
تقویم تاریخ؛ از تسلیم شدن ژاپن در برابر متفقین تا جداسازی بحرین از ایران
امروز، دوشنبه بیست و سوم مرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با 27 محرم سال 1445 هجری قمری و مطابق با چهاردهم اوت سال 2023 میلادی است.
درگذشت حاج ملاعلی کنی، عالم و فقیه شیعه
139 سال پیش در چنین روزی، 27 محرم 1306 هجری قمری: «حاج ملا علی کنی» عالم و فقیه شیعه درگذشت. او از جمله شخصیت های بزرگ در عصر قاجار به شمار می آید که با استبداد و استعمار مبارزه کرد. ملا علی کنی فرزند میرزا قربانعلی آملی در سال ۱۲۲۰ هجری قمری در محله «کن» واقع در شمال غرب تهران دیده به جهان گشود. پس از تحصیل در تهران و اصفهان، به نجف اشرف رفت و از کلاس درس اساتید بنام حوزه نجف همچون شیخ محمدحسن نجفی معروف به «صاحب جواهر»، شیخ حسن کاشف الغطاء و شیخ مشکور حولاوی نجفی بهره ها برد. در کنار حوزه علمیه نجف، شیخ علی کنی در کربلا نیز از محضر دو استاد برجسته آن زمان یعنی شریف العلماء مازندرانی و سید ابراهیم قزوینی معروف به «صاحب ضوابط» کسب فیض کرد و دوره عالی فقه و اصول را گذراند و به تهران بازگشت.
ملا علی کنی در تهران به تالیف کتاب پرداخت و کم کم درآمد حاصل از نشر کتابش را در راه آباد کردن روستاها و زمینهای بایر و آبیاری قناهای خشک صرف کرد. او ثروت خود را خرج فقرا، حل مشکلات مردم و گسترش دین اسلام میکرد. همه او را به بخشندگی و کرامت می شناختند و از هر جایی برای بهرمند شدن از بخشندگی او به در خانه اش می آمدند. به تدریج ملا علی کنی در تهران به عنوان عالمی با نفوذ شناخته شد و بیشتر مردم ایران مقلد او شدند. نفوذ حاج ملاعلی کنی چنان بود که گاهی دولتیان نیز برای رفع اختلافات شرعی خود نزد او می آمدند. در عرصه اجتماعی و سیاسی نیز، ملاعلی کنی کسی بود که با شهامت و شجاعت، بابیه را فرقه ای خارج از دین اسلام معرفی کرد و در مقابل زیاده خواهی های ناصرالدین شاه ایستاد و از انعقاد قرارداد ننگین رویترز جلوگیری کرد. علامه ملا علی کنی بالاخره پس از سالها مجاهدت بی وقفه برای برپایی احکام دین در 27 محرم سال 1306 قمری در هشتاد و شش سالگی دعوت حق را لبیک گفت و به دیدار حق شتافت. پیکرش با حضور خیل عظیم مردم تهران در شهر ری در حرم حضرت عبد العظیم حسنی به خاک سپرده شد. شهرت و جایگاه اجتماعی او به حدی بود که حتی پیروان ادیان دیگر نیز در تشییع جنازه وی شرکت داشتند و در شهرهای مختلف برای وی مجالس یادبود برپا گردید.
تسلیم شدن ژاپن در برابر متفقین
78 سال پیش درچنین روزی، چهاردهم اوت سال 1945 میلادی:
کشور ژاپن درجریان جنگ جهانی دوم تسلیم متفقین شد. در این روز ( ظهر 15 اوت به وقت توکیو) هیروهیتو امپراتور وقت ژاپن اعلامیه تسلیم بدون قید و شرط این کشور را امضاء کرد و جنگ در خاوردور نیز پایان یافت. شرایط تسلیم ژاپن در کنفرانس پوتسدام به تصویب سه بزرگ وقت (سران شوروی، آمریکا و انگلستان) رسیده بود. به این ترتیب جنگی که از سال 1939 میلادی با حمله نیروهای مسلح آلمان نازی به لهستان آغاز شده بود، در ژاپن خاتمه یافت. ژاپن و آمریکا از ماه دسامبر سال 1941 میلادی وارد نبردی سهمگین با یکدیگر شدند. اما سرانجام این جنگ با بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی توسط آمریکا که نزدیک به 200 هزار کشته بر جای گذاشت، پایان یافت.
استقلال پاکستان از هند
76 سال پیش، در روز چهاردهم اوت سال 1947 میلادی:
کشور پاکستان از هند جدا شد و استقلال خود را اعلام کرد. دین اسلام در قرن هشتم میلادی وارد شبه قاره هند شد و بخشی از این سرزمین که امروز پاکستان نام دارد تا زمان اشغال آن توسط انگلیس در اواخر قرن هجدهم میلادی، در اختیار مسلمانان بود. با آغاز قیام مردم هند علیه استعمار انگلیس، حزب «مسلم لیگ» به رهبری محمد علی جناح در سال 1906 تاسیس شد که هدف آن ایجاد یک دولت اسلامی بود. این حزب به تدریج نظر مسلمانان هند را به آرمان خود جلب کرد و سرانجام کشور پاکستان تشکیل شد. این کشور ابتدا متشکل از دو سرزمین کاملاً جدا از هم، در شرق و غرب هند بود. اما نارضایتی بنگالی های پاکستان شرقی از حکومت مرکزی، منجر به تجزیه این قسمت از پاکستان و تشکیل کشور بنگلادش درسال 1971 شد. حکومت پاکستان تا سال 1970 فرمانداری کل بود و از آن پس به جمهوری اسلامی پاکستان تغییر نام یافت.پاکستان با بیش از 803 هزار کیلومترمربع مساحت، در جنوب آسیا و در همسایگی ایران، هند، افغانستان و چین قرار دارد.
درگذشت برتولت برشت، شاعر و نویسنده آلمانی
67 سال پیش درچنین روزی ، چهاردهم اوت سال 1956 میلادی :
«برتولت برشت» (Bertolt Brecht)، شاعر و نویسنده آلمانی درگذشت. او در سال 1898 میلادی در ایالت اوگسبورگ آلمان به دنیا آمد و تحصیلاتش را در رشته علوم طبیعی به پایان رساند. در زمان به قدرت رسیدن نازی ها در آلمان او با طبع منتقدانه خود به مبارزه فکری با ایدئولوژی نازیسم پرداخت، اما از سوی گشتاپو مورد تعقیب قرار گرفت و به آمریکا گریخت. برشت، در پایان جنگ به کشورش مراجعت کرد و تا پایان عمر در آلمان زندگی کرد. برشت خالق آثاری چون «زندگی گالیله»، «طبل در شب» و «محکومیت لوکولوس» است. همچنین نمایشنامه های متعددی از او به جای مانده که در اکثر آنها، دوران حکومت نازی ها و مظالم آنها را به تصویر کشیده است.
جداسازی بحرین از ایران
52 سال پیش در چنین روزی برابر با 23 مرداد 1350 شمسی:
بحرین از ایران اعلام استقلال کرد. جزیره بحرین واقع در جنوب خلیج فارس، در اوایل دوران قاجار تحت نظر ایران اداره می شد ولی پس از چند سال، انگلیسی ها به بهانه اینکه ایران فاقد نیروی دریایی است، طی قراردادی با سلسله قاجار، حفظ امنیت خلیج فارس و بحرین را بر عهده گرفتند. این حاکمیت که بیش از یکصد و پنجاه سال به طول انجامید، بعدها به طور مکرر مورد مخالفت دولت های وقت ایران واقع می گردید ولی هر بار به نحوی با شکست مواجه می شد. در نهایت وقتی که ایران در سال 1336 .ش در لایحه تقسیمات کشوری، بحرین را استان چهاردهم ایران اعلام کرد، موجی از مخالفت در کشورهای عربی را برانگیخت. در این میان محمدرضا شاه که از شجاعت لازم برخوردار نبوده و نمی خواست حمایت کشورهای عربی را از دست بدهد و ضمناً برای اینکه بتواند حاکمیت ایران نسبت جزایر دیگر خلیج فارس از قبیل تنب کوچک و تنب بزرگ و ابوموسی را تثبیت کند، یکباره و به طور ناگهانی، تصمیم خود را مبنی بر چشم پوشی از ادعاهای دیرینه ایران به بحرین اعلام نمود و پس از آن، میانجیگری دبیر کل سازمان ملل را در این مسأله تقاضا کرد. بنابراین در 21 اردیبهشت 1349 ش برابر 11 می1970 م شورای امنیت براساس گزارش هیئت اعزامی به بحرین مبنی بر تمایل اکثریت قاطع اهالی بحرین به استقلال، قطعنامه ای صادر کرد که مفاد آن قطعنامه مبنی بر لزوم استقلال بحرین، در 24 اردیبهشت آن سال به تصویب مجلس شورای ملی ایران رسید. هنوز استقلال بحرین رسماً اعلام نشده بود که هیئت حسن نیت ایرانی راهی بحرین شد و هیئتی نیز از آنجا به ایران آمد. سرانجام این جزیره مهم و استراتژیک و سرشار از منابع انرژی در 23 مرداد 1350 .ش اعلام استقلال کرد و ایران نخستین کشوری بود که یک ساعت پس از اعلام استقلال، آن کشور را به رسمیت شناخت.
درگذشت آیت الله علی نجفی کاشانی، مفسر برجسته قرآن
37 سال پیش، در روز بیست و سوم مرداد سال 1365 هجری شمسی:
آیت الله «علی نجفی کاشانی» عالم برجسته و مفسر قرآن درگذشت. وی در سال 1300 ه.ش در کاشان (از شهرهای مرکزی ایران) متولد شد و 22 ساله بود که به شهر نجف در عراق برای تحصیل علوم دینی رفت. آیت الله نجفی در طول ده سال از اساتید بزرگ حوزه علمیه نجف بهره برد و به درجه اجتهاد نائل شد. وی در بازگشت از نجف، سه سال نیز در شهر مقدس قم به تحصیل و تدریس پرداخت و سپس به شهر خود کاشان بازگشت. این عالم فاضل در زادگاهش به تدریس و بوِیژه تفسیر قرآن کریم پرداخت که بخشی از تفسیر وی به صورت مکتوب درآمده است. آیت الله نجفی کاشانی کتاب هایی نیز نگاشته است که از جمله آنها می توان به «صدق، بزرگترین فضیلت»، «برداشتی از نماز» و «افسانه ها یا کرامات خیالی» اشاره کرد.
دیدگاه تان را بنویسید