تقویم تاریخ؛ از روز عرفه تا شهادت آیت الله بهشتی در فاجعه انفجار تروریستی
کد خبر: 25284

تقویم تاریخ؛ از روز عرفه تا شهادت آیت الله بهشتی در فاجعه انفجار تروریستی

امروز چهارشنبه؛ هفتم تیر سال 1402 هجری شمسی، برابر با نهم ذی الحجه سال 1444 هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم ژوئن سال 2023 میلادی است

روز عرفه 

IMG_20230628_093358

امروز نهم ماه ذیحجه، مصادف با روز عرفه (روز نیایش مسلمانان) است:

این روز از اعیاد بزرگ اسلامی به شمار می‏ رود، گرچه به اسم عید نامیده نشده است. در این روز خداوند تبارک و تعالی بندگان خود را به عبادت و اطاعت خود فراخوانده، و سفره‏ جود و احسان خود را برای بندگان خود گسترانده است. شیطان در این روز خوار و حقیر و خشمناک است.از ظهر روز نهم ماه ذیحجه، زائران خانه خدا در صحرای عرفات وقوف می کنند و برای این وقوف، فضائل بسیاری ذکر شده است.«عرفات» نام صحرایی وسیع و هموار در دامنه کوهی بنام «جبل الرحمه» است که در جنوب شرقی مکه قرار دارد. گفتنی است که خداوند سرزمین مقدس عرفات را که حوادث مهمی در طول تاریخ به خود دیده است، برای ضیافت و پذیرایی از حجاج مقرر کرده و سفره انعام و اکرامش را در دامنه جبل الرحمه گسترانیده و از عموم زائران دعوت فرموده است تا در زمان و روز معین بر گرد خوان نعمت بی دریغش بنشینند و از لطف بیکران الهی برخوردار شوند. شایان ذکراست که زائران خانه خدا ، در غروب همین روز از عرفات به مشعرالحرام می روند و خود را برای سایر مناسک پرشکوه حج آماده می کنند.

 

 

شهادت مسلم بن عقیل، سفیر امام حسین به عراق

IMG_20230628_093401

1384 سال پیش، در روز نهم ذیحجه سال 60 هجری قمری:

«مسلم بن عقیل»، پسر عموی امام حسین (ع) نوه گرامی پیامبر اکرم (ص)، در کوفه ـ در عراق ـ به شهادت رسید. وی که از شخصیت های برجسته و باتقوای زمان خود بود، برای ارزیابی میزان وفاداری مردم کوفه به امام حسین (ع) به این شهر رفته بود، زیرا مردم کوفه طی هزاران نامه از امام حسین برای رفتن به این شهر و قیام علیه حکومت ستمگر یزید بن معاویه، دعوت کرده بودند. مردم کوفه اگرچه در ابتدا به گرمی از مسلم بن عقیل استقبال کردند، اما هنگامی که عبیدالله بن زیاد که مردی سنگدل و بیرحم بود بر کوفه حاکم شد، کوفیان فریب وعده های دروغین او را خوردند و به خاطر ترس و جهل، دست از حمایت امام حسین (ع) کشیدند و مسلم را تنها گذاشتند. پس از آن، مسلم به دست عُمّال ابن زیاد گرفتار آمد و به دستور او، از بالای داُرالاماره به پایین انداخته شد و به شهادت رسید.

 

 

درگذشت علامه طبرسی، مفسر مشهور قرآن کریم

IMG_20230628_093404

896 سال پیش در چنین روزی برابر با نهم ذیحجه 548 قمری:

مفسر شهیر قرآن کریم "علامه طبرسی" درگذشت. ابوعلی فضل بن حسن طبرسی در سال 468 ق به دنیا آمد. پس از فراگیری مقدمات در مشهد مقدس به تحصیل ادبیات عرب، قرائت، تفسیر، حدیث، حساب و جبر، فقه، اصول وکلام پرداخت و در آن علوم متبحر گردید. علامه در حدود 54 سال در مشهد بود و سپس راهی سبزوار شد و به تدریس و تالیف همت گماشت. قطب الدین راوندی، ابن شهر آشوب، ضیاءالدین راوندی و... از جمله شاگردان او به شمار می‏ آیند. همچنین اسرار الامامه، تاج الموالید و کنوز النجاح از تالیفات اوست. از میان ده‏ها کتاب او، تفسیر کبیر مجمع البیان، به عنوان سرآمد تفاسیر، مطرح گردیده است. او همچنین فقیهی وارسته و عالمی آگاه بود و محل مراجعه‏ مردم واقع می‏ شد. سرانجام امام مفسّران، پس از نزدیک به هشتاد سال عمر با برکت در روز عرفه‏ سال 548 ق بدرود حیات گفت.

 

 

تولد ژان ژاک روسو، نویسنده و متفکر فرانسوی

IMG_20230628_093406

 311 سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال 1712 میلادی:

«ژان ژاک روسو» (Jean-Jacques Rousseau)، نویسنده و متفکر فرانسوی در ژنو ـ در سوئیس ـ متولد شد. روسو دوران کودکی و نوجوانی خود را با سختی بسیار سپری کرد . این فیلسوف فرانسوی از چهل سالگی وارد مباحث اجتماعی شد و به تدریج به انتشار دیدگاههایش پرداخت. او موفق به خلق آثاری شد که بعدها شهرت فراوانی یافتند . به طور کلی آثار فکری، سیاسی و اجتماعی روسو در قرن هجدهم میلادی در مردم فرانسه نفوذ بسزایی داشت و برخی از صاحب نظران، عقاید و نظرهای او را از دلایل بروز انقلاب فرانسه دانسته اند. از جمله آثار این نویسنده فرانسوی می توان به کتب «قرارداد اجتماعی» ، «اعترافات» و «امیل» اشاره کرد. روسو در سال 1778 درگذشت.

 

 

تولد آلکسیس کارل، جراح و زیست شناس مشهور فرانسوی

IMG_20230628_093407

150 سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال 1873 میلادی:

دکتر «آلکسیس کارل» (Alexis Carrel)، جراح و زیست شناس معروف فرانسوی در شهر پاریس متولد شد. او در سال 1900 میلادی به دریافت درجه دکترا نائل شد و درباره راههای تغذیه عضلات و زنده نگهداشتن آنها در خارج از بدن ، تحقیقاتی به عمل آورد. دکتر کارل در سال 1913 میلادی موفق به دریافت جایزه نوبل در رشته پزشگی شد. اثر مهم او «انسان موجود ناشناخته» نام دارد. وی در سال 1924 درگذشت.

 

 

ترور ولیعهد اتریش و آغاز جنگ جهانی اول

IMG_20230628_093409

109 سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال 1914 میلادی:

«فرانتس فردیناند» ولیعهد اتریش به همراه همسرش توسط یک دانشجوی صرب در جریان سفر به شهر سارایوو - واقع در بوسنی امروز - ترور شد. به دنبال این حادثه، دولت اتریش خواستار دخالت مستقیم در بازجویی و سایر مراحل پرونده این قتل شد، اما صربستان این خواسته را نپذیرفت. به همین بهانه اتریش یک ماه بعد به صربستان حمله کرد و از ماه اوت همان سال با حمایت آلمان از اتریش و حمله ارتش آلمان به بلژیک ، جنگ جهانی اول رسماً آغاز شد.

 

 

امضای قرارداد صلح ورسای و پایان جنگ جهانی اول

IMG_20230628_093411

 104 سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم ژوئن سال 1919 میلادی:

قرارداد صلح «وِرسای» میان نمایندگان متفقین و متحدین در کاخ ورسای در حومه پاریس امضا شد. با امضای این قرارداد، جنگ جهانی اول به پایان رسید. قرارداد ورسای مرکب از 420 ماده بود که نمایندگان آلمان همه آنها را پذیرفتند. به موجب این قرارداد، آلمان متعهد شد تعداد افراد ارتش خود را در سقف یکصد هزار نفر حفظ کند، تسلیحات خود را کاهش دهد و بخشی از اراضی و متصرفاتش را به کشورهای پیروز مانند فرانسه و انگلیس واگذار کند. همچنین متفقین، آلمان را مجبور به پرداخت مبلغ هنگفتی به عنوان غرامت کردند. از دیگر مفاد پیمان ورسای ، تاسیس جامعه ملل بود.

 

 

وفات آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی از مراجع مشهور 

IMG_20230628_093413

79 سال پیش درچنین روزی، نهم ذیحجه سال 1365 هجری قمری:

آیت الله «سید ابوالحسن اصفهانی» از مراجع و علمای مشهور اسلام، در 81 سالگی، وفات یافت. ایشان در سال 1284 هجری قمری در اطراف اصفهان به دنیا آمد و پس از اتمام مقدمات علوم دینی به حوزه علمیه نجف ـ در کشور عراق ـ رفت و پس از سال ها دانش اندوزی از محضر درس دانشمندان برجسته آن مرکز دینی چون آخوند خراسانی، به درجه اجتهاد دست یافت و سپس به تدریس پرداخت. ایشان متجاوز از 30 سال، از اساتید بزرگ حوزه علمیه نجف به شمار می رفت و شاگردان بسیاری را تربیت کرد و در زمان خود، بزرگترین مرجع عالم تشیع محسوب می شد. آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی به تحولات سیاسی زمان خویش توجه داشت و علیه تجاوز انگلیس به کشور عراق مبارزه کرد و به همین دلیل دولت وابسته عراق وی را به ایران تبعید کرد. اما حکومت عراق به دنبال فشار مردم و روحانیون در این اقدام خود تجدید نظر کرد و آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی را به عراق بازگرداند. آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی انسانی شکیبا، دارای طبع بلند و متواضع بود. از آثار مهم علمی آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی، کتاب مشهور «وسیلة النجاة» است که علما و دانشمندان بزرگی بر آن حاشیه نوشته اند. کتاب «تحریر الوسیله» حضرت امام خمینی (ره) نیز حاشیه ای بر این کتاب است که اکنون به عنوان یک اثر مهم و برجسته فقهی مطرح است .

 

 

آغاز به کار مرکز اسلامی واشنگتن در آمریکا

IMG_20230628_093416

66 سال پیش، در روز بیست و هشتم ژوئن سال 1957 میلادی: 

«مرکز اسلامی واشنگتن» در شهر واشنگتن پایتخت آمریکا، فعالیت خود را آغاز کرد. ساخت این مرکز از سال 1949 با همیاری مسلمانان آمریکا آغاز شد و پس از آغاز به کار در سال 1957 ، به نماد دینی آنها در این کشور تبدیل شد. مرکز اسلامی واشنگتن دارای امکاناتی چون مسجد، مدرسه، کتابخانه و دیگر ابزار لازم برای تبلیغ دین اسلام است . تنوع و تعدد برنامه های این مرکز اسلامی باعث جذب مسلمانان و حتی غیرمسلمانان به آن و آشنایی با اسلام شده است . فعالیت های گسترده مرکز اسلامی واشنگتن موجب شد دولت آمریکا به دنبال بهانه ای برای محدود کردن یا حتی تعطیلی آن باشد.

 

 

شهادت آیت الله دکتر بهشتی و 72 نفر از یارانش

IMG_20230628_093420

42 سال پیش در چنین روزی، هفتم تیر سال 1360 هجری شمسی:

آیت ا... دکتر «سید محمد حسینی بهشتی» به همراه 72 نفر از بهترین یاران انقلاب اسلامی در فاجعه انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند. این انفجار مهیب توسط یکی از عوامل نفوذی گروهک تروریستی مجاهدین خلق انجام شد . این گروه تروریستی هزاران تن از مردم ایران را به شهادت رسانده است . آیت ا... دکتر بهشتی که مهمترین شهید این فاجعه بود، از شخصیت های طراز اول و موثر انقلاب اسلامی بود. وی در جریان انقلاب و استقرار پایه های نظام جمهوری اسلامی در ایران، نقش مهمی داشت و از یاوران اصلی حضرت امام خمینی (ره) بود . شهید بهشتی همچنین در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حمایت از نیروهای انقلابی، پایه گذاری دستگاه قضایی اسلامی ، مقابله با نیرنگ های لیبرال ها و ایستادگی در برابر توطئه های آمریکا، در صف اول مبارزان جای داشت. هنوز این سخن شهید بهشتی در خاطر ملت مسلمان ایران و سایر آزادیخواهان جهان طنین انداز است که می گفت: «ای آمریکا، از دست ما عصبانی باش و از این عصبانیت بمیر.»انفجار بمب در دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی به شهادت آیت ا... دکتر بهشتی و 72 تن از یاوران امام خمینی (ره ) که تعدادی از وزیران و نمایندگان مجلس در میان آنها بودند، منجر شد. این اقدام اما نتوانست اهداف طراحان این جنایت را تامین کند و در نهایت موجب شکست و رسوایی دشمنان انقلاب اسلامی ایران شد . به تعبیر امام خمینی (ره) - بهشتی همچون یک ملت بود و حتی شهادتش هم برای اسلام ، انقلاب و ایران ، برکات فراوانی داشت که مهمترین تاثیر آن افشای ماهیت واقعی و ضد مردمی منافقین و اثبات حقانیت پیروان خط امام (ره) بود . حضرت امام خمینی (ره) پس از شهادت دکتر بهشتی، او را یک فرد مجتهد ، متدین و علاقمند به اسلام و ملت توصیف کردند و یادآور شدند آنچه بیش از شهادت ایشان تأثرآور است ، مظلومیت ایشان است . یاد و خاطره شهید آیت ا... دکتر بهشتی و 72 نفر از فرزندان صدیق اسلام گرامی باد.

 

 

بمباران شیمیایی سردشت در غرب ایران

IMG_20230628_093423

36 سال پیش، در روز هفتم تیر سال 1366 هجری شمسی:

شهر سردشت در غرب ایران توسط هواپیماهای متجاوز رژیم سابق عراق بمباران شیمیایی شد. در این حمله وحشیانه 110 تن از مردم بی دفاع این شهر شهید و 530 تن مجروح شدند. رژیم عراق که از پیروزی در جبهه های جنگ علیه ایران ناامید شده بود، تصور می کرد با حملات شیمیایی می تواند خواسته های خود را به ملت ایران تحمیل کند. صدام، دیکتاتور عراق از ابتدای تجاوز ارتش این کشور به خاک جمهوری اسلامی ایران در سال 1359 هجری شمسی، بارها چنین جنایاتی را علیه نظامیان و غیرنظامیان ایران مرتکب شد ، اما هیچیک از مجامع مهم بین المللی و کشورهای قدرتمند ، اقدامی جدی برای منع رژیم صدام از به کارگیری سلاح های شیمیایی انجام ندادند و حتی از محکومیت لفظی جنایات صدام نیز خودداری کردند.

 

 

یورش رژیم صهیونیستی به غزه

IMG_20230628_093425

17 سال پیش، در روز بیست و هشتم ژوئن سال 2006 میلادی:

یورش وحشیانه ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه در سرزمین های اشغالی فلسطین، از زمین و هوا آغاز شد. این تهاجم به بهانه عملیات سه روز قبل مبارزان فلسطینی در یک پست بازرسی بود که طی آن، دو نظامی صهیونیست کشته شدند و یک نفر به اسارت درآمد. در نخستین روزهای حمله بزرگ ارتش رژیم صهیونیستی به نوارغزه که «باران های تابستانی» نامیده شده بود، تعدادی از وزرای کابینه، نمایندگان پالمان و نمایندگان شورای شهر دولت فلسطین به رهبری جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس)، ربوده شدند. علاوه بر آن، صدها تن از مردم مظلوم فلسطین در یورش نظامیان صهیونیست به غزه، شهید و یا مجروح شدند. رژیم صهیونیستی در حالی به بهانه یافتن سرباز اسیر خود، نوار غزه را به خاک و خون کشید که هزاران اسیر فلسطینی در زندانهای این رژیم، در شرایط ناگواری به سر می برند.

دیدگاه تان را بنویسید