تقویم تاریخ
کد خبر: 28600

تقویم تاریخ

امروز شنبه - ۸ مهر ۱۴۰۲ مطابق 30 سپتامبر 2023 میلادی و ١٤ ربیع الاول ١٤٤٥ است .

آغاز غزوه‌ ی دُومةُ الجَندل به رهبری رسول اکرم(ص) (5 ق)

O1387961177

دُومةُالجَندل منطقه‌ ای در حاشیه‌ ی شرقی شام است که دارای زمامداری مسیحی و فرمانبردار امپراتور روم بود.حاکم این منطقه، مسافران و رهگذران را مورد اذیت و آزار قرار می‌داد و تصمیم گرفته بود تا به مدینه حمله نماید.هنگامی که خبر گستاخی و ستمگری وی به مسلمانان رسید، بلافاصله عازم منطقه گردیدند ولیکن اهالی آن تسلیم شدند و جنگی میان مسلمانان و آنان روی نداد.غزوه‌ ی دومة الجندل نخستین برخورد مسلمانان با رومیان به شمار می‌رود.

 

رحلت آیت اللَّه سید روح‌ اللَّه خاتمی نماینده امام و امام جمعه یزد (1409 ق)

سید روح‌ اللَّه خاتمی

آیت ‌اللَّه سید روح ‌اللَّه خاتمی در سال 1324 ق در اردکان یزد به دنیا آمد.در اصفهان از محضر اساتیدی چون آیات عظام علی آقا شیرازی، سید محمد و سید علی نجف آبادی و... استفاده نمود.وی پس از شهادت آیت ‌اللَّه صدوقی، از طرف حضرت امام خمینی(ره) به عنوان نماینده ‌ی ولی فقیه و امام جمعه ‌ی یزد انتخاب گردید.وفات ایشان در سال 1409 ق برابر با 5 آبان 1367 ش در 85 سالگی روی داد.

 

درگذشت امیل زولا نویسنده 1902 م

امیل زولا

امیل ادوارد شارل آنتوان زولا، داستان‌سرای شهیر فرانسوی در دوم آوریل 1840م در پاریس به دنیا آمد. وی در ابتدا دارای زندگی فقیرانه ‌ای بود و با تنگ‌دستی روزگار می‌گذرانید اما پس از اشتغال در یک کتاب‌فروشی، اوقات فراغت خود را صرف نویسندگی نمود و پس از انتشار چند اثر خود، مورد توجه جامعه ادبی فرانسه قرار گرفت.

زولا طرفدار سرسخت و یکی از پایه ‌گذاران سبک ناتورالیسم و مبلغ این مکتب بود که بر اساس آن، داستان باید بر تفکر علمی و توصیف دقیق استوار باشد.زولا ابتکار واقعی هنری را در رها کردن سنت‌ها و تابع زندگی زمان شدن می‌دانست و اعتقاد راسخ داشت که روش علمی، بهترین روش برای نزدیک شدن به حقیقت است. وی معتقد بود که زندگی را چنان که هست باید دید از این رو، زولا برای تصویر دقیق زندگی عصر خود، توصیف جزئیات را به سرحد کمال رساند و در این راه، چیزی او را متوقف نکرد.

او در آثار خود، واقعیات را با تلخ‌ترین و خشن‌ ترین جنبه‌ های آن تشریح می‌کرد. زولا از دریچه یک دانشمند دقیق و ریزه کار به زندگی می‌نگریست و با دقت خسته کننده ‌ای، آن را نقاشی می‌کرد.زولا در اواخر عمر مورد توجه شدید مردم قرار گرفت و آکادمی فرانسه او را به عضویت قبول کرد ولی زولا دعوت آکادمی را نپذیرفت. داستان‌های زولا، بیشتر حاوی بررسی‌های دقیق در شناسایى مردم و خوی و نژاد و طبیعت آن‌هاست. زولا از مصلحان اجتماعی زمان خود نیز به شمار می‌رفت و با کلیساداران کاتولیک به مخالفت پرداخت. زولا در هنر رمان نویسی، ابتکارهای جالب توجهی به کار برده و در تصویر اجتماع، استعدادی بی‌نظیر و استثنایى نشان داده است. در نظر او، همچنانکه جراح، جسم بیمار را می‌شکافَد تا بر آن تغییرات لازم را انجام دهد، رمان‌ نویس نیز باید تغییرات عمیق جسمی قهرمانان کتاب خود را مورد بررسی دقیق علمی قرار دهد. زولا به قهرمانان آثار خود، برجستگی و واقعیت پرجاذبه‌ ای می‌بخشد، چنانکه خواننده در پشت چهره ‌های داستانی، اشخاص واقعی را به خوبی می‌بیند. آثار زولا با آن که بر جنبه ‌های علمی زیست ‌شناسی و مسئله توارث و جبر علمی متکی است، از جنبه ‌های شاعرانه و تغزّلی و صور ذهنی خارق ‌العاده نیز سرشار است.نفوذ زولا و مکتب ناتورالیسمِ او در نویسندگان ملل مختلف قرن بیستم، انکارناپذیر است. دکّه می‌فروش، نانا، ژرمینال، سه شهر، خطای کشیش، انسان وحشی و قلب پاریس از جمله آثار مهم او می‌باشند.امیل زولا سرانجام در بیست و نهم سپتامبر سال 1902م در شصت و دو سالگی در پاریس درگذشت.

 

آغاز جنگ ایتالیا و عثمانی برای تصاحب لیبی
 
جنگ ایتالیا و عثمانی

 

کشور لیبی از اوایل قرن شانزدهم میلادی بخشی از قلمرو امپراتوری عثمانی بود و تا سال 1835م که مستقیماً تحت نظارت جنگ ایتالیا و عثمانی دولت عثمانی قرار گرفت فرمان‌روایان این کشور، منصوب و مأموری خراج‌گیری دولت عثمانی بودند.در این میانْ دولت استعمارگر ایتالیا که از مدت‌ها قبل چشم طمع به شمال افریقا به ویژه لیبی دوخته بود از ضعف دولت عثمانی استفاده کرد و با یورش به این منطقه در 29 سپتامبر 1911م، آن را از دست امپراتوری عثمانی خارج ساخت.این جنگ منشأ تشکیل کشور لیبی گردید و سرزمینی که تا آن زمان بیشتر به طرابْلُسِ غرب معروف بود، نام لیبی گرفت.لیبی در جریان جنگ جهانی اول تحت استعمار کامل ایتالیا واقع شد و پس از چهل سال، سرانجام در 24 دسامبر 1951، استقلال خود را اعلام کرد. (ر.ک: 1 سپتامبر و 24 دسامبر)
 
 
امضای قرارداد تقسیم لهستان بین آلمان و شوروی
 

قرارداد تقسیم لهستان

 

با حمله قوای آلمان به لهستان و آغاز جنگ جهانی دوم، علی‌رغم مقاومت مردم ورشو پایتخت لهستان، این کشور در روز 27 قرارداد تقسیم لهستانسپتامبر تسلیم شد و نبرد لهستان در روز 28 سپتامبر به پایان رسید.در این جنگ، بیش از سی‌صد هزار لهستانی کشته و تعداد زیاد دیگری مجروح و مفقود شدند. با این حال، در روز 29 سپتامبر 1939م، آلمان و شوروی به عنوان فاتحان این نبرد، قرارداد جدیدی در مسکو امضا کردند و به تقسیم لهستان بین خود جنبه رسمی دادند.به موجب این قرارداد، سهم عمده ‌ای از گوشت قربانی لهستان، یعنی یک‌صد و بیست هزار کیلومتر مربع از اراضی شرقی این کشور به شوروی تعلق گرفت و نزدیک به یک‌صد و چهارده هزار کیلومتر مربع از سرزمین‌های غربی آن نیز ضمیمه آلمان شد.لازم به ذکر است که انعقاد قرارداد جدید و تقسیم لهستان در واقع در پی توافقاتی بود که پنج هفته قبل از آن در اواخر اوت 1939م میان آلمان و شوروی به دست آمد و سران دو کشور آن را تایید کرده بودند.این نواحی در سال‌های جنگ جهانی دوم، صحنه نبردهای متعددی شد تا این‌که پس از جنگ، استقلال خود را باز یافت.

 

درگذشت چارْلْز ریشْتِر مخترع مقیاس زلزله

چارْلْز ریشْتِر

 

چارلز ریشتر با همکاری یک محقق دیگر، در دهه 1930م، زلزله ها را بر اساس دامنه امواج درونی آنها و مقدار انرژی که آزادچارْلْز ریشْتِرمی‌کنند از یک تا نُه تقسیم بندی کرد و مقیاس ریشتر را به ثبت رساند.مقیاس ریشتر در هر مرحله بالاتر، نمایان‌گر افزایشی معادل ده برابر است به این معنی که موج‌های 7 ریشتری ده برابر بیشتر از امواج 6 ریشتری و صد برابرِ موج‌های تکان‌ دهنده 5 ریشتری می‌باشد.قبل از آن، دانشمندان، زلزله ‌ها را بر اساس اثرات ظاهری آن‌ها درجه بندی می‌کردند که مقیاس دقیق و قابل قبولی نبود. اگرچه مقیاس ریشتر برای مردم عادی معنای واضحی ندارد اما می‌توان با تبدیل این درجات به شدت و ضعف زمین لرزه به روشن کردن مفهوم آن کمک نمود.به این ترتیب زمین لرزه 1 ریشتری فقط با کمک وسائل و ابزار قابل کشف است اما زلزله 4/5 ریشتری به پدید آمدن خسارات منجر می‌شود.چارلز ریشتر سرانجام در بیست و نهم سپتامبر 1985م درگذشت.

 

شهادت سرداران اسلام فکوری، فلاحی، نامجو، کلاهدوز و جهان‌ آرا
 
شهادت سرداران اسلام

 

پس از پایان موفقیت ‌آمیز عملیات ثامن ‌الائمه، پنج تن از فرماندهان رده بالای ارتش و سپاه، جهت تقدیم گزارش به حضرت امام شهادت سرداران اسلامخمینی(ره) فرماندهی معظم کل قوا، عازم تهران می‌شوند.به این منظور، یک فروند هواپیمای سی 130 با چهل نفر سرنشین و 27 مجروح و 32 تن از شهدای عملیات ثامن‌ الائمه از فرودگاه اهواز به مقصد تهران به پرواز در آمد.اما این هواپیما در 30 کیلومتری فرودگاه مهرآباد در جنوب غربی کهریزک دچار سانحه گردید. خلبان سعی نمود هواپیما را در همان منطقه به زمین بنشاند که پس از طی مسافت 270 متری، بال چپ هواپیما به زمین اصابت می‌کند.هواپیما متلاشی شده و آتش می‌گیرد که در نتیجه 49 نفر از سرنشینان هواپیما از جمله این پنج فرمانده به شهادت رسیدند که عبارتند از: سرلشکر ولی‌ اللَّه فلاحی، جانشین ستاد مشترک ارتش، سرتیپ موسی نامجو، وزیر دفاع و نماینده امام در شورای عالی دفاع و فرمانده دانشکده افسری، سرتیپ جواد فکوری، فرمانده نیروی هوایی و وزیر دفاع و مشاور در ستاد مشترک ارتش، یوسف کلاهدوز، قائم مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و برادر محمدعلی جهان ‌آرا، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خرمشهر.

 

روز بزرگداشت مولانا جلال ‌الدین محمد

مولوی

 

جلال الدین محمد بن بهاء الدین محمد، معروف به مولانا، مولوی، ملای روم و جلال الدین رومی، در سال 604ق در بلخ به دنیا آمد. در کودکی با پدرش بهاءالدین محمد معروف به بهاء ولد، مقارن حمله مغول به آسیای صغیر (ترکیه امروزی) رفت و با خاندانش در قونیه مستقر شد.مولوی پس از فراگیری علوم از پدر و دیگر استادان قونیه و شام به تدریس پرداخت. وی بعدها با عارفی واصل و بزرگ به نام شمس الدین محمد تبریزی در قونیه ملاقات کرد و از نَفَسِ گرم او چنان به تاب و تب افتاد که دیگر تا دم واپسین، سردی نیافت و هیچ‌گاه از ارشاد سالکان و افاضه حقایق الهیه باز نایستاد.از این دوره پرشور که سی سال از پایان حیات مولوی را شامل می‌شود، آثار بی‌نظیری از این استاد بزرگ به وجود آمد. در مثنوی معنوی که آن را به ‌حق باید یکی از بهترین نتایج اندیشه و ذوق فرزندانِ آدم و چراغ فروزانِ راه عرفان دانست، مولوی، مسائل مهم عرفانی، دینی و اخلاقی را مطرح کرده و هنگام توضیح، به بیان آیات و احادیث و امثال مبادرت می‌جوید.غیر از مثنوی، غزل‌های مولوی به منزله دریای جوشانی از عواطفِ حاد و اندیشه‌ های بلند شاعر است که با نشیب و فراز همراه است.همچنین کتبِ فیه ما فیه، مکاتیب و مجالس سبعه از جمله آثار منثور مولانا است.مولانا جلال الدین رومی، سرانجام در سال 672 ق در 68 سالگی به وصال معبود شتافت و پس از تشییع و نمازی با شکوه، در قونیه به خاک سپرده شد.مزار او در ترکیه، زیارتگاه دوستداران ادب پارسی و عرفان اسلامی است.

دیدگاه تان را بنویسید