تقویم تاریخ؛ از تشکیل سازمان آزادیبخش فلسطین تا گشایش اولین دوره مجلس شورای اسلامی و روز قانون
امروز یکشنبه، هفتم خرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با هشتم ذی القعده سال 1444 هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم می سال 2023 میلادی است.
درگذشت ابن زبیر، نویسنده مشهور مسلمان
1096 سال پیش به روایت های تاریخی، در چنین روزی، هشتم ذیقعده سال 348 هجری قمری:
«ابوالحسن علی بن زبیر کوفی»، نویسنده مسلمان در شهر بغداد درگذشت. او ابتدا در محضر پدرش به فراگیری دانش های متداول زمان پرداخت و بعد از فوت پدر، ثروت به جای مانده از او را در راه کسب علم و دانش و ایجاد کتابخانه و نیز کمک به دانش پژوهان صرف کرد. کوشش ابن زبیر در زمینه نسخه برداری از کتاب ها، موجب شد با وجود توانایی های علمی بسیار، کمتر به کار تالیف بپردازد. ابن زبیر یادداشت های فهرست گونه ای بر برخی از کتاب های کتابخانه اش نوشته است که برخی دانشمندان ازجمله ابن ندیم - مورخ و نویسنده مشهور آن زمان - از حاشیه نویسی های او استفاده کرده اند.
درگذشت ابوحامد صاغانی، منجم و ریاضیدان ایرانی
1065 سال پیش در چنین روزی، هشتم ذیقعده سال 379 هجری قمری:
«ابوحامد صاغانی»، منجم و ریاضیدان ایرانی درگذشت. او متولد خراسان - در شمال شرقی ایران ـ بود و در بغداد زندگی می کرد و در نجوم و ریاضیات از اساتید مسلم عصر خود به شمار می رفت. صاغانی در ساختن اسطرلاب و سایر وسایل رصدخانه در آن زمان ، مهارت بسیار داشت و در این زمینه، ابتکارهایی نیز از حود نشان داد. او در شهر بغداد رصدخانه ای بنا کرد و به رصد ستارگان پرداخت. از آثار این منجم بزرگ ایرانی می توان به کتابی درباره اسطرلاب اشاره کرد.
درگذشت علی بن عمر دارقطنی، محدث مشهور عراقی
1059 سال پیش بنا بر اقوال تاریخی در چنین روزی، هشتم ذیقعده سال 385 هجری قمری:
«علی بن عمر دارقطنی» (Dareghotni)، محدث، نویسنده و فقیه در شهر بغداد، درگذشت. او پس از طی مراحل مقدماتی تحصیل به مصر و شام رفت و در آنجا از محضر اساتید مشهور آن زمان کسب فیض کرد. دارقطنی در تفسیر، فقه، شعر و ادبیات نیز مهارت بسیاری داشت. از جمله آثاری که از این دانشمند مسلمان به یادگار مانده است ، می توان به کتاب «السنن» مشهور به «سنن دارقطنی» و «المختلف و المؤتلف» اشاره کرد.
درگذشت فخرالدین عراقی، شاعر بزرگ ایرانی
756 سال پیش در چنین روزی برابر با هشتم ذیقعده سال 688 قمری:
«شیخ فخرالّدین ابراهیم بن بزرگمهر بن عبدالغفار عراقی همدانی» ، شاعر بزرگ ایرانی درگذشت. شیخ فخرالدین عراقی در 18 سالگی به هند رفت و در خدمت مشایخ بزرگ آن سامان ، سیر و سلوک را برگزید. پس از چند سال، در قونیه به مجلس شیخ صدرالدین قونوی راه یافت و کتاب لمعات را نگاشت. عراقی در اواخر عمر به مصر و شام سفر کرد و در همان جا درگذشت و در جوار قبر محی الدین ابن عربی در دمشق دفن شد . کلام عراقی ، ساده ، استوار و استادانه است. در غزل ها، ترکیبات و ترجیع های وی، شور و شوقی بی مانند که نشانه التهاب درونی او است ، دیده می شود. این شوق، گاه با تامّل در معارف و حقایق عرفانی همراه و گاه با توصیفات بدیع و کم سابقه ای از حالات سالکان و واصلان، آمیخته است.
درگذشت اوژن بورنوف، خاورشناس فرانسوی
171 سال پیش، در روز بیست و هشتم می سال 1852 میلادی:
«اوژن بورنوف» (Eugène Burnouf) خاورشناس فرانسوی درگذشت. وی در سال 1801 در پاریس متولد شد و در رشته حقوق فارغ التحصیل شد . علاقه بورنوف به زبان ، ادبیات و شگفتی های مشرق زمین به ویژه هند باعث شد وی زبان های سانسکریت و ایران باستان را فراگیرد و به مطالعه درباره آنها بپردازد. کار بزرگ این شرق شناس فرانسوی، ترجمه بخش هایی از اوستا ، کتاب مقدس زرتشتیان بود که زمینه را برای خواندن خط میخی که در ایران باستان متداول بود ، فراهم کرد. «تعلیقات یسنا»، «تاریخ دین بودا» و «ببر بیان» از جمله کتاب های اوژن بورنوف هستند.
درگذشت آیت الله فشارکی، فقیه بزرگ مسلمان
91 سال پیش در چنین روزی برابر با هشتم ذیقعده سال1353 قمری:
فقیه بزرگ آیت اللَّه "ملاحسین بن محمد بن جعفر فشارکی" درگذشت. آخوند ملامحمد حسین فشارکی از علمای بزرگ شیعه ، فقیه ، متکلم و ادیب در سال 1266 ق در اصفهان به دنیا آمد. وی در اصفهان از شاگردان برادر خود، ملامحمدباقر فشارکی و نیز حاج شیخ محمدباقر مسجدشاهی و در نجف از شاگردان میرزا حبیب اللَّه رشتی و شیخ زین العابدین مازندرانی بود. او از اساتید روایتی آیت اللَّه مرعشی نجفی است. حاشیه رسایل و حاشیه طهارت شیخ انصاری از تالیفات اوست.
اشغال بلژیک توسط ارتش نازی آلمان
83 سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم می سال 1940 میلادی:
در اوایل جنگ جهانی دوم، بلژیک که اعلام بی طرفی کرده بود، توسط ارتش آلمان نازی اشغال شد. نیروهای بلژیکی که از حمایت و کمک انگلیسی ها برخوردار بودند، پس از 18 روز مقاومت دربرابر هجوم ارتش آلمان، به فرمان لئوپولد سوم پادشاه بلژیک، جنگ را متوقف کردند. این تصمیم لئوپولد سوم، باعث نارضایتی مردم بلژیک و در نهایت برکناری رسمی وی از سلطنت در سال 1951 میلادی شد. از طرف دیگر در همین روز در فرانسه نیز ، نیروهای متفقین پس از یک جنگ پرتلفات با ارتش آلمان، عقب نشینی از بندر دونکرک در شمال فرانسه را آغاز کردند . در این عملیات ، 1774 کشتی جنگی متفقین برای نجات حدود 350 هزار سرباز انگلیسی، فرانسوی و بلژیکی شرکت کردند. اما در اثر حملات هوایی و محاصره دونکرک توسط ارتش آلمان نازی، نزدیک به 50 هزار تن از نیروهای متفقین کشته شدند و 400 کشتی جنگی آنها نیز نابود شد. پس از شکست نیروهای متفقین در فرانسه ، این کشور به طور کامل به اشغال آلمان درآمد.
تشکیل سازمان ازادیبخش فلسطین
59 سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم می سال 1964 میلادی:
درپی توافق اولیه کشورهای عضو اتحادیه عرب، تشکیل «سازمان آزادیبخش فلسطین» ((P.L.O)، اعلام شد. این سازمان در بدو تاسیس، متشکل از هشت گروه چریکی و تعداد زیادی نهادهای آموزشی، اجتماعی، پزشکی، فرهنگی و مالی بود. یک سال بعد، شاخه نظامی سازمان آزادیبخش فلسطین به نام «فتح» با حدود ده هزار عضو، فعالیت خود را آغاز کرد. درسال 1974، P L O به عنوان عضو ناظر در سازمان ملل پذیرفته شد و تا سال 1982 با بیش از صد کشور رابطه رسمی برقرار کرد. در این سال چریک های سازمان آزادیبخش فلسطین به دلیل حمله ارتش رژیم صهیونیستی به لبنان، مجبور به عقب نشینی از این کشور شدند و از آن به بعد به تدریج این سازمان، شیوه مبارزه مسلحانه را کنار گذاشت و در سپتامبر سال 1993 میلادی، یاسر عرفات رئیس سابق سازمان آزادیبخش فلسطین با امضای معاهده اسلو در نروژ، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت. درمقابل، رژیم صهیونیستی نیز متعهد به دادن خودمختاری به فلسطینی ها در مناطق اشغالی کرانه باختری و نوار غزه شد. رژیم صهیونیستی به معاهده اسلو نیز، نظیر سایر تعهدات خود، پای بند نبوده و تاکنون به مفاد آن عمل نکرده است. علی ای حال با صدور اعلامیه استقلال فلسطین در سال ۱۹۸۸ نمایندگی این سازمان در سازمان ملل نام خود را از «سازمان آزادیبخش فلسطین» به «فلسطین» تغییر داد و در سال ۱۹۹۸ حق شرکت در بحثهای مجمع عمومی -بدون حق رأی- را کسب کرد. همچنین در سال ۲۰۱۲ مجمع عمومی سازمان ملل طی قطعنامه ای موقعیت فلسطین را از «نهاد ناظر غیرعضو» به عضویت «دولت ناظر غیرعضو» تغییر داد.
گشایش اولین دوره مجلس شورای اسلامی و روز قانون
43 سال پیش درچنین روزی، هفتم خرداد سال 1359 هجری شمسی:
اولین دوره مجلس شورای اسلامی ایران گشایش یافت. افتتاح اولین دوره مجلس قانونگذاری در جمهوری اسلامی ایران یک نقطه عطف بشمار می رود و نام «روز قانون» خوانده می شود. وظیفه مجلس شورای اسلامی، قانونگذاری است و نظارت مستقیم بر عملکرد رئیس جمهوری و هیات دولت نیز دارد. تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی 290 نفر است و با رای مستقیم مردم انتخاب می شوند. هر شهر به تناسب جمعیت، تعدادی از کرسی های مجلس را به خود اختصاص می دهد. اقلیت های دینی شناخته شده در ایران، با وجود آنکه اکثر آنان، از لحاظ جمعیت، حد نصاب لازم یعنی 150 هزار نفر برای به دست آوردن یک کرسی را ندارند، اما در پارلمان نماینده دارند. گزارش کامل مذاکرات علنی مجلس شورای اسلامی از طریق رادیو به صورت مستقیم پخش می شود و مطبوعات و روزنامه رسمی کشور نیز محتوای آن را منتشر می کنند.
روز ملی اتیوپی
32 سال پیش، در روز بیست و هشتم می سال 1991 میلادی:
به دنبال سرنگونی رژیم کمونیستی در اتیوپی و فرار رهبر آن «منگیستو هایله ماریام» (Mengistu Haile Mariam )، در این کشور حکومت جمهوری فدرال تشکیل و این روز ، روز ملی اتیوپی نامیده شد . اتیوپی از کشورهای کهن آفریقا به شمار می رود که مدت ها بخشی از امپراتوری مصر باستان بود . از قرن 18 تا 5 قرن قبل از میلاد ، پادشاهی «دمت» ( D'mt ) بر بخشی از اتیوپی حکومت می کرد و از سده اول پیش از میلاد تا حدود قرن دهم پس از میلاد ، پادشاهان سلسله «اکسام» ( Aksum ) زمام امور را در این کشور در دست داشتند. از اواخر قرن سیزدهم میلادی نیز «سلیمانیان» بر اتیوپی حکمرانی کردند. از حدود قرن شانزدهم میلادی استعمارگران پرتغالی و سپس انگلیسی و ایتالیایی برای نفوذ و غارت ثروت مردم اتیوپی تلاش کردند و حتی ایتالیا دوبار به اتیوپی حمله کرد. این دولت در تهاجم سال 1896 شکست خورد، اما در حمله سال 1936، اتیوپی را برای 5 سال اشغال کرد. آخرین امپراتور اتیوپی «هایله سلاسی » Haile Selassie ) بود که از سال 1930 تا 1974 بر این کشور حکومت کرد و سرانجام با کودتایی مارکسیستی، برکنار شد. این حکومت کمونیستی نیز که پس از کودتا بر سر کار آمده بود ، در برابر قحطی گسترده ، مخالفت ها و کودتاهای داخلی و تجزیه طلبی سرزمین های اریتره و تیگره ، طاقت نیاورد و در چنین روزی سرنگون شد. همچنین در سال 1993، درپی یک همه پرسی، اریتره از اتیوپی جدا شد. اتیوپی با حدود یک میلیون و صد و بیست و هفت هزار کیلومتر مربع مساحت، با کشورهای سودان ، سومالی، اریتره جیبوتی و کنیا همسایه است.
آزمایش هسته ای پاکستان
25 سال پیش، در روز بیست و هشتم می سال 1998 میلادی:
پاکستان برای اولین بار پنج آزمایش هسته ای انجام داد. این آزمایش های هسته ای، دو هفته پس از آزمایش های هسته ای هند، همسایه و رقیب پاکستان انجام شد. به این ترتیب مسابقه تسلیحاتی این دو دشمن دیرینه به سطح سلاح های هسته ای، گسترش یافت. آزمایش های هسته ای پاکستان خشم کشورهای غربی را برانگیخت و آمریکا و اروپا، پاکستان را تحریم اقتصادی کردند. با این حال پاکستان هنوز درخواست این کشورها برای پیوستن به کنوانسیون منع تولید و تکثیر سلاح های هسته ای را نپذیرفته است .
دیدگاه تان را بنویسید