تقویم تاریخ؛ از ویران شدن زندان باستیل تا ساخت اولین مسلسل
کد خبر: 25808

تقویم تاریخ؛ از ویران شدن زندان باستیل تا ساخت اولین مسلسل

امروز جمعه 23 تیر سال 1402 هجری شمسی، برابر با 25 ذی الحجه سال 1444 هجری قمری و مطابق با 14 ژوئیه سال 2023 میلادی است.

زول سوره دهر

IMG_20230714_101719

بر اساس روایات 25 ذی الحجه برابر است با سالروز نزول سوره دهر در شأن امام علی(ع)، حضرت زهرا(س) و امام حسن و امام حسین(ع):

پس از آن که امام على(ع) و حضرت زهرا(س) براى برآوردن حاجت خویش، سه روز روزه را نذر کرده بودند و نوبت به اداى آن رسید، در سه روز متوالى مسکین و یتیم و اسیرى به دَرِ خانه آن ها آمد و غذایى طلب کرد. آن بزرگواران نیز غذاى خود را به آن ها داده و خود با آب، افطار نمودند. این خانواده کریم در مقابل این عمل، هیچ جزایى را از افراد نخواستند و اجرِ خود را از خدا طلبیدند. در این هنگام بود که وحى بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نازل شد و سوره دهر یا انسان در شأن امام على(ع) و حضرت زهرا(س) نازل گردید.

 

 

ویران شدن زندان باستیل

IMG_20230714_101709

 234 سال پیش در چنین روزی، چهاردهم ژوئیه سال 1789 میلادی:

زندان تاریخی باستیل در زمان انقلاب فرانسه توسط مردم پاریس تصرف و بخش اعظم آن ویران شد. این زندان در سال 1369 میلادی به منظور استفاده نظامی ساخته شد و مدتی نیز یک قلعه صرفا نظامی بود . اما پس از گذشت چند سال به زندانی مخوف مبدل شد که بسیاری از زندانیان سیاسی فرانسه، به ویژه جمهوری خواهان، در آن محبوس می شدند. با تصرف زندان باستیل که در واقع، نشانه و مظهر استبداد و دیکتاتوری پادشاهان فرانسه بود انقلاب مردم این کشور در آستانه پیروزی قرار گرفت .

 

 

تولد ژوزف آرتو دوگوبینو، شرق شناس فرانسوی

IMG_20230714_101703

 207 سال پیش، در روز چهاردهم ژوئیه سال 1816 میلادی:

 «ژوزف آرتور دو گوبینو» (Joseph Arthur de Gobineau)، نویسنده و شرق شناس فرانسوی متولد شد. وی به فرهنگ و تاریخ مشرق زمین علاقه مند بود و در سفری به ایران، از مردم و تمدن کهن آن تعریف و تمجید کرد. گوبینو مدتی نیز سفیر فرانسه در ایران بود. او همچنین به کشورهای آمریکا، ایتالیا و آلمان مسافرت نمود تا در باره تاریخ و مردم آنها تحقیق کند. آنچه پس از مرگ این متفکر فرانسوی، باعث شهرتش در بین برخی شد، اندیشه نژادپرستانه او بود. وی معتقد بود که نژاد آریایی برتر از دیگر نژادهاست. همین اعتقاد، موجب شد تا هیتلر برای حاکمیت نژاد آریایی آلمانی بر جهان، جنگی ویرانگر را آغاز کند. از گوبینو کتاب هایی چون «سه سال در آسیا»، «مکاتبات تاریخ ایران» و «جستار در باره عدم برابری نژادهای انسانی» باقی مانده است. او در سال 1882 درگذشت.

 

 

ساخت اولین مسلسل در جهان

IMG_20230714_101658

 162 سال پیش در چنین روزی، چهاردهم ژوئیه سال 1861 میلادی:

اولین مسلسل ساخته شد. یک صنعتگر آمریکایی به نام «کات لینک»، با استفاده از تجربیات مخترعین قبلی صنعت اسلحه سازی، توانست مسلسل را بسازد. مسلسل ساخت او خودکار نبود و بوسیله گرداندن یک دسته شلیک می کرد. اما بعدها تکنولوژی ساخت مسلسل تکامل یافت و به عنوان یک سلاح موثر در جنگ ها مورد استفاده قرار گرفت.

 

 

سرنگونی حکومت سلطنتی در عراق

IMG_20230714_101651

65 سال پیش در چنین روزی، چهاردهم ژوئیه سال 1958 میلادی:

حکومت سلطنتی در عراق با کودتای نظامی ژنرال «عبدالکریم قاسم» سرنگون و رژیم جمهوری در این کشور برقرار شد. دراین کودتا، فیصل دوم پادشاه، شاهزاده عبدالله نایب السلطنه او و نوری سعید، نخست وزیر عراق به قتل رسیدند. همچنین طرفداران سلطنت نیز به کلی قلع و قمع شدند. پس از استقرار حکومت جمهوری، ژنرال عبدالکریم قاسم که تمایلات ملی گرایانه داشت، قدرت را در این کشور به دست گرفت و تا سال 1963 میلادی که با کودتای عبدالسلام عارف، همکار نزدیکش کشته شد، حکومت را در دست داشت.

 

 

درگذشت آیت الله محمد غروی کاشانی، فقیه جللی و عالم مجاهد

IMG_20230714_101645

45 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و پنجم ذیحجه 1398 قمری:

فقیه جلیل و عالم مجاهد آیت اللّه «محمد غروی کاشانی» درگذشت. آیت اللّه شیخ محمد غروى فرزند علامه آیت اللّه حاج شیخ محمد حسین مجتهد نطنزى کاشانى در سال 1313 ق در کاشان متولد شد. ایشان مقدمات و ادبیات را از محضر والد و مراجع عصر خود از جمله آیت اللّه آخوند ملاحبیب اللّه کاشانى فرا گرفت. آن گاه به نجف اشرف مهاجرت کرد و از محضر آیات عظام: میرزا حسین نائینى، سیدابوالحسن اصفهانى و آقا ضیاءالدین عراقى استفاده کامل نمود. آیت اللّه غروى، تقریرات اساتید را به رشته تحریر آورد و از آن بزرگواران به دریافت درجه اجتهاد نایل شد. این فقیه بزرگوار سپس به وطن مراجعه کرد و در تهران اقامت گزید. وى مجتهد جامع الشرایط، عالم به معقول و منقول و حاوى اصول و فروع بوده، ادیبى کامل و از نوادر روزگار خویش به شمار مى رفت. دَرِ خانه آیت اللّه غَرَوى بر روى همگان باز بود و محضرى شیرین و منطقى داشت. ایشان داراى اشعارى در مَواعِظ و مَدایِح مى باشد و با منکرات با فداکارى مقابله مى کرد. آیت اللّه غَرَوى سرانجام در 83 سالگى به دیدار معبود شتافت.

 

 

آغاز نخستین دوره مجلس خبرگان رهبری

IMG_20230714_101641

40 سال پیش، در روز بیست و سوم تیر سال 1362 هجری شمسی:

 نخستین دوره «مجلس خبرگان رهبری» در ایران آغاز شد. وظیفه این مجلس، تعیین رهبری و نظارت بر عملکرد وی است و در صورتی که رهبری شرایط لازم را که در قانون اساسی آمده، از دست بدهد، می تواند وی را عزل کند. از جمله شرایط نمایندگان مجلس خبرگان رهبری داشتن معلومات دینی در سطح اجتهاد، داشتن بینش سیاسی و آشنایی با مسائل روز می باشد. این افراد به مدت هشت سال توسط مردم انتخاب می شوند و هر شش ماه اجلاس برگزار می کنند. انتخاب اعضای مجلس خبرگان رهبری توسط مردم حاکی از آن است که رهبر نیز چون بسیاری از مقامات عالی رتبه در ایران توسط مردم ، انجام می گیرد. اما از آنجا که تشخیص شرایط رهبری کاری مشکل و تخصصی است، مردم، عالمانی آگاه و معتمد را برای این کار برمی گزیند.

 

 

درگذشت حمیدی شیرازی، شاعر و محقق مشهور ایرانی

IMG_20230714_101632

37 سال پیش درچنین روزی، بیست و سوم تیر سال 1365 هجری شمسی:

دکتر «مهدی حمیدی شیرازی»، شاعر، محقق و نویسنده معاصر درگذشت. او در سال 1293 هجری شمسی در شیراز متولد شد و موفق به اخذ درجه دکترا در رشته زبان و ادبیات فارسی شد. دکتر حمیدی در عرصه شعر فارسی کتاب های متعددی نوشته است که بیشتر در زمینه های سبک شناسی، نقد، تاریخ ادبیات و فنون شعری است. «شکوفه ها»، «دریای گوهر»، «زمزمه شب» و «بهشت سخن»، از مهمترین آثار دکتر حمیدی به شمار می روند .

 

 

درگذشت دکتر عبدالهادی حائری، از اساتید برجسته تاریخ ایران

IMG_20230714_101628

30 سال پیش درچنین روزی، بیست و سوم تیر سال 1372 هجری شمسی:

دکتر «عبدالهادی حائری» ، از اساتید برجسته تاریخ ایران درگذشت. او در سال 1314 هجری شمسی در خانواده ای روحانی در شهر قم متولد شد . وی نوه مرجع عالیقدر و بنیانگذار حوزه علمیه قم ، آیت ا... حاج شیخ عبدالکریم حائری بود . دکتر حائری پس از طی تحصیلات مقدماتی در رشته الهیات ، به کشور کانادا سفر کرد و در آنجا تحصیلات خود را ادامه داد . تخصص دکتر حائری ، در زمینه انقلاب مشروطیت و نقش علمای شیعه در آن بود. نتیجه تحقیقات علمی وی در قالب کتاب ارزشمند «تشیع و مشروطیت» در ایران، به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شده است.

دیدگاه تان را بنویسید