تقویم تاریخ؛ از معراج پیامبر اکرم(ص)تا شهادت سیدمحمد باقر صدر
کد خبر: 22628

تقویم تاریخ؛ از معراج پیامبر اکرم(ص)تا شهادت سیدمحمد باقر صدر

امروز شنبه ، نوزدهم فروردین سال 1402 هجری شمسی، برابر با هفدهم رمضان سال 1444هجری قمری و مطابق با هشتم آوریل سال 2023 میلادی است.

معراج پیامبر اکرم(ص)

IMG_20230408_095045

1445 سال پیش، در روز هفدهم رمضان سال قبل از هجرت:

بنا به روایتی، پیامبر گرامی اسلام (ص) شبانگاه به امر خداوند از مکه به بیت المقدس سیر کرد و به آسمان ها عروج نمود. در اولین آیه ازسوره اسراء این معجزه بزرگ چنین توصیف شده است: «سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَ‌ىٰ بِعَبْدِهِ لَیْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَ‌امِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِی بَارَ‌کْنَا حَوْلَهُ لِنُرِ‌یَهُ مِنْ آیَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ‌ : پاک و منزه است خدایی که بنده خویش را شبانگاه از مسجدالحرام تا مسجدالاقصی که اطراف آن را برکت داده است، سیر داد تا نشانه های خود را به او نشان دهد و خدا شنوا و بیناست.» به این ترتیب، باتوجه به این آیه و سخنان حضرت محمد (ص)، ایشان در معراج با بسیاری از اسرار الهی، رموز جهان آفرینش و سرنوشت انسان ها در جهان دیگر آشنا شد. این حادثه از معجزات بزرگ پیامبر گرامی اسلام به شمار می رود و حاکی از جایگاه رفیع ایشان است.

 

 

وقوع جنگ بدر میان مسلمانان و مشرکان

IMG_20230408_095051

1442 سال پیش در چنین روزی، هفدهم رمضان سال دوم هجری قمری:

جنگ بدر، از جنگ های معروف رسول اکرم (ص)، در ناحیه ای میان مکه و مدینه به وقوع پیوست. بدر نام چاهی در 120 کیلومتری جنوب غربی مدینه است که اولین نبرد مسلمانان با مشرکین در این ناحیه روی داد. در این نبرد تعداد قوای مشرکین حدود 920 نفر و سپاه اسلام متشکل از 313 نفر با تجهیزات و سلاح های اندک بود. باوجود این، مسلمانان به دلیل ایمان محکم در جنگ پیروز شدند. نظر به اینکه این فتح در مقابل قوایی به دست آمده بود که تعداد آنان حدوداً سه برابر سپاه اسلام بود، از این رو پیامبر اسلام (ص)، فتح و پیروزی در جنگ بدر را نشانه ای از تایید و نصرت خاص الهی توصیف کردند. چنانکه خداوند در آیه 123 از سوره آل عمران در این مورد می فرماید: « وَ لَقَدْ نَصَرَ‌کُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ‌ وَ أَنتُمْ أَذِلَّةٌ فَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُ‌ونَ: همانا خداوند در بدر شما را یاری کرد و در حالیکه شما ضعیف بودید پس راه تقوی را در پیش گیرید تا شکر او را بجا آورده باشید.»

 

 

تولد علیشیر نوایی، نویسنده و شاعر مشهور ایرانی

IMG_20230408_095109

600 سال پیش در چنین روزی، هفدهم رمضان سال 844 هجری قمری:

امیر«علیشیر نوایی»، سیاستمدار، نویسنده و شاعر مشهور ایرانی در هرات متولد شد و تحصیلات اولیه خود را نزد پدرش کسب کرد و سپس برای ادامه تحصیل به سمرقند رفت. نوایی به منظور تحصیل معارف و کمالات به سمرقند و بسیاری از شهرهای دیگر رفت. با به تخت نشستن سلطان حسین میرزا در هرات، امیر‌علی‌شیر از سمرقند فراخوانده و منصب مهرداری خود را به وی واگذار کرد و اندکی پس از آن امر صدارت را نیز به وی داد. امیر‌علی‌شیر با وجود این مشاغل از مطالعات علمی و تألیفات مختلف دست برنداشت و مجلس او مجمع علما و فضلای آن روزگار بود.او دارای تالیفات بسیاری است که از آن جمله می توان به «خمسۀ نوایی» که به تقلید از خمسۀ نظامی به زبان ترکی جغتایی سروده شده است، «سد سکندری» و «قصه شیخ صنعان» اشاره کرد. او دراشعار ترکی خود به نوایی و در سروده های فارسی به فنایی، تخلص می کرد. وی در 11 جمادی الآخر سال 906 در شهر هرات درگذشت و در جوار آرامگاه گوهر شاد بیگم در منطقۀ خیابان هرات به خاک سپرده شد.

 

 

تولد ادموند هوسرل، ریاضیدان و فیلسوف اتریشی

IMG_20230408_095116

 164 سال پیش، در روز هشتم آوریل سال 1859 میلادی:

«ادموند هوسرل» ( Edmund Husserl )، ریاضی دان و فیلسوف اتریشی متولد شد. وی پس از تحصیلات دبیرستان، عازم آلمان شد و موفق به دریافت دکترا در رشته ریاضی شد . هوسرل همچنین به مطالعه و نظریه پردازی درباره فلسفه پرداخت . وی را پایه گذار مکتب  " پدیدار شناسی" در فلسفه می دانند و از این نظر بر فیلسوفان غربی قرن بیستم ، تاثیرگذار بود. ادموند هوسرل همچون راسل معتقد بود فلسفه باید دارای مبنای ریاضی باشد. وی همچنین تأکید می کرد که جهان باید زیبا و نیک و غایتمند باشد . فعالیت انسان باید تحت هدایت  خدا و در عین حال آزاد و مسؤولیت پذیرانه باشد . برخی آثار این اندیشمند اتریشی عبارتند از : «فلسفه حساب»، «پژوهش های منطقی» و «تأملات دکارتی».

 

 

درگذشت محمد هاشم خوانساری از علما و مراجع بزرگ مسلمان

IMG_20230408_095125

126 سال پیش در چنین روزی، هفدهم رمضان سال 1318 هجری قمری:

حاج میرزا «محمد هاشم خوانساری»، از علما و مراجع بزرگ مسلمانان،  درگذشت. میرزا محمد هاشم در سال 1235 در شهر خوانسار متولد شد و در دوران کودکی به اتفاق خانواده عازم اصفهان گردید. در بدو امر از شاگردان برادر حاج میرزا محمد باقر و پدر بزرگوارش بود، سپس چند سال از محضر سید صدر الدین عاملی (پدر زنش)  بهره مند بود . چند سالی نیز در نجف اشرف از کرسی درس شیخ انصاری رحمة الله علیه و دیگر اعلام بزرگ مشغول شاگردی بود تا به درجه استادی و مقام اجتهاد نائل آمد. حاج میرزا محمدهاشم به صاحب مبانی الاصول شهرت دارد. این کتاب در اصول فقه است. ایشان، آثاری  دیگری در حدیث، اصول، کلام، رجال و فلسفه نیز دارد.

 

 

درگذشت آیت الله شربیانی از مراجع بزرگ اسلام

IMG_20230408_095130

122 سال پیش در چنین روزی، هفدهم رمضان سال 1322 هجری قمری:

آیت ... «محمد فاضل شَربیانی» از مراجع بزرگ قرن چهاردهم هجری قمری، درگذشت. او در روستای شربیان از توابع تبریز متولد شد و در اصول، استادی کم نظیر و در استنباط احکام فقهی متبحر بود. این عالم مسلمان همچنین در علوم تفسیر و حدیث، دانش و مهارتی درخور توجه داشت. فاضل شربیانی مدتی در آذربایجان و قفقاز مرجع مسلمانان بود. از این دانشمند مسلمان کتابی در شرح رسائل و مکاسب شیخ مرتضی انصاری در 9 جلد به یادگار مانده است.

 

 

حمله رژیم صهیونیستی به دبستانی در قاهره

IMG_20230408_095139

53 سال پیش، در روز هشتم آوریل سال 1970 میلادی:

 هواپیماهای رژیم صهیونیستی، به دبستان بحرالبقر ـ در 80 کیلومتری شمال قاهره ـ حمله کردند. در این حمله وحشیانه، 46 کودک که مشغول درس خواندن بودند به خاک و خون کشیده شدند. این تهاجم غیرانسانی، احساسات و خشم مردم جهان را شدیداً برانگیخت. گفتنی است در طول سه ماه اول سال 1970 هواپیماهای رژیم صهیونیستی حملاتی به مناطق غیرنظامی در شمال شرقی مصر کردند. از جمله، در روز 12 فوریه این سال کارخانه ای را بمباران کردند و 168 کارگر را کشته یا مجروح کردند. همچنین در اثر تهاجم هواپیماهای رژیم صهیونیستی به شهر المنصوره ـ در شمال شرقی مصر در 31 مارس 1970، 12 غیرنظامی کشته و 35 تن زخمی شدند .

 

 

شهادت آیت الله سید محمد باقر صدر و خواهرش

IMG_20230408_095148

 43 سال پیش درچنین روزی، هشتم آوریل سال 1980 میلادی:

 آیت ا...«سید محمد باقر صدر» و خواهر فاضله او «بنت الهدی» - توسط رژیم بعث عراق به شهادت رسیدند. آیت ا...صدر از کودکی به فراگیری قرآن و دیگر علوم دینی پرداخت و در سنین جوانی به درجه اجتهاد رسید و در ردیف اساتید بزرگ حوزه علمیه نجف قرار گرفت، به نحوی که نظریات ایشان در علم اصول فقه همواره مورد توجه دیگر علمای اسلام قرار داشت. این عالم آگاه و توانا، با معرفی اسلام اصیل و ناب به قشر جوان و تحصیلکرده جامعه عراق ، افکار و اندیشه های مکاتب مادی شرق و غرب را نزد آنها باطل ساخت و با دمیدن روح آگاهی و ایمان اسلامی ، مبارزات مردم عراق را وارد مرحله نوینی کرد. آیت ا...صدر در مدت زمانی کوتاه به رهبر فکری و سیاسی مردم عراق تبدیل شد. پس از چندی رژیم سابق عراق که فعالیت آیت ا...صدر را برای خویش خطرناک می دید، ایشان را به همراه خواهرش بازداشت کرد و علیرغم اعتراضات گسترده علما و مردم مسلمان عراق، آن بزرگوار و خواهر گرامیش را در چنین روزی به طرز فجیعی به شهادت رساند. آیت ا...صدر از جمله علمایی بود که شیفتگی خاصی به حضرت امام خمینی (ره ) و اندیشه و مشی آن بزرگوار داشت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز همواره با نامه ها و نوشته هایش ، وفاداری خود را به تفکر و راه انقلاب اسلامی اعلام می کرد. از این عالم والامقام تالیفات ارزشمندی بر جای مانده که کتب «حماسه ای از نور»، «اقتصاد ما»، «فلسفه ما»، «انسان معاصر و مشکلات اجتماعی» و «خلافت انسان و شهادت انبیا» از جمله آنها است.

 

 

درگذشت مارگارت تاچر، نخست وزیر اسبق انگلیس

IMG_20230408_095153

10 سال پیش در چنین روزی، 8 آوریل 2013 میلادی:

 مارگارت تاچر، نخست وزیر اسبق انگلیس درگذشت . مارگارت هیلدا تاچر ( Margaret Hilda Thatcher)‌ عضو حزب محافظه‌کار بریتانیا بود و در سال ۱۹۷۵ به رهبری این حزب برگزیده شد . تاچر چند سال بعد در ۱۹۷۹ با شعار بهبود اوضاع اقتصادی از سوی محافظه‌کاران نامزد شد و به نخست وزیری بریتانیا رسید و تا سال ۱۹۹۰ در هر دو سمت رهبری حزب و نخست وزیری باقی ماند. تاچر تنها زنی در بریتانیا است که تاکنون این دو پست را همزمان در اختیار داشت . حمایت مارگارت تاچر از بازار آزاد، کاهش خدمات دولتی و واگذاری سازمان‌های دولتی به بخش خصوصی، برخی از سیاست‌های مشهور او بود که به "تاچریسم" معروف است. پافشاری بر سیاست‌های اقتدارگرایانه و محافظه‌کارانه‌ وی که منتقدان بسیاری داشت و مقابله او با قدرت گرفتن اتحادیه‌های کارگری در بریتانیا ، او را به "بانوی آهنین" مشهور کرد. تاچر در سال‌های پایانی عمرش از بیماری آلزایمر رنج می‌برد و به همین دلیل در مجامع عمومی کمتر ظاهر می شد. وی روز ۲۱ دسامبر ۲۰۱۲ تحت عمل جراحی برای خارج کردن یک غده از مثانه اش قرار گرفت و صبح روز دوشنبه ۸ آوریل ۲۰۱۳ بر اثر سکته مغزی در لندن درگذشت.

دیدگاه تان را بنویسید