
تقویم تاریخ؛ از درگذشت کاشف الغطاء تا تولد ژرژ سیمنون
امروز دوشنبه بیست و چهارم بهمن سال 1401 هجری شمسی، برابر با 22 رجب سال 1444 هجری قمری و مطابق با سیزدهم فوریه سال 2023 میلادی است.
درگذشت کاشف الغطاء، فقیه نامدار شیعه
216 سال پیش در 22 رجب(و یا 27 رجب) 1228 هجری قمری:
فقیه نامدار شیعه «شیخ جعفر کاشف الغطا» در گذشت. شیخ جعفر کاشف الغطاء در سال 1154 ق. در نجف اشرف به دنیا آمد و از همان اوان کودکى به تحصیل علوم دینى پرداخت. در آغاز، مقدمات را نزد پدر آموخت و سپس از محضر بزرگانى نظیر شیخ محمدمهدى فتونى، محمدباقر وحید بهبهانى و سیدمهدى بحرالعلوم کسب دانش کرد. شیخ جعفر سپس به تالیف و تدریس پرداخت و شاگردان فراوانى تربیت نمود و کتب متعددى نگاشت. یکى از کارهاى مهم وى، مقابله با اخبارى گرى بودو تلاش مؤثرى در از بین بردن این فتنه انجام داد. سرانجام این عالم سترگ پس از هفتاد و چهار سال عمر با برکت، در روز چهارشنبه، 22 یا 27 رجب سال 1228 هـ.ق، دار فانى را وداع گفت.
درگذشت آخوند نوری، دانشمند مسلمان
198 سال پیش درچنین روزی، بیست و دوم رجب سال 1246 هجری قمری:
ملاعلى بن جمشید معروف به آخوند نورى عالم و حکیم برجسته درگذشت. وی علاوه بر کار تدریس، به تحقیق و مطالعه ادامه داد تا به مقام والایی در رشته حکمت دست یافت بدان پایه که برخى از دانشمندان فلسفه، پایگاه او را از این جهت به مقام و موقعیت «صدرالمتألهین» نزدیک دانسته اند. از میان آثار متعددی که از ملا علی نوری برجای مانده است، می توان به «حواشی اسفار» و رساله ای در وحدت وجود اشاره کرد.
درگذشت ریچارد واگنر، آهنگساز و موسیقیدان آلمانی
140 سال پیش درچنین روزی، سیزدهم فوریه سال 1883 میلادی:
«ریچارد واگنر» (Richard Wagner)، آهنگساز و موسیقیدان آلمانی در هفتاد سالگی درگذشت. وی چند ماه پس از تولد در سال 1813 میلادی ، پدرش را از دست داد . واگنر به خاطر علاقه به موسیقی، از نوجوانی به نوشتن اپرا و ساختن آهنگ پرداخت و آثار بزرگی از خود بر جای گذاشت. واگنر همچنین در جریان تحولات سیاسی اواخر دهه 1850 در آلمان به صف انقلابیون پیوست و در اثر شکست آنها ، به مدت 13 سال مجبور به ترک آلمان شد.
درگذشت ژرژ سیمنون، نویسنده مشهور فرانسوی
120 سال پیش در چنین روزی سیزدهم فوریه سال 1903میلادی:
"ژرژ سیمنون" (Georges Simenon) نویسنده برجسته فرانسوی در شهر لیِژ بلژیک متولد شد. وی فعالیت ادبی خود را از روزنامه نگاری در شهر لیژ آغاز کرد. هوای تیره شهر زادگاهش ، در او تمایلی به فضای مه آلود و غمناک به وجود آورد که از میان آن، شخصیت های داستان های گوناگونش برخاسته اند. سیمنون سالیانی در امریکا به سر برد ، سپس در فرانسه اقامت گزید و با نام های مستعار به نوشتن رمان های عامه پسند و پلیسی پرداخت. این نوشته ها باعث شد ژرژ سیمنون نزد عامه مردم ، به ویژه طبقه کارآگاهان و پلیس جنایى ، محبوبیت فراوان به دست بیاورد که او را به ثروت و شهرت رساند. او در سال 1931م داستان آقای گاله را منتشر و در آن ، شخصیت کارآگاه مَگْرِه را خلق کرد که در عالم داستانی ، شخصیتی جهانی یافت. شخصیت تزلزل ناپذیر کارآگاه مَگْرِه در کشف جرایم و جنایت ها، بیشتر به الهامات، هوش و زیرکی خود او بستگی دارد تا به روش های علمی . سیمنون از آن پس به طور پیاپی داستان های خود را انتشار داد که خانه کانال، ناشناسان در خانه و کرکره های سبز و یکصد و پنجاه رمان دیگر، از آن جمله است. داستان های سیمنون علاوه بر دسیسه ها ، از تجزیه و تحلیل روانی دقیق برخوردار است و از پرخواننده ترین آثار جنایی جهان به شمار می آید که به غالب زبان ها ترجمه و از بیشتر آنها فیلم های سینمایی و تلویزیونی ساخته شده است. ژرژ سیمنون در سال 1989م در 86 سالگی درگذشت.
درگذشت شیخ سلمان خاقانی، عالم مجاهد
35 سال پیش در چنین روزی بیست و چهارم بهمن سال 1366 هجری شمسی:
عالم مجاهد، آیت اللَّه "شیخ سلمان خاقانی" درگذشت. آیت اللَّه شیخ سلمان خاقانی در سال 1293ش در یکی از شهرهای جنوب عراق به دنیا آمد. پس از طی دوران کودکی ، در 13 سالگی برای تحصیل علوم دینی به نجف اشرف هجرت کرد . ایشان در همان حال از شرکت در فعالیت های جتماعی نیز غافل نماند و در انجمن های اجتماعی، سیاسی و ادبی شرکت می جست. آیت اللَّه خاقانی در 43 سالگی پس از فوت پدرش که از علمای خرمشهر بود ، در این شهر سکونت گزید و در طی سه دهه اقامت در خرمشهر، منشأ هدایت مردم و خدمات ارزنده ای واقع شد. پس از شروع جنگ تحمیلی ، خانه ایشان پناهگاه آوارگان بود تا این که منزل وی هدف توپ و خمپاره قرار گرفت و مجبور به ترک خرمشهر شد . در جریان جنگ ، خانه و مسجد و کتابخانه نفیس آیت اللَّه خاقانی تخریب و غارت شد و او به قم هجرت کرد. سرانجام این اسوه مقاومت و الگوی پارسایی ، در بیست و چهارم بهمن 1366ش برابر با بیست و چهارم صفر 1408ق در هفتاد و شش سالگی در قم جان به جان آفرین تسلیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید