تقویم تاریخ؛ از پیروزی قیام سربداران تا تشکیل کشور سوئیس
کد خبر: 22046

تقویم تاریخ؛ از پیروزی قیام سربداران تا تشکیل کشور سوئیس

امروز شنبه بیست و هفتم اسفند سال 1401 هجری شمسی، برابر با 25 شعبان سال 1444 هجری قمری و مطابق با هجدهم مارس سال 2023 میلادی است.

قتل ابومسلم خراسانی به دست منصور

IMG_20230318_084733

1307 سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم شعبان سال 137 هجری قمری:

«ابومسلم خراسانی» سردار ایرانی به دستور منصور، حاکم وقت عباسی به قتل رسید. ابومسلم خراسانی رهبری گروهی از قیام کنندگان به نام «سیاه جامگان» را در خراسان به عهده داشت که علیه حکام ستمگر اموی شوریدند . در مدت زمانی کوتاه ، اهالی اغلب روستاها و شهرها به او پیوستند. ابومسلم و هوادارانش پس از نبردهای بسیار، موفق به شکست امویان شدند . بدین ترتیب زمینه نابودی حاکمیت امویان و روی کارآمدن عباسیان فراهم شد . در این هنگام ابومسلم صاحب قدرت و نفوذ بسیار بود و منصور، حاکم وقت عباسی از قدرت او هراسناک شد و با توطئه ای او را به قتل رساند. پس از قتل ابومسلم، گروهی از یارانش به خونخواهی او برخاستند و کشمکش های ناشی از این خونخواهی تا مدتها ادامه داشت.

 

 

پیروزی قیام سربداران علیه حکام مغول

IMG_20230318_084739

707 سال پیش درچنین روزی، بیست و پنجم شعبان 737 هجری قمری:

قیام سربداران علیه حکام مغول در سبزوار ـ از شهرهای شمال شرقی ایران ـ به نتیجه رسید و سلسله ای به همین نام، پایه گذاری شد. سربه داران گروهی بودند که از ظلم و تعدی مغولان که در آن زمان ایران را تحت سلطه خود داشتند، به ستوه آمده بودند. آنان تحت رهبری روحانیون مبارزی چون شیخ خلیفه، شیخ حسن جوری و سرانجام عبدالرزاق با مغولان و عوامل دست نشانده آنها مبارزه کردند. شعار قیام کنندگان این بود که یا ظالم و ستمکار را نابود می کنیم و یا بالای دار می رویم، به همین دلیل آنها را سربداران نامیدند. سر به داران حدود نیم قرن بر مناطقی از شمال شرق ایران حکومت کردند و سرانجام تیمور گورگانی درسال 788 هجری قمری، حکومت آنها را منقرض کرد.

 

 

تولد وایتس برینگ، دریانورد و کاشف دانمارکی

IMG_20230318_084743

342 سال پیش در چنین روزی هجدهم مارس سال 1681 میلادی:

"وایتس برینگ" (WHITES BRINGE) دریانورد و کاشف دانمارکی متولد شد. وی در سال ۱۷۰۴م وارد نیروی دریایى روسیه شد و در جنگ علیه سوئدی‌‌ها شهرتی به‌ دست آورد. برینگ در پایان خدمتش در نیروی دریایى ، سفر‌های اکتشافی متعددی برای روسیه رفت و در جست‌وجوی حدود شرقی سواحل شمالی آسیا برآمد . وی در پنجم فوریه ۱۷۲۵م از سن پترزبورگ بیرون آمد و پس از گذشتن از سیبری ، دریانوردی خود را آغاز کرد . برینگ در سال ۱۷۲۸م در سواحل شمال شرقی آسیا ادامه مسیر داد و در سی‌ام اوت ۱۷۴۰م تنگه‌ ای را که بعد‌ها به‌ نام او  معروف شد ، کشف کرد. وی با کشف تنگه برینگ که شمال شرق آسیا و شمال غرب امریکا را از هم جدا می‌‌کند، ثابت کرد که قاره آسیا از آمریکا جدا است. برینگ هم‌چنین جزایر سنت‌لارنس در غرب آلاسکا در دریای برینگ ، سن‌لوران در جنوب شرقی کانادا و دیومید در دریای برینگ را کشف کرد. وی در سال‌های بعد نیز موفق به کشفیاتی شد که نام و آوازه ‌اش را بلند گردانید. در یکی از این سفر‌ها، توفان ‌های شدید و بیماری ، برینگ را مجبور کرد از اکتشافات جدید چشم بپوشد و بازگردد . در راه بازگشت ، کشتی وی به ساحل جزیره ‌ای ویران و بی‌ آب و علف نزدیک منطقه کامچاتکا در شرقی‌‌ترین نقطه روسیه رسید و در آن‌جا بود که در نوزدهم دسامبر ۱۷۴۱م - در‌‌ همان جزیره ‌ای که اکنون به‌نام او نامیده می‌‌شود - در سن شصت سالگی درگذشت.

 

 

تولد کریستین هیل، ادیب و منتقد برجسته

IMG_20230318_084748

210 سال پیش در چنین روزی هجدهم مارس سال 1813 میلادی:

"کریستین هبل"(Christian Friedrich Hebbel) ادیب و منتقد برجسته آلمانی متولد شد. وی از نوجوانی به‌دلیل مرگ پدر، برای تأمین معاش به کار در مطبوعات پرداخت  و پس از مطالعه بسیار و افزایش معلومات خود ، به نوشتن پرداخت. هبل در بیست سالگی نوشته‌‌هایش را برای انتشار به مجله ‌های ادبی هامبورگ آلمان فرستاد و سپس به تحصیل روی آورد . وی ضمن ادامه تحصیل ، کارهای ادبی خود را ادامه داد و با نگارش نمایش‌نامه‌ هایى هم‌چون یودیت ، ماریا ماگدالنا ، هرود و ماریا منه و گوگس و انگشتری او به شهرت فراوانی رسید . در نظر هبل صحنه‌ های غم ‌انگیز، نتیجه و محصول اجتناب‌ ناپذیر تلاش فردی است . قدرت و برجستگی فرد ، پیوسته با کشمکش و مبارزه همراه است و دست‌خوش قوانین ماورای جهان مادی است. هبل موضوع نمایش‌نامه‌‌هایش را از تاریخ قدیم و جدید زندگی معاصر بیرون الهام می‌ گرفت و بنای نمایش‌نامه ‌‌ها را بر عصرهای تحول و چهار راه‌های تاریخ قرار می‌‌دهد . علاوه بر آثار نمایشی، از هبل، تعداد فراوانی نوشته در نقد و نظریه‌ های مربوط به تئا‌تر و نامه‌‌ها و یادداشت‌های سودمند به‌جای مانده است. محرومیت‌ های دوره کودکی و جوانی بر جسم هبل اثر گذاشت و بیماری مهره پشت ، او را به سوی مرگی زودرس کشاند  . کریستین فریدریش هبل در بیست و نهم سپتامبر ۱۸۶۳م در سن پنجاه سالگی درگذشت.

 

 

تشکیل کشور سوئیس 

IMG_20230318_084810

208 سال پیش در چنین روزی، هجدهم مارس سال 1815 میلادی:

با پیوستن ایالت ژنو به سوئیس، این کشور به شکل کنونی درآمد. سوئیس متشکل از 25 ایالت یا کانتون است که به صورت کنفدراسیون اداره می شوند . در قرن پانزدهم میلادی سوئیس یکی از کشورهای قدرتمند اروپا بود ، اما به تدریج قدرت خود را از دست داد. در سال 1815 پس از آنکه 9 کانتون دیگر که آخرین آنها ژنو بود ، به کنفدراسیون سوئیس پیوستند ، کنفرانس پاریس که پس از شکست ناپلئون در فرانسه تشکیل شده بود، به سوئیس بی طرفی همیشگی اعطا کرد و این کشور تاکنون، حتی در دو جنگ جهانی نیزبی طرفی خود را حفظ کرده است. سوئیس در مرکز اروپا واقع است و حدود 41 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.

 

 

تولد استفان مالارمه، ادیب معروف فرانسوی

IMG_20230318_084815

181 سال پیش در چنین روزی هجدهم مارس سال 1842 میلادی:

"استفان مالارْمِه"(Stéphane Mallarmé) ادیب معروف فرانسوی در پاریس به دنیا آمد. وی پس از فراگیری زبان انگلیسی ، به تدریس این زبان و نیز ترجمه برخی اشعار شاعران انگلیس پرداخت . مالارمه مدت‌ های طولانی ، محفلی با نام "سه شنبه" در خانه‌ اش تشکیل می‌ داد که در آن ، هواخواهان مکتب سمبولیسم یا نمادگرایى به گفت و گو می‌ نشستند. بر اساس این مکتب ، احساسات و حالات روحی به طور غیرمستقیم از راه نمادها به خواننده یا شنونده القا می‌ شود. مالارمه با تاثیر از برخی از ادبای گذشته ، نه تنها در به کار بردن کلمات امساک می‌ کرد ، بلکه ابهام در نوشتن را نیز تشویق می‌ کرد و توجهی به ساختمان دستوری زبان نداشت. از نظر وی، شعر برای عوام باید معما گونه باشد و برای اهل فن و محرمان راز ، چون موسیقیِ مجلسی . از مالارمه آثاری از نظم و نثر شامل مجموعه‌ ای از اشعار جوانی شاعر و نیز پریشان گویی درباره نظریات زیبایی‌ شناسی بر جای مانده است. استفان مالارمه در نهم سپتامبر 1897م در 55 سالگی درگذشت.

 

 

تولد رودلف دیزل، مخترع موتور دیزل

IMG_20230318_084819

165سال پیش، در روز هجدهم مارس سال 1858 میلادی:

«رودولف دیزل» (Rudolf Diesel)، مخترع آلمانی موتور دیزل، متولد شد. وی در مورد نیروی محرکه وسایل موتوری تحقیقات فراوانی کرد و توانست دستگاهی اختراع کند که بدون نیاز به الکتریسیته ، با سوخت ساده تر و ارزان تر ، نیروی بیشتری تولید کند. این دستگاه که به نام وی ، موتور دیزل نامگذاری شد ، در جهان صنعت و وسایل نقلیه تحول به وجود آورد و  با وجود پیشرفت علم و صنعت، همچنان از این موتور به عنوان موتوری پرقدرت و باصرفه ، استفاده می شود. دیزل در سال 1913 درگذشت.

 

 

درگذشت ملک فاروق، پادشاه مخلوع مصر

IMG_20230318_084824

58 سال پیش در چنین روزی هجدهم مارس سال 1965 میلادی:

"ملک فاروق"  پادشاه مخلوع مصر درگذشت. ملک فاروق در سال 1920م به دنیا آمد. او زمانی متولد شد که پدرش احمد فؤاد پاشا با نام فؤاد اول در مصر سلطنت می‌ کرد. در آن زمان، حکومت مصر تحت‌ الحمایه انگلیس بود. فاروق در پی مرگ پدرش در سال1936م، در سن شانزده سالگی جانشین وی شد اما چون به سن قانونی نرسیده بود اداره امور مملکت به شورای نیابت سلطنت محول شد . در آغاز جنگ جهانی دوم و درگیر شدن عده زیادی از قوای متخاصم در شمال افریقا ، مصر نیز به صورت یکی از جبهه‌ ها و پایگاه‌های متفقین به خصوص انگلستان درآمد . ملک فاروق مجبور شد علی‌رغم میل باطنی خود ، به پیشنهاد انگلیس در مورد نخست‌ وزیری یکی از مخالفان خود، تن در دهد. ولی فاروق در سال 1944م بار دیگر قدرت کافی به دست آورد و پس از تأسیس رژیم صهیونیستی ، همگام با دیگر کشورهای عربی ، ارتش مصر را درگیر جنگ با رژیم صهیونیستی کرد. جنگ با شکست مصرپایان یافت و مردم این کشور را به ملک فاروق به شدت بدبین ساخت . این بدبینی در کنار فساد رایج در دستگاه رهبری فاروق ، زمینه کودتای آرام ژنرال نجیب و جمال عبدالناصر را در مصر به وجود آورد. به دنبال این کودتا ، فاروق در 26 ژوئیه 1952م مجبور به استعفا شد . رهبران کودتا در ابتدا پسر خردسال فاروق به نام احمد فؤاد را به عنوان فاروق دوم به سلطنت نشاندند ، اما در پی اعلام جمهوری در مصر در 18 ژوئن 1953م، فاروق و خانواده‌ اش از مصر اخراج و رهسپار ایتالیا شدند . فاروق در 18 مارس 1965م در 45 سالگی در رم درگذشت.

 

 

د رگذشت آیت الله رحمانی خلیلی، عالم برجسته ایرانی

IMG_20230318_084844

27 سال پیش، در روز بیست و هفتم اسفند سال 1374 هجری شمسی: 

آیت الله «ابوالقاسم رحمانی خلیلی» عالم پرتلاش و برجسته درگذشت. وی در سال 1302 ش در نزدیکی بهشهر در شمال ایران دیده به جهان گشود و از کودکی آموزش علم را آغاز کرد. آیت الله رحمانی مقدمات دروس دینی را در منطقه خود فراگرفت و بیست و سه سال داشت که به نجف رفت و از دانش علمای بزرگ این شهر بهره برد و خود نیز به تدریس پرداخت. وی در سال 1338 ش به شهر خود بازگشت و به تبلیغ و تدریس پرداخت و مسجد و مدرسه علمیه و حسینیه ای را تأسیس کرد. این عالم بزرگوار ده سال بعد به تهران رفت و به مدت 14 سال به تدریس علوم اسلامی پرداخت و سپس عازم قم شد و در بالاترین سطوح به تدریس پرداخت. از جمله آثار آیت الله رحمانی خلیلی می توان «تفسیر سوره حمد»، «رساله در طلب و اراده» و «نامه ها و مکتوبات عرفانی» را نام برد.

 

 

درگذشت آیت الله مظفری قزوینی، عالم فاضل ایرانی

IMG_20230318_084848

 21 سال پیش در روز بیست و هفتم اسفند سال 1380 هجری شمسی:

 آیت االله «محمد مظفری قزوینی» عالم فاضل ایرانی درگذشت. وی در سال 1304 ش در قزوین در شمال ایران متولد شد و دوران مدرسه را در همین شهر گذراند . مظفری قزوینی سپس آموزش دروس دینی را آغاز کرد و پس از چندی ، در 26 سالگی برای تکمیل معلومات دینی خود به شهرهای مقدس قم و سپس نجف رفت و از اساتید بزرگی کسب فیض کرد و به مقام عالی اجتهاد دست یافت. او در نجف به کار تدریس اشتغال داشت ، اما در سال 1352 ش به شهر خود قزوین بازگشت و کار ترویج دین، تدریس و تألیف را با جدیت بیشتری ادامه داد . آیت الله مظفری علاوه بر تربیت شاگردان فراوان، کتاب هایی نیز نگاشته است که از جمله آنها می توان به «ایضاحُ الحُجّة فی شرح العُروَة» در هشت جلد، «اسلام و فلسفه احکام» و «اسلام و قانون بردگی» اشاره کرد.

دیدگاه تان را بنویسید