تقویم تاریخ؛ از روز میلاد امام موسی کاظم(ع) تا افشای کودتای نوژه
امروز یکشنبه 18 تیر سال 1402 هجری شمسی، برابر با 20 ذی الحجه سال 1444 هجری قمری و مطابق با 9 ژوئیه سال 2023 میلادی است.
میلاد امام موسی کاظم(ع)، امام هفتم شیعیان
1316 سال پیش در چنین روزی ، 20 ذی الحجه سال 128 هجری قمری:
امام «موسی کاظم» (ع) از نوادگان گرامی پیامبر اسلام (ص)، دیده به جهان گشود. آن حضرت تا 20 سالگی در محضر پدر بزرگوارش امام جعفر صادق (ع) بود و از دریای دانش و معرفت آن حضرت بهره های فراوان برد. امام موسی کاظم (ع) پس از شهادت پدر به مدت 35 سال امامت و رهبری مسلمین را برعهده گرفت و در این راه سختی ها و مشقات بسیاری را تحمل کرد. نخستین سال های زندگانی امام موسی کاظم (ع) مصادف با اضمحلال دستگاه حکومتی امویان و انتقال قدرت به بنی عباس بود و ایشان تا پایان عمر 55 ساله خود، شاهد به حکومت رسیدن پنج تن از حکام عباسی بود که همه آنان در طرد مخالفین و سرکوب حق طلبان پیرو خاندان پیامبر(ص) از هیچ اقدامی فروگذار نکردند. امام موسی کاظم (ع) بخش اعظم زندگی خویش را صرف تعلیم و تربیت مردم و آشنا کردن آنها با فرهنگ و معارف اسلامی کرد. اما حکومت عباسی با احساس خطر از جانب آن حضرت، ایشان را به زندان افکند تا مردم از نور هدایت و دانش امام بهره نبرند و در تاریکی جهل باقی بمانند. امام موسی کاظم (ع) دانشمندترین و بخشنده ترین مردم زمان خویش بود. آن حضرت از حسن خلق، رحمت و بخشندگی بی اندازه بهره داشت و در میان خاص و عام به کرامت نفس، سخاوتمندی، انفاق در آشکار و نهان و عفو خطاکاران معروف بود. ضمن عرض تبریک ولادت این امام بزرگوار، سخنی زیبا و حکیمانه از آن حضرت برایتان نقل می کنیم که فرمود: «بهترین وسیله تقرب به خدا پس از شناخت او، نماز، نیکی به پدر و مادر و ترک حسد و خودپسندی است.»
استقلال آرژانتین از اسپانیا
207 سال پیش در چنین روزی، نهم ژوئیه سال 1816 میلادی:
سرزمین آرژانتین مستقل شد. این کشور از اوایل قرن شانزدهم میلادی مستعمره اسپانیا بود. در اوایل قرن نوزدهم میلادی ، ارتش اسپانیا به دلیل جنگ های پی درپی با انگلیس رو به ضعف نهاد و انگلیسی ها به طمع استعمار آرژانتین ، بوئنوس آیرس، پایتخت این کشور را اشغال کردند. مردم آرژانتین ، اما ، با مقاومتی سرسختانه، ارتش استعمارگر انگلیس را از کشور خود بیرون راندند و سرانجام در چنین روزی ، استقلال آرژانتین را اعلام کردند. آرژانتین با مساحت بیش از 2780000 کیلومترمربع، در ساحل اقیانوس اطلس، در آمریکای جنوبی واقع شده و با کشورهای شیلی ، بولیوی ، پاراگوئه و اوروگوئه همسایه است.
آغاز جنگ 1948 اعراب و رژیم صهیونیستی
75 سال پیش، در روز نهم ژوئیه سال 1948 میلادی:
پس از یک ماه آتش بس ، بار دیگر جنگ میان اعراب و رژیم صهیونیستی آغاز شد . این جنگ درپی تاسیس غیرقانونی رژیم اسرائیل در ماه مه سال 1948 آغاز شد و به درخواست شورای امنیت ، در ماه ژوئن آتش بس برقرار شد. صهیونیست ها در مدت نزدیک به یک ماه آتش بس ، سلاح های فراوانی از حامیان غربی خود ، به ویژه آمریکا دریافت کردند و با آغاز مجدد جنگ در این روز، به موفقیت هایی دست یافتند. گروههای مسلح صهیونیستی ، درخواست آتش بس مجدد شورای امنیت سازمان ملل را هنگامی پذیرفتند که به اهداف خود رسیده بودند. قرارداد متارکه جنگ در ژانویه سال 1949 میلادی در حالی امضا شد که در این زمان 78 درصد از خاک فلسطین به اشغال صهیونیست ها درآمده و 750 هزار فلسطینی آواره شده بودند.
افشای کودتای نوژه
43 سال پیش در چنین روزی برابر با 18 تیر 1359 شمسی:
کودتای نوژه فاش شد. کودتای نوژه(نقاب) چندی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در سال ۱۳۵۷ ، که با نقشه سازمان سیا توسط تنی چند از افسران ارتش شاهنشاهی ایران و با تمرکز افسران نیروی هوایی ، برای حذف امام خمینی (ره) و سرنگونی نظام نوپای جمهوری اسلامی ، طراحی شده بود. آغاز کودتا از پایگاه هوایی شهید نوژه همدان برنامهریزی شده بود و به همین دلیل پس از کشف و سرکوب ، به «کودتای نوژه» شهرت یافت. نام این کودتا عملیات نقاب بود و هدف اول کودتا ، حملهٔ هوایی به اقامتگاه امام خمینی(ره) در تهران و سپس حمله به اماکن و مراکز حساس از جمله فرودگاه مهرآباد تهران بود . اما کودتا لو رفت و عوامل آن دستگیر و به کیفر اقدام خود رسیدند.
درگذشت آیت الله سید عبدالکریم کشمیری، عالم ربانی
25 سال پیش در چنین روزی، بیستم ذی الحجه سال 1419 هجری قمری:
عارف الهی و عالم ربانی آیت اللَّه «سیدعبدالکریم کشمیری» در قم در سن 72 سالگی درگذشت. آیت اللَّه سیدعبدالکریم کشمیری در سال 1345 ق در نجف اشرف به دنیا آمد. پس از فراگیری دروس مقدمات در نجف٬ در حلقه درس خارج آیات عظام: خویی٬ سیدعبدالاعلی سبزواری٬ سید عبدالهادی شیرازی و شیخ کاظم شیرازی قرار گرفت. به دلیل هوش سرشار خویش٬ در کوتاهترین زمان توانست٬ درجه اجتهاد را از آیت اللَّه خویی دریافت دارد٬ پشتکار آیت اللَّه کشمیری در تدریس به گونه ای بود که روزانه 11 کرسی درس اعم از فقه٬ اصول٬ فلسفه و ادبیات عرب برای ایشان برپا می شد. افزون بر تدریس٬ پژوهش و نگارش٬ در سیر معنوی و تهذیب نفس نیز به مراتب عالی دست یافت و صاحب کرامت هایی گردید. در پی سختگیری های رژیم بعث عراق٬ به طور پنهانی همراه خانواده٬ راهی ایران شد و در مرز ایران و عراق٬ همه نگاشته های علمی ایشان به دست نیروهای امنیتی عراق افتاد.
درگذشت آیت الله سید کاظم اخوان مرعشی از مدرسان حوزه علمیه مشهد
21 سال پیش در چنین روزی 18 تیر سال 1381 هجری شمسی:
آیت اللَّه "سید کاظم اخوان مرعشی" از مدرسان برجسته حوزه علمیه مشهد در 83 سالگی درگذشت. وی در پنج سالگی پدر عالم خود را از دست داد ولی این واقعه ، خللی در اراده او ایجاد نکرد و به فراگیری علوم اسلامی همت ورزید. ایشان در 32 سالگی پس از اقامت هفده ساله در قم ، به نجف رفت و علاوه بر تحصیل در محضر آیت اللَّه سید عبدالهادی شیرازی ، به تدریس سطوح عالی حوزه پرداخت. معظم له در اوجگیری نهضت اسلامی مردم مشهد علیه رژیم پهلوی ، نقش اساسی داشت و خانه اش کانون رایزنی ها و تصمیم گیری ها بود. برخی از آثار آیت اللَّه اخوان مرعشی عبارتند از: مناسک حج ، حاشیه بر عروة الوثقی ، شرح عروة الوثقی و تقریرات درس فقه آیت اللَّه بروجردی است.
تاسیس اتحادیه آفریقا
21 سال پیش، در روز نهم ژوئیه سال 2002 میلادی:
در پی تصویب سران کشورهای آفریقایی ، «اتحادیه آفریقا» جایگزین سازمان وحدت آفریقا شد. این سازمان در سال 1963 با هدف کمک به استقلال کشورهای قاره سیاه و حل اختلافات آنها ، ایجاد شد ، اما به تدریج احساس شد که در شرایط نوین جهانی ، تشکیل سازمانی کارآمدتر با اهداف جدیدتر ، ضرورت دارد. به این ترتیب، در چنین روزی در سال 2002 ، سران کشورهای عضو سازمان وحدت آفریقا در شهر دوربان در آفریقای جنوبی ، اتحادیه آفریقا را تأسیس کردند . در این اتحادیه نهادهایی چون پارلمان ، کمیسیون اجرایی ، بانک مرکزی ، صندوق پول و دیوان دادگستری ، برای ایجاد هماهنگی و کمک به توسعه اقتصادی کشورهای آفریقایی تاسیس شده است. همچنین شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا در شرایط وخیم و بحرانی می تواند در برخی مسائل مهم داخلی کشورهای عضو دخالت کند. مقر این اتحادیه در اتیوپی است و اجلاس سران آن سالانه تشکیل می شود.
درگذشت مهدی آذریزدی، نویسنده داستان های کودک و نوجوان
14 سال پیش در چنین روزی 18 تیر سال 1388 هجری شمسی:
مهدی آذر یزدی از نویسندگان برجسته داستانهای کودک و نوجوان درگذشت. تحصیلات او بیشتر در حوزههای علمی و دینی قدیم انجام شده است. قبل از آنکه به کار نگارش داستانهای کودکان به پردازد ، به مشاغل گوناگون و از جمله عکاسی و کتابفروشی اشتغال داشت . وی از سال ۱۳۳۶ با توجه به زمینه و مطالعات وسیع قبلیاش به نوشتن داستانهای گوناگون برای کودکان پرداخت . مهدی آذر یزدی با انتخاب سبک بخصوصی در نگارش داستانهایش ، به یکی از نویسندگان ورزیده و مطلع داستانهای کودکان در ادبیات معاصر ایران تبدیل شد . پنج کتاب در مجموعهٔ «قصههای خوب برای بچههای خوب» و پنج کتاب کوچکتر در مجموعهٔ «قصههای تازه از کتابهای کهن» انتشار داد. آذر یزدی ترجمه ای بنام «گربه ناقلا» و حکایت منظومی بنام «شعر قند و عسل» و همچنین دو کتاب آموزشی بنام «خود آموز عکاسی و خود آموز شطرنج» دارد.
استقلال سودان جنوبی
12 سال پیش، در روز نهم ژوئیه سال 2011 میلادی:
استقلال کشور سودان جنوبی در آفریقا رسما اعلام شد. سودان جنوبی بخشی جدا شده از کشور سودان است. در ۹ ژانویهٔ سال ۲۰۱۱ مردم جنوب سودان برای شرکت در یک همه پرسی درباره استقلال از بخش شمالی این کشور، پای صندوقهای رای رفتند که نتیجهٔ آن ، استقلال جنوب سودان بود . نزاع مسیحیان ساکن جنوب سودان با دولت مرکزی در خارطوم از سال 1955 آغاز شد و در سال 1972 با انعقاد توافقنامه صلح ، پایان یافت . این جنگ بار دیگر در سال 1983 شعله ور شد و با حمایت آمریکا از جدایی طلبان جنوب سودان ادامه یافت و کشته و آواره فراوانی برجای گذاشت . سرانجام این نبرد نیز در ژانویه سال 2005 با امضای قرارداد صلح دیگری میان دولت و شورشیان جنوب سودان پایان یافت . بر اثر تلاشهای غرب و رژیم صهیونیستی ، زمینه برگزاری همه پرسی تجزیه کشور سودان فراهم شد و سودان جنوبی در سال 2011 مستقل شد . با این حال دو کشور هنوز بر سر برخی مسائل ، به ویژه سرنوشت برخی مناطق نفت خیز اختلافات شدید دارند.
درگذشت آیت الله محمدی گیلانی، رئیس سابق دیوان عالی کشور
9 سال پیش در چنین روزی، 18 تیر 1393 شمسی:
آیتالله محمد محمدی گیلانی، رئیس سابق دیوان عالی کشور ایران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام این کشور درگذشت. محمد محمدی گیلانی در سال 1307 در روستای دعوی سرا از توابع شهرستان رودسر در استان گیلان به دنیا آمد و در سال 1323 همزمان با تأسیس حوزه علمیه رودسر توسط سید محمد هادی روحانی به حوزه علمیه رودسر رفت و جامع المقدمات را فرا گرفت. در سال 1325 به حوزه علمیه قم رفت و به تکمیل دروس ادبیات و فراگیری دروس دوره سطح پرداخت. با پایان یافتن دوره سطح، به درس خارج آیتالله بروجردی راه یافت و در مدت 12سال کتاب صلوه را به اتمام رساند، به موازات آن در درس اصول امام خمینی (ره) نیز حضور پیدا کرد. آیتالله بروجردی، علامه سید محمدحسین طباطبایی و حضرت امام خمینی(ره) از استادان آیتالله محمدی گیلانی بودند و کتاب های قضا و قضاوت در اسلام، امامت و خلافت در کتاب و سنت، قرآن و سنن الهی در اجتماع بشر و ترجمه کتاب شفا ابوعلی سینا از آثار این استاد برجسته حوزه علمیه است. وی از مبارزان انقلاب اسلامی و از یاران نزدیک امام خمینی(ره) بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ریاست دادگاه انقلاب، دیوان عالی کشور، نماینده مردم تهران در سه دوره مجلس خبرگان رهبری، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیری و عضویت در فقهای شورای نگهبان را بر عهده داشته است. همچنین در سال 1388 به پاس سالها تلاش و مجاهدت ایشان در عرصههای مختلف قضا نشان درجه یک عدالت از سوی رئیس دولت دهم به وی اهدا شد.
دیدگاه تان را بنویسید