تقویم تاریخ؛ از آغاز قیام پابرهنگان در فرانسه تا درگذشت پدر شعر انقلاب اسلامی
امروز دوشنبه 22 خرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با 23 ذیقعده سال 1444 هجری قمری و مطابق با دوازدهم ژوئن سال 2023 میلادی است.
اشغال شیلی توسط اسپانیا
483 سال پیش، در روز دوازدهم ژوئن سال 1540 میلادی:
سرزمین شیلی در غرب آمریکای جنوبی به اشغال استعمارگران اسپانیایی درآمد. قبل از آن، سرخپوستان شیلی، تهاجم اسپانیا را برای اشغال سرزمینشان ، ناکام گذاشته بودند. البته پس از اشغال شیلی توسط اسپانیا ، مقاومت سرخپوستان در برابر استعمارگران همچنان ادامه یافت تا آنکه در سال 1817 میلادی ، خوزه سان مارتین سردار آرژانتینی به مستعمره های اسپانیا در آمریکای جنوبی، از جمله شیلی حمله کرد و با کمک آزادیخواهان توانست آن را آزاد کند. به این ترتیب شیلی در سال 1818 میلادی به استقلال دست یافت.
آغاز شورش تاریخی قیام پابرهنگان در فرانسه
384 سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ژوئن سال 1639 میلادی:
شورش تاریخی معروف به " قیام پابرهنگان " در ایالت نورماندی فرانسه آغاز شد. این شورش که در تاریخ به نام وانوپیه نیز معروف است ، به دلیل فقر فاحش مردم به وقوع پیوست و عده زیادی از نیازمندان جامعه فرانسه علیه لویی سیزدهم پادشاه این کشور و کاردینال ریشیلیو صدراعظم وی ، اعتراضهای گسترده ای به راه اناختند. این قیام نیز مانند سایر اعتراضات مردم فرانسه ، با کشتار و دستگیری وسیع معترضین ، سرکوب شد.
انجام اولین آزمایش تولید انرژی خورشیدی
109 سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ژوئن سال 1914 میلادی:
اولین آزمایش برای مهار و به کارگیری انرژی حرارتی خورشید در ناحیه ای در حومه قاهره - پایتخت مصر - انجام شد. مبتکر و مجری این طرح ، یک فیزیکدان آلمانی به نام شومان بود که توانست با تمرکز اشعه خورشید ، یک ماشین بخار را که 50 اسب بخار نیرو داشت ، به کار بیاندازد. این آزمایش ، اساس ساختمان موتورها و محرکه های آفتابی شد که امروزه در صنعت کاربرد زیادی یافته اند.
درگذشت میرزا محمد حسین فاضل تونی، عالم بزرگ مسلمان
63 سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم خرداد سال 1339 هجری شمسی:
میرزا «محمد حسین فاضل تونی»، دانشمند و عالم بزرگ مسلمان در شهر تهران درگذشت. او در سال 1257 ه ش در فردوس - در شمال شرقی ایران - متولد شد و در دوران تحصیل از محضر عالمان برجسته زمان خود همچون ادیب نیشابوری کسب فیض کرد و به مدارج عالی علمی و معنوی دست یافت . فاضل تونی در فقه ، اصول فقه، حکمت، عرفان، ریاضی، نجوم و ادبیات عرب از معلومات وسیعی برخوردار بود و بعدها به مقام استادی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران رسید و تدریس زبان و ادبیات عرب و فلسفه به او واگذار شد. از میرزا فاضل تونی کتب ارزشمندی چون «حکمت قدیم»، «الهیات» و «حواشی بر اسفار» به یادگار مانده است .
درگذشت آیت الله شیخ علی مشکات، عالم بزرگ ایرانی
33 سال پیش در چنین روز 22 خرداد سال 1369 نجری شمسی:
عالم بزرگوار آیت اللَّه شیخ "علی مشکات" در 89 سالگی دار فانی را وداع گفت و به سرای جاوید شتافت. وی پس از فراگیری مقدمات و سطوح در حوزه علمیه اصفهان به قم رفت و از محضر حضرات آیات شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سید محمد حجت کوه کمره ای و سید محمد تقی خوانساری استفاده برد . آیتاللَّه مشکات سپس راهی نجف اشرف شد و پس از چندسال شاگردی و بهره گیری از علمای آن حوزه به اصفهان بازگشت . حاشیه بر کفایة الاصول ، تقریرات دروس حضرات آیات حائری یزدی ، آقا ضیاءالدین عراقی و سید ابوالحسن اصفهانی ، از جمله آثار علمی او هستند .
برگزاری اولین انتخابات آزاد در فرانسه
32 سال پیش در چنین روزی، در روز دوازدهم ژوئن سال 1991 میلادی:
اولین انتخابات آزاد ریاست جمهوری در فدراسیون روسیه برگزار شد و به دلیل اهمیت این انتخابات، این روز به عنوان روز ملی روسیه نامیده شد . در اولین انتخابات ریاست جمهوری روسیه بوریس یلتسین با 57 درصد آرا به ریاست جمهوری روسیه انتخاب شد. گفتنی است فدراسیون روسیه ، بزرگترین جمهوری شوروی در آوریل سال 1990 میلادی، پیش از فروپاشی شوروی اعلام کرده بود که از آن پس ، قوانین داخلی روسیه بر قوانین شوروی ارجحیت دارد و به این ترتیب جز در روابط خارجی ، مستقل از شوروی عمل می کرد. پس از فروپاشی شوروی در دسامبر سال 1991 میلادی ، روسیه چون دیگر جمهوری های شوروی استقلال کامل خود را اعلام کرد. یلتسین پس از دو دوره ریاست جمهوری در دسامبر سال 1999 میلادی از قدرت کناره گرفت. روسیه با بیش از 17 میلیون کیلومتر مربع مساحت و در اختیار داشتن حدود 11 درصد از خشکی های زمین، بزرگترین کشور جهان است که شمال قاره های آسیا و اروپا را در برگرفته است.
شهادت رسول منتظری، دیپلمات ایرانی در کرواسی
30 سال پیش در چنین روزی 22 خرداد سال 1372 هجری شمسی:
"رسول منتظری" دیپلمات ایرانی شاغل در سفارت ایران در زاگرب، پایتخت کرواسی، در حین انجام وظیفه به عنوان مسؤول کمک های ارسالی ایرانن به مسلمانانِ گرفتار و قربانی اقدامات نژادپرستانه صرب ها در بوسنی هرزگوین ، توسط شبه نظامیان کروات به شهادت رسید.
درگذشت آیت الله میرزا کاظم دینوری، عالم مبارز
28 سال پیش در چنین روزی 22 خرداد سال 1374 هجری شمسی:
عالم مبارز آیت اللَّه "میرزا کاظم دینوری" در 93 سالگی درگذشت. وی پس از فراگیری مقدمات علوم، به نجف اشرف رفت و به مدارج بالای علمی دست یافت. آیتاللَّه دینوری سپس به وطن مراجعت کرد و به انجام وظائف دینی، اقامه جماعت و تدریس و ترویج دین پرداخت. از آثار ایشان میتوان به تقریرات درس فقه و اصولِ استادان خویش و نیز رساله توضیح المسائل اشاره کرد.
درگذشت حمید سبزواری، پدر شعر انقلاب اسلامی ایران
7 سال پیش در چنین روزی، 22 خرداد 1395 خورشیدی:
حمید سبزواری ، "پدر شعر انقلاب اسلامی ایران" و سراینده آثار مشهور و ماندنی دوران انقلاب و دفاع مقدس درگذشت. حسین ممتحنی ، مشهور به حمید سبزواری در سال 1304 در سبزوار چشم به جهان گشود. حمید سبزواری از سن 14سالگی شروع به سرودن شعر کرد و اشعارش را در دفتری با نام " فریاد نامه " می نوشت که اغلب اجتماعی بود واین بیشتر به دلیل اشغال ایران در جنگ جهانی دوم توسط متفقین و مشکلات اقتصادی و معشیتی مردم بود . مرحوم حمید سبزواری بعد از انقلاب، ضمن کار در بانک، برای انقلاب شعر و شعار می ساخت که در راهپیمایی ها و نماز جمعه خوانده می شد . یکی از این شعرها " آمریکا ، مرگ به نیرنگ تو" بود. آثار و سروده های ایشان به دو بخش تقسیم می شود: قسمتی از آن محصول و مولود دوران اختناق است که شاعر با شجاعت و شهامت و ایمان راسخ ، بر حکومت شاهنشاهی ایران تاخته و اوضاع نابسامان کشور را نکوهش کرده است. بخش دوم آثار وی پس از پیروزی انقلاب است که در این زمان تلاش شاعر ، انتقال پیام انقلاب و دفاع از ارزشها و باورهای اصیل اسلامی است . حمید سبزواری ضمن کسب نشان درجه یک فرهنگ و هنر در سال 1371 شمسی(1992 میلادی) به عنوان چهره ماندگار انقلاب اسلامی نیز در سال 1382(2003) برگزیده شد. حمید سبزواری پس از عمری جهاد در عرصه فرهنگ و هنر ، بامداد ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ در سن ۹۱ سالگی به دلیل کهولت سن در تهران درگذشت.
روز ملی فیلیپین
روز 12 ژوئن روز مهمی برای مردم فلیپین، کشوری در شرق آسیا است. این روز به نام روز ملی فلیپین نامگذاری شده است. فیلیپین، کشوری است به صورت مجمعالجزایر در شرق آسیا با جمعیت 76 میلیون نفراست. اکثریت مردم این کشور مسیحی هستند. اقلیتی مسلمان نیز در جنوب این کشور زندگی می کنند. روز 12 ژوئن روز اعلان استقلال از اسپانیا در سال 1898 است و به همین دلیل به نام روز ملی فیلیپین نامگذاری شده است.
دیدگاه تان را بنویسید