تقویم تاریخ؛ از قیام بوکسورها در چین تا درگذشت آیت الله طاهری خرم آبادی
امروز پنجشنبه شانزدهم شهریور سال 1402 هجری شمسی، برابر با بیست و یکم صفر سال 1445 هجری قمری و مطابق با هفتم سپتامبر سال 2023 میلادی است
استقلال برزیل از پرتغال
201 سال پیش در چنین روزی، هفتم سپتامبر سال 1822 میلادی:
کشور برزیل موفق به کسب استقلال از پرتغال شد و هفتم سپتامبر به عنوان روز ملی این کشور نام گرفت. برزیل از سال 1494 میلادی تحت استعمار پرتغال قرار گرفت. پرتغال به استثمار سرخپوستان این کشور بسنده نکرد و میلیون ها سیاهپوست را به عنوان برده، برای کشاورزی از آفریقا به برزیل آورد. در اوایل قرن نوزدهم میلادی، پس از آنکه پرتغال توسط ناپلئون بناپارت اشغال شد، امپراتور پرتغال، به همراه خانواده اش به برزیل، مستعمره پرتغال، گریخت و به همین دلیل اوضاع کشور برزیل دستخوش ناآرامی شد. بعد از شکست ناپلئون، امپراتور پرتغال به کشورش بازگشت، اما پسر وی به عنوان نایب السلطنه در برزیل به حکومت رسید. وی بعد از 14 سال در چنین روزی استقلال برزیل را از پرتغال اعلام کرد و خود را به عنوان پدروی اول، امپراتور برزیل نامید. نظام سیاسی برزیل در سال 1889 میلادی به جمهوری تبدیل شد.برزیل با مساحت بیش از هشت میلیون و پانصد هزار کیلومتر مربع، در ساحل اقیانوس اطلس، بخش اعظم مرکز و شرق آمریکای جنوبی را فرا گرفته و با کشورهای آرژانتین ، پاراگوئه و اروگوئه همسایه است.
قیام تاریخی بوکسورها در چین
124 سال پیش در چنین روزی هفتم سپتامبر 1899میلادی:
قیام تاریخی «بوکسورها» در چین سرکوب شد. بوکسورها لقب گروهی از نظامیان چینی موسوم به «آی ـ هو ـ چوآن» یا «مشت های هماهنگ عادل» بود که در مخالفت با دخالت های روزافزون دولت های غربی و ژاپن در امور کشور چین، قیام کردند. از جمله اقدامات بوکسورها تصرف سفارتخانه های دولت های غربی در شهر پکن و مبارزه شدید با فعالیت های مبلّغان مذهبی اروپایی بود. اما سرانجام قیام ضد استعماری بوکسورها را نیروهای متحد اروپایی، آمریکایی و ژاپنی در چین سرکوب کردند و دولت چین مجبور شد که غرامت سنگینی به آنها بپردازد.
درگذشت آیت الله میرزا محمد باقر آشتیانی از علمای معاصر
39 سال پیش در چنین روزی، شانزدهم شهریور سال 1363 هجری شمسی:
آیت ا... میرزا «محمد باقر آشتیانی»، از علمای معاصر ایران درگذشت. وی در سال 1284 هجری شمسی در تهران به دنیا آمد و پس از طی تحصیلات مقدماتی، برای تکمیل دانش خود، عازم حوزه علمیه نجف ـ در عراق ـ شد. آیت ا... آشتیانی تحصیلات خود را در شهر نجف در محضر اساتید برجسته آن عصر به پایان رساند. وی پس از کسب درجه اجتهاد، به تهران مراجعت کرد و به تدریس و تربیت دانش پژوهان علوم دینی همت گماشت. از جمله آثار این فقیه و عالم بزرگ می توان به کتب «ارشاد از نظر اسلام» به زبان فارسی و «مالکیت در اسلام» به زبان عربی اشاره کرد.
مرگ موبوتو سه سه سوکو، دیکتاتور پیشین آنگولا
26 سال پیش در چنین روزی هفتم سپتامبر سال 1997 میلادی:
"موبوتو سسه سوکو"(Mobutu Sese Seko)دیکتاتور پیشین کشور افریقایی کنگو مرد. ژنرال ژوزف موبوتو سسه سوکو، رئیس جمهور پیشین کشور افریقایی کنگو در سال 1930م در این کشور به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود به روزنامه نگاری پرداخت و در دهه 1950م با پیوستن به نهضت آزادیبخش کنگو به ریاست پاتریس لومومبا، در مذاکرات استقلال کنگو شرکت کرد. موبوتو پس از استقلال کنگو به ریاست ارتش کنگو رسید و در سال 1960م در سی سالگی به نخست وزیری دست یافت. موبوتو در راستای به دست گرفتن زمام امور کشور، در 25 نوامبر 1965م علیه رئیس جمهور قانونی کنگو دست به کودتا زد و زمام امور را با دیکتاتوری کامل در دست گرفت. در اوایل دهه 1990م، با پدیدار شدن تغییر اوضاع در صحنه بین المللی و انجام تحولات در کشورهای دیکتاتوری، اعتراضات و تظاهرات در شهرهای مختلف کنگو برای برکناری موبوتو فراگیر شد که منجر به وقوع جنگ های داخلی در این کشور شد. در نهایت موبوتو سسه سوکو در 16 مه 1997م پس از 37 سال زمامداری و 32 سال دیکتاتوری به مراکش گریخت. سه سه سکو سرانجام در هفتم سپتامبر 1997م در 67 سالگی درگذشت و کارنامه ای سیاه از خود به جای نهاد.
درگذشت فقیه بزرگوار، آیت الله سید حسین بدلا
20 سال پیش در چنین روزی شانزدهم شهریور سال 1382 هجری شمسی:
فقیه بزرگوار، آیت اللَّه "سید حسین بُدَلا" در سن 96 سالگی درگذشت. وی در ابتدا به فراگیری علوم اسلامی روی آورد و از محضر استادانی همچون: شیخ ابوالقاسم کبیر قمی، آخوند ملاعلی همدانی و سید محمدرضا گلپایگانی استفاده نمود. آیت اللَّه بدلا از آن پس در درس آیت اللَّه شیخ عبدالکریم حائری یزدی حاضر شد و طی سالیان متمادی، به مدارج بالای علمی و اخلاقی دست یافت. ایشان از آن پس، به تبلیغ و ترویج معارف دین و احکام شرعی پرداخت و منشأ خدمات علمی واجتماعی بسیاری گردید.
درگذشت آیت الله طاهری خرم آبادی، فقیه برجسته ایرانی
10 سال پیش در چنین روزی، 16 شهریور 1392 شمسی:
آیت الله سید حسن طاهری خرم آبادی، فقیه برجسته ایرانی درگذشت. ایشان در اول خرداد ماه 1317 هجری شمسی در خرمآباد- از شهرهای مرکزی ایران- به دنیا آمد. پدرش مرحوم حاج سید حیدر طاهری خرمآبادی از شاگردان برجستة مرحوم آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی و از دوستان نزدیک حضرت امام(ره) بود. آیت الله سید حسن طاهری خرم آبادی پس از اتمام تحصیلات مقدماتی به قم عزیمت کرد و در آنجا با حضرت امام خمینی (ره) آشنا شد و از محضر درس ایشان بهره ها برد. در طول سالهای مبارزه علیه رژیم پهلوی، بارها و بارها مورد تعقیب ساواک قرار گرفت و بارها تبعید یا زندانی شد. اما بینش صحیح وی از انقلاب و همچنین اطاعت محض از امام(ره) و علاقة وافر به ایشان، تبعید و زندان و... را بر ایشان هموار میساخت. فعالیتهای سیاسی آیةالله طاهری خرم آبادی به پیش از انقلاب محدود نبود. ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز در مسؤولیت های گوناگون همچون عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی، عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم؛نمایندگی امام در امور حج و زائران بیتالله الحرام؛ نمایندگی حضرت امام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال 1360؛ نمایندگی امام در پاکستان؛ عضویت در مجلس خبرگان رهبری و عضویت در هیأت رئیسة آن و امامت جمعه موقت تهران با حکم مقام معظم رهبری به ایفای نقش پرداخت. سید حسن طاهری پس از مدتی بیماری، صبح روز شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۲ در بیمارستان شهید بهشتی قم در سن 75 سالگی از دنیا رفت.
دیدگاه تان را بنویسید