تقویم تاریخ؛ از تشکیل کمیته انقلاب اسلامی تا شهادت عماد مغنیه
کد خبر: 21055

تقویم تاریخ؛ از تشکیل کمیته انقلاب اسلامی تا شهادت عماد مغنیه

امروزیکشنبه، بیست و سوم بهمن سال 1401 هجری شمسی، برابر با بیست و یکم رجب سال 1444 هجری قمری و مطابق با دوازدهم فوریه سال 2023 میلادی است.

درگذشت سجستانی، دانشمند فنون ادبی و علوم قرآنی

IMG_20230212_094952

1196 سال پیش، بنا به روایات تاریخی، در ماه رجب سال 248 هجری قمری:

«ابو حاتم، سهل بن محمد سجستانی» (Sajestani) درگذشت. ابو حاتم در علوم قرآنی، حدیث، فنون ادبی و شعر متبحر بود. او ضمن آنکه به عبادت ، تحصیل و تعلیم و تلاوت قرآن عشق می ورزید، از امور اجتماعی نیز غافل نبود . ابو حاتم آثار فراوانی از خود برجای گذاشت که «اِعراب القرآن» و «اخلاق الانسان» از جمله آنها هستند.

 

 

درگذشت امانوئل کانت، فیلسوف مشهور آلمانی 

IMG_20230212_094956

219 سال پیش در چنین روزی، دوازدهم فوریه سال 1804 میلادی: 

«امانوئل کانت» (Immanuel Kant)، فیلسوف و دانشمند آلمانی در 80 سالگی، درگذشت. وی در سال 1724 میلادی در خانواده ای مذهبی متولد شد و عمر خود را به تعلیم و تعلم و تالیف کتاب های گوناگون در رشته های مختلف علمی چون ریاضی، طبیعی، نجوم، منطق و بخصوص فلسفه سپری کرد. کانت تلاش کرد نقش تجربه و تعقل را برای کسب معرفت و همچنین حدود عقل و حس را در شناخت جهان، بنمایاند. فلسفه وی بر اساس نقادی از عقل و فهم انسان استوار است و به همین دلیل به فلسفه انتقادی معروف است. از کتاب های متعدد کانت می توان به «مبانی فلسفه اخلاق»، «نقادی عقل عملی» و «نقادی عقل نظری» اشاره کرد.

 

 

تولد چارلز داروین، طبیعیدان انگلیسی

IMG_20230212_094959

214 سال پیش، در روز دوازدهم فوریه سال 1809 میلادی:

 «چارلز داروین» ( Charles Darwin ) طبیعیدان انگلیسی متولد شد. وی مطالعاتی درباره چگونگی پیدایش جانوران مختلف انجام داد و برای تکمیل این مطالعات ، با کشتی به یک سفر علمی طولانی رفت و در بازگشت ، کتاب معروف خود را به نام «اصل انواع» منتشر کرد. براساس نظریه داروین که مبنای مکتب داروینیسم است ، منشاء پیدایش موجودات امروزی ، جاندار بسیار ساده ای بوده که بر اثر تغییرات فراوان در مدت زمان طولانی و در شرایط متفاوت ، به گونه های مختلف گیاهان و جانوران تبدیل شده است. این تغییرات بر اساس فرضیه تنازع بقا است که به موجب آن گیاهان و حیوانات قوی تر باقی می مانند و ضعیف ترها از بین می روند . این نظریه داروین تاکنون با چالش های مختلفی از سوی دیگر دانشمندان مواجه شده است. وی در سال 1882 میلادی درگذشت.

 

 

استقلال شیلی از اسپانیا 

IMG_20230212_095002

205 سال پیش در چنین روزی، دوازدهم فوریه سال 1818 میلادی: 

کشور شیلی از اسپانیا جدا و مستقل شد . شیلی در سال 1536 میلادی به اشغال اسپانیا درآمد . در بیشتر دوران استعمار، شیلی جزء قلمرو نایب السلطنه اسپانیا در پرو بود . در سال 1788 میلادی کارلوس سوم ، پادشاه اسپانیا در سازماندهی مستعمرات کشور تجدید نظر کرد و شیلی تا حدودی از پرو مستقل شد. نخستین نهضت استقلال طلبانه شیلی از سال 1814 میلادی آغاز شد. در آن سال ملی گرایان در نبرد با سربازان دولتی، شکست خوردند. در سال 1817 میلادی خوزه سان مارتین ، سردار آرژانتینی، همراه با چند هزار نیرو به متصرفات اسپانیا از جمله پرو و شیلی حمله ور شد. وی با کمک آزادیخواهان شیلی ، اسپانیایی ها را مجبور به عقب نشینی کرد و به این ترتیب شیلی در سال 1818 میلادی با نظام جمهوری ، مستقل شد. شیلی با مساحت 756626 کیلومتر مربع در غرب آمریکای جنوبی و در سواحل اقیانوس آرام ، در همسایگی آرژانتین، بولیوی و پرو واقع شده است.

 

 

شهادت آیت الله صدر از علمای بزرگ اسلام

IMG_20230212_095006

145 سال پیش، در 21 ماه رجب سال 1299 هجری قمری:

آیت ا... «صدرالدین صدر»، یکی از علمای بزرگ جهان اسلام، در کاظمین در عراق متولد شد. وی پس از گذراندن دوران کودکی، نزد استادان زادگاهش ادبیات و سپس ریاضیات را فراگرفت و سپس برای تکمیل تحصیلات دینی خود به حوزه علمیه نجف رفت و در آنچا به مقام اجتهاد دست یافت . آیت ا... صدر در سن سی و دو سالگی به شهر مشهد - در شمال شرقی ایران - رفت و تا سال 1348 هجری قمری در این شهر مقدس اقامت کرد و سپس به عراق بازگشت. از جمله تالیفات آیت ا... صدر می توان به « مختصر تاریخ الاسلام » اشاره کرد.

 

 

انقراض سلسله پادشاهی منچو در چین 

IMG_20230212_095010

112 سال پیش در چنین روزی، دوازدهم فوریه سال 1912 میلادی:

 به دنبال قیام مردم و نظامیان چین به رهبری «سون یات سن» ، سلسله پادشاهی «منچو» در این کشور منقرض و به جای آن رژیم جمهوری در چین مستقر شد. در پی این تحولات ، سون یات سن که پدر ملت چین خوانده می شود به ریاست جمهوری برگزیده شد . وی اندکی بعد ، از قدرت کناره گیری کرد و یوآن شی کای برسر کار آمد . اما با آغاز اختلافها و کشمکش های داخلی ، اوضاع چین باردیگر متشنج و بی ثبات شد. این کشور در سال 1941، به دنبال انقلابی دیگر به رهبری «مائو تسه تونگ» تحت حکومت کمونیستی قرار گرفت. کشور کهن چین با حدود 9 میلیون و پانصد هزار کیلومتر مربع مساحت، در شرق قاره آسیا قرار دارد و با بیش از یک میلیارد و سیصد هزار نفر ، پرجمعیت ترین کشور جهان است

 

 

شهادت حسن البناء مؤسس اخوان المسلمین 

IMG_20230212_095013

75 سال پیش، در روز دوازدهم فوریه سال 1948 میلادی:

 «حسن البناء» ، موسس سازمان اخوان المسلمین و مبارز برجسته مصری با توطئه مشترک انگلیس و ملک فاروق پادشاه وقت مصر ، به شهادت رسید . او از دوران تحصیل در دانشگاه ، مبارزات خود را با استعمار انگلیس و ایادی داخلی آن آغاز کرد و درسال 1928 میلادی با تاسیس جمعیت «اخوان المسلمین» در مصر، به مقابله با گرایش های ضد دینی و طرح اسلام زدایی استعمار انگلیس برخاست. این جمعیت به سرعت در بسیاری از کشورهای منطقه ، ازجمله سوریه ، لبنان ، اردن و فلسطین و برخی کشورهای شمال آفریقا نفوذ کرد و حسن البناء در جهان اسلام شهرت یافت . درسال 1948 میلادی دولت وقت مصر به اتهام ترور نخست وزیر این کشور و توطئه براندازی حکومت فاروق، جمعیت اخوان المسلمین را منحل اعلام و بسیاری از اعضای این گروه را دستگیر کرد و حسن البناء رهبر این سازمان را به شهادت رساند. با وجود این ، هنوز سازمانهایی با نام اخوان المسلمین یا با الهام از اندیشه های حسن البناء در مصر وبرخی کشورهای اسلامی مشغول فعال هستند.

 

 

تشکیل کمیته انقلاب اسلامی 

IMG_20230212_095016

 44 سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم بهمن سال 1357 هجری شمسی: 

در نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دولت موقت انقلاب ، رسما کار خود را آغاز کرد . با وجود سقوط رژیم شاه و پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ، نیروهای مردمی همچنان درگیر نبرد برای درهم شکستن مقاومت آخرین بقایای این رژیم وابسته بودند. همچنین گروهی دیگر از مردم ، پاسداری از مراکز مهم و حساس را در شهرها به عهده گرفتند. از اینرو وجود سازمانی منظم و متشکل برای به عهده گرفتن این مسئولیت و نیز مبارزه با عناصر وابسته به رژیم شاه ضروری بود و به همین دلیل به فرمان حضرت امام خمینی (ره) برای کنترل اوضاع و برقراری نظم و امنیت ، در این روز "کمیته انقلاب اسلامی" تشکیل شد.

 

 

شهادت عماد مغنیه معروف به حاج رضوان از رهبران ارشد حزب الله لبنان 

IMG_20230212_095020

15 سال پیش، در روز دوازدهم فوریه سال 2008 میلادی: 

«عماد مغنیه» معروف به حاج رضوان، از رهبران ارشد حزب ا... لبنان در دمشق پایتخت سوریه ترور شد و به شهادت رسید. وی به وسیله بمبی که عوامل رژیم صهیونیستی در اتومبیلش کار گذاشته بودند، ترور شد. شهید مغنیه در سال 1962 در شهر صور - در جنوب لبنان - در خانواده ای روحانی متولد شد. پس از گذراندن تحصیلات دانشگاهی، مدتی با سازمان آزادیبخش فلسطین همکاری کرد ، اما درپی حمله رژیم صهیونیستی به لبنان و خروج نیروهای سازمان آزادیبخش فلسطین از این کشور، عماد مغنیه به جنبش امل لبنان پیوست. چندی بعد به دنبال تاسیس حزب ا... لبنان ، او به این گروه انقلابی پیوست و مبارزه با رژیم صهیونیستی را ادامه داد. مغنیه به دلیل هوش و شجاعت، خیلی زود در این گروه پیشرفت کرد و طراح برخی عملیات مهم علیه اشغالگران صهیونیست بود. به همین دلیل عماد مغنیه رسماً در لیست ترور رژیم صهیونیستی قرار گرفت. شهید عماد مغنیه در شکست رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه لبنان در تابستان 2006 نیز نقشی برجسته داشت . به همین دلیل صهیونیست ها کینه عمیقی از وی در دل داشتند تا آنکه با استفاده از روش ترور، این فرزند شایسته مقاومت اسلامی لبنان را به شهادت رساندند.

دیدگاه تان را بنویسید