
تقویم تاریخ؛ از وفات حضرت عبدالمطلب تا ازدواج حضرت خدیجه و پیامبر اکرم(ص)
امروز سه شنبه چهارم مهر سال 1402 هجری شمسی ، برابر با دهم ربیع الاول سال 1445 هجری قمری و مطابق با بیست وششم سپتامبر سال 2023 میلادی است.
وفات حضرت عبدالمطلب، جد بزرگوار پیامبر اسلام(ص)
1490سال پیش در چنین روزی، دهم ربیع الاول سال 45 قبل از هجرت:
حضرت «عبدالمطلب» جد بزرگوار پیامبر اسلام (ص) در شهر مکه وفات یافت. آن حضرت از بزرگان قبیله قریش در دوران قبل از ظهور اسلام بود و در میان قریش به خرد ، فصاحت و شیوایی بیان شهرت داشت. حضرت عبدالمطلب پرده داری خانه کعبه و تهیه آب و غذای زائران خانه خدا را عهده دار بود و این وظیفه مقدس همچون میراثی گرانبها از پدر به آن حضرت رسیده بود. حضرت عبدالمطلب عمل به پیمان را محترم می شمرد، به همین سبب از نفوذ و احترام خاصی در بین مردم آن زمان برخوردار بود. از جمله فرزندان عبدالمطلب می توان عبدا... پدر حضرت محمد (ص) رسول گرامی اسلام و ابوطالب پدر حضرت علی (ع) را نام برد.
روز ازدواج حضرت خدیجه و پیامبر اکرم(ص)
1473 سال پیش در چنین روزی، دهم ربیع الاول سال 28 قبل از هجرت:
پیامبر اکرم (ص) با حضرت خدیجه (س) ازدواج کرد. خدیجه (س) دختر خویلد، زنی شرافتمند و باایمان بود و در عصر جاهلیت به او لقب طاهره به معنای پاک داده بودند. حضرت خدیجه (س) پس از ازدواج با رسول خدا (ص)، در تمام مراحل زندگی، ایشان را یاری و همراهی کرد. این بانوی بزرگ اولین کسی بود که به رسالت پیامبراکرم (ص) ایمان آورد و با تمام توان خود به یاری دین خدا برخاست حضرت خدیجه (س) از زنان ثروتمند و سرشناس زمان خود بود و گذشته از آنکه تمام ثروت و توان مالی خود را در اختیار رسول اکرم (ص) برای نشر دین خدا قرار داد، از نظر روحی نیز رسول خدا (ص) را در دعوت مردم به یکتاپرستی یاری کرد. حضرت خدیجه (س) هنگام ازدواج با حضرت محمد (ص) چهل سال داشت و 25 سال با آن حضرت زندگی کرد و همه فرزندان رسول خدا (ص) جز ابراهیم از این بانوی بزرگوار هستند و پیامبر اکرم (ص) همواره از این همسر فداکار به نیکی یاد می کرد.
تولد تی اس الیوت، ادیب و شاعر معاصر انگلیسی
135 سال پیش در چنین روزی، بیست و ششم سپتامبر سال 1888 میلادی:
«توماس استرنز الیوت» (Thomas Stearns Eliot) معروف به «تی اس الیوت»، ادیب و شاعر معاصر انگلیسی متولد شد. وی در سال 1922 با انتشار اثر منظوم خود به نام «سرزمین ویران» شهرت یافت. این شاعر انگلیسی آثار متعددی از خود برجای گذاشته که در آنها گرایش وی به مذهب آشکار است. از دیگر کتاب های الیوت می توان به «جنگ بیهوده»، «جنگل مقدس» و «جنایت در کلیسا» اشاره کرد. وی در سال 1965 درگذشت.
تولد مارتین هایدگر، فیلسوف و نظریه پرداز آلمانی
134 سال پیش در بیست و ششم سپتامبر 1889 میلادی:
"مارتین هایْدْگِر" (Martin Heidegger)فیلسوف برجسته آلمانی، در شهرِ بادن آلمان به دنیا آمد. وی بعد از تحصیل در رشته فلسفه، به تدریس در این رشته روی آورد. هایدِگِر پس از مدتی به ریاست دانشگاه فرایْبورْگْ آلمان دست یافت و به تمجید از آدولف هیتلر، رهبر حزب نازی پرداخت. به نظر او، شخص پیشوا و تنها خود او واقعیتِ موجود و آینده آلمان و قانون آن است. با این حالْ هایْدِگر بعدها از این تعاریف درباره هیتلر نادم شد. هایْدِگر پس از سالیانی از ریاست دانشگاه کناره گیری کرد و به مطالعه و تحقیق مشغول شد. او فلسفه خود را پژوهش وجود توصیف کرد و معتقد بود که توجه اصلی او به وجود، در معنای واقعی و مطلق آن است نه وجود شخصی. وی در تشریح وجود حاضر، مقوله پس از مرگ را زیر سوال برد و بر این عقیده بود که آگاه شدن از این امر که گذشتهْ پوچ بوده و آینده نیز پوچ خواهد بود، می تواند به انسان روحیه مبارزه با پوچی و پذیرش مسئولیت برای هستی خویش اعطا کند. هایدگر خود را فیلسوفی میداند که وظیفه اش نجات تمدنی است که خود را به تکنولوژی، علم و عقلانیت حساب شده، ارزان فروخته است. نوشتارهای هایدگر را معمولاً بسیار پیچیده و مبهم می دانند. این پیچیدگی و ابهام از یک سو به علت نفوذ اندیشه او در مسائل غایى و انتزاعی است و از سوی دیگر ناشی از شیوه کاملاً خاص اوست که در زبان خود به کار می گیرد. وی در برخی از کتب خود، خواننده را به مرداب پیچیدگی ها و ابهامات می کشاند که راه پیدا کردن از آن به سرزمین عقل تقریباً غیرممکن است. از هایدِگر آثار متعددی بر جای مانده که وجود و زمان، متافیزیک چیست، تفکر چیست و سرچشمه کار هنر، از آن جمله است. مارتین هایْدِگِر سرانجام در 26 مه سال 1976م در 87 سالگی درگذشت.
استقلال نیوزیلند از انگلیس
116 سال پیش، در روز بیست و ششم سپتامبر سال 1907 میلادی:
کشور نیوزیلند در شرق استرالیا، استقلال خود را به دست آورد. جزایر نیوزیلند در سال 1769 میلادی مستعمره انگلیس شد. در قرن نوزدهم، همراه با مهاجرت وسیع انگلیسی ها به این سرزمین، استعمار نیوزیلند شدت یافت. به همین دلیل، مائوری ها - بومیان اصلی نیوزیلند - که زمین های خود را در اشغال بیگانگان می دیدند، در سال 1840 قراردادی با انگلیس امضا کردند. براساس این قرارداد، حکومت انگلیس بر نیوزیلند به رسمیت شناخته شد، مشروط به آنکه مهاجران انگلیسی به اراضی آنها تعرض نکنند. نقض این قرارداد توسط انگلیسی ها، موجب دو جنگ خونین میان مائوری ها و انگلیس در سال های 48 - 1845 و 70 - 1860 شد که در آنها مائوری ها سرکوب شدند، اما سرانجام نیوزیلند در سال 1907 با حکومت فرمانداری کل مستقل شد. زلاندنو، متشکل از دو جزیره اصلی و تعدادی جزیره کوچک در اقیانوس آرام جنوبی قرار گرفته است و بیش از 268 هزار کیلومترمربع مساحت دارد.
درگذشت "جورج سانْتایانا" فیلسوف و نویسنده معروف اسپانیایی
71 سال پیش در چنین روزی، 26 سپتامبر 1952 میلادی:
"جورج سانْتایانا" فیلسوف و نویسنده معروف اسپانیایی درگذشت. خورخه اگوستین نیوکلاس روئیز د سانتایا ای بوراس (به اسپانیایی: Jorge Agustín Nicolás Ruiz de Santayana y Borrás) معروف به جرج سانتایانا (به اسپانیایی: George Santayana) در ۱۶ دسامبر ۱۸۶۳ در مادرید به دنیا آمد. وی فیلسوف، شاعر و رماننویس اسپانیایی بود و با وجود اینکه تمام عمر شهروند اسپانیا بود ولی در آمریکا بزرگ شد، تحصیل کرد و آثارش را هم به زبان انگلیسینگاشت. به همین دلیل وی را عموماً یک فرزانه آمریکایی محسوب میکنند. سانتایانا شاید بیشتر برای جملات قصارش معروف است، خصوصاً جملهٔ: «آنان که سرگذشت خود را به یاد نسپارند محکوم به تکرار آن هستند.» (که گاهی قانون پیآمدهای تکرارشونده سانتایانا خوانده میشود).
کشته شدن اس. دبلیو. آر. دی . باندرانایکه "نخست وزیر سریلانکا به دست یک راهب بودایی
64 سال پیش در چنین روزی، 26 سپتامبر 1959 میلادی:
اس. دبلیو. آر. دی . باندرانایکه " (Solomon West Ridgeway Dias Bandaranaike) نخست وزیر وقت کشور سریلانکا به دست یک راهب بودایی کشته شد. وی که فارغ التحصیل دانشگاه آکسفورد انگلستان بود در باز گشت به وطن - به قول خودش با جرأتی که کارهای دکتر مصدق در ایران به او داده بود - در سال 1952 (1331 خورشیدی ) حزب" آزادی ملیون سریلانکا " را تاسیس کرد . تنها اصحاب حرفه، کارگران، کشاورزان و معلمان می توانستند وارد این حزب شوند. درهای حزب به روی فئودالهای، بازیگران سیاسی (سیاسی کاران حرفه ای)، بازرگانان عمده و ثروتمندان بسته بود. وی سپس با چهار حزب سوسیالیست و سوسیال دمکرات کشورخود ائتلاف کرد و با شعار سریلانکا متعلق به سریلانکایی ها است و زبان رسمی کشور باید زبان بومی باشد در سال 1956 انتخابات را برد و نخست وزیر شد. باندرانایکه به همه وعده های انتخاباتی اش وفا کرد و زبان انگلیسی را که یادگار استعمار انگلستان بود از رسمیت انداخت و یک سیاست مستقل ملی در پیش گرفت و با برخی کشورهای کمونیست رابطه برقرار ساخت. اما در 25 سپتامبر 1959، بندرانایکه در خانه شهری خود در کلمبو مورد اصابت گلوله قرار گرفت و روز بعد بر اثر جراحات جان خود را از دست داد.پس از ترور باندرانایکه ، احساسات مردم تحریک شد و خواهان آن شدند که همسر او "سیریما" (Sirima) که تجربه کافی هم در کار سیاست و دولت نداشت برجایش بنشیند و "سیریما"، به عنوان اولین نخست وزیر زن در جهان، تا لحظه مرگ در سال 2000 سه دور متناوت نخست وزیر سریلانکا بود. در این میان حزب آزادی ملیون و احزاب موتلفه سریلانکا در سال 1994 "چاندریکا" (Chandrika Kumaratunga) دختر باندرانایکه را هم رئیس جمهوری کردند و از این سال تا سال 2000 ، دختر؛ رئیس جمهور و مادرش نخست وزیر او بود.
درگذشت استاد «رضا مافی»، هنرمند برجسته و خطاط صاحب سبک
41 سال پیش، در روز چهارم مهر سال 1361 هجری شمسی:
استاد «رضا مافی»، هنرمند برجسته و خطاط صاحب سبک معاصر درگذشت. وی در شهر مشهد مقدس متولد شد. مافی به هنر خطاطی علاقمند بود و نزد استاد اعتصامی، تعلیم خط را آغاز کرد. مافی تعلیمات خود را نزد اساتید برجسته انجمن خوشنویسان ایران ادامه داد. استاد مافی نخستین هنرمند خطاط بود که خط و نقاشی را به صورت تابلو عرضه کرد و خط نستعلیق را به شکل نقاشی - خطاطی، ترسیم کرد. این هنرمند خطاط، بیش از هشتصد تابلو خلق کرد و تعدادی نمایشگاه از آثار خود، در داخل و خارج از ایران برپا کرد. آخرین نمایشگاه استاد مافی در سال 1358 هجری شمسی برای بزرگداشت شهیدان راه آزادی در تهران برپا شد.
شهادت مایا ناصر، خبرنگار پرس تی وی
11 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و ششم سپتامبر 2012 میلادی:
روزنامه نگار مسیحی سوری و خبرنگار شبکه پرس تی وی جمهوری اسلامی ایران، مایا ناصر در حالی که در حال تهیه گزارش برای پرس تی وی ایران، توسط تروریست ها موردهدف قرار گرفت و در دمشق کشته شد. مایا ناصر، متولد 8 مرداد 1358/ 30 جولای 1979 در سوریه بود. وی در دانشگاه کوپلان واقع در نیویورک امریکا علوم سیاسی خواند و به زبان عربی و انگلیسی تسلط داشت. مایا ناصر و حسین مرتضی مدیر دفتر شبکه تلویزیونی العالم در سوریه سرگرم پوشش خبری دو انفجار در دمشق و درگیریها در این شهر بودند که هدف گلوله مستقیم تکتیرانداز شورشیان معارض دولت سوریه قرار گرفتند. در این حادثه حسین مرتضی از ناحیه پای چپ مجروح شد و مایا ناصر با اصابت دو گلوگه به پیشانیاش به شهادت رسید.
دیدگاه تان را بنویسید