تقویم تاریخ؛ از روز طبیعت تا روز جهانی کتاب کودک
کد خبر: 22437

تقویم تاریخ؛ از روز طبیعت تا روز جهانی کتاب کودک

امروز یکشنبه ، سیزدهم فروردین سال 1402 هجری شمسی، برابر با یازدهم رمضان سال 1444 هجری قمری و مطابق با دوم آوریل سال 2023 میلادی است.

روز طبیعت

 

IMG_20230402_091130

 

سیزدهم فروردین در سالنمای ایرانی با عنوان روز طبیعت ناگذاری شده است.

 سیزدهمین روز فروردین ماه روز سیزده‌به‌در و از جشن های نوروزی ایرانیان است. در تقویم‌های رسمی ایران این روز روز طبیعت نامگذاری شده‌است و از تعطیلات رسمی است. برخی بر این باورند در این روز باید برای راندن نحسی از خانه بیرون روند و نحسی را در طبیعت به در کنند.

 

درگذشت ابراهیم کرکی، مورخ و ادیب مشهور مسلمان

 

IMG_20230402_091134

 

591 سال پیش در چنین روزی، یازدهم رمضان سال 853 هجری قمری:

«ابراهیم کَرَکی»، مورخ، ادیب و محدث مسلمان در قاهره پایتخت مصر درگذشت. وی پس از آموختن قرآن و مقدمات علوم دینی، برای تکمیل تحصیلات و کسب دانش بیشتر به مراکز مختلف علمی و دینی رفت. ابراهیم کرکی در علومی چون فقه و ادبیات مهارت کافی یافت و آثار متعددی در این زمینه ها تالیف کرد که کتاب «اعراب المفصل» در زمینه علوم قرآنی از آن جمله است.

 

تولد هانس کریستین آندرسن، شاعر و نویسنده کتاب های کودکان

 

 

IMG_20230402_091136

 

218 سال پیش در چنین روزی، دوم آوریل سال 1805 میلادی:

 

«هانس کریستین آندرسن» (Hans Christian Andersen)، شاعر، نویسنده و داستان پرداز معروف کودکان در دانمارک متولد شد. او که پسر کفاشی فقیر بود ، به کپنهاک - پایتخت دانمارک - رفت و بازیگر تئاتر شد. آندرسن پس از چندی به داستان نویسی پرداخت و با انتشار اولین داستانش به نام «افسانه های پریان برای کودکان» در سال 1835 میلادی - مشهور شد . وی از آن پس تا سال 1872 میلادی بطور متوسط هرسال یک قصه از نوع قصه های معروف به «قصه پریان» نوشت . آندرسن از بهترین داستانسرایان کودک در جهان به شمار می رود و از معروفترین قصه هایش می توان به «جوجه اردک زشت» ، «دخترک کبریت‌فروش»‌ و «کفش های قرمز» اشاره کرد . شایان ذکراست که روز تولد این نویسنده دانمارکی به عنوان «روز جهانی کتاب کودک» نامگذاری شده است. آندرسن در سال 1875 درگذشت.

 

درگذشت ساموئل مورس، مخترع تلگراف

 

IMG_20230402_091138

 

151 سال پیش در دوم آوریل 1872 میلادی:

 

"ساموئل مورس" (Samuel Morse)مخترع آمریکایی و مُبدع تلگراف درگذشت. ساموئل فینلی بریس مورْسْ، در 27 آوریل 1791م در ایالت ماساچوست آمریکا به دنیا آمد. وی از جوانی به نقاشی روی آورد و سالیانی به این هنر پرداخت. وی آکادمی بین ‌المللی هنرهای دستی را در سال 1826م تأسیس کرد و در 1832 به استادی نقاشی دانشگاه نیویورک برگزیده شد. مورس در این سال‌ها با برق و فیزیک آشنا شد و به آزمایش ‌های الکتریکی پرداخت . وی به این نتیجه رسید که هرگاه برق در طول سیم جریان یابد ، می ‌توان اخبار را به وسیله آن از جایى به جای دیگر فرستاد. مورس از امور فنی کاملاً بی‌ اطلاع بود و از جوزف هِنْری ، فیزیک‌دان هم‌وطن خود کمک خواست و با استفاده از تجارب و راهنمایى‌ های او ، الفبایى اختراع کرد که از خط و نقطه تشکیل می شد . این الفبا که شامل علاماتی مرکب از نقطه و خط بود و به وسیله جریان برق ثبت می ‌شد ، پایه اصلی انتقال پیام را مهیا می‌ ساخت و به نام مورس شهرت پیدا کرد. مورس در گام‌های نخست ،  علائمی ضعیف را تنها تا فاصله چندمتری می ‌فرستاد و با تلاش مستمر ، این فاصله را تا 1500 متر افزایش داد. با این حال پس از چندی در 24 مه 1844م، خط تلگراف واشینگتن - بالتیمور را به فاصله ده‌ها کیلومتر راه اندازی کرد و شهرتش فراگیر شد. ساموئل فینلی مورس در دوم آوریل 1872م در 81 سالگی درگذشت.

 

 ورود آمریکا و انگلیس به جنگ جهانی اول

 

IMG_20230402_091151

 

106 سال پیش در چنین روزی، دوم آوریل سال 1917 میلادی:

 

در شرایطی که حدود 3 سال از آغاز جنگ جهانی اول گذشته بود ، آمریکا در حمایت از فرانسه و انگلیس وارد نبرد شد. بهانه ورود آمریکا به جنگ ، حملات زیردریایی های آلمان به کشتی های بازرگانی آمریکا و غرق شدن تعدادی از آنها بود . به دنبال آمادگی آمریکا برای ورود به جنگ ، معاهده ای در این مورد توسط کلیه دولت های متحد به امضا رسید. پس از تصویب این معاهده در مجالس سنا و نمایندگان آمریکا ، وودرو ویلسون رئیس جمهوری آمریکا نیز آن را امضا کرد و از روز ششم آوریل سال 1917 دستور داد ارتش این کشور وارد جنگ با آلمان شود . ورود آمریکا به جنگ جهانی اول ، نقش موثری در پیروزی متحدین داشت.

 

اشغال جزایر فالکلند

 

IMG_20230402_091153

 

41 سال پیش ، در روز دوم آوریل سال 1982 میلادی:

نیروی دریایی آرژانتین با حمله به جزایر فالکلند (Falkland) یا مالویناس ( Malvinas )، این جزایر سوق الجیشی را که درجنوب شرقی این کشور قرار دارند ، تصرف کرد. جزایر فالکلند که در زبان محلی مالویناس خوانده می شود ، در قرن شانزدهم میلادی کشف شد و در سال 1832 به اشغال انگلیس درآمد. بااین حال، آرژانتین همواره این جزایر را بخشی از خاک خود به شمار می آورد. چندی پس از تصرف جزایر فالکلند توسط ارتش آرژانتین ، نیروی دریایی انگلیس حمله متقابل خود را به این جزایر آغاز کرد و پس از شکست نیروهای آرژانتین ، جزایر فالکلند مجددا به اشغال انگلیس درآمد . آرژانتین هنوز هم موضوع بازپس گیری جزایر فالکلند را پی گیری می کند و در این زمینه در حال مذاکره با انگلیس است.

 

حمله نیروهای رژیم بعثی عراق به اماکن مقدس در کربلا و نجف

 

IMG_20230402_091155

 

32 سال پیش در چنین روزی، سیزدهم فروردین 1370 شمسی:

رژیم بعثی عراق در جریان انتفاضه مردم عراق، به اماکن مقدس نجف و کربلا تعرض کرد . در پی قیام مردم مسلمان عراق علیه رژیم صدام در اوایل اسفند 1369 ش و درگیری شدید میان دو طرف ، مزدوران بعثی برای جریحه ‌دار کردن احساسات پاک مسلمانان به ویژه شیعیان عراق ، با یورش به زائران روزه ‌دار امام علی(ع) و امام حسین(ع) در نجف اشرف و کربلای معلّی ، پس از شهید و مجروح کردن تعدادی از آنان، به بارگاه ملکوتی این دو امام بزرگوار اهانت کردند . همچنین رژیم بعث در روزهای نوزدهم و بیستم ماه رمضان آن سال به مراسم عزاداری مردم شهرهای نجف و کربلا و دیگر شهرها یورش برد و ضمن جلوگیری از مراسم ، این شهرها را تحت کنترل شدید امنیتی قرار داد . اهانت رژیم صدام به مقدسات اسلامی مردم عراق ، موجی از اعتراضات را علیه رژیم بعث عراق به وجود آورد .

 

درگذشت پاپ ژان پل دوم، رهبر کاتولیک های جهان

 

IMG_20230402_091159

 

18 سال پیش، در روز دوم آوریل سال 2005 میلادی:

پاپ «ژان پل دوم» (John Paul II)، رهبر کاتولیک های جهان، درگذشت. وی در سال 1920 در لهستان متولد شد و پس از مطالعه دروس دینی ، به مقام کشیشی رسید. او در سال 1964 اسقف شهر کراکو در لهستان شد و سه سال بعد به مقام کاردینالی دست یافت و سرانجام وی در سال 1978 به بالاترین مقام مذهبی کاتولیک ها، یعنی پاپی منصوب شد. پاپ ژان پل دوم یک بار در سال 1981 مورد سوء قصد قرار گرفت که از آن جان سالم به در برد. وی درطول 26 سالی که عهده دار این مقام بود، سفرهای زیادی به کشورهای مختلف جهان انجام داد . ازجمله در زمان حاکمیت نظام کمونیستی به وطنش لهستان و در سال 1998 به کوبا سفر کرد. پاپ ژان پل دوم از طرفداران گفتگوی ادیان ، بویژه اسلام و مسیحیت بود. او با سقط جنین و همچنین همجنس بازی و بطور کلی فساد اخلاقی در غرب مخالف بود. وی درخصوص حمله آمریکا به عراق انتقاد کرد.

 

روز جهانی کتاب کودک

 

 

دوم آوریل برابر روز جهانی کتاب کودک است.

روز دوم آوریل هر سال، یادآور سال‌روز تولد هانس کریستین اندرسن(Hans Christian Andersen)، نویسنده مشهور دانمارکی است. وی از سال 1835 تا سال 1872م به مدت 37 سال، هر سال قصه ‌ای برای کودکان نگاشت و در ردیف بهترین نویسندگان دانمارک و در شمار بهترین داستان‌سرایان جهان جای گرفت. از این‌رو، به منظور ارج نهادن به کوشش‌های وی در خلق آثار داستانی ارزنده کودکان، این روز (برابر با سیزدهم فروردین) را به عنوان روز جهانی کتاب کودک نام‌گذاری کرده ‌اند. فکر اختصاص دادن روزی به کتاب کودک، نخستین بار توسط یلا لپمن ( Jella Lepman) روزنامه نگار و نویسنده آلمانی مطرح شد. در سال 1966 پیشنهاد او مورد استقبال و تصویب دفتر بین‌المللی قرار گرفت و دوم آوریل، زاد روز هانس کریستین اندرسن، مبدأ این روز قرار گرفت. این روز در سراسر جهان جشن گرفته می‌ شود تا با آرمان ایجاد علاقه به مطالعه و توجه به کتاب کودک، کتاب‌خوانی در میان کودکان گسترش یابد.

 

دیدگاه تان را بنویسید