تقویم تاریخ؛ از شهادت حضرت رقیه(س) تا امضای قرارداد ژنو
کد خبر: 27181

تقویم تاریخ؛ از شهادت حضرت رقیه(س) تا امضای قرارداد ژنو

امروز، سه شنبه سی و یکم مرداد سال 1402 هجری شمسی، برابر با پنجم ماه صفر سال 1445 هجری قمری و مطابق با بیست و دوم اوت سال 2023 میلادی است.

شهادت حضرت رقیه(س)، دختر کوچک امام حسین

IMG_20230822_094848

1384 سال پیش در چنین روزی پنجم صفر سال 61 هجری قمری:

"حضرت رقیه(س)" دختر کوچک امام حسین(ع) در شام به شهادت رسید. رقیّه‌ خاتون یا فاطمه بنت الحسین(ع) معروف به فاطمه‌ صغیره، دختر آخر امام حسین(ع) از مادری به نام ام ‌اسحاق بنت طلحه بود. سن مبارک او را سه یا چهار یا هفت سال دانسته‌ اند. امام حسین(ع) بسیار به او مهر می‌ ورزید و وی نیز به پدر، علاقه‌ فراوانی داشت. رقیّه به همراه پدر، برادران، عموها و دیگر خاندان نبوی راهی سرزمین کربلا شد. پس از شهادت امام و یارانش، اهل بیت ایشان به اسارت کوفیان درآمده و سپس راهی شام شدند. رقیّه خاتون در شام، شب و روز در فراق پدر می‌ گریست و پدر را طلب می‌ کرد. معروف است که در خرابه ‌شام، پس از دیدن سَرِ بریده پدر و گفتگوی سوزناک با وی، لب بر لب ‌های پدر نهاده و آن چنان گریست که بیهوش شد. وقتی که او را حرکت دادند، دریافتند که از دنیا رفته است. آستانه ‌حضرت رقیه (س) یکی از زیارتگاه‌ های شیعیان در شهر دمشق پایتخت سوریه، در 300 متری شمال شرقی مسجد مشهور اُموی واقع است.

 

 

درگذشت اولین فرمانده کل مستعمره هند

IMG_20230822_094846

205 سال پیش، در روز بیست و دوم اوت سال 1818 میلادی:

 «وارن هستینگز» (Warren Hastings‌) سیاستمدار انگلیسی و اولین فرماندار کل مستعمره هند، درگذشت. وی در سال 1732 متولد شد و در اوایل جوانی به عنوان منشی در کمپانی هند شرقی انگلیس مشغول کار شد. هستینگز به تدریج مدارج ترقی را طی کرد تا آنکه در سال 1768 حکومت ایالت بنگال هند به وی سپرده شد. شش سال بعد نیز به عنوان اولین فرماندار کل انگلیس در هند منصوب شد و این سمت را تا سال 1784 به مدت ده سال برعهده داشت. اگرچه انگلیس در هند جنایات فراوانی انجام داد، اما سال های حکومت هستینگز در این کشور جزو سیاه ترین سال های استعمار انگلیس در هند است. او سرزمین های بیشتری را در هند اشغال کرد و مردم را با سخت ترین شیوه ها تحت فشار قرار داد و شورش آنها را به طرز وحشیانه ای سرکوب کرد و مرتکب فسادهای مالی زیادی شد. سرانجام برخی متفکران و رقبای سیاسی هستینگز وی را تحت فشار قرار دادند و به پای میز محاکمه کشیدند. اما او نه تنها محکوم نشد، بلکه از وی تجلیل به عمل آمد.

 

 

امضای توافقنامه ژنو برای کمک به مجروحین جنگی

IMG_20230822_094844

159 سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم اوت سال ۱۸۶۴ میلادی:

قرارداد تاریخی ژنو میان نمایندگان تعدادی از کشور‌های اروپایی، آسیایی و آمریکایی به امضا رسید. هدف از امضای قرارداد ژنو، یاری رساندن به مجروحین در میدان‌های جنگ بود. طبق این موافقتنامه، اعضای تیم‌های پزشکی، امدادگران و تجهیزات مربوط به آنان باید در تمام میادین جنگ، بی طرف شناخته شوند و از هرگونه تعرض، مصون و در امان باشند. مبتکر این قرارداد، شخصی سوئیسی به نام «هانری دونان» (Henry Dunant) بود. این توافقنامه، زمینه تشکیل صلیبب سرخ را فراهم کرد.

 

 

درگذشت یکی از مخترعین تلویزیون

IMG_20230822_094838

163سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم اوت سال ۱۸۶۰ میلادی:

«پاول گوتلیب نیپکو» (Paul Gottlieb Nipkow)، یکی از مخترعین تلویزیون، در آلمان متولد شد. او در خانواده‌ای فقیر پرورش یافت، ولی با اراده و پشتکار راسخ خود، تحصیل را تا پایان دوره دانشگاه در رشته فیزیک ادامه داد. او برای اختراع وسیله‌ای جهت متحرک کردن تصویر، تحقیقات و مطالعات بسیاری انجام داد تا اینکه سرانجام موفق به اختراع فرستنده تلویزیون شد. دستگاه اختراعی نیپکو فقط می‌توانست تا فاصله ۳۰ متری، امواج خود را پخش کند، ولی بعد‌ها به تدریج، فرستنده تلویزیونی ساخت او توسط مخترعین دیگر تکمیل شد. این مخترع آلمانی در سال ۱۹۴۰ درگذشت.

دیدگاه تان را بنویسید