تقویم تاریخ؛ از شهادت حضرت امام جواد(ع) تا روز عشای ربانی مسیحیان
کد خبر: 24956

تقویم تاریخ؛ از شهادت حضرت امام جواد(ع) تا روز عشای ربانی مسیحیان

امروزدوشنبه، بیست و نهم خرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با سی ام ذی القعده سال 1444 هجری قمری و مطابق با 19 ژوئن سال 2023 میلادی است.

شهادت حضرت امام جواد(ع)، امام نهم شیعیان

IMG_20230619_085147

1223 سال پیش در چنین روزی، آخرین روز ذیقعده سال 220 هجری قمری:

حضرت امام «محمد تقی» (ع)، از نوادگان پاک رسول گرامی اسلام (ص) به شهادت رسید. آن حضرت را به خاطر بخشندگی زایدالوصفی که داشت، «جواد» نامیدند که به معنای بخشنده است . امام جواد (ع) در ماه رمضان سال 195 هجری قمری متولد شد و بعد از شهادت پدر بزرگوارش امام رضا (ع)، امامت و رهبری مسلمین را عهده دار شد. دوران زندگی و امامت امام جواد (ع)، عصر شکوفایی تمدن اسلامی و رواج اندیشه های اعتقادی و فلسفی و ورود مکاتب غربی یونان و روم به جهان اسلام بود. در این دوران با توجه به عظمت علمی و مقام معنوی امام جواد (ع)، علما و دانشمندان از هر سو برای بهره گیری از علم و دانش آن حضرت به سوی مدینه می شتافتند. برگزار کردن جلسات بحث و مناظره با دانشمندان مذاهب مختلف، آموزش و تعلیم و تربیت مردم، خصوصا اندیشمندان و همچنین افشای سیاست های ضد انسانی و ضد مردمی حاکمان وقت، ازجمله فعالیت های علمی، فرهنگی و سیاسی امام جواد (ع) بود. اینگونه فعالیتهای امام (ع) ، مردم را آگاه می کرد و حکومت ظالمانه سلسله عباسی را در معرض خطر قرار می داد . به همین جهت معتصم حاکم وقت، امام جواد (ع) را درحالیکه 25 سال بیشتر سن نداشت، به شهادت رساند . شهادت زود هنگام آن حضرت ، گویای این نکته است که حکومتهای جور و ستم ، از فعالیتهای امام جواد (ع) در پاسداری از فرهنگ و ارزشهای اسلامی و روشنگریهای آن حضرت ، احساس خطر می کردند. ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت امام محمد تقی (ع) ، یکی از اندرزهای آن حضرت را برایتان نقل می کنیم: «آن کس که بدون آگاهی، عمل می کند، بیش از آنچه که اصلاح کند ، فساد و تباهی به بار می آورد.»

 

 

اعدام ماکسیمیلیان اتریشی، اشغالگر مکزیک

156 سال پیش، در روز نوزدهم ژوئن سال 1867 میلادی:

ماکسیمیلیان ( Maximilian )، شاهزاده اتریشی که مکزیک را اشغال کرده بود، توسط آزادیخواهان این کشور اعدام شد. پس از آنکه بنیتو خوارز ( Benito Juarez ) در سال 1855 میلادی به ریاست جمهوری رسید، از سفید پوستان خلع ید کرد و از قدرت کلیسا در مکزیک کاست. این اقدامات، خشم اروپائیان استعمارگر را برانگیخت و کشورهای اروپایی به رهبری فرانسه در مکزیک نیرو پیاده کردند و به حمایت از کلیسا و سرمایه داران متمایل به غرب پرداختند. استعمارگران اروپایی در فوریه سال 1866، شاهزاده ماکسیمیلیان را برتخت سلطنت نشاندند. اما خوارز، مبارزه علیه نیروهای فرانسوی و سلطنت طلبان را ادامه داد و پس از شکست آنها و اعدام پادشاه تحمیلی، بار دیگر رئیس جمهوری مکزیک شد.

 

 

 اختراع هلی کوپتر

IMG_20230619_085154

146 سال پیش در چنین روزی، نوزدهم ژوئن سال 1877 میلادی:

اولین وسیله پرنده که قادر بود بدون نیاز به باند پرواز، بطور عمودی از زمین پرواز کند و فرود آید و یا در هوا ثابت بماند، آزمایش شد. این وسیله که هلیکوپتر نامیده شد، توسط «انریکو فورلانینی» مهندس ایتالیایی در بندر اسکندریه مصر آزمایش شد. این هلیکوپتر ابتدایی، مدتی بعد، توسط «سیکورسکی» کارشناس لهستانی تکمیل و این اختراع به نام وی ثبت شد.

 

 

آغاز اجرای ملی شدن صنعت نفت ایران

IMG_20230619_085158

 72 سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم خرداد سال 1330 هجری شمسی:

پس از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت ایران در 29 اسفند ماه سال 1329 هجری شمسی، هیأتی متشکل از کارشناسان ایرانی، اداره امور اجرایی شرکت ملی نفت ایران را به عهده گرفت. با تشکیل این هیات بنا به پیشنهاد آیت ا... کاشانی و دکتر مصدق و تصویب مجالس شورای ملی و سنای ایران، از شرکت نفت انگلیس، خلع ید شد. بدین ترتیب روز بیست و نهم خرداد ماه در ایران، روز خلع ید از شرکت نفت انگلیس نام گرفت. در این روز مردم مسلمان ایران پس از مبارزه و فداکاری بسیار، به یک پیروزی درخشان دست یافتند و استعمار خارجی و استبداد داخلی را وادار به عقب نشینی کردند. در پی خلع ید از شرکت نفت انگلیس، کارکنان خارجی این شرکت که بیش از 450 نفر بودند، به طور دسته جمعی از ایران خارج شدند. در پی آن دولت انگلیس دست به اقدامات سیاسی وسیع زد و ایران را تهدید نظامی کرد.

 

 

استقلال کویت 

IMG_20230619_085203

62 سال پیش، در روز نوزدهم ژوئن سال 1961 میلادی:

با لغو قرارداد استعماری 1899 میلادی میان انگلیس و کویت، این کشور حاشیه خلیج فارس استقلال یافت. کویت پس از ضمیمه شدن به سرزمین های اسلامی، وضعیت مشخصی نداشت. در اواسط قرن هجدهم میلادی سلسله آل صباح در این کشور تاسیس شد. در اواخر قرن نوزدهم میلادی، کویت خواستار حمایت انگلیس از این کشور در برابر دولت عثمانی شد. در سال 1899 میلادی، کویت و انگلیس پیمانی منعقد کردند که نتیجه آن استعمار کویت توسط انگلیس بود. انگلیسی ها از این پیمان، بخصوص در زمینه بهره برداری از منابع عظیم نفت در کویت، سود فراوان بردند. با لغو این پیمان در سال 1961 میلادی، استعمار کویت توسط انگلیس به پایان رسید، اما نفوذ کشورهای غربی در کویت ادامه یافت. پس از استقلال کویت، عراق مدعی مالکیت کویت شد و قصد حمله به این کشور را داشت که با مداخله انگلیس، منصرف شد. در سال 1990 میلادی، عراق کویت را اشغال کرد، اما هفت ماه بعد، نیروهای متحدین به اشغال کویت خاتمه دادند.کویت دارای حکومت پادشاهی است و نزدیک به 18 هزار کیلومترمربع مساحت دارد. این کشور در ساحل غربی خلیج فارس واقع شده و با عراق و عربستان همسایه است.

 

 

به قدرت رسیدن هواری بومدین در الجزایر

IMG_20230619_085206

58 سال پیش، در روز نوزدهم ژوئن سال 1965 میلادی : 

سرهنگ «هواری بومدین» (Hovari Bomedian ) معاون رئیس جمهور و وزیر دفاع وقت الجزایر با یک کودتای بدون خونریزی، «احمد بن بلا» رئیس جمهور را برکنار کرد و رهبری کشور را در دست گرفت. بومدین در جریان انقلاب الجزایر، فرماندهی ارتش آزادیبخش ملی را که علیه فرانسوی ها می جنگید، برعهده داشت. پس از پیروزی انقلاب و به قدرت رسیدن بن بلا، به تدریج اختلاف میان دو دوست قدیمی بالا گرفت تا آنکه بومدین با کودتایی، بن بلا را برکنار و زندانی کرد. بومدین در طول 13 سال ریاست جمهوری خود، اگرچه مرام چپ گرایانه در پیش گرفت و به شوروی نزدیک شد، اما توانست جایگاه الجزایر را ارتقاء بخشد. به طوری که این کشور از پایه گذاران جنبش عدم تعهد و مخالفان سرسخت رژیم صهیونیستی بود. هواری بومدین در آخرین روزهای سال 1978 در سن 46 سالگی درگذشت.

 

 

درگذشت دکتر علی شریعتی، نویسنده و اندیشمند معاصر ایرانی

IMG_20230619_085212

46 سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم خرداد سال 1356 هجری شمسی:

دکتر «علی شریعتی»، نویسنده و اندیشمند معاصر ایرانی در لندن درگذشت. او در سال 1312 هجری شمسی در نزدیکی سبزوار ـ در شمال شرقی ایران ـ در خانواده ای متدین و اهل علم متولد شد. دکتر شریعتی تحصیلات عالی خود را در رشته ادبیات گذراند و همزمان با تحصیل وارد مبارزه سیاسی علیه رژیم شاه شد. پس از چندی دکتر شریعتی برای ادامه تحصیل به فرانسه رفت و به دنبال اخذ درجه دکترا در رشته تاریخ ادیان از دانشگاه سوربن فرانسه، به ایران بازگشت. در این زمان دکتر شریعتی مبارزات خود را با برگزاری جلسات سخنرانی و بحث، در حسینیه ارشاد تهران ادامه داد. او در کنار اساتید و متفکرانی نظیر استاد شهید مطهری و شهید باهنر، حسینیه ارشاد تهران را به پایگاهی جهت تغذیه فکری نسل جوان تبدیل نمودند. دکتر شریعتی محققی فعال به شمار می رفت، بطوریکه در طول زندگی کوتاه خویش، بیش از 200 اثر به صورت کتاب، جزوه و مجموعه نوار سخنرانی از خود بجای گذاشت. از جمله آثار دکتر شریعتی می توان به کتب «اسلام و انسان»، «تاریخ تمدن»، «آری اینچنین بود برادر»، «حج» و «فاطمه، فاطمه است» اشاره کرد.

 

 

شهادت آیت الله علی غروی تبریزی، عالم برجسته و فقیه بزرگ

IMG_20230619_085216

25 سال پیش، در روز بیست و نهم خرداد سال 1377 هجری شمسی:

آیت الله «علی غروی تبریزی» عالم برجسته و فقیه آگاه در شهر مقدس کربلا در عراق به شهادت رسید. وی در سال 1309 ه.ش در تبریز در شمال غرب ایران متولد شد و با وجود از دست دادن پدر در کودکی، تحصیل علوم دینی را با جدیت در پیش گرفت. چهارده ساله بود که وارد حوزه علمیه قم شد و پس از پنج سال کسب علم از محضر علمای آن مرکز دینی، به نجف رفت. آیت الله غروی با استفاده از دانش علمای این شهر مقدس، به فقیهی برجسته تبدیل شد و به کار تدریس و تألیف پرداخت. وی به همراه جمعی از همراهانش، به هنگام بازگشت از زیارت امام حسین (ع) در کربلا، با گلوله افراد ناشناس به شهادت رسید. مردم عراق که می دانستند رژیم صدام همواره درصدد خاموش کردن صدای علمای بیدارگر دین است، این ترور وحشیانه را همچون ترور آیت الله مرتضی بروجردی در دو ماه قبل از آن، کار عوامل این رژیم ارزیابی کردند.

 

 

روز عشای ربانی مسیحیان

IMG_20230619_085220

19 ژوئن مصادف با روز عشاء ربانی مسیحیان است.

عشای ربانی یکی از آیین های عبادی مسیحیت است. مسیحیان هنگامی‌ که در این مراسم شرکت می‌کنند باور دارند که مسیح با جسم خود نزد آنان حاضر می‌شود. به آیین عشای ربانی (high mass)، شام خداوند (lords supper)، شکستن نان و مجلس سپاسگزاری شراکت هم اطلاق شده است. مسیحیان معتقدند که «یهودای اَسخر یوطی» (Judas Iscariot)یکی از حوّاریّون عیسی مسیح جای آن حضرت را به یهودیان اطلاع داد و یهودیان هم عیسی مسیح را گرفتند و بر سر دار کردند و بعد او را به خاک سپردند و سپس بعد از دو شب و یک روز عیسی مسیح به آسمان رفت. مسیحیان معتقدند شب آخری که عیسی مسیح در میان حوّاریّون بود به آنان نان فطیر و شراب خورانید و عنوان کرد که این نان همان تکّه‎ های بدن من هست و آن شراب را هم عیسی مسیح به عنوان خون خود به آنها داد تا بنوشند. این سنّتی است که مسیحیان معتقدند عیسی مسیح آن را دستور داده است. کاتولیک‌ها هفته‎ ای یکبار، پروتستان‎ها و ارتودوکس‎ها هم هر ماه یکبار این سنّت را انجام می‎ دهند.

دیدگاه تان را بنویسید