تقویم تاریخ؛ از روز ملی خلیج فارس تا آغاز عملیات بیت المقدس
کد خبر: 23307

تقویم تاریخ؛ از روز ملی خلیج فارس تا آغاز عملیات بیت المقدس

امروز یکشنبه، دهم اردیبهشت سال 1402 هجری شمسی، برابر با نهم شوال سال 1444 هجری قمری و مطابق با 30 آوریل سال 2023 میلادی است.

 روز ملی خلیج فارس 

IMG_20230430_093204

در تقویم ایرانی دهم اردیبهشت به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است. این روز از آن جهت به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است که برخی ایران ستیزان با تحریف تاریخ، نام های دیگری را روی خلیج فارس گذاشتند. نام تاریخی این خلیج، در زبان‌های گوناگون، ترجمه عبارت خلیج‌فارس یا دریای پارس بوده است. خلیج‌فارس پس از خلیج‌ مکزیک و خلیج هودسن، سومین خلیج‌ بزرگ جهان به‌شمار می‌آید. به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیج‌فارس و سواحل آن، این آبراهه در سطح بین‌المللی، منطقه‌ای مهم و راهبردی به‌شمار می‌آید. خلیج‌فارس اصلی‌ترین نامی است که از کهن‌ترین منابع بر جای مانده است. جغرافی‌دانان و تاریخ‌نگاران اسلامی، همچون طبری، مسعودی و یعقوبی به اتفاق در کتب خطی به جای مانده از خود اذعان دارند که تمامی نواحی خلیج‌پارس در دوره‌های پیش از اسلام به ایران تعلق داشته است. شورای‌عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با توجه به هدف قراردادن هویت فرهنگی و تاریخی ملت ایران، روز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز، دهم اردیبهشت را به‌عنوان روز ملی خلیج‌فارس نامگذاری کرد. قدمت "خلیج فارس" با همین نام چنان دیرینه است که عده‌ای معتقدند "خلیج فارس گهواره تمدن جهان یا خاستگاه نوع بشر است". یونانی‌های باستان این خلیج را "پرسیکوس سینوس" یا "سینوس پرسیکوس" که همان خلیج فارس است نامیدند لذا از آنجا که این نام برای نخستین بار در منابع درست و معتبر تاریخی که غیر ایرانیان نوشته‌اند آمده است، هیچگونه شائبه نژادی در وضع آن وجود ندارد.

 

 

وفات ابن سیرین، محدث و فقیه مشهور ایرانی 

1334 سال پیش در چنین روزی، نهم شوال سال 110 هجری قمری:

«ابن سیرین»، محدث و فقیه مشهور قرن دوم هجری قمری، وفات یافت. وی در شهر بصره ـ در جنوب عراق ـ متولد شد و از نوجوانی به آموختن علم و زهد و پارسایی روی آورد. ابن سیرین برای احادیث پیامبر اکرم (ص)، اهمیت بسیاری قائل بود و در حفظ و نقل حدیث، دقیق و محتاط بود و همین دقت نظر او موجب شد تا مولفان برجسته، روایت هایش را قابل استناد بدانند. ابن سیرین در زمان حیات خود، محضر 30 نفر از اصحاب پیامبر اسلام (ص ) را درک کرد و کتب و نسخه های خطی گوناگونی را به زبان های مختلف از خود برجای گذاشت.

 

 

تولد فردریک گاوس، ریاضیدان و منجم آلمانی

IMG_20230430_093219

246 سال پیش درچنین روزی، سی ام آوریل سال 1777 میلادی:

«شارل فردریک گاوس» ( Carl Friedrich Gauss )، ریاضیدان و منجم آلمانی، متولد شد. مادر گائوس مشوق اصلی او در تحصیل بود و بتدریج، نبوغ ریاضی گائوس آشکار شد. وی در 10 سالگی، بر بسیاری از اصول ریاضیات مسلط بود و در جوانی به مقام استادی در این رشته رسید. از گائوس که در جهان ریاضیات شهرتی همپایه ارشمیدس و فیثاغورث دارد، کتابی تحت عنوان « کاوش هایی درباره حساب » به جای مانده است. این ریاضیدان آلمانی در 78 سالگی درگذشت.

 

 

سقوط برلین و پایان جنگ جهانی دوم

IMG_20230430_093224

78 سال پیش در چنین روزی برابر با 30 اوریل 1945:

جنگ دوم جهانی در اروپا با سقوط برلین پایان یافت. در این روز واحدهای ارتش سرخ که به برلین وارد شده بودند بر پایتخت رایش سوم مسلط شدند. با نزدیک شدن ارتش سرخ به مقر هیتلر او به همراه معشوقه اش در پناهگاه زیرزمینی خودکشی کردند. هیتلر از مسببین جنگ جهانی دوم و کشته شدن 50 میلیون انسان بود. وی پس از آویزان کردن اجساد موسولینی، کلارتا و دیگران و زمانی که ارتش شوروی بیشتر نقاط شهر برلین را به تصرف خود درآورده بود، در پناهگاه خود در برلین با «اوا براون» که بیش از یک دهه معشوقه او بود قرارداد ازدواج امضاء کرد و چند ساعت بعد، این دو خودکشی کردند.

 

 

خلع ید انگلیس از نفت ایران 

IMG_20230430_093227

72 سال پیش در چنین روزی در دهم اردیبهشت سال 1330 شمسی:

قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس توسط مجلس شورای ملی تصویب شد. پس از ملی شدن صنعت نفت، دولت ایران تصمیم گرفت که دست انگلیسی‌ ها را از شرکت نفت ایران کوتاه کند بنابراین لایحه‌ ای به مجلس برد که طی آن، از انگلستان در امور نفت ایران، خلع ید و سلب اختیار می‌ شد. با تصویب این قانون، کارمندان انگلیسی از شرکت نفت اخراج شدند و صنعت نفت به دست ایرانی ‌ها افتاد. انگلستان که منافع خود را از دست رفته می ‌دید، به سازمان ملل و دیوان بین المللی دادگستری در شهر لاهه هلند شکایت برد ولی دیوان، حکم به نفع ایران داد، در نتیجه، روابط سیاسی ایران و انگلستان قطع گردید. انگلیسی‌ ها که مصدق را عامل اصلی این واقعه می‌ دانستند، تصمیم به برکناری مصدق و فشار به شاه گرفتند که حوادث متعدد بعدی از جمله کودتای آمریکایی و انگلیسی 28 مرداد را به وجود آورد.

 

 

حمله نیروهای آمریکایی به کامبوج

IMG_20230430_093231

53 سال پیش در چنین روزی 30 آوریل سال 1970:

نیروهای نظامی امریکا، از زمین و هوا به کامبوج، همسایه ویتنام حمله کردند و این کشور آسیای جنوب شرقی را اشغال نمودند. اشغال کامبوج، مخالفت‌ها با جنگ طلبی های امریکا را افزایش داد. شدت اعتراضات در امریکا به حدی بود که گارد ملی این کشور، دانشجویان امریکایی معترض در دانشگاه‌ها را به گلوله بست که نمونه بارز آن، کشته شدن دانشجویان امریکایی در دانشگاه اوهایو بود. با افزایش این موج اعتراض، کنگره امریکا با تصویب لایحه‌ای، نیکسون را مجبور کرد که نیروهای نظامی امریکا را تا ژوئیه 1970 م از کامبوج خارج کند. در نهایت، امریکا در اواخر سال 1970 م، به اشغال کامبوج خاتمه داد و خاک این کشور را ترک کرد.

 

 

درگذشت اسماعیل آشتیانی، ادیب و نقاش معاصر

IMG_20230430_093234

53 سال پیش در چنین روزی دهم اردیبهشت سال 1349 هجری شمسی:

استاد اسماعیل آشتیانی شاعر، ادیب و نقاش معاصر ایرانی دیده از جهان فرو بست. او در مدرسه عالی دارالفنون، نزد کمال الملک، نقاش و هنرمند شهیر ایرانی، هنر نقاشی را فرا گرفت. استاد آشتیانی بزرگ‌ترین شاگرد کمال‌الملک بود چنان که در سال 1311 شمسی که کمال الملک از ریاست مدرسه عالی صنایع مستظرفه کناره‌‌گیری کرد، او را به جانشینی خود انتخاب نمود. در دوران مدیریت آشتیانی آموزش درس های تازه ای چون تاریخ هنر و ریاضیات در این مدرسه آغاز شد. از برجسته ترین آثار استاد آشتیانی «نامه نویس» و«پرنده تیر خورده» را می توان نام برد. از آثار ادبی این هنرمند بزرگ نیز می توان به دیوان اشعار با تخلص شعله، سفر نامه اروپا و تاریخ حیات کمال الملک اشاره نمود. استاد آشتیانی به پاس خدمات بی دریغ خود در عرصه هنر به دریافت درجه دکترای افتخاری و نشان درجه اول هنری نایل آمد. سرانجام این هنرمند بزرگ در 78 سالگی در تهران درگذشت.

 

 

قطع رابطه سیاسی جمهوری اسلامی ایران با مصر

IMG_20230430_093238

44 سال پیش در چنین روزی در دهم اردیبهشت سال 1358 هجری شمسی:

رابطه سیاسی جمهوری اسلامی ایران با رژیم مصر قطع شد. پس از آنکه محمد انور سادات، رئیس جمهور مصر به خاطر امضای پیمان ننگین کمپ دیوید با رژیم صهیونیستی به آرمان ملت فلسطین و جهان اسلام کرد، با دستور امام خمینی(ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی در چنین روزی، دولت جمهوری اسلامی با دولت مصر قطع رابطه کرد. امضای قرارداد خائنانه بین مصر و اسرائیل بدون توجه به خواسته‌ های مشروع ملت فلسطین و مصالح امت اسلام به معنای صحّه گزاردن به تجاوزات صهیونیسم بین الملل و پایمال کردن حقوق مردم فلسطین بود. انور سادات مدتی بعد، به جرم انعقاد این قرارداد ننگین در حین برگزاری یک رژه نظامی، مورد هدف رگبار خالد اسلامبولی قرار گرفت و به کیفر اعمال خویش رسید.

 

 

اشغال سفارت ایران در لندن توسط مخالفان جمهوری اسلامی

IMG_20230430_093307

43 سال پیش در چنین روزی در دهم اردریبهشت سال 1359:

سفارت ایران در لندن به اشغال مخالفین نظام نوپای جمهوری اسلامی در آمد. پنج روز پس از شکست حمله نظامی آمریکا به ایران برای آزادسازی گروگان‌ های سفارت این کشور از دست دانشجویان مسلمان پیرو خط امام و وقوع حادثه طبس، پنج مرد مسلح، سفارت ایران در لندن را به اشغال خود درآورده و تمام بیست کارمند ایرانی شاغل در سفارت را به گروگان گرفتند. این عده که خود را عرب ایرانی معرفی کردند، خواهان آزادی زندانیانی شدند که از چندی قبل در رابطه با حوادث انفجار در جنوب کشور در بازداشت به سر می‌ بردند. آنان همچنین عنوان کردند که به محض اینکه ایران گروگان‌ های آمریکایی را از بند رها سازند، دیپلمات های گروگان گرفته شده را آزاد خواهند کرد. دولت ایران با هیچ یک از درخواست ‌های مهاجمین موافقت نکرد تا اینکه تروریست‌ ها پس از ناامیدی از دستیابی به خواسته‌ هایشان، سفارت ایران را در لندن منفجر کردند و 2 نفر را به شهادت رساندند.

 

 

آغاز عملیات بیت المقدس

IMG_20230430_093311

41 سال پیش در چنین روزی در دهم ارردیبهشت 1361 شمسی:

عملیات بزرگ بیت المقدس با هدف آزاد سازی بخش های وسیعی از مناطق جنوب ایران تحت اشغال بعثی های عراقی آغاز شد. در پایان این عملیات شهر استراتژیک خرمشهر سمبل ایستادگی و مقاومت جوانان ایرانی در برابر تجاوز اشغالگران بعثی عراق آزادشد. در این عملیات رژیم بعث عراق شکست بزرگی را چه از جهت تعداد افراد کشته و اسیر شده و انهدام تسلیحات نظامی و چه از جهت بین المللی را متحمل شد. عملیات بیت المقدس سرفصل جدیدی در هشت سال جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران است. بعد از این عملیات رژیم بعث به طور کامل در موضع دفاعی و رزمندگان ایرانی در موضع تهاجمی قرار گرفتند.

 

 

ورود ده کشور اروپایی به اتحادیه اروپا

IMG_20230430_093316

19 سال پیش در چنین روزی 30 آوریل سال 2004:

ده کشور از شرق و جنوب اروپا پس از سال ها انتظار و مذاکره برای رسیدن به استانداردهای اتحادیه اروپا وارد این اتحادیه شدند. کشورهای لهستان، استونی، لتونی، لیتوانی، مجارستان، اسلوونی، اسلواکی، مالْتْ، قبرس و جمهوری چک اعضای اتحادیه اروپا را به 25 کشور رساندند. با افزوده شدن جمعیت 75 میلیونی این 10 کشور، جمعیت اتحادیه اروپا به بیش از 450 میلیون نفر رسید. از زمان بنا گذاشتن سنگ بنای اتحادیه اروپا این بزرگترین گسترش در روند همگرایی اروپایی بوده است.

دیدگاه تان را بنویسید