تقویم تاریخ؛ از روز مباهله تا آغاز نبرد بزرگ تانک ها
امروز پنجشنبه 22 تیر سال 1402 هجری شمسی، برابر با 24 ذی الحجه سال 1444 هجری قمری و مطابق با 13 ژوئیه سال 2023 میلادی است.
آتش سوزی بزرگ در رم
1959 سال پیش، بنا بر اقوال تاریخی در روز سیزدهم ژوئیه سال 64 میلادی:
آتش سوزی بزرگ در شهر رم پایتخت امپراتوری روم رخ داد. از آنجا که بسیاری از بناها در آن زمان از چوب بود، در مدت کوتاهی قسمت اعظم شهر باستانی رم در کام آتش فرو رفت و عده زیادی از اهالی این شهر بزرگ کشته شدند . این آتش سوزی بهانه مناسبی به نرون، امپراتور خونریز روم داد تا با متهم کردن مسیحیان به دست داشتن در ایجاد حریق رم، بیش از 100 هزار تن از آنها را قتل عام کند.
روز مباهله
1435 سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم ذیحجه سال نهم هجری قمری:
بنا بر روایات مشهور تاریخی، رسول گرامی اسلام حضرت محمد(ص)، به همراه دختر گرامیش حضرت فاطمه (س) و داماد بزرگوارش حضرت امیر المومنین علی (ع) و دو نوه گرانقدرش امام حسن (ع) و امام حسین (ع) از شهر مدینه خارج شدند تا با بزرگان مسیحیان نجران به مباهله بپردازند. خداوند در سوره آل عمران، آیات 60 و 61 در این زمینه خطاب به پیامبر می فرماید: «حق با پروردگار توست و در آن تردید نکن / پس هر کس بعد از آنکه علم و آگاهی (درمورد عیسی) به تو رسید، با تو مجادله و مخالفت کند، به آنها بگو بیایید تا دعوت کنیم از فرزندانمان و فرزندان شما و زنان ما و زنان شما و خود ما و شما، تا مباهله کنیم و از خدا بخواهیم دروغگویان را لعنت کند.» هنگامی که سران هیات نمایندگی مسیحیان نجران، با تعجب، پیامبر اسلام (ص) را به همراه تنها چهار نفر از اهل بیتش، مشاهده کردند، دریافتند که پیامبر (ص) به استجابت دعای خود و همراهانش اعتقاد راسخ دارد. دراین حال اسقف نجران به دیگران گفت: «من چهره هایی را می بینم که اگر دست به دعا بلند کنند و از خدا بخواهند که بزرگترین کوه ها را از جای برکند، فوراً اجابت می شود، بنابراین صحیح نیست ما با این افراد بافضیلت وارد مباهله شویم، زیرا ممکن است همه ما از بین برویم.» از این رو اسقف نجران از رسول اکرم (ص) تقاضای مصالحه و بخشش کرد. این جریان حقانیت اسلام و منزلت اهل بیت رسول خدا (ص ) را به روشنی آشکار ساخت.
تشکیل قدیمی ترین ارتش جهان در سوئیس
623 سال پیش در جنین روزی 13 ژوئیه سال 1400 میلادی:
قدیمی ترین ارتش جهان در سوئیس تشکیل شد. قدیمیترین ارتش جهان از بدو تأسیس تاکنون به همان صورتْ باقی مانده و حتی لباسهای افراد آن نیز عوض نشده است. تعداد افراد این ارتش کوچک و منظم، 83 نفر و از مردم سوئیس بود. این ارتش که همیشه نفرات آن سوئیسی هستند در این روز برای حفاظت رهبر کاتولیکهایِ آن روز شکل گرفت و هنوز هم پس از گذشت بیش از ششصد سال، وظیفه حفاظت از پاپ را در واتیکان برعهده دارند.
آغاز سفر جیمز کوک به نیمکره جنوبی
252 سال پیش در چنین روزی، سیزدهم ژوئیه سال 1771 میلادی:
سفر تاریخی، علمی و تحقیقاتی «جیمز کوک» (James Cook)، دریاسالار معروف انگلیسی، به نیمکره جنوبی زمین، پس از سه سال پایان یافت. این سفر بزرگ که در جریان آن یک تیم از دانشمندان علوم طبیعی برای بررسی گیاهان، جانوران و ساکنین نیمکره جنوبی و یک تیم برای رصد سیاره زهره شرکت داشتند، از روز 26 ژوئیه سال 1768 میلادی آغاز شد. وی در این سفر، استرالیا، زلاند نو و هاوائی را کشف کرد.
بزرگترین نبرد تانک در تاریخ
80 سال پیش در چنین روزی 13 ژوئیه سال 1943 میلادی:
جهان، شاهد بزرگترین نبرد تانک در تاریخ خود بود. در این روز در منطقه کورسک Kursk ـ نزدیک مسکو، در روی زمین شش هزار و سیصد تانک آلمان و شوروی و 2 میلیون و 240 هزار سرباز و در آسمان 4 هزار و چهارصد هواپیمای طرفین به جان هم افتاده بودند که در مدتی نسبتا کوتاه دو هزار و نهصد تانک از میان رفت، 238 هزار سرباز کشته و هفتصد هزار تن دیگر مجروح و از صحنه نبرد خارج شدند و هیتلر برای نخستین بار مجبور شد دستور عقبنشینی بدهد که آغاز پایان کار او بود. شدیدترین صحنه این نبرد تانک در ناحیه Prokhorovka صورت گرفته بود. این نبرد تانک در واقع از پنجم جولای آغاز شده بود که از دوازدهم این ماه (هفتمین روز) شدت گرفته و در 13 جولای به اوج رسیده بود. این نبرد پس از آزاد شدن استالینگراد و خارکوف صورت گرفت.
درگذشت آیت الله شیخ مرتضی آشتیانی، رئیس حوزه علمیه مشهد
79 سال پیش در چنین روزی 24 ذی الحجه سال 1365 هجری قمری:
آیتاللَّه "شیخ مرتضی آشتیانی" رئیس حوزه علمیه مشهد-یکی از شهرهای مذهبی ایران- درگذشت. آیتاللَّه شیخ مرتضی آشتیانی پس از فراگرفتن مقدمات و سطوح، در نجف اشرف اقامت گزید و از درس خارج میرزا حبیب اللَّه رشتی و مرحوم آخوند خراسانی بهرهمند شد تا به مدارج عالیه اجتهاد و فقاهت رسید. سپس به ایران مراجعت نمود و در تهران به تدریس و اقامه جماعت مشغول شد. ایشان در سال 1340 قمری به مشهد مقدس رفت و به تدریس و اقامه جماعت و اصلاح امور مردم پرداخت. این عالم ربانی سرانجام در 84 سالگی به رحمت ایزدی پیوست و در پایین پای مبارک حضرت امام رضا (ع) مدفون گردید. ایشان جزو علمای با نفوذ ایران بوده و در جنبش مشروطیت شرکت داشت و در حرم حضرت عبدالعظیم متحصن گردید.
درگذشت آیت الله رضا مدنی کاشانی، از روحانیون گرانقدر کاشان
32 سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم ذیحجه سال 1412 هجری قمری:
آیت ا ... «رضا مدنی کاشانی»، از روحانیون گرانقدر کاشان ـ واقع در مرکز ایران ـ درگذشت. وی از علمای برجسته مسلمان و از هم دوره ای های حضرت امام خمینی (ره) در هنگام تحصیل بود. حضرت آیت ا... خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، پس از درگذشت این عالم با فضیلت فرمود: «این روحانی بزرگوار در عمر پربرکت خود آثار و تالیفات متعددی تقدیم جامعه دینی و علمی ایران کرده و شاگردانی در حوزه درس خود پرورش داده اند.» از آیت ا... مدنی کاشانی، آثار و تالیفات متعددی به زبان های فارسی و عربی برجای مانده که از میان آنها می توان به کتاب «براهین الحج» در چهار جلد اشاره کرد.
درگذشت علامه سید طاهر سید زاده هاشمی از اندیشمندان ایرانی
32 سال پیش درچنین روزی، بیست و دوم تیر سال 1370 هجری شمسی:
علامه «سید طاهر سیدزاده هاشمی»، از اندیشمندان ایرانی در یکی از نواحی کرمانشاه - در غرب ایران - درگذشت. وی در طول زندگی خود در نشر و گسترش معارف اسلامی از طریق تعلیم و تربیت شاگردان علوم دینی، موعظه و تألیف کتب متعدد، خدمات شایان توجهی کرد. علامه سید زاده هاشمی در زمینه خوشنویسی به سبک ثلث ترکان عثمانی، تبحری خاص داشت و علاوه بر کتابت قرآن مجید، صحیفه سجادیه شامل دعاهای امام سجاد (ع) را نیز تحریر کرد. او که به سه زبان عربی، فارسی و کردی آشنایی کامل داشت ، دارای قصاید ، غزلیات و سروده های فراوانی در قالبهای مختلف شعری به این سه زبان است.
درگذشت ایت الله سید محمد وحید شبستری، فقیه و عالم بزرگوار
23 سال پیش در چنین روزی بیست دوم تیر سال 1379 هجری شمسی :
فقیه و عالم بزرگوار، آیتاللَّه "سیدمحمد وحیدی شبستری" در 84 سالگی درگذشت. این عالم بزرگوار پس از پشت سر گذاشتن دروس مقدماتی و دوره سطح، در 18 سالگی راهی قم شد و همزمان با فراگیری سطوح عالیه، دروس فلسفه، کلام و عرفان را از حضرات آیات شیخ مهدی مازندرانی و میرزا محمدعلی شاه آبادی فرا گرفت. وی با دعوت مکرر مردم زادگاهش به شهر شبستر در غرب ایران بازگشت و نزدیک به ده سال در آن سامان به خدمات بزرگ علمی و دینی پرداخت. آیتاللَّه وحیدی در نشر مذهب اهل بیت (ع) در استانهای آذربایجان غربی و کردستان، کوششِ بسیار مینمود و علاوه بر تاسیس مساجد و حسینیههای فراوان در این دو استان، مبلغان بسیاری به آن سامان میفرستاد. آیتاللَّه وحیدی با آغاز نهضت اسلامی، همگام با دیگر مراجع تقلید به سخنرانی و صدور اعلامیه و پیامهای متعدد پرداخت و نقش فعالی در پیروزی انقلاب اسلامی در استانهای غربی ایران داشت.
درگذشت حمید سمندریان، از هنرمندان مشهور ایرانی
11 سال پیش در چنین روزی برابر با 22 تیر 1391 شمسی:
حمید سمندریان، کارگردان و استاد پیشکسوت تئاتر ایران درگذشت. حمید سمندریان در ۹ اردیبهشت سال ۱۳۱۰ در تهران زاده شد. فعالیت تئاتریش را حین تحصیل در دورهٔ متوسطه آغاز کرد. سمندریان همچنین ویلون مینواخت و از شاگردان محمود ذوالفنون، برادر بزرگتر جلال ذوالفنون بود. وی پس از اتمام دورهٔ دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دورهٔ مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد. برخورد با تئاتر آنقدر برایش جذاب بود که مجالی برای موسیقی نمیگذاشت و به همین دلیل برای همیشه از موسیقی خداحافظی کرد. سمندریان طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش ادوارد مارکس که یکی از استادان برجستهٔ تئاتر بود اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفهای مشغول به کار شد. وی پس از پایان این دوره به دعوت ادارهٔ هنرهای نمایشی دراماتیک ادارهٔ کل هنرهای زیبای ایران به کشور برگشت و بهسرعت نمایشنامهٔ دوزخ یا در بسته اثر ژان پل سارتر را در تالار نوبنیاد همین اداره به روی صحنه برد و فعالیتهای خود را به شکل پیوسته در عرصهٔ تئاتر ادامه داد؛ همچنین با همکاری مهدی فروغ به تأسیس هنرستان آزاد هنرهای دراماتیک که وابسته به هنرهای زیبای کل کشور بود دست زد. پس از آن حمید سمندریان به دعوت مهندس هوشنگ، مهدی برکشلی و با همکاری مهدی نامدار دانشکدهٔ تئاتر دانشگاه تهران را بنیان گذاشتند و کار تدریس را بدون وقفه تا پایان عمر در دانشگاههای تهران و کلیهٔ دانشگاههای تئاتری ادامه داد.در سال ۱۳۷۳ به تأسیس کلاسهای آزاد بازیگری و کارگردانی دست زد که هنرجویان بسیاری از آنجا دانشآموخته شدند و به عرصهٔ حرفهای هنر وارد شدند.ایشان به دلیل بیماری سرطان کبد، صبح روز پنجشنبه 22 تیر ماه 1391 دارفانی را وداع گفت.
درگذشت نادین گوردیمر، نویسنده برنده نوبل ادبیات
9 سال پیش در چنین روزی،13 ژوئیه سال 2014 میلادی:
نادین گوردیمر، نویسنده برنده نوبل ادبیات در گذشت. نادین گوردیمر،(Nadine Gordimer) یکی از چهرههای سرشناس ادبیات جهان علیه آپارتاید بود و در اکثر آثارش به مفاهیم اجتماعی و سیاسی بهویژه مسألهٔ آپارتاید پرداخته است. گوردیمر زاده ۲۰ نوامبر ۱۹۲۳ در شهر کوچک اسپرینگز در ۵۰ کیلومتری ژوهانسبورگ است. او اولین داستانهایش را در سال 1937 در 14 سالگی منتشر کرد و در سال ۱۹۷۴ برای رمان «محافظه کار» برنده جایزه بوکر شد. او که از اعضای ارشد کنگره ملی آفریقا بود، سالها برای آزادی نلسون ماندلا تلاش کرد. آخرین اثر او «هیچ زمانی مثل امروز»که در سال 2012 منتشر شد نیز درباره مبارزه علیه آپارتاید است. از دیگر آثار او میتوان به «روزهای فریبنده» (1953)، «سرزمین بیگانگان» (1958)، «فرصتی برای دوست داشتن» (1963)، «آخرین دنیای بورژوازی» (1966)، «دختر برگر» (1979) و ... اشاره کرد. «نادین گوردیمر» نویسنده و فعال سیاسی اهل آفریقای جنوبی و یکی از دوستان نزدیک «نلسون ماندلا» که در سال 1991 برنده جایزه نوبل ادبیات شده بود، روز 14 ژوئیه 2014 در سن 90 سالگی درگذشت.
روز استقلال رومانی
13 ژوئیه روز استقلال رومانی است.
در این روز در سال 1878 میلادی رومانی از امپراتوری عثمانی استقلال یافت. رومانی در جنوب شرقی اروپا و در غرب دریای سیاه است. جمعیت این کشور بیش از 22 میلیون نفر بوده و مذهبشان ارتدوکس میباشد. رومانی از قرن پانزدهم تحت سلطه عثمانیها قرار داشت ولی در سال 1877 رومانی با روسیه در جنگ علیه عثمانی متحد شد و تا 1878 به این جنگ ادامه داد. در 13 ژوئیه این سال و بر اساس مصوبه کنگره برلین، رومانی رسماً مستقل شد و سه سال بعد استقلال کامل و قطعی خود را به دست آورد. روز ملی رومانی نیز اول دسامبر میباشد.
دیدگاه تان را بنویسید