تقویم تاریخ از آغاز هفته وحدت تا انتفاضه الاقصی
کد خبر: 28542

تقویم تاریخ از آغاز هفته وحدت تا انتفاضه الاقصی

امروز پنجشنبه ششم مهر سال 1402 هجری شمسی، برابر با دوازدهم ربیع الاول سال 1445 هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم سپتامبر سال 2023 میلادی است.

 تولد پیامبر اکرم(ص) به روایتی و آغاز هفته وحدت

1498 سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ربیع الاول سال 53 قبل از هجرت:

بنابر قول برخی از مورخان مسلمان همچون مسعودی، حضرت محمد (ص)، خاتم پیامبران ولادت یافت. اما در برخی منابع معتبر دیگر، روز ولادت ایشان، هفدهم ربیع الاول همان سال ذکر شده است. براین اساس، جمهوری اسلامی ایران روزهای دوازدهم تا هفدهم ربیع الاول هر سال را، هفته وحدت مسلمانان نامیده است و مسلمانان جهان نیز با استقبال از این ابتکار جمهوری اسلامی ایران، در این هفته با وحدت و یکدلی، خجسته سالروز ولادت حضرت رسول اکرم (ص) را جشن می گیرند. هفته وحدت فرصت مناسبی برای نزدیک کردن قلوب مسلمین و ایجاد همبستگی میان آنها در برابر دشمنان جهان اسلام، است.

 

 

آغاز ساخت مسجد قبا

IMG_20230928_104819

1444 سال پیش، در روز دوازدهم ربیع الاول سال اول هجری قمری:

شالوده اولین مسجد در اسلام، توسط پیامبر اکرم (ص) در قریه ای به نام «قُبا» در نزدیکی مدینه، ریخته شد. آن حضرت به هنگام هجرت به مدینه، در توقفی چند روزه در این قریه، این بنای تاریخی و مذهبی را پایه گذاری کرد. توقف حضرت محمد (ص) در روستای قبا برای آن بود که حضرت علی (ع) و همراهانش به ایشان ملحق شوند، زیرا حضرت علی (ع) به هنگام هجرت رسول خدا (ص) در بستر ایشان خوابید تا پیامبر (ص) از توطئه مشرکان برای قتل خود رهایی یابد. علی (ع) سپس سه روز در مکه باقی ماند تا امانت های مردم را که نزد رسول خدا (ص) بود به آنها بازگرداند. پس از آن علی (ع) با جمعی از نزدیکان به مدینه هجرت کرد. از آنجا که مسجد در اسلام به عنوان عبادتگاه و محلی برای رسیدگی به امور مسلمانان است، مسجد قبا به عنوان اولین مسجد، اهمیت بسیاری دارد. این مسجد که اکنون تغییرات زیادی یافته است، به عنوان یکی از مکان های مهم تاریخی و مقدس اطراف شهر مدینه به شمار می رود

 

 

وفات احمد بن حنبل، از علمای عراق

IMG_20230928_104815

1204سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ربیع الاول سال 241 هجری قمری:

«احمدبن حنبل»، از علمای مسلمان در بغداد وفات یافت. او در سال 164 هجری قمری در همان شهر متولد شد و تحصیلاتش را در بغداد و دیگر شهرها نزد علمایی همچون محمد ادریس شافعی تکمیل کرد. احمد بن حنبل به جمع آوری حدیث علاقه بسیار داشت و به همین منظور به کوفه، بصره، مکه، مدینه، شام، یمن و الجزیره رفت. از احمدبن حنبل کتابی بنام مسند (mosnad) برجای مانده که دربر گیرنده احادیث فراوانی است که او در زمان حیاتش آنها را گردآورده است. وی بنیانگذار مذهب حنبلیه از مذاهب چهارگانه اهل سنت است.

 

 

تولد آیت الله شید علی طباطبایی از علمای بزرگ اسلام

284 سال پیش، در روز دوازدهم ربیع الاول سال 1161 هجری قمری:

آیت الله «سید علی بن محمد طباطبایی»، عالم بزرگ مسلمان در شهر کاظمین ـ در نزدیکی بغداد در عراق ـ در خانواده ای فاضل و سرشار از معنویت متولد شد. وی بi زودی تحصیل علوم دینی را با پشتکار فراوان آغاز کرد و در این راه نبوغ فراوان از خود نشان داد و به مقام عالی اجتهاد رسید. سید علی طباطبایی مؤلف کتاب مشهور «ریاض المسائل» در زمینه فقه است و به همین جهت به صاحب ریاض شهرت دارد. از دیگر کتب معروف او می توان به «الرسالة البهیه» در رد افکار انحرافی، «شرح مفاتیح الشرایع» و «رسالة اصول الخمس» اشاره کرد. سید علی طباطبایی به زهد و عبادتِ بسیار معروف بود و در عین حال فعالیت های اجتماعی فراوانی به نفع مردم، بویژه محرومین انجام داد. از جمله وی دیواری به دور شهر کربلا کشید تا این شهر مقدس از حملات وحشیانه وهابیون در امان بماند. همچنین مسجد جامع کربلا یادگار این عالم پرهیزکار است. وی در سال 1231 قمری در همین شهر درگذشت.

 

 

درگذشت هرمان  ملویل، خالق موبی ریک 

IMG_20230928_104809

132 سال پیش، در روز بیست و هشتم سپتامبر سال 1891 میلادی:

«هرمان ملویل» (Herman Melville)، نویسنده آمریکایی در سن 72 سالگی درگذشت. هرمان از نوجوانی شوق حادثه‌ جویى داشت و در نوزده سالگی به عنوان یک ملوان ساده، کار بر روی کشتی را آغاز کرد. وی تصمیم گرفت تا ماجراهای سفرش را یادداشت کند که این امر به نگارش دو کتاب خاطرات انجامید. وی در سال 1849م کتاب «مارْدی» را به صورت هجوی نیش‌دار از زندگی اقتصادی جامعه غرب و مذهبِ آمیخته با سالوس و ریا نگاشت که مورد پسند خوانندگان قرار نگرفت. ملویل چندی بعد، شاه‌کار خود، «موبی دیک» را نگاشت که تمثیل و نشانه‌ ای است از مردی عصیان ‌زده در برابر قدرت شرّ و مصمم به خلع سلاح کردن این قدرت و غلبه بر آن. ارزش این کتاب به سبب قصه مرموز و پیچیده و دشوار به صورت معماهای هیجان‌ زده، بسیار دیر شناخته شد و اظهارنظرهای انتقادی و ترجمه‌ های فراوانی از آن صورت گرفت. ملویل در سال 1876م داستان بزرگ فلسفی و منظوم خود را به نام کِلْرِل منتشر کرد. کِلْرِل شامل رؤیاهای مبهم از آشتی با عالم خلقت می‌ باشد که هنوز هم نامفهوم و تاریک مانده است.

 

 

درگذشت لویی پاستور، بنیانگذار میکروب شناسی

IMG_20230928_104803

128 سال پیش در چنین روزی 28 سپتامبر سال 1895 میلادی:

"لویی پاستور" (Louis Pasteur) پزشک فرانسوی و بنیان گذار میکروب شناسی درگذشت. لویى پاستور، در 27 دسامبر سال 1822م در خانواده ‌ای تنگ‌دست در یکی از شهرهای فرانسه به دنیا آمد. پاستور در سال 1847م موفق به اخذ دکترا در رشته علوم طبیعی گردید و در 1873م عضو آکادمی پزشکی فرانسه شد. لویى پاستور پس از تحمل رنج هفده سال تحقیق و مطالعه در آزمایشگاه توانست موفقیت بزرگی در پیشرفت شیمی، پزشکی و صنعت که سود آن نصیب همه جامعه بشری گردید، به دست آوَرَد. پاستور با کشف مهم خود، مبنی بر شناسایى باکتری‌ های زیان ‌آور به عنوان عامل بیماری ‌ها، جان مردم بی‌شماری را از مرگ نجات داد. او ثابت کرد که عمل تخمیر و کپک زدن غذاها به دلیل فعل و انفعالات شیمیایى نیست بلکه بر اثر وجود موجودات زنده ذره بینی می ‌باشد. این کشفیات او دانشِ مدرنِ میکروب‌ شناسی را پایه ریزی کرد و در عین حال، پاستور را به این نتیجه رساند که می‌ توان میکروب‌ ها را با حرارت معتدل نابود کرد. پاستور هم‌چنین داروی ضد بیماری سیاه زخم در حیوانات را کشف کرد و پس از آن سِرُم ضد هاری را به دست آورد. این پزشک شهیر در سال 1888م انیستیتو پاستور رابه منظور تولید سرم مزبور تأسیس کرد که درحال حاضر این مؤسسه با صدها شعبه در جهان، برخی امور مربوط به بهداشت مواد غذایی و ساخت واکسن‌ ها و سرم‌ ها را برعهده دارد. لویی پاستور سرانجام در 28 سپتامبر سال 1895م در 73 سالگی درگذشت و با احترام فراوان در انیستیتوی پاریس به خاک سپرده شد.

 

 

استقلال عمان از استعمار انگلیس

IMG_20230928_104806

103 سال پیش در چنین روزی 28 سپتامبر سال 1920 میلادی:

استقلال "عمان" از استعمار انگلستان اعلام و این روز به نام روز استقلال این کشور نامگذاری شد. کشور پادشاهی عمان در جنوب خلیج فارس و دریای عمان و در همسایگی کشورهای عربستان، امارات متحده عربی و یمن واقع شده است. این کشور از سال 1508م به تصرف نیروهای استعماری پرتغال درآمد و پس از یک‌صد و پنجاه سال، در سال 1659م، تحت کنترل امپراتوری عثمانی قرار گرفت. پس از آن، این سرزمین بین حکام محلی عمان و پادشاهی افشاریه در ایران ردّ و بدل گردید تا این‌که از اواخر قرن هجدهم، تحت حمایت انگلیس واقع شد و از سال 1820م به طور رسمی به اشغال استعمارگران انگلیسی درآمد. در نهایتْ یک قرن بعد، در 28 سپتامبر 1920م قرارداد معروف به "معاهدة السیب" بین مقامات دو کشور امضاء گردید و به موجب آن، پس از یک‌صد سال، استقلال عمان به رسمیت شناخته شد.

 

 

درگذشت ادوین هابل، اخترشناس مشهور جهان

IMG_20230928_104758

70 سال پیش در چنین روزی 28 سپتامبر 1953 میلادی:

"ادوین هابل" (Edwin Hubble) منجم و اخترشناس معروف امریکایی درگذشت. ادوین در ابتدا در رشته حقوق به تحصیل پرداخت اما با مطالعه درباره آسمان و ستارگان، به نجوم و ستاره ‌شناسی گرایش یافت و از سال 1914م به مدت سه سال در یک رصدخانه با تلسکوپ به تحقیقات نجومی مشغول بود. هابل در سال 1924م، با کمک تلسکوپ به کشف ستارگان درون سحابی نائل آمد و از آن پس، تحقیقات خود را در این زمینه ادامه داد و ثابت کرد که پاره‌ ای از این ستارگان، متغییر می‌ باشند. هابل هم‌چنین این مساله را به اثبات رساند که سحابی ‌های دیگری وجود دارند که مسافتشان از زمین به مراتب بیشتر از مسافت‌ هایى است که تا آن زمان شناخته شده است. هابل بدین نحو، مطالعه در جهان ماورای کهکشان را بنیاد نهاد و نخستین بار وجود اجرام سماوی را که از آن‌ها به سحابی‌ های برون کهکشانی تعبیر کرد، اعلام داشت. هابل نخستین کسی است که مدارکی در تایید جهانِ در حال گسترش عرضه کرد و یافته‌ های خود را به صورت قانون هابل بیان داشت. طبق این قانون، فواصل بین کهکشان‌ ها دائماً در حال زیاد شدن است و به عبارت دیگر کیهان در حال گسترش می ‌باشد(قانون هابِل در زمانی مطرح شد که قرآن، کتاب مقدس مسلمانان، در حدود چهارده قرن قبل از آن، به گسترش یافتن آسمان اشاره کرده و فرموده است: "ما آسمان را با قدرت بنا کردیم و همواره آن را وسعت می‌بخشیم" سوره ذاریات، آیه 47) ادوین پاول هابل سرانجام در 64 سالگی درگذشت. سال‌ها بعد از مرگ او و در اوایل دهه 1990م، تلسکوپ فضایی عظیمی به فضا پرتاب گردید تا به رصد ستارگان بپردازد که به افتخار این دانشمند بزرگ، تلسکوپ هابل نامیده شد.

 

 

درگذشت آندره برتون، بنیانگذار مکتب سورئالیسم

IMG_20230928_104755

57 سال پیش در چنین روزی 28 سپتامبر سال 1966 میلادی :

"آندره بِرتون" (André Breton) شاعر فرانسوی و بانی مکتب "سورئالیسم" در سن 64 سالگی درگذشت. برتون، شاعر، محقق و منتقد فرانسوی در 16 آوریل 1902م در شهر اورن فرانسه به دنیا آمد. وی همزمانْ با آشنایی با انجمن ‌های ادبی زمان خود، از شاعران مختلف الگو گرفت. با آغاز جنگ جهانی اول و ادامه آن، برتون به ابداع مکتب جدیدی پرداخت که به نام سورئالیسم شهرت یافت. این مکتب به معنی برتر از واقع، شیوه‌ ای است که برتونْ آن را در سال 1922م در فرانسه ایجاد کرد. شکست سدها و گشودن بندها و نیز عصیان در برابر همه چیز، محرک اصلی و باطنی سورئالیسم است. این مکتب می‌ کوشد تا از راه شعرْ بر اذهان تسلط پیدا کند. زیرا پیشنهاد می‌ کند که نویسنده پس از آن که خود را به رؤیا سپرد، هرچه به ذهنش رسید، باید بی‌ تأمل یادداشت نماید. سورئالیسم زبان قرن بیستم و نابسامانی‌ ها و آشفتگی ‌های روزگار را بازگو می ‌کند و لزوماً عقلی و منطقی نیست. از برتون آثار متعددی بر جای مانده که روشنی زمین، هوای آب و تپانچه موسفید، در زمینه نظمْ، از آن جمله‌ اند. هم‌چنین اصول اندیشه شخصی برتون در مجموعه ای به نام بیانیه‌ های سورئالیسم انتشار یافت.

 

 

 درگذشت جمال عبدالناصر، رئیس جمهور مصر

IMG_20230928_104753

53 سال پیش، در روز بیست و هشتم سپتامبر سال 1970 میلادی:

 «جمال عبدالناصر» رئیس جمهوری مصر درگذشت. وی در سال 1916 متولد شد. عبدالناصر در جنگ اول اعراب با رژیم صهیونیستی در سال 1948 شرکت داشت و در سال 1952 به همراه ژنرال نجیب، علیه ملک فاروق کودتا کرد و نظام سلطنتی مصر را برانداخت. عبدالناصر دو سال بعد با برکناری ژنرال نجیب به ریاست جمهوری رسید و اقدامات خود را برای اصلاحات در مصر و مبارزه با استعمار و رژیم اشغالگر قدس آغاز کرد. عبدالناصر در سال 1956 کانال سوئز را ملی اعلام کرد. درپی این اقدام، نیروهای فرانسه، انگلیس و رژیم صهیونیستی به مصر حمله کردند. مقاومت مصر به رهبری عبدالناصر درمقابل این حمله مشترک، باعث افزایش وجهه عبدالناصر و رهبری وی در جهان عرب شد. عبدالناصر در سال 1958 از اتحاد مصر با سوریه و سپس یمن، کشور جمهوری عربی متحده را تشکیل داد که فقط سه سال دوام آورد. شکست مصر در جنگ با رژیم صهیونیستی در سال 1967 ، ناکامی بزرگی برای عبدالناصر بود.

 

 

درگذشت حسین ناصحی، آهنگساز برجسته ایرانی

IMG_20230928_104744

46  سال پیش در چنین روزی ششم مهر سال 1356 هجری شمسی:

حسین ناصحی، آهنگساز برجسته ایرانی در سن 52 سالگی درگذشت. حسین ناصحی از آهنگسازان ایرانی در زمینه موسیقی سمفونیک بود. ساز تخصصی وی ترومبون بود و استاد او در تهران یکی از استادان چک به‌ نام ژوزف اسلادک بود. ناصحی، آثار اولیه خود را برای درک تکنیک کمپوزیسیون به سبک استادان بزرگ گذشته باخ، سکریابین و گابریل فوره نوشت و به ‌تدریج به مطالعه در موسیقی مشرق‌ زمین و به ‌خصوص موسیقی ایرانی پرداخت و کوشید تا در آثارش شخصیت موسیقی شرق را نمایان سازد.از آثار حسین ناصحی می‌توان به پوئم شور (برای ویلنسل و پیانو)؛ کوارتت زهی در می‌مینور؛ حرمان (برای آواز و پیانو، که به حسین سرشار تقدیم شده است)؛ آواز بی‌گفتار (برای ارکستر)؛ گدا (برای پیانو)؛ رقص در بارگاه شاه سمنگان (برای آواز و ارکستر)؛ ملودرام رس.

 

 

درگذشت فردیناند مارکوس، رئیس جمهور و دیکتاتور فیلیپین

IMG_20230928_104742

34 سال پیش در چنین روزی 28 سپتامبر سال 1989 میلادی:

"فردیناند مارکوس" رئیس جمهور و دیکتاتور پیشین فیلیپین درگذشت. فردیناند امانوئل ادارلین مارکوس دهمین رئیس‌جمهور فیلیپین بود. وی از سال ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۶ مستبدانه بر فیلیپن حکومت کرد. در عصر حکومت وی آزادیخواهان بسیاری کشته شدند. وی پس از سرنگونی رژیم‌اش به ایالات متحده آمریکا گریخت و عاقبت در جزیره هونولولو در ایالت هاوایی درگذشت.

 

 

درگذشت بهزاد باشی، محقق معاصر ایرانی

32 سال پیش در چنین روزی ششم مهر سال 1370 هجری شمسی:

بهزاد باشی، مترجم و مؤلف معاصر ایرانی درگذشت. بهزاد باشی مترجم و نویسنده‌ای مبارز بود و بیش‌تر سال‌ های عمر خود را در زندان، تبعید و فعالیت مطبوعاتی گذراند. وی در جوانی وارد جریانات سیاسی شد و به زندان افتاد. باشی، با زبان انگلیسی و موسیقی اشنایی کامل داشت. بهزاد باشی در زندان بر دانش زبانی خود افزود و انگلیسی را به ‌طور کامل آموخت. وی نزدیک به سی سال با مطبوعات ایران، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری‌ها همکاری فعال داشت. وی یکی از معدود مترجمانی بود که طی سال‌های فعالیتش، شناخت و دانش خوانندگان و علاقه‌مندان ایرانی را نسبت به هنر کلاسیک افزایش دادند. از بهزاد باشی آثار متعددی باقی مانده است که از آن میان "تاریخ جامع موسیقی" را می‌توان نام برد. ترجمه کتاب‌های "جامعه فئودالی"، "آمریکای بزرگ و حقوق بشر"، "خنیاگری و موسیقی ایرانی" و "تاریخ موسیقی خاورزمین" از دیگر آثار بهزاد باشی به‌ شمار می‌ روند. وی، ده سال آخر عمر را بر سر ترجمه کتاب پنج جلدی "تاریخ جامع موسیقی" - که حجم آن بیش از چهار هزار صفحه است - به ‌همراه کتاب ‌های "تاریخ موسیقی خاورزمین" ‌و "زندگی شومان" گذاشت.

 

 

قطعنامه سازمان ملل در محکومیت حفر تونل در زیر مسجدالاقصی

IMG_20230928_104739

27 سال پیش ، در روز بیست و هشتم سپتامبر سال 1996 میلادی:

شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه ای، خواستار پایان عملیات حفر تونل در زیر صحن مسجد الاقصی توسط رژیم صهیونیستی شد. در پیش نویس این قطعنامه، حفاری غیرقانونی صهیونیست ها محکوم نیز شده بود که با مخالفت آمریکا، این بند از متن نهایی قطعنامه حذف شد. حفر تونل در زیر صحن مقدس مسجد الاقصی توسط رژیم صهیونیستی در 23 سپتامبر 1996 ، درگیری های خونین و گسترده ای را میان نیروهای این رژیم و فلسطینی ها درپی داشت که در جریان آنها صدها فلسطینی کشته و مجروح شدند . صهیونیست ها از زمان اشغال بیت المقدس در سال 1967 بارها اقدام به حفاری در اطراف و صحن مسجد الاقصی کردند و حتی در سال 1969 آن را به آتش کشیدند. با وجود خواست شورای امنیت مبنی بر توقف عملیات حفر تونل در زیر صحن مسجدالاقصی، رژیم صهیونیستی همچنان به حفاری در اطراف بنای تاریخی و مقدس مسجد الاقصی و زیر آن ادامه داده است.

 

 

آغاز انتفاضه الاقصی

IMG_20230928_104736

23 سال پیش، در روز بیست و هشتم سپتامبر سال 2000 میلادی:

انتفاضه مردم فلسطین بار دیگر شعله ور شد. به دنبال ورود آریل شارون رهبرحزب تندروی لیکود و عامل قتل عام فلسطینی ها در اردوگاه های صبرا و شتیلا، به مسجدالاقصی و هتک حرمت این مسجد مقدس، فلسطینی های خشمگین در اعتراض به این اقدام دست به تظاهرات زدند و قیام خود را آغاز کردند. به همین دلیل این قیام، انتفاضه مسجد الاقصی نام گرفته است. قیام سراسری فلسطینی ها در شرایطی شروع شد که مذاکرات مربوط به روند سازش میان رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین با شکست مواجه شده بود و فلسطینی ها دریافته بودند که از طریق گفت و گو و سازش با صهیونیست ها نمی توانند حقوق حقه خود را بازپس گیرند. رژیم صهیونیستی برای سرکوب انتفاضه مسجد الاقصی از خشن ترین شیوه های ترور و سرکوب، از جمله حمله به فسطینی های بی گناه با تانک، هلی کوپتر و هواپیما و همچنین کشتار وحشیانه آنها، استفاده کرده است. با این حال، مردم مسلمان فلسطین همچنان مقاوم و استوار، درپی کسب حقوق و آزادی سرزمین خود هستند و انتفاضه مقدس خویش را ادامه می دهند.

دیدگاه تان را بنویسید