تقویم تاریخ؛ از آزادی خرمشهر تا عقب نشینی رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان
امروزچهارشنبه سوم خرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با 4 ذی القعده سال 1444 هجری قمری و مطابق با بیست و چهارم مه سال 2023 میلادی است.
درگذشت نیکلا کپرنیک، ستاره شناس لهستانی و پدر علم نجوم
480 سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم می سال 1543 میلادی:
«نیکلا کپرنیک» ( Nicolaus Copernicus )، ستاره شناس معروف لهستانی در 70 سالگی درگذشت. وی در سال 1473 متولد شد و پس از تحصیلات متوسطه، علوم پزشکی و ستاره شناسی را در ایتالیا آموخت و سپس به تدریس و تحقیق پرداخت. کپرنیک در اواخر عمر، اثر ارزشمند خویش را درباره اجسام آسمانی به رشته تحریر درآورد. این کتاب در دانش آن زمان تحول ایجاد کرد زیرا کپرنیک قوانین مربوط به هیئت بطلمیوسی را در کتابش رد کرده بود. از آنجا که کپرنیک نخستین فرد اروپایی است که به گردش زمین به دور خورشید پی برد، وی را پدر علم نجوم لقب داده اند. البته چند قرن قبل از کپرنیک، ابوریحان بیرونی، دانشمند و منجم معروف ایرانی گردش زمین به دور خورشید را کشف و در یکی از آثارش به آن اشاره کرده بود.
استقلال اکوادور از اسپانیا
201 سال پیش، در روز بیست و چهارم می سال 1822 میلادی:
کشور اکوادور پس از سه قرن استعمار توسط اسپانیا، استقلال خود را به دست آورد. اکوادور، یکی از کشورهای آمریکای جنوبی است که با رهبری سیمون بولیوار انقلابی معروف ونزوئلایی مستقل شد و به اتحادیه کلمبیای بزرگ پیوست. اما این اتحادیه بزودی فروپاشید و کشورهای عضو آن ازجمله اکوادور ، نظام جمهوری را برای خود برگزیدند. اکوادور پس از استقلال، جنگ های متعددی با همسایگان خود بخصوص پرو، داشت.اکوادور با 283 هزار کیلومترمربع مساحت، در شمال غربی آمریکای جنوبی و در ساحل اقیانوس آرام قرار دارد و با پرو و کلمبیا همسایه است.
مخابره اولین پیام تلگرافی در جهان
179 سال پیش در چنین روزی، 24 می 1844 میلادی:
اولین پیام تلگرافی توسط "ساموئل مورس" در امریکا مخابره شد. الفبای موُرْسْ عبارت است از سلسله علامتهایى مرکب از نقاط و خطوط که توسط ساموئل مورْسْ، مخترع و هنرمند امریکایى وضع گردیده اند. واحد الفبایى مورس، شامل نقطه ای است که از فشار کوتاهی بر دستگاه مخابره تلگراف به دست می آید. مورس قبل از ساخت این دستگاه، در ابتدا با دیدن یک آهنربای الکتریکی، به این نتیجه رسید که اگر وجود الکتریسیته در هر نقطه ای از مسیر جریانش قابل تشخیص باشد، پس می توان هر پیامی را به وسیله آن از هر نقطه ای به نقطه دیگر رسانید. پیگیری عملی این اندیشه بعد از سالها پژوهش و آزمایش، به ساخت نمونه اولیه تلگراف اختراعی مورس منجر گردید. مورس این دستگاه را که در آزمایشها، موفق عمل نموده بود، به دولت امریکا عرضه کرد اما مورد استقبال قرار نگرفت. از این رو، آن را در اروپا ارائه نمود که در آنجا نیز با پذیرش مواجه نشد. در نهایت، کنگره امریکا در سال 1843م بودجه ای معادل 30 هزار دلار در اختیار مورس قرار داد و او پس از تکمیل مقدماتی دستگاه خود، آن را در 24 مه 1844م در حد فاصل بوستون و واشینگتن امریکا با موفقیت آزمایش نمود.
آزادی خرمشهر و روز مقاومت و پیروزی
41 سال پیش درچنین روزی، سوم خرداد سال 1361 هجری شمسی:
شهر خرمشهر توسط رزمندگان دلاور ایرانی از اشغال متجاوزین عراقی آزاد شد. خرمشهر از بنادر زیبای استان خوزستان در جنوب غربی ایران است و در شمال غربی خلیج فارس در محل تلاقی رودهای کارون و اروند قرار گرفته است. در سوم آبان سال 1359 هجری شمسی، ارتش رژیم سابق عراق با بهره گیری از امکانات زرهی و مکانیزه، این بندر استراتژیک را محاصره کرد. اما مردم مسلمان خرمشهر با سلاح های سبک و سرد به مقابله با متجاوزان عراقی پرداختند. جنگ مردم و نیروهای مدافع خرمشهر، با یگان های زرهی عراق در کوچه ها و خیابان های این شهر، تا مدتها ادامه داشت تا آنکه سرانجام، این شهر به اشغال متجاوزین عراقی درآمد.شهر خرمشهر نزدیک به بیست ماه تحت اشغال نظامیان عراق بود و رژیم صدام می پنداشت که شهر را به قلعه ای تسخیرناپذیر مبدل کرده است. از آنجا که خرمشهر مهمترین شهری بود که ارتش صدام از ابتدای تجاوز به خاک ایران به اشغال خود درآورده بود، حفظ این شهر برای رژیم سابق عراق بسیار حائز اهمیت بود ، تا آنجا که صدام با غروری واهی ادعا کرده بود که درصورت پس گرفتن خرمشهر، کلید شهر مهم بصره در جنوب عراق را به ایرانیان اهدا خواهد کرد. اما رزمندگان دلاور ایرانی با سلاح ایمان به خداوند و با دل هایی آکنده از شور و عشق، در چنین روزی، در عین ناباوری و شگفتی کارشناسان نظامی جهان، مواضع و استحکامات ارتش عراق را درهم کوبیدند و خرمشهر را آزاد کردند. به همین مناسبت این روز در فرهنگ انقلاب اسلامی ایران به عنوان «روز مقاومت و پیروزی» نامگذاری شده است.
عملیات سلیمان برای انتقال هزاران یهودی اتیوپی به فلسطین اشغالی
32 سال پیش، در روز بیست و چهارم می سال 1991 میلادی:
رژیم صهیونیستی در عملیاتی به نام "عملیات سلیمان" برای دومین بار، با ایجاد یک پل هوایی، 14400 یهودی اتیوپیایی دیگر را به فلسطین اشغالی منتقل کرد. در سال 1984 میلادی نیز این رژیم در اقدامی مشابه باعنوان عملیات موسی هزاران تن از یهودیان اتیوپی را که «فلاشه» نامیده می شوند، به فلسطین اشغالی منتقل کرده بود. این یهودیان که بر اثر مهاجرت و ازدیاد نسل، تعداد آنها در فلسطین اشغالی رو به افزایش است، به دلیل وعده های سران تل آویو مبنی بر بهبود وضعیت اقتصادی شان، به این سرزمین رفتند. اما امروز یهودیان اتیوپیایی با تبعیض فراوان اقتصادی و اجتماعی در فلسطین اشغالی روبرو هستند.
استقلال اریتره از اتیوپی
30 سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم می سال 1993 میلادی:
کشور اریتره درشمال شرقی آفریقا، استقلال خود را از اتیوپی به دست آورد. در سال 1953 میلادی ایتالیا، اریتره را که بخشی از اتیوپی بشمار می رفت و در سال 1936 اشغال کرده بود، بار دیگر به اتیوپی بازگرداند. اما مردم اریتره که اکثراً خواستار استقلال بودند، مبارزه با حکومت اتیوپی را آغاز کردند. در سال 1991 میلادی، جبهه آزادی بخش اریتره به همراه انقلابیون اتیوپی، به 14 سال حکومت دیکتاتوری هایله ماریام در اتیوپی خاتمه دادند و توافق کردند که در سال 1993 با برگزاری یک همه پرسی، سرنوشت اریتره را مشخص کنند. دراین همه پرسی اکثریت قاطع مردم این سرزمین، رای به استقلال دادند.اریتره در کنار دریای سرخ، حدود 117 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و با کشورهای اتیوپی، سودان و جیبوتی، مرز مشترک دارد.
عقب نشینی رژیم صهیونیستی از جنوب لینان
23 سال پیش، در روز بیست و چهارم می سال 2000 میلادی:
نظامیان رژیم صهیونیستی پس از 22 سال اشغال جنوب لبنان، در اثر مقاومت مردم این کشور، مجبور به عقب نشینی از این منطقه شدند. ارتش رژیم صهیونیستی درسال 1978 برای چهارمین بار به لبنان حمله کرد و با ایجاد یک کمربند به اصطلاح امنیتی و تشکیل یک گروه شبه نظامی از مزدوران لبنانی، در جنوب این کشور باقی ماند. رژیم صهیونیستی درسال 1982 تهاجم گسترده دیگری را علیه لبنان آغاز کرد و تا بیروت پایتخت این کشور پیش رفت. اما در این زمان، تحت تاثیر تعالیم ظلم ستیزانه دین اسلام که پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آن را در جهان و به ویژه در کشورهای خاورمیانه احیا کرده است، مقاومت اسلامی در برابر صهیونیست ها در لبنان شکل گرفت. ضربات مقاومت اسلامی با محوریت حزب ا... لبنان تا سال 1985 نظامیان صهیونیست را وادار به عقب نشینی تا کمربند امنیتی جنوب لبنان کرد. نیروهای حزب ا... لبنان مبارزه برای اخراج اشغالگران را به تدریج شدت بخشیدند، به طوری که حمله و بمباران وحشیانه ارتش رژیم صهیونیستی علیه مردم لبنان در سال 1996 نیز نتوانست عملیات ضدصهیونیستی را متوقف کند. سرانجام در بیست و چهارم ماه می سال 2000 ، رژیم صهیونیستی که تلفات فراوانی را متحمل شده بود، از جنوب لبنان عقب نشینی کرد و اولین شکست این رژیم در جنگ با نیروهای مردمی و اسلامی رقم خورد.
درگذشت محمدرضا آقاسی، شاعر معاصر ایرانی
18 سال پیش در چنین روزی برابر با سوم خرداد 1384 هجری شمسی:
محمدرضا آقاسی شاعر و مثنویسرای معروف معاصر ایرانی درگذشت. محمدرضا آقاسی، ۲۴ فروردین ماه سال ۱۳۳۸ در تهران در خانوادهای مذهبی و شاعر متولد شد. وی به علت اختلاف نظر با مسئولین هنرستان تجسمی ادامه تحصیل نداد و به مدرک سیکل اکتفا کرد. آقاسی قبل از انقلاب، در سال های ۵۵ و ۵۶ به عضویت انجمن های ادبی آن زمان درآمد و بعد از انقلاب نیز از محضر اساتیدی چون مهرداد اوستا و یوسف میرشکاک استفاده نمود. وی از سال 1351 شمسی شروع به سرودن شعر نمود اما عمده اشعار وی متعلق به سال های 1368به بعد است. آقاسی مدتی نیز در جبهههای دفاع مقدس بود. از وی که با مثنوی بلند "شیعه" در ایران شناخته شد، اشعار زیادی در خصوص جبهه و اهل بیت بر جای مانده است. محمدرضا آقاسی،در سن۴۶ سالگی، بامداد سه شنبه سوم خرداد ماه 1384 به علت عارضه قلبی در مرکز تخصصی قلب تهران دار فانی را وداع گفت.
دیدگاه تان را بنویسید