تقویم تاریخ؛ از رسمیت یافتن مذهب پروتستان تا الحاق اریتره به اتیوپی
کد خبر: 26773

تقویم تاریخ؛ از رسمیت یافتن مذهب پروتستان تا الحاق اریتره به اتیوپی

امروز، جمعه بیستم مرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با 24 محرم سال 1445 هجری قمری و مطابق با یازدهم اوت سال 2023 میلادی است

رسمیت یافتن مذهب پروتستان

IMG_20230811_100335

494 سال پیش در روز یازدهم اوت سال 1529 میلادی:

مذهب "پروتستان" توسط "مارتین لوتر" رسمیت یافت. پروتستان عنوان نهضتی دینی در عالم مسیحیت است که در قرن شانزدهم میلادی با هدف اصلاح دینی توسط مارتین لوتر شکل گرفت. آغاز قیام مارتین بر ضد کلیسای کاتولیک و استبداد روحانی، بر سر مسئله آمرزش گناهان از طرف کشیشان و پاپ بود. لوتِر آلمانی نهضت خود را پس از آن آغاز کرد که برخلاف دستور پاپ، کتاب انجیل را به زبان آلمانی ترجمه کرد و درصدد شکستن طلسم تعصبات خشک مذهب کاتولیک بود. با ترجمه آلمانی انجیل و نشر عقاید لوتر، بسیاری از مردم به او گرایش پیدا کردند و علی‌‎رغم مخالفت کلیسای کاتولیک، مارتین لوتر در یازدهم اوت 1529میلادی، تأسیس رسمی مذهب پروتستان را اعلام کرد. لفظ پروتستان به معنی معترض است. این لفظ در ابتدا به چند تن از امرای امپراتوری مقدس اطلاق می‌‏شد که در مقابل تصمیم مجلس مبنی بر منع هرگونه تجدید نظر در دین، رسماً اعتراض‌‏نامه‌‏ای صادر کردند. آیین پروتستان در همه ممالک، اصول آزادی فردی در امور دینی و دنیایى، قضاوت شخصی و تساهل دینی در مقابل اطاعت از سنت و مقامات رسمی دینی را در بر دارد. اساس این مذهب این است که فرد مسیحی فقط در برابر خدا مسئول است نه در برابر کلیسا. پیروان پروتستانْ کتاب مقدس را بر همین اساس تفسیر می‌‎کنند و نظریاتشان درباره اعمال و وظایف کلیسا و آیین‌‎های مقدسْ ناشی از همین دیدگاه می‌‏باشد.

 

 

درگذشت حاج ملا محمد تقی استرآبادی دانشمند بزرگ شیعه

173 سال پیش در چنین روزی بیست و چهارم محرم سال 1272 هجری قمری: "حاج ملامحمد تقی استرآبادی" دانشمند بزرگ شیعه درگذشت. ملامحمد تقی بن محمد اسماعیل از مشاهیر علمای شیعه است. وی از محمدتقی بن محمد رحیم تهرانی اصفهانی معروف به صاحب هدایةُالمُسْتَرشِدین اجازه‏ اجتهاد گرفت و به مدت چهارده سال در محضر علمای نجف و کربلا تلمذ کرد. ملامحمدتقی استرآبادی در سال 1271 ق که در مرزهای استرآباد اغتشاشاتی بروز کرد، برای گزارش شرح واقعه به ناصرالدین شاه به تهران آمد اما پیش از بازگشت در همان‏جا درگذشت.

 

 

درگذشت آیت الله شیخ عبدالنبی نوری، فقیه جلیل و عالم بزرگوار

IMG_20230811_100332

98 سال پیش در چنین روزی بیستم مرداد سال 1304 هجری شمسی:

فقیه جلیل و عالم بزرگوار، آیت اللَّه شیخ "عبدالنبی نوری" درگذشت. وی در جوانی پس از مهاجرت به تهران، به تحصیل علوم دینی پرداخت و پس از طی دوره مقدمات و سطوح، راهی عتبات عالیات گردید. حاج شیخ عبدالنبی نوری، در آنجا در محضر عالمان بزرگواری همچون میرزا محمدحسن شیرازی حاضر شد و به مدارج بالای علمی و فقهی دست یافت. وی یکی از مجتهدین نام‌آور عصر خود بود و در فقه، اصول، معقول و منقول نبوغی خاص داشت. ایشان سپس به تهران بازگشت و در یکی از مدارس شهر به تدریس همت گماشت. حوزه درسی این عالم ربانی، محل تجمع فضلا و بزرگان بود .

 

 

درگذشت حشر کشمیری، شاعر و نمایشنامه نویس اردو

IMG_20230811_100330

91 سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم محرم سال 1354 هجری قمری:

«آغا محمد شاه» متخلص به «حشر کشمیری» شاعر و نمایشنامه نویس اردو زبان درگذشت. او از مسلمانان هند بود و در سال 1296 هجری قمری در شهر بنارس متولد شد. آغا محمد خان تحصیلاتش را با قرائت و حفظ قرآن آغاز کرد و سپس زبان های عربی و فارسی را نزد اساتید مشهور بنارس فرا گرفت. وی پس از مدتی به سرودن شعر و نمایشنامه نویسی روی آورد و اولین نمایشنامه خود بنام «آفتاب محبت» را به رشته تحریر درآورد. از حشر کشمیری 36 نمایشنامه به جای مانده است و بهترین اثر او «تبعید سینا به جنگل» نام دارد که به زبان هندی نوشته شده است. شیوه نگارش او در آثارش بسیار ساده و روان است. نوشته های کشمیری خالی از طنز نیست و در آنها مشکلات و حقایق زندگی به نحوی تاثیرگذار و تمثیل گونه مطرح شده است. وی در زمینه شعر نیز دارای طبعی روان بود.

 

 

الحاق اریتره به اتیوپی

IMG_20230811_100328

71 سال پیش، در روز یازدهم اوت سال 1952 میلادی:

«هایلا سلاسی» ( Haile Selassie ) امپراتور اتیوپی، قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد الحاق اریتره به اتیوپی را امضا کرد. سرزمین مسلمان نشین اریتره که قبلا مستعمره ایتالیا بود، در جریان جنگ جهانی دوم به اشغال انگلیس درآمد. مجمع عمومی سازمان ملل در دسامبر سال 1950 تصویب کرد که اریتره به صورت دولتی فدرال به اتیوپی ضمیمه شود. مردم اریتره که از الحاق کشورشان به اتیوپی ناراضی بودند، در پی نادیده گرفته شدن حقوقشان توسط دولت اتیوپی، اقدامات اعتراض آمیز خود را علیه این دولت افزایش دادند و جبهه آزادیبخش اریتره نیز از سال 1960 مبارزه مسلحانه برای کسب استقلال این کشور را آغاز کرد. مبارزات مردم اریتره در سال 1993 میلادی به نتیجه رسید و آنها در یک همه پرسی ، رای به استقلال اریتره از اتیوپی دادند. اریتره در شمال شرقی قاره آفریقا و ساحل دریای سرخ، موقعیت جغرافیایی مهمی دارد و با اتیوپی، سودان و جیبوتی همسایه است.

 

 

استقلال چاد از فرانسه 

63 سال پیش در چنین روزی، یازدهم اوت سال 1960 میلادی:

سرزمین چاد موفق به کسب استقلال از فرانسه شد و این روز، به عنوان روز ملی این کشور نامگذاری شد. در اواخر قرن نوزدهم و اوائل قرن بیستم، فرانسوی ها به چاد حمله کردند و در مدت سه سال، سراسر چاد را به تصرف خود درآوردند و این سرزمین عملا مستعمره فرانسه شد. در سال 1958 میلادی، فرانسه به چاد خودمختاری داد و دو سال بعد، در یازدهم اوت این کشور، کاملا مستقل و حکومت جمهوری در آن برقرار شد. کشور چاد با مساحت یک میلیون و 284 هزار کیلومترمربع، در مرکز قاره آفریقا قرار دارد و با کشورهای لیبی، کامرون، سودان، آفریقای مرکزی، نیجریه و نیجر همسایه است.

 

 

درگذشت استاد احمد رائض، مینیاتوریست و تذهیب کار مشهور ایرانی

IMG_20230811_100323

30 سال پیش در چنین روزی، بیستم مرداد سال 1372 هجری شمسی: استاد «احمد رائض» (Raez)، مینیاتوریست و تذهیب کار مشهور ایرانی، درگذشت. او در زادگاهش اصفهان، زیر نظر اساتید فن با سبک های مختلف هنر مینیاتور و تذهیب آشنا شد و طرح هایی تهیه کرد که در آنها معرق، سرامیک و قلم زنی نیز به کار رفته است. آثار استاد احمد رائض در نمایشگاه بین المللی بروکسل جایزه دوم این نمایشگاه را به خود اختصاص داد. این استاد برجسته، نزدیک به نیم قرن در هنر مینیاتور و میناکاری مشغول به کار بود و شاگردان بسیاری تربیت کرد. از استاد احمد رائض، بیش از 145 تابلوی نقش صورت، پرتره، به سبک مینیاتور باقی است. همچنین تعدادی از آثار نقره کاری و قلم زنی او در موزه هنرهای ملی ایران قرار دارد.

دیدگاه تان را بنویسید