تقویم تاریخ؛ از شهادت امام حسن عسکری(ع) تا انحلال حزب رستاخیز
کد خبر: 28399

تقویم تاریخ؛ از شهادت امام حسن عسکری(ع) تا انحلال حزب رستاخیز

امروز یکشنبه دوم مهر سال 1402 هجری شمسی، برابر با هشتم ربیع الاول سال 1445 هجری قمری و مطابق با بیست وچهارم سپتامبر سال 2023 میلادی است.

شهادت امام حسن عسکری(ع)، امام یازدهم شیعیان

 1185 سال پیش در چنین روزی ، هشتم ربیع الاول سال 260 هجری قمری:

حضرت امام «حسن عسکری» (ع) از نوادگان پاک رسول اکرم (ع) در شهر سامرا واقع در مرکز عراق، به شهادت رسید. امام حسن عسکری (ع) درسال 232 هجری قمری درشهر مدینه متولد شد. پدر گرامیش حضرت امام هادی (ع) از نوادگان پیامبر، آراسته به بهترین کمالات و فضایل انسانی بود و مادر آن بزرگوار، زنی دانشمند و با فضیلت و خیرخواه بود. آن امام بزرگوار، پس از شهادت پدر، رهبری و زعامت دینی مسلمانان را به عهده گرفت. دوران امامت ایشان به علت تولد امام موعود حضرت مهدی (عج)، دوران بسیار دشوار و حساسی بود. زیرا ماموران حکومت عباسی کاملا مراقب بودند تا چنین فرزندی را درصورت تولد، از بین ببرند. اما حضرت مهدی (عج) با عنایت و لطف خداوند به دنیا آمد و پس از شهادت پد، از دیده ها غایب شد تا به امر و اراده خداوند در آینده ای که تنها خدا به زمان آن آگاه است، ظهور کند و بساط شرک و ستم را از پهنه گیتی برچیند. امام حسن عسکری (ع) در مکتب علم و دانش خود اندیشمندان با فضیلتی را تربیت نمود که هر کدام با بجای گذاردن آثار مکتوب در زمینه های گوناگون علوم اسلامی، گام های موثری را در جهت رشد و اعتلای معارف اسلامی برداشتند. سرانجام در چنین روزی امام حسن عسکری (ع) به وسیله زهر مسموم شد و به شهادت رسید. ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت آن امام بزرگوار، دو نکته پند آموز را از آن حضرت نقل می کنیم: «دو خصلت از همه خصلت ها برترند ، یکی ایمان به خدا و دیگری نفع رساندن به برادران» «شما را به پرهیزکاری و پاکدامنی در دینتان و به راستی در گفتار و ادای امانت سفارش می کنم.»

 

 

درگذشت شیخ عزالدین حسینی، عالم بزرگ مسلمان

 461 سال پیش در چنین روزی، هشتم ربیع الاول سال 984 هجری قمری:

شیخ «عزالدین حسینی»، عالم بزرگ مسلمان در بحرین درگذشت. این دانشمند والامقام در سال 918 هجری قمری، در جبل عامل - واقع در جنوب لبنان - در خانواده ای مذهبی متولد شد و از کودکی به تحصیل علوم دینی همت گماشت. عزالدین حسینی، پس از چندی به اتفاق فرزندش شیخ بهایی به ایران آمد و در خراسان - در شمال شرقی ایران - اقامت گزید. او طی مدت هشت سال اقامت در این منطقه به ارشاد مردم و تدریس مشغول بود. از میان آثار شیخ عزالدین حسینی می توان به کتب «تحفه اهل ایمان» و «دیوان اشعار» او اشاره کرد.

 

 

الحاق اسکاتلند به انگلیس

IMG_20230924_094715

380 سال پیش در چنین روزی 24 سپتامبر سال 1643 میلادی :

اسکاتلند به انگلیس الحاق شد. اسکاتلند در قسمت شمالی جزیره انگلستان قرار دارد و منطقه‏ ای است کوهستانی و پوشیده از جنگل‏های انبوه و چمنزارهای وسیع که به وسیله چند رودخانه و نیز خلیج سالوی از خاک اصلی انگلستان جدا شده است. این منطقه از قدیم الایام مسکونی بود و بعدها محل سکونت اقوامی از انگلستان شد. در طی قرون بعدی زبان و فرهنگ انگلیسی در این مناطق نفوذ پیدا کرد. اما بین اسکاتلند و انگلستان حالت جنگ و صلح ادامه داشت. در اوائل قرن هفدهم زمینه‏ های اتحاد دو منطقه فراهم شد تا اینکه در تاریخ 24 سپتامبر 1643 اتحاد سیاسی و یک پارچگی اسکاتلند و انگلستان عملی گردید. اما ملی گرایان اسکاتلند هم اکنون به دنبال جدایی از انگلستان هستند.

 

 

 تولد چرنینکو، از آخرین رهبران شوروی

IMG_20230924_094717

112 سال پیش در چنین روزی 24 سپتامبر سال 1911میلادی :

" کنستانتین چرنینکو"(Konstantin Chernenko) آخرین رهبر شوروی پیش از گورباچف متولد شد. کُنْسْتانْتین چرنینکو در ٢٤ سپتامبر ١٩١١ در خانواده‏ ای روستایى در سیبری به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود، در ١٨ سالگی مسئول سازمان جوانان حزب کمونیست شوروی سابق شد و دو سال بعد به عضویت این حزب درآمد. وی مدت ٢٠ سال از اعضای برجسته دفتر سیاسی حزب کمونیست شوروی بود و بعدها به دبیر کلی آن رسید. از چرنینْکو به عنوان مردی اسرارآمیز و خجول که به افکار و عقاید برژنف سخت پای‏بند بود، یاد می‏ شود. وی هم‏چنین میخائیل گورباچف که مسئولیت نظارت بر امور کشاورزی شوروی را برعهده داشت تا رتبه دومین مقام این کشور ارتقاء داد و دست‏یابی وی را به عالی‏ترین مقام در اتحاد جماهیر شوروی را ممکن نمود. چرنینکو در تمام طول دوران زمام‏داری بِرژنِف در تمامی کنفرانس‏های بین ‏المللی نزدیک‏ترین همراه او بود و به همین سببْ محافل غربی وی را سایه بِرژنِف نامیده بودند. چرنینکو پس از مرگ بِرِژْنِف و آندروپُوف به ریاست شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی منصوب گردید و پس از 13 ماه زمام‏داری در 10 مارس 1985م در 74 سالگی درگذشت. پس از مرگ چرنینکو، میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق به جانشینی او انتخاب شد.

 

 

آغاز بمباران گسترده ورشو توسط هواپیماهای آلمانی

IMG_20230924_094720

84 سال پیش در چنین روزی ، بیست و چهارم سپتامبر سال 1939 میلادی :

بمباران گسترده شهر ورشو، پایتخت لهستان، توسط هواپیماهای آلمانی آغاز شد. این بمباران در آغاز جنگ جهانی دوم و به مدت سه روز انجام شد . در پی این بمبارانها ، مردم ورشو پس از یازده روز مقاومت سرسختانه ، تسلیم آلمانها شدند . هیتلر به فرماندهان ارتش نازی دستور داده بود به هر قیمتی این شهر را تصرف کنند . در جریان بمباران وحشیانه ورشو ، بیش از پانزده هزار نفر از مردم این شهر کشته شدند

 

 

استقلال گینه بیسائو از پرتغال

49 سال پیش ، در روز بیست و چهارم سپتامبر سال 1974 میلادی :

کشور آفریقایی گینه بیسائو استقلال خود را از پرتغال اعلام کرد . گینه بیسائو در سال 1446 توسط پرنس هانری ولیعهد پرتغال و همراهانش کشف و ضمیمه مستعمرات این کشور شد . گینه بیسائو که گینه پرتغال نامیده می شد ، در قرنهای هفدهم و هیجدهم از مراکز تجارت برده اروپائیان بود . از اواسط دهه 1960 ، قیام مردم این کشور علیه استعمارگران پرتغالی شدت یافت ، بطوریکه در سال 1970 ، کنترل دو سوم خاک گینه بیسائو در اختیار استقلال طلبان بود . پرتغال سرانجام درسال 1974 ، استقلال گینه بیسائو را پذیرفت .گینه بیسائو با بیش از 36 هزار کیلومتر مربع مساحت ، در شمال غربی آفریقا و ساحل اقیانوس اطلس قرار دارد و با کشورهای گینه و سنگال همسایه است .

 

 

محاصره منزل امام خمینی در نجف

IMG_20230924_094723

45 سال پیش در چنین روزی ، دوم مهر سال 1357 هجری شمسی :

نیروهای امنیتی رژیم بعث عراق در راستای همکاری با رژیم شاه ، منزل حضرت امام خمینی (ره )، رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران را در نجف محاصره کردند . رژیم سابق عراق به دلیل روابط حسنه ای که با رژیم شاه داشت ، از امام خمینی (ره ) خواست از مصاحبه با خبرنگاران ، صدور اعلامیه و ایراد نطق و خطابه درباره اوضاع ایران و علیه رژیم شاه خودداری کند ، اما امام خمینی (ره) در پاسخ آنان فرمود: «من هرجا که باشم به وظیفه شرعی خویش عمل می کنم.» اندکی بعد دولت وقت عراق امام خمینی (ره ) را وادار کرد عراق را ترک کند و بدین ترتیب مقدمات هجرت تاریخی حضرت امام (ره ) به پاریس و زمینه های اوج گیری و پیروزی انقلاب اسلامی مهیا شد .

 

 

انحلال حزب رستاخیز

IMG_20230924_094725

45 سال پیش در چنین روزی دوم مهر سال 1357 هجری شمسی:

حزب شاهنشاهی "رستاخیز" منحل شد . با روی کار آمدن دولت عوام فریب جعفر شریف امامی در بحبوحه انقلاب اسلامی مردم ایران، او قصد داشت با انجام اقداماتی، اعتراضات گسترده مردمی را آرام سازد. وی در روز اول نخست وزیری خود اعلام کرد که عضویت هیچ حزبی را ندارد و به این ترتیب، خود را از تنها حزب دولتی کنار کشید. این در حالی بود که اغلب نمایندگان مجلس و سناتورها و مقامات دولتی، اجباراً عضو حزب رستاخیز بودند. سرانجام در دوم مهرماه 1357، حزب دولتی رستاخیز پس از 43 ماه فعالیت، رسماً انحلال خود را اعلام کرد و اعلام شد که دیگر حزبی به نام رستاخیز در صحنه مبارزات سیاسی وجود نخواهد داشت. آماده‏ سازی و افتتاح آخرین دوره مجلس شورای ملی و تغییر تاریخ هجری به تاریخ شاهنشاهی از دستاوردهای شوم این حزب بود.

 

 

اعتصاب کارگران و کارکنان پالایشگاه نفت آبادان

IMG_20230924_094728

45 سال پیش در چنین روزی دوم مهر سال 1357 هجری شمسی: 

کارگران و کارکنان پالایشگاه نفت آبادان در اعتراض به استبداد رژیم پهلوی اعتصاب نامحدودی را آغاز کردند. اعتصاب کارگران و کارکنان بعضی از واحدهای تولیدی کشور، همزمان با روی کار آمدن کابینه شریف امامی آغاز گردید و تدریجاً واحدهای دیگری به آن اضافه شد. در این میان، با اعتصاب کارگران و کارکنان شرکت نفت، مردم از نظر سوخت دچار مشکل شدند. همچنین قیمت بنزین در بازار آزاد تا پنجاه برابر افزایش یافت و باعث رکود اقتصادی کشور گردید. این اعتصاب، یکی از عوامل مهم شکست دولت شریف امامی در کنترل ناآرامی‏ها بود که تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه یافت.

 

 

درگذشت استاد علی اکبر خوشدل تهرانی

IMG_20230924_094731

37 سال پیش در چنین روزی دوم مهر سال 1365 هجری شمسی :

استاد "علی اکبر خوشدل تهرانی" شاعر معاصر درگذشت. استاد علی اکبر خوشدل تهرانی در سال 1293 در تهران به دنیا آمد. او پس از اتمام تحصیلات متوسطه، به فراگیری علوم قدیمه پرداخت و صرف، نحو، فقه، اصول، معانی، بیان، بدیع، حکمت و منطق را آموخت. خوشدل سپس به سیر و سیاحت روی آورد و به مدت سی سالِ تمام، ایران، عراق، مصر، ترکیه، حجاز، افغانستان، پاکستان و هندوستان را به پای شوق طی نمود و چهار بار به زیارت خانه خدا رفت. وی از آن پس در تهران ماندگار شد و به شعر و شاعری پرداخت. علی اکبر خوشدل، در غزل و قصیده و قطعه و مثنوی، شعر می‏سرود و در غزل به شیوه صائب معتقد بود. خوشدل بیشتر به عنوان یک شاعر مذهبی و مدیحه ‏سرا شناخته شده است. چنان که مدایح و مراثی فراوانی که در حق اهل بیت(ع) سروده، معروف است و در محافل و مجالس مذهبی خوانده می‏شوند. علاوه بر دیوان کامل وی که چند روز قبل از فوتش منتشر شد؛ گلشن خوشدل، عمدةالاسرار و دیوان غزلیات از جمله آثار اوست.

 

 

درگذشت علی کریمی، نقاش و مینیاتوریست ایرانی

IMG_20230924_094733

26 سال پیش در چنین روزی، دوم مهر سال 1376 هجری شمسی :

استاد «علی کریمی» ، نقاش و مینیاتوریست ایرانی ، درگذشت . وی در سال 1292 هجری شمسی در شهر تهران متولد شد . استاد کریمی پس از مدتی آموزش نقاشی ، در هنرستان صنایع قدیمه درمحضر استاد هادی تجویدی در رشته مینیاتور به کسب هنر مشغول شد و در همانجا به تدریس پرداخت . استاد علی کریمی در دوران تدریس خود ، شاگردان زیادی تربیت کرد که امروزه از استادان چیره دست نقاشی و مینیاتور به شمار می روند .

 

 

درگذشت امین تارخ، بازیگر معروف ایرانی

IMG_20230924_094736

یک سال پیش در چنین روزی، 2 مهر سال 1401 خورشیدی:

امین تارخ، بازیگر معروف ایرانی درگذشت. او در 20 مرداد 1332 در شیراز متولد شد و بعد از قبول شدن در دانشگاه تهران در سال 1351 به سمت تهران مهاجرت کرد و بعد از فارغ التحصیلی در رشته هنرهای نمایشی، به ایفای نقش در تئاتر و فیلم های سینمایی و تلویزیونی مشغول شد. نقطه آغاز معروفیت او، بازی در سریال مشهور سربداران در دهه 1360 هجری بود. او سپس در فیلم ها و سریال های مشهوری همچون سریال ابوعلی سینا، دلشدگان، پرنده کوچک خوشبختی، سرب، مادر، شیخ مفید و .. به ایفای نقش پرداخت. او در دوران بازیگری خود موفق به کسب جوایز مختلف ملی و بین المللی از جمله جایزه بهترین بازیگر نقش اصلی مرد از جشنواره بین‌المللی فیلم جاده ابریشم در سال 1397، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم ماه و خورشید و دریافت لوح افتخار به‌عنوان «هنرمند ملی» در سال 1387 شد. این بازیگر پرتلاش و محبوب ایرانی سرانجام در تاریخ 28 شهریور به علت سکته قلبی در بیمارستان و بخش مراقبت های ویژه آی سی یو بستری شد و متاسفانه 4 روز بعد از بستری این بازیگر در 2 مهر 1401 در سن 69 سالگی فوت کرد.

دیدگاه تان را بنویسید