلطنتی حاکم بر این کشور به پا خاست. او در انقلاب 1952 مصر بود که منجر به سرنگونی پادشاهی خاندان محمد علی شد، نقش اساسی داشت و اندکی بعد از این انقلاب جانشین محمد نجیب، اولین رئیس جمهور مصر شد. اندیشه های ملی گرایانه وی در حفظ منافع ملی مصر مثال زدنی است. به همین دلیل وی در سال 1956 طی یک اقدام انقلابی کانال سوئز را که یکی از راههای درآمد این کشور بود ملی اعلام کرد که این کار وی خشم کشور هایی چون انگلستان و فرانسه را برانگیخت. ناصر ضمن تلاش برای اتحاد جهان عرب ، از بنیان گذاران جنبش غیر متعهد ها نیز هست. جمال در مدت حکومت خود با شوروی و خروشچف که در آن زمان رهبری این کشور را به عهده داشت ، روابط صمیمانه ای بر قرار کرد . وی سرانجام در سال 1970 میلادی در قاهره دار فانی را وداع گفت .

 

 

درگیری شدید میان نظامیان رژیم شاه و مردم 

IMG_20230115_095031

44 سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم دی سال 1357 هجری شمسی:

پس از راهپیمایی های مکرر مردم ایران علیه رژیم دیکتاتوری شاه، درگیری وسیعی میان نظامیان رژیم شاه و مردم به وقوع پیوست . در این حال، برخی از نظامیان که به حقانیت مبارزات مردم پی برده بودند، از پادگان ها گریختند و به مردم پیوستند. پیوستن نظامیان به نیروهای مردمی، نوید بخش تحولات اساسی در روحیه و ساختار بدنه ارتش رژیم شاه بود. در این زمینه، حضرت امام خمینی (ره) در پیام های متعدد، ارتش را به پیوستن به مردم ترغیب و به آنها توصیه کردند که برای دفاع از اسلام و حفظ احکام رهایی بخش آن، به مردم بپیوندند و میهن خود را از سلطه رژیم شاه نجات دهند.

 

 

درگذشت آیت الله محمد علی حقی سرابی، از علمای مبارز ایران 

IMG_20230115_095041

 24 سال پیش، در روز بیست و پنجم دی سال 1377 هجری شمسی:

 آیت الله «محمد علی حقّی سرابی» از علمای مبارز ایران درگذشت. وی در سال سال 1307 ش در شهر سراب در نزدیکی تبریز در شمال غرب ایران متولد شد و پس از تحصیلات مقدماتی ، برای کسب علوم دینی به تبریز رفت. آیت الله حقی شانزده ساله بود که برای افزودن بر دانش خود به قم و سپس نجف در عراق رفت و از محضر بزرگان این دو حوزه علمیه استفاده کرد . وی پس از بازگشت به قم ، علاوه بر ادامه تحصیل ، به آموزش علوم اسلامی پرداخت. این عالم بزرگوار در سال 1355 از سوی حوزه علمیه قم به تهران آمد و امامت مسجد مهم امام حسین (ع) را بر عهده گرفت. با آغاز حرکت های انقلابی ، آیت الله حقی این مسجد را به پایگاهی مستحکم برای پیشرفت انقلاب اسلامی تبدیل کرد و پس از پیروزی انقلاب نیز این کار را ادامه داد. وی از سوی مردم به نمایندگی مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد. از جمله آثار وی می توان به: «فقه استدلالی»، «تفسیر چهار جزء قرآن کریم» و مجموعه ای از رساله های علمی در موضوعات مختلف، اشاره کرد.

 

 

آغاز به کار ویکی پدیا

IMG_20230115_095043

۲۲ سال پیش، در روز پانزدهم ژانویه سال ۲۰۰۱ میلادی دانشنامه آزاد «ویکی پدیا» (Wikipedia) در اینترنت آغاز به کار کرد.

هدف از ایجاد این دانشنامه، گسترش اطلاعات و آگاهی مردم از طریق مشارکت عمومی ذکر شده است. به این معنی که هر کس می‌تواند در نگارش و ویرایش متون ویکی پدیا مشارکت کند. این دایرة المعارف اینترنتی، میلیون‌ها مطلب به زبان‌های مختلف دارد و پرمراجعه‌ترین دانشنامه و یکی از پربازدیدترین پایگاه‌های اینترنتی است. با این حال، توانایی همه افراد برای نوشتن و دخل و تصرف در نوشته‌های ویکی پدیا، باعث شده است از اعتبار علمی آن کاسته شود. همچنین با وجود آنکه گردانندگان این دانشنامه مدعی بی طرفی هستند، معمولاً مقالات ویکی پدیا به نوعی با سیاست‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی مرتبط است و محتوایی جانبدارانه دارد. پایگاه ویکی پدیا در ایالت فلوریدای آمریکا است و این دانشنامه خود را تابع قوانین ایالات متحده می‌داند.

دیدگاه تان را بنویسید