
تقویم تاریخ، از بستن آب روی کاروان امام حسین تا واگذاری قیمومیت فلسطین به انگلیس
امروز سه شنبه سوم مرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با هفتم محرم سال 1445 هجری قمری و مطابق با 25 ژوئیه سال 2023 میلادی است.
بسته شدن آب فرات روی کاروان امام حسین (ع)
1384 سال پیش در چنین روزی برابر با هفتم محرم سال 61 هجری قمری:
عمربن سعد دستور ممنوعیت استفاده از نهر فرات برای کاروان امام حسین(ع) را داد. پس از آن که عبیداللَّه بن زیاد، لشکریان فراوانی برای نبرد با اباعبداللَّه الحسین (ع) به کربلا گسیل داشت و آن حضرت را کاملاً در محاصره لشکریان خود قرار داد، نامه ای به عمر بن سعد فرمانده سپاه کربلا نوشت و به او دستور داد: به محض رسیدن نامه، از حسین برای یزید بیعت بگیرد و چنانچه این پیشنهاد را پذیرفت، بعد تصمیم خود را خواهیم گرفت. در نامه دیگری که به عمر بن سعد نوشت تأکید کرد؛ میان حسین و آب فرات را فاصله بیاندازید و اجازه ندهید وی از آن آب استفاده کند. ابن سعد بلافاصله عمروبن حجاج زبیدی را با پانصد سوار، مأموریت داد تا مانع استفاده امام حسین(ع) و یارانش از آب فرات گردند. این واقعه ناجوانمردانه، سه روز پیش از شهادت امام حسین(ع) بود. البته حضرت اباالفضل العباس(ع) از سیاهی شب استفاده می کرد و برای خیمه ها آب می آورد و حضرت علی اکبر با پنجاه نفر در شب عاشورا برای خمیه ها آب کافی آوردند. ولیکن از بامداد تا شامگاه روز عاشورا هیچگونه آبی برای امام حسین(ع) و یاران و کودکانش مهیّا نشد و آنان در شدت گرما و عطش، متحمّل مصائب این روزعظیم شدند.
آغاز جنگ چین و ژاپن
129 سال پیش، در روز بیست و پنجم ژوئیه سال ۱۸۹۴ میلادی جنگ چین و ژاپن با حمله نیروهای ژاپنی به سواحل چین آغاز شد.
علت بروز این جنگ، حمله ژاپن برای تصرف اراضی وسیعی از شبه جزیره کره و شمال سرزمین چین بود. در این جنگ، ژاپن به دلیل برخورداری از تجهیزات پیشرفتهتر پیروز شد. در پایان جنگ، پیمان شیمونوسکی میان طرفین منعقد شد که به موجب آن شبه جزیره کره ظاهراً مستقل شد، ولی عملا تحت الحمایه ژاپن قرار گرفت. از سوی دیگر چین نیز به اجبار چند جزیره را به ژاپن واگذار کرد. جنگ چین و ژاپن، زمینه ساز بروز جنگ میان ژاپن و روسیه نیز شد. زیرا ژاپن با حمله به چین، برخی از پایگاهها و مواضع روسیه را در این کشور، مورد حمله قرار داده بود.
واگذاری رسمی قیمومیت فلسطین به انگلیس
101 سال پیش، در روز بیست و پنجم ژوئیه سال ۱۹۲۲ میلادی پس از جنگ جهانی اول و تجزیه امپراتوری عثمانی، یک روز پس از مصوبه جامعه ملل، قیمومیت فلسطین رسماً به انگلیس واگذار شد.
البته نیروهای انگلیسی از سال ۱۹۱۷ و درپی وعده آرتور جیمز بالفور، وزیر خارجه وقت انگلیس به صهیونیستها مبنی بر تشکیل یک کشور یهودی در فلسطین، وارد این کشور اسلامی شده بودند. قیمومیت انگلیس بر فلسطین در واقع برای آماده کردن زمینه برای اشغال این کشور توسط صهیونیستها بود. در طول سلطه انگلیسیها بر فلسطین، همه گونه امکانات برای مهاجرت یهودیان به این کشور و فعالیت سازمانهای صهیونیست فراهم شد. در مقابل، انگلیس با ترفندهای مختلف و وضع قوانین ناعادلانه، بر فلسطینیها فشار وارد میکرد تا مجبور به ترک سرزمینشان شوند. همکاری انگلیسیها و صهیونیستها سرانجام در ماه مه سال ۱۹۴۸ به بار نشست و سربازان انگلیسی پایگاههای خود را تحویل صهیونیستهای مسلح دادند و فلسطین را ترک کردند. درپی این اقدام، تأسیس رژیم نامشروع صهیونیستی اعلام شد
انفجار بمب در بازار سبزی فروشان فلسطین
85 سال پیش در روز بیست و پنجم ژوئیه سال ۱۹۳۸ میلادی انفجار جداگانه دو بمب در بازارهای سبزی فروشها در فلسطین، ۶۲ غیرنظامی را کشت و نزدیک به صد نفر را مجروح کرد.
گروههای تروریستی صهیونیستی این دو بمب را کار گذاشته بودند و هدف آنها، ایجاد وحشت و نا امن کردن زندگی فلسطینیها در میهنشان و در نتیجه، کوچ دادن فلسطینیها بود. حمله به روستاها و اماکن پرجمعیت شهرها و به خاک و خون کشیدن غیرنظامیان فلسطینی، از روشهای اصلی صهیونیستها برای ایجاد رعب و وحشت در میان فلسطینیها بود که اکنون نیز ادامه دارد.
درگذشت حمید عنایت نویسنده و مترجم ایرانی
41 سال پیش در چنین روزی، سوم مرداد سال ۱۳۶۱ هجری شمسی دکتر «حمید عنایت»، نویسنده و مترجم توانای ایرانی درگذشت.
وی پس از کسب دانشنامه لیسانس در ایران، به انگلیس رفت و در آنجا موفق به کسب درجه دکترا در رشته اقتصاد و علوم سیاسی از دانشگاه لندن شد. دکتر عنایت سپس به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران به تحقیق و تدریس پرداخت. او کتب بسیاری در زمینه فلسفه و اندیشه سیاسی تالیف و ترجمه کرد. ازجمله آثار دکتر عنایت میتوان به «سیری در اندیشه سیاسی غرب»، «تاریخ طبیعی دین» و «اسلام و سوسیالیزم» اشاره کرد.
حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
30 سال پیش، در روز بیست و پنجم ژوئیه سال ۱۹۹۳ میلادی نیروهای رژیم صهیونیستی بار دیگر از زمین، هوا و دریا، جنوب لبنان را مورد حمله وحشیانه قرار دادند.
این حمله بعد از تهاجم سراسری به لبنان در سال ۱۹۸۲ میلادی، شدیدترین عملیات نظامی صهیونیستها علیه لبنان بود. رژیم صهیونیستی به بهانه مقاومت مسلحانه مسلمانان جنوب این منطقه درمقابل صهیونیستهای اشغالگر و مزدوران داخلی آنها، این حملات وحشیانه را آغاز کرد. در حمله شدید نظامیان رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان ۱۲۸ غیرنظامی شهید، ۵۰۰ تن مجروح و بیش از ۴۰۰ هزار نفر آواره شدند. علاوه براین، خسارات قابل ملاحظهای به تاسیسات اقتصادی و مزارع لبنان وارد شد. با وجود این تهاجم غیرانسانی، مردم و مبارزین لبنانی به مقاومت خود تا اخراج صهیونیستهای اشغالگر از جنوب کشورشان در ماه مه سال ۲۰۰۰ میلادی، ادامه دادند.
درگذشت آیت الله میلانی، مرجع عالیقدر شیعه
132 سال پیش در چنین روزی، هفتم محرم 1313 هجری قمری:
مرجع عالیقدر شیعه حضرت آیت اللّه العظمی "سید محمدهادی میلانی" متولد شد. آیت اللَّه العظمی سید محمد هادی میلانی در هفتم محرم سال 1313ق. در نجف اشرف به دنیا آمد. او از سنین کودکی، تحصیلات دینی خود را با فراگیری قرآن آغاز کرد و سپس نزد اساتید حوزه علمیه نجف به تکمیل تحصیلات دینی خود پرداخت، تا آنجا که علاوه بر تسلط بر علوم دینی، در ادبیات فارسی و عربی نیز مهارت بسیار یافت. پس از چندی به کار تالیف و تدریس پرداخت. حوزه درس ایشان، بسیار پرجمعیت بود و در آن شاگردانی محقّق و متفکر تربیت شدند و عده کثیری از آنها، به مراحل بالای علمی، دست یافتند. آیت اللَّه میلانی، راه رسیدن به فضیلت را معرفت خدا، تقوا و کسب مکارم اخلاقی دانسته و روی آن تاکید می کرد. محاضرات فی فقه الامامیه در ده جلد از آثار ایشان است.
درگذشت شیخ نزاری نقدی از افاضل علمای امامیه
75 سال پیش در چنین روزی برابر با هفتم محرم 1370 هجری قمری:
شیخ "جعفر بن حاج محمد نزاری نقدی" درگذشت. آیت اللَّه شیخ جعفر بن حاج محمد نزاری، معروف به نقدی از افاضل علمای امامیه قرن چهاردهم هجری عراق می باشد. او فقیه اصولی، محدّث رجالی، مفسر، مورخ، ادیب و شاعر ماهری بود. وی پس از فراگیری اصول قرائت و خط عربی و فارسی در موطن خویش شهر "العماره" در نزد پدرش حاج محمدبن عبداللَّه نزاری، جهت تکمیل تحصیلات راهی نجف اشرف شد و از محضر آخوند خراسانی، سیدمحمدکاظم یزدی و شیخ احمد کاشف الغطا بهره گرفت. شیخ جعفر نقدی، مدتی به نشر علوم دینی و ریاست منصب جعفریین و قضاوت فریقین و ریاست مَحکمه سنّی و شیعه شهر "العماره" را بر عهده گرفت. از وی آثاری چون ارشادالطّلاب الی علم الاعراب، الاسلام و المرأة، الاَنوار العَلَویَّة و الاسرار المرتضویه، بر جای مانده است. این عالم ربانی سرانجام در هفتم محرم الحرام سال 1370 قمری در 67 سالگی دیده از جهان فرو بست.
درگذشت عصمت ستارزاده، محقق و مترجم ایرانی
30 سال پیش، در روز سوم مرداد سال 1372 هجری شمسی:
خانم «عصمت ستارزاده» محقق و مترجم ایرانی درگذشت. وی در سال 1290 ه.ش در شهر تبریز در شمال غربی ایران متولد شد و پس از دبیرستان ، به عنوان معلم مشغول خدمت شد. خانم ستارزاده با آنکه در جوانی همسرش را از دست داد و مسئولیت تربیت فرزندان بر دوش او بود، به درس خواندن ادامه داد و دکترای خود را در رشته زبان و ادبیات فارسی کسب کرد. عصمت ستارزاده به دلیل احاطه بر زبان ترکی استانبولی، آثاری را از این زبان به فارسی ترجمه کرد که از جمله می توان به «شرح سودی بر حافظ» و «شرح کبیر اَنقَرَوی بر مثنوی» اشاره کرد که به خاطر آن، جایزه بهترین کتاب سال ایران را دریافت کرد.
دیدگاه تان را بنویسید