تقویم تاریخ؛ از دعوت جهانی پیامبر به اسلام تا ورود سپاه عمر سعد به کربلا
کد خبر: 26036

تقویم تاریخ؛ از دعوت جهانی پیامبر به اسلام تا ورود سپاه عمر سعد به کربلا

امروز جمعه 30 تیر سال 1402 هجری شمسی، برابر با سوم محرم سال 1444 هجری قمری و مطابق با 21 ژوئیه سال 2023 میلادی است.

دعوت جهانی پیامبر به اسلام

IMG_20230722_090105

1438 سال پیش در چنین روزی، سوم محرم سال هفتم هجری قمری:

رسول گرامی اسلام حضرت محمد (ص) با ارسال نامه به پادشاهان و امپراتوران جهان، رسماً دعوت جهانی اسلام را آغاز کرد. پس از قرارداد صلحی که بین رسول اکرم (ص) و مشرکان مکه در حدیبیه بسته شد، حضرت محمد (ص) با آسودگی خاطر از جانب آنها، فرصت یافت تا سران کشورهای بزرگ دنیای آن روز را به اسلام دعوت کند. مورخین تعداد نامه هایی را که رسول گرامی اسلام (ص) در این زمان ارسال فرمود، بین 12 تا 26 نامه ذکر کرده اند. مخاطبین نامه ها نیز پادشاهان و فرمانروایان روم، ایران، حبشه، بحرین، یمن و برخی دیگر از سرزمین های بزرگ آن عصر بودند و هرکدام از آنها به گونه ای نسبت به دعوت حضرت رسول اکرم (ص) واکنش نشان دادند. بدیهی است این شیوه دعوت پیامبر، حاکی از آنست که اسلام در دعوت به حق، از منطق و برهان بهره گرفته است. چند سال پس از این دعوت، دین اسلام گسترش چشمگیری یافت.

 

 

ورود سپاه عمر بن سعد به سرزمین کربلا

IMG_20230722_090108

1384 سال پیش در چنین روزی برابر با سوم محرم سال ۶۱ هجری قمری؛ سپاه «عمر بن سعد» به سرزمین کربلا وارد شد. پس از آن که حرّ بن یزید، امام حسین (ع) و یارانش را در سرزمین کربلا در محاصره خویش قرار داد و مانع حرکت آنان گردید، عبیداللّه بن زیاد عامل یزید در کوفه، فرماندهى سپاه یزید را بر عهده عمر بن سعد گذاشت.

عمر بن سعد در روز جمعه سوم محرم الحرام سال ۶۱ قمرى به همراه چهار هزار نیروى جنگى وارد کربلا شد و فرماندهى آنان را بر عهده گرفت. عمر بن سعد پیش از واقعه کربلا، منصب حکومت «رى» را از عبیداللّه گرفته بود ولیکن با مخالفت اباعبداللّه الحسین (ع) با یزید و امتناع از بیعت و حرکت آن حضرت به سوى کوفه، عبیداللّه، حکومت «رى» را مشروط به خاتمه بخشیدن به قضیه امام حسین (ع) نمود.

عمر بن سعد به خاطر دست یابى به حکومتِ منطقه وسیعِ ایالت «رى» ـ که هرگز به آن نایل نیامد ـ فرماندهى سپاه یزید را پذیرفت و مرتکب جنایت بزرگ غیرانسانى شد. از روزى که عمر بن سعد وارد سرزمین کربلا شد، پیوسته لشکریانى از سوى عبیداللّه بن زیاد براى وى فرستاده مى شد. بنابر روایتى تا ششم محرم، متجاوز از بیست هزار نفر در سپاه عمر بن سعد گرد آمدند.

 

 

تولد ابن خلوف

616 سال پیش در چنین روزی، سوم محرم سال ۸۲۹ هجری قمری؛ «ابن خلوف» (Ebn-e Khallouf)، ادیب، کاتب و شاعر مسلمان، متولد شد. وی در کودکی عازم سفر مکه و سپس بیت المقدس شد و در سنین جوانی به قاهره رفت.

هدف وی از این سفرها، تحصیل علم و دانش بود، به طوریکه ابن خلوف در ۲۶ سالگی در جوامع علمی قاهره، دانشمندی برجسته محسوب می‌شد. ابن خلوف شعر نیز می‌سرود و در اشعارش، مدح پیامبر اسلام (ص) را بسیار گفته است و قصیده‌های زیبایی در این باب در دیوان اشعار او به چشم می‌خورد. شایان ذکر است که بیشتر آثار این شاعر و ادیب عرب در بیروت و دمشق، منتشر شده است.

 

 

جنگ تاریخی اهرام بین نیرو‌های فرانسوی و مصری

IMG_20230722_090112

225 سال پیش در چنین روزی ۲۱ ژوئیه سال ۱۷۹۸ میلادی جنگ تاریخی "اهرام" بین نیرو‌های فرانسوی و مصری آغاز شد.

با قدرت‏ گیری ناپلئون بُناپارت در فرانسه و آغاز کشور گشایى‏‌های او، ناپلئون قصد حمله به انگلیس را در سر می‏ پروراند، اما، چون نیروی دریایى فرانسه، توان لازم را برای این کار نداشت، لذا ناپلئون تصمیم گرفت که در خارج از اروپا، بر انگلستان لطمه زند. به همین دلیل از آن جا که هندوستان مخزن قوای اقتصادی و منبع معیشت انگلستان به شمار می ‏رفت و سرزمین مصر نیز در مسیر هند قرار داشت، ناپلئون نقشه حمله به مصر را کشید. در صورت تصرف مصر، هم یک مستعمره بزرگ معادل تمام مستعمرات فرانسه به دست ناپلئون می‏ افتاد و هم به عنوان یک مرکز نظامی برای حمله به هند مورد استفاده قرار می‏ گرفت. در آن زمان مصر تحت نفوذ امپراتوری عثمانی قرار داشت و توسط امرای مملوک موسوم به ممالیک اداره می‏ شد. در نهایت در ۲۱ ژوئیه ۱۷۹۸ م، جنگ میان فرانسه و مصریان آغاز شد و علی‏رغم مقاومت ممالیک، ناپلئون موفق به فتح مصر گردید و تا آخر ژوئیه، قاهره نیز به تصرف ناپلئون درآمد. در این هنگام، در حالی که ناپلئون مشغول ایجاد یک ستاد فرماندهی در نزدیکی اهرام مصر بود، قوای دریایی انگلیس، نیروی دریایی فرانسه را در سواحل مصر غافل‏گیر کرد و قسمت اعظم ناوگان جنگی فرانسه را منهدم ساخت. این مسئله باعث عقب ‏نشینی ناپلئون گردید و پس از چندی به کشورش بازگشت.

 

 

اختراع اولین چرخ لاستیکی در جهان

IMG_20230722_090113

144 سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم ژوئیه سال ۱۸۸۸ میلادی «جان بوید دانلوپ» (John Boyd Dunlop)، دامپزشک اهل انگلیس، اولین چرخ لاستیکی بادی را اختراع کرد.

او دریافته بود که لاستیک‌های توپر از سرعت گردش چرخ وسائل نقلیه می‌کاهند، لذا لاستیکی ساخت که به وسیله باد پر می‌شد و به این وسائل، سرعت و انعطاف بیشتری می‌داد. او اختراع خود را که بعد‌ها تایر نام گرفت به نام خودش ثبت کرد و شرکت دانلوپ تایرز، اولین شرکتی بود که چرخ‌های پلاستیکی تولید می‌کرد. دانلوپ در ۲۳ اکتبر سال ۱۹۲۱ درگذشت.

 

 

تولد ارنست همینگوی، نویسنده آمریکایی و خالق پیرمرد و دریا

IMG_20230722_090115

124 سال پیش در چنین روزی ۲۱ ژوئیه سال ۱۸۹۹ میلادی "ارنست همینگوی" (Ernest Hemingway) نویسنده معروف امریکایی در ایالت شیکاگو متولد شد.

وی از کودکی و دوران دبستان احساس کرد که برای ادبیات مستعد است از این رو از همان زمان، شروع به نوشتن مقالات ادبی و داستان در روزنامه ‏ها نمود. او پس از پایان تحصیلات، در جنگ جهانی اوّل به عنوان خبرنگار جنگی شرکت کرد. همینگوی پس از پایان جنگ و کسب مدال جنگی، نگارش آثار ادبی خود را ادامه داد و با نوشتن رمان ‏هایى چون: خورشید همچنان می‏ دمد و وداع با اسلحه، به عالی‏ترین درجات شهرت رسید. وی با نوشتن کتاب معروف "زنگ ‏ها برای که به صدا در می ‏آیند" به اوج افتخار رسید. او در این کتاب ثابت نمود که ارزش آزادی موقعی معلوم می‏ شود که مردم فقدان آن را احساس کنند. در همان زمان، همینگوی به دلیل فروش تیراژ بالای کتاب ‏های خود و ساخت فیلم از کتاب ‏هایش صاحب ثروت فراوانی گردید و موفق به دریافت جایزه اُسکار نیز شد. اکثر داستان ‏های همینگوی با مرگ سر و کار دارد و قهرمانان آن، با مجاهدات زیاد، بدون استثنا با مرگ گریبانگیر خواهند شد. وی در بیشتر داستان‏‌های خود نتیجه می‏ گیرد که انسان نباید در کردار و رفتار خود حتی یک حرکت برخلاف قانون انجام دهد چرا که قانون، نقضْ ناکردنی است. ارنست همینگوی در زمان حیات خود به شهرت و افتخار زیادی رسید و با دریافت جایزه نوبل ادبی در سال ۱۹۵۴ م به خاطر نگارش کتاب پیرمرد و دریا، از نفوذی گسترده در میان نویسندگان برخوردار گشت. همینگوی علاقه مفرطی به شکار داشت و اغلب اوقات به این کار مشغول بود تا این‌که در دوم ژوئیه ۱۹۶۱ در حالی که مشغول تمیز کردن تفنگ شکاری‌اش بود، گلوله‌ای شلیک شد و به زندگی‌اش خاتمه داد. بدین ترتیب ماجرای مرگ پدرش پس از ۲۳ سال تجدید گردید.

 

 

روز ملی بلژیک

IMG_20230722_090117

۲۱ ژوئیه روز ملی بلژیک نامگذاری شده است.

بلژیک در شمال غربی اروپا و در همسایگی کشور‌های هلند، آلمان، لوکزامبورگ و فرانسه واقع شده است. جمعیت آن بیش از ۱۰ میلیون نفر که حدود ۹۰ درصد کاتولیک می ‏باشند. پایتخت این کشور شهر بروکسل و دارای واحد پول یورو می ‏باشد. مردم بلژیک از سه ملیت فرانسوی، هلندی و آلمانی هستند و هر سه زبان در این کشور رایج است. بلژیک در سال‏های آخر قرن هجدهم، تحت تسلط فرانسه بود. در سال ۱۸۱۵، بلژیک با هلند متحد شد. اما این اتحاد دیری نپایید و بلژیک در سال ۱۸۳۱ م مستقل گردید و دارای حکومت سلطنتی شد. رسمیت یافتن پادشاهی لئوپولد اول در ۲۱ ژوئیه ۱۸۳۱ م به عنوان روز ملی بلژیک مطرح شده است. نظام سیاسی این کشور، مشروطه سلطنتی فدرال، با دو مجلس قانون‏گذاری است.

 

 

 

الحاق لتونی، لیتوانی و استونی به خاک روسیه 

IMG_20230722_090119

83 سال پیش در چنین روزی 21 ژوئه سال 1940 میلادی:

اتحاد جماهیر شوروی سه کشور لیتوانی، لِتونی و استونی را خاک خود ملحق کرد. لیتوانی، لتونی و استونی، سه کشور کوچک ساحلی دریای بالتیک هستند که تا قبل از جنگ جهانی اول متعلق به روسیه بودند و با انقلاب کبیر روسیه، استقلال خود را باز یافتند. بیش از دو دهه بعد، و در آستانه جنگ جهانی دوم، قراردادی بین آلمان و شوروی منعقد شد که بر اساس آن، کشور لهستان بین دو کشور تقسیم می‏شد. پس از چندی، با حمله آلمان به لهستان و تصرف این کشور، استالین نیز برای آنکه از قافله کشورگشایی عقب نماند، سه کشور استونی، لتونی و لیتوانی را در 21 ژوئیه 1940م به تصرف خود درآورد و آنها را ضمیمه شوروی نمود. این سه کشور تا پنجاه سال بعد تحت حکومت اتحاد جماهیر شوروی بودند و با فروپاشی شوروی در اوایل دهه 1990م، استقلال خود را بار دیگر اعلام کردند.

دیدگاه تان را بنویسید