تقویم تاریخ؛ از فتح اسپانیا توسط مسلمانان تا آغاز قیام مسجد گوهرشاد
امروز چهارشنبه 21 تیر سال 1402 هجری شمسی، برابر با 23 ذی الحجه سال 1444 هجری قمری و مطابق با 12 ژوئیه سال 2023 میلادی است.
فتح اسپانیا توسط سپاه اسلام
1312 سال پیش در چنین روزی ، دوازدهم ژوئیه سال 711 میلادی:
برای نخستین بار در تاریخ مجاهدت های مسلمانان، «طارق بن زیاد» فرمانده مسلمان با سپاهی عظیم وارد اسپانیا شد. این پیروزی آغاز پیشرفت سپاه اسلام در اروپا بود که تا فرانسه امروزی ادامه یافت. طارق بن زیاد با عبور از تنگه میان مراکش و اسپانیا که به نام او «جبل الطارق» نامیده شد، وارد اسپانیا شد. این تنگه راه ارتباطی اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه است. پس از فتح آندلس که قسمتی از اسپانیا است، مسلمانان به مدت 8 قرن بر این سرزمین حکومت کردند و علم و تمدن اسلامی را در اروپا رواج دادند.
محاصره اسکندریه مصر توسط کشتی های سپاهیان صلیبی
790 سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ژوئیه سال 1233 میلادی:
بندر تاریخی اسکندریه مصر در محاصره کشتی های جنگی سپاهیان صلیبی قرار گرفت. در آن زمان صلاح الدین ایوبی قهرمان جنگ های صلیبی، فرمانروای اسکندریه بود و به هنگام حمله دشمنان در شهر حضور نداشت. اما تا رسیدن او، سربازان مسلمان در مقابل سپاهیان صلیبی پایداری و مقاومت کردند. با حضور صلاح الدین ایوبی در صحنه نبرد، نیروهای هلندی که خط مقدم سربازان صلیبی را تشکیل می دادند، به سختی شکست خوردند، به نحوی که از محاصره اسکندریه منصرف شدند و عقب نشینی کردند.
درگذشت الکساندر همیلتون، سیاستمدار و اقتصاددان آمریکایی
219 سال پیش، در روز دوازدهم ژوئیه سال 1804 میلادی:
«الکساندر همیلتون» (Alexander Hamilton)، سیاستمدار و اقتصاددان آمریکایی، درگذشت. وی در سال 1757 متولد شد و از شخصیت های مؤثر در دوران استقلال آمریکا و اولین وزیر خزانه داری این کشور به شمار می رود. همیلتون به شدت به اقتصاد سرمایه داری که در آن قشر مرفه و فئودال حاکم باشد، معتقد بود و پایه گذار این نظام اقتصادی در آمریکا بود. او برای رأی و نظر مردم ارزشی قائل نبود، ولی در عین حال معتقد بود برای جلوگیری از شورش آنها، بهتر است به مردم نیز با رعایت منافع اقلیت سرمایه دار، بهایی داده شود. همیلتون در 47 سالگی در جریان یک دوئل کشته شد.
درگذشت دیوید تورو، اندیشمندان آمریکایی، واضع نظریه نافرمانی مدنی
206 سال پیش، در روز دوازدهم ژوئیه سال 1817 میلادی:
«هنری دیوید تورو» (Henry David Thoreau) ، اندیشمند آمریکایی متولد شد. وی به طبیعت و همه جانداران به عنوان مخلوقات خداوند احترام می گذاشت و به اخلاقیات پایبند بود. تورو تأکید می کرد که نباید برای پول ارزش قائل شد و حرص و طمع را بلای جان انسان می دانست. وی همچنین معتقد بود همان گونه که دولت یک فرد خطاکار را مجازات می کند، اگر حکومتی به وظایف قانونی خود عمل نکرد، مردم باید با نافرمانی مدنی آن را سرنگون کنند. مهمترین اثر این اندیشمند آمریکایی «والدِن» می باشد و مقاله «نافرمانی مدنی» او نیز معروف است. تورو در سال 1862 درگذشت.
درگذشت آیت الله شیخ عباس قمی، صاحب مفاتیح الجنان
85 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و سوم ذی الحجه 1359 قمری:
محدث بزرگ آیت اللَّه حاج "شیخ عباس قمی"، صاحب مفاتیح الجَنان درگذشت. حاج شیخ عباس بن محمدرضا بن ابی القاسم قمی، از افاضل علمای قرن چهاردهم هجری قمری و از محدثین برجسته و آگاه شیعه به شمار می آید. پس از تحصیلات مقدماتی خویش در قم، در سال 1316 قمری عازم نجف اشرف گردید و از محضر حاج میرزا حسین نوری استفاده کرد و در تألیفات استادش مساعدت نمود. پس از فوت استاد، به قم عزیمت کرد و در همان جا به انجام وظایف دینی و تالیف کتابهای ارزنده پرداخت. ایشان درطول عمر خویش دهها کتاب که هر یک در جای خود قابل تامل و تعمق می باشد ارایه نمود. از جمله آثار ایشان، کتاب مَفاتیح الجَنان است که مشتمل بر ادعیه و زیارات معصومین(ع) می باشد. از دیگر آثار شیخ عباس قمی می توان به کتاب های الاَنوارُ البَهیَّة فی تَواریخُ الحُجَج الالهیَّة، الباقیاتُ الصّالِحات فی الاَدعِیَةِ وَ الصَّلواتِ المُستَحَبّات، سَفینَةُالبِحار و مَدینَةُ الْحِکَمْ و الاثارْ، غایَةُالْمَرام فی مَناقِبُ المُرْتَضَویه و مَنازِلُ الاخِرَه اشاره نمود.
انفجار هتل ملک داوود در بیت المقدس
77 سال پیش، در روز دوازدهم ژوئیه سال 1946 میلادی:
هتل «ملک داوود» در بیت المقدس توسط گروه صهیونیستی ایرگون منفجر شد. این هتل محل رفت و آمد فراوان شهروندان فلسطینی و اقامت مسافران بود، بطوری که در اثر انفجار بمب هایی که در زیرزمین هتل ملک داوود کار گذاشته شده بود، بیش از 200 تن کشته شدند. وجود 15 یهودی در میان کشته شدگان حاکی از آن است که صهیونیست ها برای رسیدن به اهداف توسعه طلبانه خود و ایجاد رعب و ترس میان فلسطینی ها، برای جان یهودیان نیز ارزشی قائل نیستند.
آغاز قیام مسجد گوهرشاد در مشهد
88 سال پیش درچنین روزی، بیست و یکم تیر سال 1314 هجری شمسی:
قیام مردم مسلمان مشهد ـ از شهرهای مذهبی ایران ـ معروف به قیام مسجد گوهرشاد آغاز شد. در این روز مردم مسلمان و مبارز مشهد که پیشاپیش آنان، روحانیون متعهد و مبارز قرار داشتند علیه ظلم رضاخان پهلوی و اقدامات او برای از بین بردن فرهنگ اسلامی در ایران و حاکم کردن فرهنگ بیگانه بپاخاستند. از جمله این اقدامات، دستور رضاخان مبنی بر برداشتن اجباری حجاب از سر زنان مسلمان بود اما مردم با طرحهای رضاخان برای دین ستیزی، مخالفت و در مقابل او ایستادگی کردند این قیام، در مسجد گوهرشاد در کنار حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) به نقطه اوج خود رسید و عوامل رضاخان این قیام را با ضرب و شتم و کشتار مردم سرکوب کردند.
حمله ارتش رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
17 سال پیش، در روز دوازدهم ژوئیه سال 2006 میلادی:
ارتش رژیم صهیونیستی بار دیگر از زمین، هوا و دریا به لبنان حمله کرد. بهانه این تهاجم، اسیر کردن دو سرباز این رژیم توسط رزمندگان حزب ا... لبنان در یک عملیات دفاعی بود. هدف اصلی تل آویو از تجاوز نظامی به لبنان که از حمایت کامل واشنگتن نیز برخوردار بود، از بین بردن قدرت نظامی حزب ا... و خلع سلاح آن به عنوان مهمترین نیروی مقاومت لبنان دربربر ارتش رژیم صهیونیستی بود. نظامیان صهیونیست در حمله خود به لبنان، نابودی زیرساخت های این کشور و فشار اقتصادی بر مردم را در دستور کار قرار داده بودند تا دست از حمایت از حزب ا... بردارند. هواپیماهای رژیم صهیونیستی در طول جنگ، حدود ده هزار حمله هوایی علیه لبنان انجام دادند که در این حملات وحشیانه بیش از 1000 غیر نظامی لبنانی کشته شدند، اما مردم همچنان از مقاومت حزب ا... حمایت کردند. از طرف دیگر، حملات موشکی حزب ا... به تاسیساتی در فلسطین اشغالی و مقاومت دلیرانه مبارزان حزب ا... در برابر حملات زمینی ارتش مجهز رژیم صهیونیستی، این رژیم را در رسیدن به اهدافش ناکام گذاشت و شکست سنگینی را به آن تحمیل کرد. به طوری که آمریکا به عنوان پشتیبان اصلی اسرائیل، مجبور شد با قطعنامه شورای امنیت مبنی بر آتش بس و عقب نشینی نظامیان صهیونیستی از لبنان و جایگزینی نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل ، موافقت کند.
دیدگاه تان را بنویسید